Genre: Misdaad / Thriller
Speelduur: 157 minuten / 162 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: David Fincher
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo en Robert Downey Jr.
Releasedatum: 31 mei 2007
Bekijk via Prime Video
Plot Zodiac
"There's more than one way to lose your life to a killer."
Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van een beruchte seriemoordenaar die eind jaren '60 in San Francisco huishield. Deze moordenaar, die nooit opgepakt is, liet vreemde aanwijzingen en brieven achter bij zijn slachtoffers. Deze methode en het feit dat hij nooit is opgepakt geeft hem nog altijd een legendarische status.
Robert Graysmith
Jack Mulanax
Bob Vaughn
Fargo78
Geweldig nummer
Maar ken de uitvoerder ook niet !
Op de officiele site van de film staat wel de soundtrack, maar behoort het betreffende nummer ook wel daar toe?
JigSaw_Doll
geweldige film
er gebeurt niet veel actie maar het blijft spannend
latrat
het liedje is hurdy gurdy man van donavon.
Het is duidelijk een verfilming van een 'speur'boek. En dat stoorde me wat. Je krijgt een massa aan verhaallijnen, zijwegen en personages maar er wordt amper iets uitgewerkt. Zo heb je het gebrek aan hoofdpersonage. Perhalf uur volg je andere mensen in een niet overlappend geheel, je krijgt wat lapjes, en je moet daar zelf een dekentje van maken dat het verhaal wat dekt.
Verder heb je een hele hoop vragen en punten die interessant zouden kunnen zijn, mochten ze meer dan een minuutje eraan besteed hebben.
Wie is Bob Vaughn dan? Hoe zit dat met die filmposter? Wie is Rick Marshall? Wat met die overeenkomst met de maanstanden die zijn (plots ontstane) gezin vindt? Wat met die vals opgeëiste moorden?Die verhoring van Leigh, wat was dat? Die vrouw met haar baby, wat was dat? wat met die ene loze scene waarvoor ze een jaar verderspringen waarbij graysmith leigh Allan ziet? Er was echt geen hele tijdverschuiving nodig voor die ene lege scene. Welja, het is misschien ook geen uitgeklaard verhaal, maar is dat niet net de taak van een filmmaker (schrijver) dat hij er wat plotpoint in brengt e.d.? Ik denk inderdaad dat het een trouwe verfilming moet zijn, want veel van de beslissingen lijken vreemd vanuit een film-logica.
Al bij al was het wel een amusante film. Ik heb me niet verveeld en zoals al veel vermeld heb ik genoten van de seventiessfeer.
Buiten de ... opmerkelijke... stem van Ruffo en de loze timelapse was het dus een interessante film, me dunkt. Mijn gegrommel begon pas na de ondertitteling.
fabbyke
Weer de zoveelste seriemoordenaar film maar Fincher weet hij hoe een goede film moet maken die je de volle 160 minuten boeien. De film moet het hebben van het praten en de constante spanning die er in de film zit. Dit vind ik persoonlijk beter dan dat er heel de film achtervolgingen en shoot outs waren die uiteindelijk toch weer op niks trokken en het verhaal weer helemaal verziekte. De shots alleen al waren prachtig in het typische 70's sfeertje.
Het enige nadeel dat ik van de film kan zeggen is dat hij wel een paar minuten minder lang had mogen duren omdat het soms toch wat te veel was.
Fincher heeft bij mij zijn "comeback" zeker waargemaakt.
acjmjansen
aardig, tikkie te lang, met wel voldoende spanning. Afloop isdoor krantenrecensies bekend en dat neemt wat spanning weg, jammer!
Was getriggerd, toen ik in een recensie las dat Fincher Kubrick achtige trekken had in perfectionisme, bij deze film (o.a. laatjes van bureau's die nooit werden opengedaan, maar waar wel dingen in zouden liggen, die bij de rol pastte). Zo al geheel kloppend als Kubrick's films waren, is dit niet, maar Fincher klimt (gelukkig) met Zodiac uit een diep dal omhoog, nadat hij met Panic Room nou niet echt een Fincher waardige film maakte (we hebben gezine dat ie dit wel kan, met zowel Seven als Fight Club; het broddelwerkje The Game zullen we maar vergeten).
Zeer subtiel wordt er tussen de drie karakters heen en weer geschakeld; erg interessant om te zien hoe ze elkaar alle drie beinvloeden in zowel zakelijke, als privéwerksfeer.
Geweldig einde ook, helemaal kloppend bij de gehele film (alhoewel de zal het hier niet mee eens was, geloof ik; die liep meteen nadat de eerste textkaart inzette massaal weg; een enkele sterveling, waaronder ik, bleef zitten).
Als Fincher in deze lijn verder gaat, heb ik weer hoop voor de toekomst.
feanaro surion
Een extreem spannende, extreem goed-geacteerde, en extreem-intrigerende film die boeiend is over de gehele lengte. Veel mooie beelden en sterke, beklemmende scènes. Een geweldige sfeer ook deze film. En een aantal scènes waren net zo spannend als de scènes in mijn 2 favoriete seriemoordenaar films Se7en en Silence of the Lambs. 4.5* voor dit nieuwe meesterwerk van David Fincher.
thomzi50
- 1991 berichten
Erg sterke film dit. Het ziet er allemaal heel mooi en verzorgd uit, het verhaal is heel interessant, en er blijft gedurende de gehele film een mooie sfeer aanwezig. Een sfeer waardoor je samen met Gyllenhaal als het ware mee werd gezogen in alles rondom Zodiac.
Norma
Volledig mee eens! Sfeer is voor mij ook het trefwoord bij deze film.
christophel
Eigenlijk wilde ik de film niet uitkijken, maar omdat het een waar gebeurd verhaal is heb ik me de moed ingesproken om de film tot het einde te zien.
Als het een waar gebeurd verhaal is, dan vind ik het einde zeer treurig....
***3, wel goed gespeeld..
Fargo78
Kunnen de mensen die hier vier en soms meer sterren uitdelen, dan even antwoord geven op de vragen (in spoilergedeelte) van latrat. Want ik ben het op dat punt volledig met hem eens. Het was gewoon erg onsamenhangend, niet altijd even logisch en dat stoorde me wel. Sommige scenes waren echt enorm overbodig. Maak de film dan een kwartier korter.
dragje
Uitermate geslaagde thriller. Ik zal later wellicht nog dieper erop ingaan.
4 sterren.
De Vlugge
Erg langdradig en we misten een plot.
Het is net een chronologische tijdsbalk van drie uur.
Zonde van je geld!
Een van de meest intrigerende onopgeloste zaken uit de Amerikaanse misdaadgeschiedenis en je miste plot? Je mist de point zul je bedoelen...
brato
Wel een aardige film. Gister in de bios gezien.
Ik geef hem 3,5*.
(ps: Wat duurde hij toch lang)
MasterRRR
Hmmz, ik heb dus de 'verkeerde' versie gezien , die van 2005. Ik wou de film hier al wat negatieve kritiek gaan geven, maar ik wacht nog even geduldig af op de 2007 versie
Slimmy
Wel een aardige film. Gister in de bios gezien.
Ik geef hem 3,5*.
(ps: Wat duurde hij toch lang)
Hij duurt lang maar verveelt niet. Helaas vond ik het einde zwak maar toch (ook met het zwakker einde) blijft het een sterke film.
Zeker een aanrader!
jacobine_rodijk
Fantastische film. Op een erg boeiende manier zien we hoe het leven van verscheidene mensen betrokken bij de Zodiac zaak raakt beïnvloed, met Graysmith (Gyllenhaal) als rode draad. Geweldig gespeeld door de hele cast en stoorde me totaal niet aan de speelduur, mocht van mij nog even doorgaan (wat de aangekondigde Director's Cut wel zal goedmaken). Meest geweldige is nogwel dat dit allemaal 'bijna' echt heeft plaatsgevonden. 4,5*
Jordaeh
Top film! Lekker langdradig maar op geen moment saai, kijkt prima door. Ik ben zelf nooit zo bekend geweest in het gehele 'Zodiac Killer' dus ik kwam weer wat te weten.
Top film en een top cast, Robert Downey speelde goed, Gyllenhaal ook prima en Mark Ruffalo vond ik ook zeker goed om naar te kijken.
Fincher heeft weer een meesterwerkje geleverd!
ralfsjam
wat een goede film zeg met een aardig zwikkie acteurs waar er geen 1 slecht van is. ik heb genoten van begin tot einde. eigenlijk is het en film waar weinig in gebeurd (wat actie betreft dan) okay, er gaan er een paar dood, maar wel op een manier die niet cht schokkend is, en daar ligt de nadruk ook niet op. het gaat om de zoektocht naar de zodiac. speurwerk dus! en als je van actie houdt is dit een lange zit met z'n 160 minuten. aanrader voor die gene die van "zoek de killer" film's houdt!!! (geen wonder dat hij bijna 4 sterren heeft! van mij een 4.5 erbij)
Uier
- 2006 berichten
Inderdaad. Derhalve krijgt de film nu nog slechts 3.0* van me, maar nuchter zal deze waarschijnlijk aangevuld worden met nog een sterretje.
Koerok
Beste film die ik in tijden gezien heb. Kreeg er een JFK gevoel bij.
grid8400
Absoluut een aanrader! (alleen een tikkie lang op een gegeven moment).
el padrino
ik moet zeggen een waargebeurd verhaal, daar hou ik sowieso wel van. is absoluut een must om deze gezien te hebben. 4,5
Sterke film, maar lang niet het meesterwerk waar ik op hoopte. De film laat zich nog het beste omschrijven als een variant op All The President's Men, al is die film oneindig veel beter. Fincher's visuele krachtpatserij wordt beperkt tot een time lapse-shot en een mooi shot van bovenop de Golden Gate brug. Het verhaal ontvouwd zich langzaam en resulteert absoluut niet in een climax; iemand die een thriller a la Se7en verwacht komt bedrogen uit. De liefhebber kan genieten van een intelligent script, sterke rollen van de hele cast en een filmmaker die op ieder niveau weet te overtuigen.
Brooklyn
Toch goed om te lezen dat deze film, die niet het standaard seriemoordenaar-verhaaltje is en niet bepaald toegankelijk is, zo'n mooie score heeft
el padrino
ik moet zeggen een waargebeurd verhaal, daar hou ik sowieso wel van. is absoluut een must om deze gezien te hebben. 5*****

In de ban van 'Monster' op Netflix: vijf andere titels over échte seriemoordenaars

Robert Downey Jr. over samenwerken met David Fincher: 'Wat is er mis met jou?'

Netflix voegde vandaag onder meer deze vijf goed beoordeelde titels toe

Drie goede films met een hoofdrol voor Robert Downey Jr.

Se7en

The Prestige
Mystery / Drama, 2006

Interstellar
Sciencefiction / Mystery, 2014
californiësan francisco, californiëdodendetectivejournalistgebaseerd op boekkrantbarjaren 70mass murderplanned murderembassyvictimthreat of deathcodeonderzoekpolitiemoordseriemoordenaarcrime sceneverslaggeverwhodunitalcoholischyoung man fourth of julynewspaper article cartoonistneo-noirjaren 60zodiac killer bar70'sinfamous serial killercalifornia in the 1960'sthe chroniclethe san francisco chroniclethe chronicle newspapersan francisco young girlyoung girlscalifornia, usapsycho california1960's1960's killer1970's1970's killersan francisco california, usasan francisco, usa