Genre: Drama / Misdaad
Met onder meer: Don Cheadle, Michael Peña en Matt Dillon
Gesproken taal: Engels, Perzisch, Spaans, Mandarijn en Koreaans
Releasedatum: 20 oktober 2005
Plot Crash
"You think you know who you are. You have no idea."
Het verhaal volgt een groep mensen van verschillende komaf in de straten van Los Angeles, terwijl hun levens elkaar kruisen. De rode draad is een moordzaak, en de rechercheur die belast is met het onderzoek.
Jean Cabot
Cameron Thayer
Anthony
Christine Thayer
maurickcollege
Leuke film met ook een boodschap.
Goede acteerprestaties, dus 4 sterren
Frankeermachine
Echt een topfilm. Deze film verraste me echt.
Sandra Bullock! Vind ik normaal niet zo goed, maar in deze film! Toppie. Iedereen speelde eigenlijk goed. Deze film moet je gewoon gezien hebben.
4,5
Leland Palmer
Crash: een waar meesterwerk en een van de beste films ooit gemaakt! Dit is de eerste film die een zo diepe indruk op mij gemaakt heeft dat deze per direct een plaats in de top 10 allertijden verdient! Bijna nog nooit heeft een film mij met zo'n diepe indruk achtergelaten na de eerste keer kijken als Crash....!
Het acteerwerk is gewoon briljant. Waarbij het verrassende is dat goede bekende acteurs zoals Bullock (die trouwens erg slecht acteert in deze film) of Fraser gewoon nog een keer worden overklast door minder bekende acteurs zoals Michael Peña en Larenz Tate! Don Cheadle zet in deze film misschien wel de beste acteerprestatie neer samen met Matt Dillon, terwijl Ryan Phillipe, Ludacris en Terence Howard zeker ook een goede bijdrage leveren aan dit meesterwerk.....
Het realistishe en vaak emotionele verhaal is prachtig en geweldig in beeld gebracht, daar komt nog bij kijken dat de weergaloze filmmuziek een van de betere is die ik ooit heb gehoord. Dit komt denk ik vooral omdat de muziek prachtig wordt toegepast in emotionele scenes. Deze film bevat overigens naar mijn idee een aantal onvergetelijke scenes die in de boeken kunnen komen als beste ooit! Bijvoorbeeld de scene dat Dillon de vrouw uit de auto wil redden of de scene met Ryan Phillipe en de lifter! Er zijn zoveel onvergetelijke scenes in dit pronkstuk van Paul Haggis, maar die ga ik niet vertellen omdat ik dan zeker voor ga zeggen waar het om gaat, want daar kun je simpelweg niet omheen. En natuurlijk wil ik in dit bericht geen spoilers plaatsen! De film Crash doet je zeker beseffen in wat voor wereld we eigenlijk wel niet leven? Het hoofdpunt uit deze film: rascisme, wordt naar mijn idee op een manier verteld dat niet beter had gekund!
Crash is een film die een erg diepe indruk op het publiek weet te maken en dit is typish een film die je gewoon niet slecht kan vinden! De film zit vol momenten waarbij je de tranen in je ogen krijgt of waarbij je kippenvel krijgt. Natuurlijk maakt dat deze film zo onvergetelijk!
* * * * *
BB1991
* * * * *
helemaal mee eens
ook 5 sterren van mij en zelfs nummer 1 in mijn top 10
Lord Flashheart
Crash is typish een film die je gewoon niet slecht kan vinden!
Ik wel hoor. Crash is een goedkoop sentimenteel verhaaltje verpakt in een anti-racisme pamfletje; daar word ik niet warm of koud van.
Bla
Die scene waarin Terrence Howard en zijn vrouw worden aangehouden door Matt Dillon en zijn partner was wel zo goed.. niet normaal.
wesbrina
Geweldige film zeg !
Had er niet veel van verwacht maar nu ik hem gezien heb is het 1 van mijn favoriete films geworden .
Ik vind Crash beter als 21 grams maar dat is natuurlijk smaakgebonden .
Bizar hoe elk hoofdpersoon onbewust toch met elkaar te maken krijgen ! En een les hoe destructief en ongegrond vooroordelen kunnen zijn .
fieko
keiharde film ik ging helemaal in de film op
aanrader voor iedereen
4sterren
davidov
Vanmiddag nogmaals fragmentje gezien.
Blijf het de meest over gewaardeerde film ooit vinden. Wat een drol. "Subtiel" noemt men dat. "mooie boodschap" zeggen ze. "Sterk verhaal". ha! Het is alsof ze een mug proberen te raken met een nuke. Alles is "te" aan deze film. jammer dat men zo ver moet gaan voordat mensen iets door hebben, kleiner en subtieler is veel mooier maar dan snappen mensen iets niet en noemt men het verwarrend.
artnekeuh
deze film heeft me erg aangegrepen, mooi in beeld gebracht, mooi verhaal, en geweldige acteerprestaties... Crash was toch een van de beste amerikaanse fims die ik gezien heb!!
-jack_sparrow-
mooie film , maar ik vind het verhaal wel wat rommelig.
pracht film , maar niet mijn stijl.
wanneer komt ie in de top 250?
Bijna, volgens mij dit jaar op de datum wanneer de film is uitgekomen......
buurman5
Zwaar overrated. Het wint de oscar voor beste film, maar ik snap er werkelijk niks van. Ik denk dat veel mensen deze film alleen maar om die reden ook hoog hebben beoordeeld: kuddevolk.
Het verhaal is echt veel te rommelig, en overal is alleen maar haat en nijd te zien. Als dit nu geleidelijk zou worden opgebouwd met diepgaandere personages, dan zou het waarschijnlijk meer indruk op me hebben gemaakt. Doordat er teveel personages in deze film zitten, verliest het haar kracht en diepgang.
JohnStacks
wanneer komt ie in de top 250?
Alsof hij daar hoort.. Dit is toch wel weer een McDonalds Hippie namaak van Magnolia moet ik eerlijk zijn..
De scene waar je ziet dat de Perzische vrouw ineens zegt..
Ze denken dat we arabiers zijn..DUs?? wat wil je ermee zeggen?!?!
Dat het wel mag als ze Arabiers waren, slaat nergens op, echt een typisch tiener hippie film ook..En als mensen inderdaad iets missen zoals connectie met de medemens heb je het echt mis..
We zijn zozo verbonden met het Onwaarschijnlijke..Om eerlijk te zijn weet ik ook niet precies wat crash duidelijk wil maken!!!
De mensen in de film waren echt niet veranderd toch ofwel soms he tis geen levensles toch tfoee zeg !!!
Net Pulp Fiction en Snatch alleen zogenaamd dramatisch
v2000
Geweldige film. Ik heb Magnolia nog niet gezien, dus misschien lijkt het er op maar dat is nu niet van invloed op het feit dat ik dit een van de betere films vind. Het mag over racisme gaan, voor mij gaat het nog meer over een totaal doorgedraaide samenleving. Geeft een bijzonder zwart en negatief beeld van LA, maar wel met de nodige humor.
jedje
Dit truukje heb ik al eerder gezien in het naar mijn mening veel betere Magnolia en Amores Perros. Zo overdreven moralistisch dat ik er jeuk van kreeg. Naast dat erg voorspelbaar. De boodschap is zo klaar als een klontje, maar het gedram gaat door tot de aftiteling. Dan zie ik liever Do the right thing van Spike Lee, waarin discriminatie op een veel interessantere manier wordt behandeld.
2,5
Colombo
wanneer komt ie in de top 250?
20 oktober 2007. ik heb deze half jaartje geleden gezien en ik vond hem toppie vandaar een plekje in mn top 10. sterren 5,0
Phreaky-
Wat een prachtige film is dit. Deze film heeft de 1e x dat ik 'm zag een diepe indruk op mij achterlaten.
Leland Palmer
Dat had ik bij de eerste keer kijken ook! Wel jammer dat bij de tweede keer alles een ietsiepietsie beetje minder was, maar het is en blijft een topfilm!
pjizzle
Misschien nog maar een keertje kijken dan, vond hem heel erg tegenvallen de eerste keer, maar het was misschien ook niet echt het juiste moment voor zo een film....
DragQueen
Een schitterende film, met een sterke cast, die het nogal overtuigend weten te brengen. een film die je aan het denken zet over allerlei hedendaagse zaken. in deze tijden is de film erg relevant. het verhaal is prachtig uitgevoerd, met de nodige dramatiek natuurlijk. en de verschillende verhaallijnen smelten, naarmate de film vordert, goed in elkaar. ik geef de film 4,5 sterren.
Ghola
Hoewel je de stijl al lang niet meer origineel kunt noemen, blíjven dit soort verhalen het hier goed doen. Wel zou de film meer afwisseling kunnen gebruiken. De scènes over vervreemding, miscommunicatie en botsingen tussen personen stapelen zich wel erg snel op, en al snel had ik het idee de boodschap wel begrepen te hebben. Maar halverwege worden deze scènes plotseling afgewisseld met wat positieve noten en dat breekt de film knap open. Zeer indrukwekkend.
Nielz
Idem hier
selfhealing
5sterren. Ik sluit me aan bij de comments van velen hier.
Een film dat je doet nadenken, een film die je bij je draagt.
Verhaaltechnisch misschien iets minder, maar bepaalde aangrijpende momenten compenseren dat.

The Pianist

Blood Diamond
Drama / Thriller, 2006

Der Untergang
Historisch / Oorlog, 2004
race politicsdochterinstaller politiefallauto ongelukracismelos angeles, californiëbigotrysocial servicescollision