• 9.380.134 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Gretchen Ross

Karen Pomeroy

Kitty Farmer

Elizabeth Darko

Prof. Kenneth Monnitoff

Dr. Lilian Thurman

Kevin13

Dat heet een eigen mening hebben.

avatar van xEllen

xEllen

ik vond het best een leuke film maar ik snapte hem af en toe echt niet. vooral het einde vind ik vaag. maar voor de rest vond ik hem wel leuk.

avatar van sverzijl

sverzijl

planet_of_death schreef:

Ik kan niet begrijpen dat sommige mensen deze film niet mooi vinden. Sorry, het klinkt stom, maar ik irriteer me aan het feit dat sommige mensen het allemaal maar achterlijk vinden.

Ach, smaakverschillen blijven er gelukkig altijd:) Zo snap ik bijv niet waarom een film als 'Lost in Translation' zo hoog beoordeeld wordt op IMDB. Ik had hem destijds op basis hiervan ook gedownload/bekeken, maar heb nog nooit zo'n slaapverwekkende film gezien (come to think of it, dat heb ik wel. De enige film ooit waarbij ik _in de bioscoop_(!) in slaap ben gevallen: The English Patient )

Kevin13 schreef:

Dat heet een eigen mening hebben.

Dat snap ik ook wel, maar het blijft altijd een zwak punt bij mij.

Kevin13

Hoe zo, als sommige jouw mening niet delen is dat meteen een zwak punt?

planet_of_death

Nee, eerder al die negatieviteit die je soms ziet.

Kevin13

Dus net zoals ik zei. Ze delen jouw mening niet dus...

Als jij dat vindt.

Viel me trouwens op dat directors cut erg veel nieuw matriaal bevat. Stuk voor stuk pracht scenes!

avatar van Nakkie13

Nakkie13

Jow, wat een reacties.

De enige reden dat ik hem gisteren niet gekeken heb, is omdat ik m deze maand al 3 keer heb gezien.

Leuk dat van alle mensen die hem nu voor de eerste keer gezien hebben er wel een del zullen zijn die hem nog een keer gaan kijken de komende tijd.

avatar van swouters

swouters

Richard Kelly zet hier geen film neer maar een eindbestemming. Hoe vaker je die eindbestemming bereikt hebt, hoe beter je de weg weet ernaar toe.

Ikzelf heb nog een paar afslagen gemist, maar heb ook nieuwe wegen ontdekt. Volgende keer hoop ik er sneller te zijn.

canciser

Vind de muziek beter in de originele versie, ook vind ik dat het boek iets te veel vrij geeft over het verhaal en niet passend in een film. Als je deze film echt tot de bodem zelf wilt uitzoeken zou ik de originele kijken, dan ben je een echte Donnie Darko Die Hard!

planet_of_death

Over het boek ben ik het met je eens. Wat ook opvallend waren de 'geluidseffecten' die je hoord als Frank in beeld komt. Die zijn anders dan in de orginele versie, toch?

canciser

Dat komt zo even niet in mij op, maar de Director's Cut voelde wel heel anders aan. Met de extra scenes ben ik wel blij, daar zit toch extra informatie in.

avatar van dj79

dj79

mijn upc-recorder stopte met opnemen toen het vliegtuig dreigde neer te storten en de vliegtuigmotor weer door het dak storte. de laatste 5 min heb ik dus wederom gemist. kan iemand (in spoiler uiteraard) nog een samenvatting geven van de laatste paar minuten? bvd

btw. vermakelijke film en Gyllenhaal bewijst dat die een topper is, zoals in brokeback mountain en jarhead.

canciser

Je hebt geluk, het einde staat op Youtube. Toch jammer dat je dat niet gezien hebt, het is toch 1 van de beste scenes.

YouTube - Donnie Darko ending

avatar van Denveen

Denveen

Eindelijk begrijp ik de film, morgen even de director's cut kijken met het commentaar van de regisseur zelf. Hopelijk kom ik dan achter nog meer details achter deze briljante film en kan ik mijn stem snel verhogen naar vijf.

avatar van Jaxxx

Jaxxx

kimberlyVD schreef:

Heb je het nu over Jake Gyllenhaal? Dat is in de verste verte géén onbekende acteur hoor. En hij heeft zeker nog goede fims 'gemaakt' na deze.

Sorry, ik had het over de regisseur natuurlijk,, meer info over hem ?

avatar van dj79

dj79

thanx canciser, er valt een hoop op zijn plek. 0,5 punt er bij.

Chucky92

De puzzelstukjes vallen nog niet helemaal samen voor mij bij deze film. Ondanks dat ik de film niet helemaal snapte vond ik het wel een goede film. De film was spannend, werd in het verhaal gezogen en vond het allemaal interesant. Jammer dat de film eigenlijk niet helemaal duidelijk voor mij wordt en daarom geen 5 sterren.

avatar van Marpher

Marpher

de film hoort juist niet duidelijk te zijn. Het moet je het gevoel geven alsof je niet weet waar het over gaat maar toch een meesterfilm hebt gezien. althans dat gevoel geef het mij. Als je per se alles wilt weten kan je ook gewoon op internet kijken hoor. er komt nog veel meer bij kijken dan je denkt.

avatar van R1992

R1992

Marpher schreef:

Haha, jouw woorden zijn in dit geval mijn woorden; na afloop van de film had ik really no idea wat nou het motief/boodschap of wat uberhaupt het verhaal echt inhield, MAAR dat ik naar een meesterwerk heb gekeken was voor mij helemaal zeker! Toch apart..

Moet je (of ik) nagaan hoe beter en beter de film zal worden als je het hele verhaal begrijp+motief etc.

Marpher schreef:

Ja, ik heb ook op internet gekeken. Maar ik kreeg een beetje hoofdpijn van die uitleg, als ik een film zie wil ik hem in een keer snappen. Maar niet verhalen opzoeken om hem te snappen, ik begrijp best dat mensen er anders over denken. Maar dat is mijn mening.

avatar van RagnaToad

RagnaToad

Je moet ook niet per se 'verhalen' opzoeken.

Kijk de film gewoon een tweede keer.

avatar van Schildpad.

Schildpad.

Origineel verhaal, geweldige sfeer, goed geacteerd; gewoon een erg sterke film. Bovendien is het echt een film die je meerdere keren kunt kijken zonder dat 'ie gaat vervelen.
Grappig gegeven overigens is dat de datum waarop de wereld "ten onder" zal gaan (30-10-1988), mijn geboortedatum is.

RagnaToad schreef:

Je moet ook niet per se 'verhalen' opzoeken. Kijk de film gewoon een tweede keer.

Ik ga hem ook wel voor de 2e keer kijken, ik hoop dat ik de film beter snap.

avatar van DVD-T

DVD-T

Vrijdag ook eens herzien, of beter gezegd opnieuw gezien, aangezien de directors cut werd uitgezonden. Op sommige vlakken is de film wat verbeterd, maar op andere vlakken prefereer ik toch de originele versie boven de dc. Je hebt echt het gevoel naar een heel andere film te kijken.

Jammer dat er teveel nadruk op de uitleg van het verhaal wordt gelegd. Het hele mysterie wat ik goed vond aan de originele versie is daardoor een beetje verdwenen, hoewel er nog wel wat ruimte word overgelaten voor de eigen interpretatie van de kijker. De film duurt in deze vorm ook wat te lang, en sommige stukjes zijn overbodig weer in de film gezet, een mooi voorbeeld hiervan is het hele gedoe rond het boek en het gesprek met zijn vader. Ook de muziek is wat aangepast op momenten. Zo is het nummer uit het begin, wat ik geweldig vond, compleet verander. Geld ook voor andere momenten, of waar het iets naar de achtergrond is gedrukt om de dialogen beter te horen. Gelukkig zijn ze van de muziek van een van de beste momenten uit de film afgebleven de bus intro scène . Ook wat verbeteringen erin, zo is het geluid tegenover de ov enorm verbeterd en nog wat kleine dingetjes.

Genoeg over mijn mening tussen de twee versies, nu over de film.
Kelly weet op een geweldige manier het verhaal van de film aan ons te vertellen door de samensmelting van beeld en muziek. Vaak wordt een bepaalde uitleg van een scène ook al in de tekst van het desbetreffende liedje gezongen. Erg mooi gedaan. Ook heeft hij een mooi tempo voor de film gekozen, alles gewoon lekker uit laten spelen. Verhaal heeft ook een erg goed uitgangspunt, daarnaast spreekt het hele tijdreizen en het parallelle universum mij gewoon erg aan. De manier waarop Kelly dit verteld blijft ongeëvenaard. Ook met de personages zit het wel snor. Niet iedereen is even interessant om te volgen, maar ieder hebben ze een doel binnen het verhaal. Ook zijn de verwikkelingen en het drama goed in beeld gebracht en wordt het nergens echt cheesy of een middelmatig tienerfilmpje.

Verhaal blijft ook interessant door de kleine beetjes informatie die je beetje bij beetje krijgt. Het blijft dan ook de gehele speelduur boeien, en je wilt weten wat de volgende stap is. Naar het einde toe wordt het steeds interessanter en spannender. Wat gaat er komen, komt alles nog goed. Alles komt tesamen in een geweldige climax die je niet snel zult vergeten. De scene erna met Mad World eronder is er ook een om nooit weer te vergeten. En zo zit de film vol met geweldige momenten en briljante vondsten qua beelden, verhaal en muziek.

Acteerwerk is erg goed. Gyllenhaal zet een top prestatie neer, en dat geld ook voor de rest van de cast. Van de grote rollen tot de kleine. De film heeft een perfecte cast. Filmtechnisch ziet het er ook al goed uit zeker gezien het budget wat voor handen was. Leuk om de directors cut een keer gezien te hebben, maar mijn voorkeur gaat toch echt uit naar de originele versie. Darko maakt zeker een grote kans op een verhoging, maar daar wil ik eerst de ov weer een keer voor herzien.

avatar van Marpher

Marpher

nee jow, hij is weer gedaald:(

avatar van Awake78

Awake78

Ja dat komt door een gast met een slecht film-inzicht: al zijn films die hij kijkt geeft ie onder de 4*. Misschien toch wat beter verdiepen in een film voor je hem kijkt, zodat je weet of het wat voor jou is

Of het is gewoon een weinig optimistisch figuur. Of gewoon zeer kritisch

planet_of_death

Begrijpelijk: Een hoog gemiddelde staat zo lullig op je profielpagina .

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1922 berichten

Mensen mensen toch, dat deze hoger staat dan een film als Apocalypse Now (om er 1 te noemen) is toch schandalig...Het is een bijzondere film maar een plaats in de top 50 verdient hij naar mijn mening absoluut niet. Acteerwerk is erg sterk en het verhaal is origineel, maar meer dan een zesje kan ik er niet van maken. Er zitten nogal wat onnozele dingetjes in deze film waar ik persoonlijk niet echt van hou. Ik ga hem nog een keer herzien maar ik denk dat ik bij mijn mening blijf. Ik vind het echt onbegrijpelijk dat deze zo hoog staat.