Genre: Mystery / Drama
Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Richard Kelly
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze
Releasedatum: 20 juni 2002
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot Donnie Darko
"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."
2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.
Donnie Darko
Eddie Darko
Prof. Kenneth Monnitoff
Dr. Lilian Thurman
tovenaar
Net gelezen in het lokale-videotheek-blaadje:
Donnie Darko betreft een absurd allegaartje van restjes uit The X-Files, American Beauty, Scream en de films van David Lynch, overgoten met een portie Teletubbies
Leuk verzonnen, er zit wel wat in
EmDee
Goodfella
*frustratie-mode AAN*
Ik kan me er serieus echt kapot aan ergeren dat dit soort mensen het op de een of andere manier voor elkaar hebben gekregen om in een of ander vunzig videoblaadje hun mening te mogen spuien.
De recensent in de Veronica gids snapte ook al he-le-maal niks van deze film. (om over dat stukje bij The Man Who Wasn't There maar helemaal te zwijgen...
*frustratie-mode UIT*
Macmanus
Neej ik ben ook een fan van die man die op de BBC over films praat, ben het vaak met hem eens.
Alleen weet ik ze naam nog steeds niet, maar hij praat erg maf.
narva77 (crew films)

In januari 2003 pas. Ik geloof de 15e.
GerwinF
Is allang op DVD...ti's alleen regio 1. Dus als je omgebouwde DVD speler hebt is dat geen probleem.
Brooklyn
Die recensie in Veronica magazine ging weer helemaal nergens over
reulbat4
Tja, ik vraag me af...er zijn hier zoveel mensen op deze site die deze film prijzen.
Ik zelf vond de film heel goed, maar snap sommige dingen niet en kom daar eerlijk voor uit. :-P
Iedereen roept: je kan er nog zo lang over na-filosoferen enzo. Maar wie kan mij nou precies vertellen waar het om gaat?
Volgens mij dénken veel mensen te weten waar het over gaat, maar klopt dat wel zo?
Mik
Ik weet niet precies wat ik ik eventueel kan veraden met mijn verhaaltje hier, dus zet ik alles maar in spoilertekst. De essentie van het verhaal is volgens mij gewoon dat donnie zo veel van dat meisje houdt dat ie liever heeft dat zij doorleeft in haar 1tje en dat ze hem nooit gekend heeft, dan dat hij doorleeft zonder haar en haar moet missen. Hij reist dus terug in de tijd en laat zich raken door die vliegtuigmoter.
Iemand anders iets?
tovenaar
Dat is ook mijn versie van het verhaal Mik.
Donnie kan tijdreizen. Dat konijn zorgt ervoor dat Donnie niet dood is gegaan op de nacht dat er een vliegtuigmotor in zijn kamer kwam storten. Doordat hij niet dood is gegaan, heeft hij Gretchen ontmoet en ze worden verliefd. Als Gretchen dan overlijdt, besluit Donnie om zelf terug in de tijd te reizen en te sterven door de vliegtuigmotor neer te laten storten in zijn kamer terwijl hij in zijn bed ligt. Als Donnie dood is, zal Gretchen hem ook niet ontmoeten en niet overlijden.
Donnie changes the future!
dttom
vind mijn deus ex machina theorie koeler, bij jou gaat alle magie van de film verloren en dat voor een tovenaar
Ramon K
Precies. Maar er zijn nog veel meer verklaringen van de film.....
Ook het thema van opofferingsgezindheid komt er in voor; net als Jezus Christus sterft Donnie voor de gehele mensheid. Immers de wereld zou vergaan. Het konijn geeft hem als tegenprestatie een paar schone ervaringen zoals oa de liefde in de vorm van Gretchen. Wanneer Donnie de bioscoop uit loopt, zie je duidelijk de titel van de film die er draait, "The Last Temptation of Christ".
Ook kun je de film verklaren op een andere wijze; Donnie wordt door het konijn naar een andere dimensie gebracht, waarin hij leert dat het zijn tijd is om te sterven. Immers Gretchen, zijn zusje en zijn moeder verongelukken en Donnie begaat een moord wanneer hij de dood ontspringt en om het tij te keren moet hij terugkeren naar de realiteit, de dimensie waarin hij MOET sterven. Dit kan hij dan ook doen met een glimlach. Het konijn heeft Donnie geleerd waar zijn plaats is in het universum, en die plaats is niet in het rijk der levenden.
Kortom, er zijn tal van verklaringen en dit maakt deze film juist zo'n uitdaging...Donnie Darko is gewoon een prachtige film!
Ramon K
In die laatste theorie vergaat ook NIET de wereld, slechts de dimensie waarin Donnie zich bevindt.....
Jordy
dat vind ik persoonlijk de mooiste die ik tot nu gehoord heb, die laatste... (al "kunnen" er meerdere, idd)
jay73
Ramon ontpopt zich als een ware filmverklarer. Na Rashomon bedank ik je ook voor deze verklaring.
lorelei
Echt een geweldige film. Ik wilde eigenlijk naar Don's Plum maar er was iets fout gegaan. Dus gingen we Donnie Darko kijken. Die wilde ik al heel erg graag zien.
Op het einde was ik een beetje verward. Maar dat was maar even. (beetje laat van begrip..)
4 sterren krijgt ie!
Jordy
trouwens Ramon, over die 2 theoriën die je hierboven geeft, juist bij die tweede theorie denk ik meer aan Last Temptation of Christ. Heb die niet gezien, maar weet waar hij over gaat, en je zou kunnen zeggen dat het konijn tijdens/vlak voor zijn sterven Donnie een beeld voorschotelt van hoe zijn wereld zal worden als hij NIET sterft. Hij besluit, net als Jezus, om toch zijn dood te ondergaan om zo de wereld een betere plek te maken

S. Darko
2009

Vijf goed beoordeelde tienerdrama's met een duister randje

Films die je twee keer moet bekijken om ze echt te begrijpen

'Donnie Darko'-regisseur Richard Kelly hint naar vervolg

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

The Shining
Horror, 1980
brandouder-kindrelatievandalismtherapistpresidential electionhalloweenvliegtuigtijdreizenschool presentation verliesmiddelbare schoolschool performanceimaginary friendsurrealismesuburbiavisionschoolmoralityarsonpsychologische thrillertienercultfilmgeestesziektevirginiasleepwalkingparanoidjaren 80parallel universe plot twistdepressing