Genre: Mystery / Drama
Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Richard Kelly
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze
Releasedatum: 20 juni 2002
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Zondag 1 maart in één bioscoop (Eindhoven)
Plot Donnie Darko
"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."
2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.
Donnie Darko
Eddie Darko
Prof. Kenneth Monnitoff
Dr. Lilian Thurman
Nephilim
Zojuist herzien (weer de originele versie omdat ik van iedereen lees dat de Director's Cut te veel uitlegt en minder tof is). En extra uitleg is mijns inziens ook niet nodig. De film is goed te bevatten als je goed oplet.
Maar keer op keer weet deze film me te boeien, 11 jaar geleden in de bios al, daarna meerdere malen op DVD en nu op Blu-ray. Bijzondere film.
vdzwet
De film heeft weinig indruk op mij gemaakt, ondanks de hoge verwachtingen vanwege de reacties, misschien maar nog een keertje kijken binnenkort.
jumpstylemovie
Ik heb hem net gekeken en ik hoopte dat ik dit fantastisch zou vinden maar ik zit nu enkel met vragen.
Was Frank echt? Daar snap ik dus totaal niets van. Het leek me logisch dat hij enkel in de verbeelding van Donnie leefde vanwege zijn schizofrenie. En als hij echt is waarom geeft hij hem dan al die commando's en is hij gewoon aanwezig bij het feestje alsof hij nergens van af weet.
En wtf moesten die 2 kneusjes van school in die kelder? Wouden ze de dure juwelen van die vrouw stelen? Had het verder geen speciale betekenis dan...
Ik zit vreselijk klem en heb waarschijnlijk nog veel meer vragen maar dit is een begin. Ik wil deze film graag leuk vinden maar ik vind het allemaal zo ontzettend vaag.
jumpstylemovie
Na een minuutje googelen ben ik er al achter dat je vooral NIET de director's cut moet kopen
Blijkbaar verpest dat de hele puzzle die Donnie Darko is.
Dreiecke
@ jumpstylemovie
Het probleem is dat er meerdere theorieën circuleren. Je zou bv op meningen kunnen klikken en kijken welke je het meest aanstaat. Of toch ook verder op internet speuren als je er zelf niet uitkomt.
In de directors cut wordt het een en ander uitgelegd, maar zelf wil ik de film anders uitleggen en dat lukt nog ook
Wonderlijk niet? Het is, denk ik, wat je er zelf in ziet of uithaalt.
Daarom vind ik zelf deze film zo mooi, omdat ie op meerdere manieren of niveaus te bekijken is.
jumpstylemovie
Maar dan kun je dus beter de bioscoop versie kijken ipv de director's cut.
Dreiecke
Wat je zelf wilt. Als je de uitleg van de regisseur wilt zoals hij het aangeeft kun je natuurlijk voor de director cut kiezen. Ikzelf had daar geen behoefte aan, omdat de film mij sowieso al voldoening gaf en ik er tevens iets anders in zag, op het eerste gezicht al.
papaEd
redelijke film beetje voorloper op Butterfly effect ofzo. Je moet er wel bij blijven anders snap je het niet.
MartiN_
Dit is de eerste keer dat ik echt niks snapte van een film, zelfs na IMDB's FAQ's gelezen te hebben is nog steeds niet alles duidelijk. De mensen die denken dat ze het wel snappen, spreken elkaar allemaal tegen in hun interpretatie. Wat mij betreft een verwarrende film, wat aan het eind een onvoldaan gevoel opleverd, jammer.
planet_of_death
Een onvoldaan gevoel? Jongen, het einde is echt onwaarschijnlijk goed en de reden dat er zo veel interpretaties zijn!
MartiN_
Sorry hoor, maar wanneer je als regisseur er al vanuit gaat dat mensen al op de hoogte zijn van termen als tangent universe, unseen tangent uiverse en Deus Ex Machina sla je de plank toch een beetje mis. Films als Inception en Memento zijn bijvoorbeeld ook redelijk ingewikkelde films, alleen deze films zijn technisch veel beter, duidelijker en de sfeer en het verhaal zijn veel indrukwekkender, maar dat is natuurlijk mijn mening.
Wel moet ik eerlijk zeggen dat de soundtrack Gary Jules (Mad World) een uitstekende keus is, erg mooi nummer.
SandLover
Inception en Memento zijn geen ingewikkelde films. Alle puzzelstukjes worden voor de kijker precies ingevuld. Sterker nog Inception wordt voor de kijker zo voorgekauwd dat dat ook meteen een negatief punt aan die film is.
MartiN_
Ik zeg ook redelijk ingewikkelde films. Bij Memento moet je toch echt wel opletten. Trouwens ik ken genoeg mensen met een universitaire achtergrond die in de bios toch echt moeite hadden met Inception, dus zeker wel ingewikkelder dan een doorsnee film.
SandLover
Bij Memento moet je inderdaad opletten omdat het verhaal gefragmenteerd vertelt wordt. Niet omdat de film zoveel diepgang heeft. Inception is gewoon een leuke actiefilm waarin werkelijk alles tot in detail uitgelegd wordt aan de kijker. Het is maar net wat je als kijker prettig vindt om naar te kijken. Kijk eens een Lynch. Zal je zien dat deze film lang zo vaag niet is als jij denkt.
planet_of_death
Donnie Darko vergelijken met miskleun Inception gaat in het verkeerde keelgat. Het mistery hier is veel oprechter en minder geforceerd. Op het gebied van sfeer ben ik het totaal niet met je eens. Inception is een lelijke, uit de kluite gewassen blockbuster. Hier maakt men veel subtieler gebruik van effecten zonder enige krachtpatserij. Nee, Nolan kan hier op elk gebied nog een puntje aan zuigen. Doet me nooit zo goed om te zien dat dit gemiddelde lager is.
MartiN_
Doet me nooit zo goed om te zien dat dit gemiddelde lager is.
Tja..
planet_of_death
Ik blijf het gewoon bizar vinden dat zo'n prachtige, vindingrijke en zwaar emotionele film als Donnie Darko lager aangeschreven staat als zo'n warrig poepwerkje. Maar dat ben ik.
steefke
Eerlijk gezegd vond ik het een tegenvaller. Dat is zo' n film waarvan ik drie keer zou moeten kijken om het te begrijpen. Vandaar mijn lage score. Tzat wel goed in elkaar maar daar blijft het in mijn ogen ook bij.
errr
Meschien snel herzien om er wat meer waardering voor te krijgen. Zit er denk ik wel in
Gruffalo
Erg mooi. Het 80ies beeld is goed weergegeven, mede door muziek van Joy Division en Echo And The Bunnymen, en het geeft ook de vaak voorkomende problemen van jongeren weer op een bijzonder mystieke wijze. Erg mooi en mysterieus. Eigenlijk vond ik het zelfs een beetje jammer dat het uiteindelijk toch wel een soort van verklaring had, vandaar 4,5 sterren en geen 5.
La royaal
Meest complexe film die ik tot nu toe gezien heb. Het knappe van dit soort films is dat ik gelijk op internet ga speuren hoe het allemaal in elkaar steekt.
Films die na het kijken nog uren door mijn hoofd razen, verdienen de volle waardering van 5 sterren.
Hetzelfde had ik met de films Once upon a time in America en Into the wild.
Jesper187
Mwah, wel een aardig filmpje, maar wat hij in de top 250 doet is me een raadsel. En zo heel erg vaag vond ik 'm ook niet.
Starmaster501
Haha die beschrijving is een beetje lastig serieus op te vatten, maar wil 'm graag een keer zien!
wendyvortex
In de herziening.
Kan ik verder kort over zijn nog: na 10 jaar nog steeds meesterlijke film.
Aan het begin van de 21ste eeuw nog even terug naar waar alle ellende begon en de eighties definitief verdwenen.
Regisseur Richard Kelly's naam was hiermee meteen gevestigd om met films als "Southland Tales" en "The Box" meteen z'n succes te ondergraven...onterecht, want ook die films zijn behoorlijk briljant, maar net als bij film niet helemaal het standaard-Hollywood verwachten...Donnie gaat niet voor niets naar Sam Raimi's "Evil Dead" in de film.
Tijdreizen, Dukakis vs. Bush Sr., positiviteitsgoeroe's, Tears for Fears...
Een aantal jaren geleden eens gezien en toen vond ik het best een vage en complexe film waarvan ik me nog weinig kon herinneren. Vandaag heb ik hem dan maar eens opnieuw bekeken (de director's cut versie). Hoewel ik de film zeer boeiend en ook wel mysterieus vond, vond ik hem nog steeds best vaag en ook wel complex, zeker op het einde. De cast (veel bekenden) deed het overigens uitstekend en overtuigend en dan met name natuurlijk Jake Gyllenhaal (als Donnie Darko) die misschien wel zijn beste rol ooit speelde maar ook de gespeelde ouders van hem te weten Holmes Osborne en Mary McDonnell speelden ijzersterk. Visueel was deze film ook een pareltje en de eind jaren 80 muziek (daarin speelt het verhaal zich af) was ook best fraai gekozen. Buiten dat het best een duister drama is valt er ook geregeld wat te lachen (o.a. de discussie over de "Smurfette"
The Beast
Heb hem halverwege afgezet( doe ik normaal nooit), ik vond er niks aan, had er heel wat van verwacht door het hoge cijfer, jammer..
Starmaster501
Complexe film, ik heb m'n best gedaan maar aan het einde van de film snapte ik het geheel niet meer en had ik geen idee meer wat er nou gaande is. Al met al niet verkeerde film en ik zal me eens verdiepen in hoe de film in elkaar zit waarna mijn cijfer misschien wel omhoog gaat.
nclo
Geweldige film. Ik had ook weleens moeite met het verhaal, maar als je goed oplet was het wel te doen. Geweldig hoe de regisseur niet alleen met de gekte van de hoofdpersonage speelt maar ook die met jou. Hier op het forum is dat ook af te lezen. Er wordt namelijk veelvoudig de vraag gesteld: Was Frank het konijn nou echt of was het zijn verbeelding? En was dat hele tijdreizen ook zijn verbeelding? En was hij dan ook echt dood? De mensen die daarom ook zeggen: Ik snap er niks van. Die kijken dan ook verkeerd naar de film. Hij laat jou die vragen oplossen. En dat zijn de beste films want daardoor ga je nadenken en blijft het in je geheugen hangen. Geweldig hoe Kelly een combinatie wist te maken van Sci-fi, drama en thriller. Echt hulde! De soundtrack paste er ook goed bij, maar toch had ik liever gewoon het origineel gehad. Dat slaat op een of andere manier toch wat meer aan bij mij. Maar dat is dan mijn mening.

S. Darko
2009

Vijf goed beoordeelde tienerdrama's met een duister randje

Films die je twee keer moet bekijken om ze echt te begrijpen

'Donnie Darko'-regisseur Richard Kelly hint naar vervolg

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

The Shining
Horror, 1980
brandouder-kindrelatievandalismtherapistpresidential electionhalloweenvliegtuigtijdreizenschool presentation verliesmiddelbare schoolschool performanceimaginary friendsurrealismesuburbiavisionschoolmoralityarsonpsychologische thrillertienercultfilmgeestesziektevirginiasleepwalkingparanoidjaren 80parallel universe plot twistdepressing