Genre: Mystery / Drama
Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Richard Kelly
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze
Releasedatum: 20 juni 2002
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Zondag 1 maart in één bioscoop (Eindhoven)
Plot Donnie Darko
"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."
2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.
Donnie Darko
Rose Darko
Eddie Darko
Prof. Kenneth Monnitoff
Dr. Lilian Thurman
Vandaag in de bus voor de derde keer gezien. Sta er versteld van dat ik jem nog beter vond dan de 2e en 1e keer, nu ook met halve ster verhoogd en 3e in top10. Echt, heel erg knap van Richard Kelly.
Heb ik ook, elke keer dat ik de film heb gezien wordt ie beter, ongelooflijk!!
Vraag me af wat we moeten geven bij een volgende herziening
MarcieMarc
Blijkbaar snap je er helemaal niks van. Ga de film nog maar eens kijken en oordeel dan, dat konijnenpak had een belangrijke functie in de film.
en weer ben ik het met deze wijze woorden eens
planet_of_death
Ik vond de muziek in de film zoieso helemaal top!
Jup, van even grote schoonheid als de film zelf.
decicco
Ja precies, ook erg fijn dat de makers van de film de meeste nummers gewoon bijna helemaal lieten afspelen dat maakte de sfeer wat aangenamer. Denk bijv. aan wanneer donnie en zijn vrienden uit de bus stappen alles nogal langzaam wordt afgespeeld en dan dat heerlijke nummer op de achtergrond.Supér gewoon
revadebe
Mooie toepasselijke muziek, een lekker mysterieus verhaal met goede spanning.
Na het einde was ik helemaal van de kaart. Ik begon het een beetje te snappen, maar ik had toch wel wat hulp van internet nodig om het plaatje compleet te maken. Misschien moet ik de film nog maar eens herzien over een tijdje.
En nu maar hopen dat ik geen nachtmerries krijg van grote konijnen.
planet_of_death
Ik zou zeggen ga je gang. Ieder feitje is een puzzelstukje waarmee je de puzzel compleet maakt.
decicco
Als je hem een tweede keer bekijkt ga je steeds meer letten op alle kleine details. Nadat ik hem voor de 2e keer had bekeken snapte ik de film ook veel meer dan voorheen dus ik zou zeer zeker deze film nog een aantal keren bekijken
decicco
Nouja bijna niemand kan echt echt achter de theorie komen van de film only de filmmakers zelf. Er zijn zoveel verschillende gedachtes over deze film dat het beter is je bij je eigen conclusie te houden.
Roel Bogers
Ik heb 'm nou 3 keer gezien, en ik kan er nog steeds geen touw aan vast knopen.
Maar dat is juist de kracht van deze film. Je voelt dat er, onder al die wazige shit, iets diepers ligt. Ik ga 'm blijven kijken tot ik er zelf wat van kan maken.
misterwhite
Dark. Darker. Darko
De eerste keer toen ik deze film zag vond ik het niet zo boeiend. De 2de keer was het stukke beter. 3de keer belandde hij in mijn top 10 en nu voor de 4de keer: Gewoon sprakeloos !!!!
Van begin tot einde wordt je in de ban gehouden door het verhaal en de sfeer. Dit is ook voor mij één van de meest emotionele films ooit. Prachtig gewoon wat een film met een mens kan doen.
De muziek is een fantastisch groot pulspunt ik krijg er gewoon kippenvel van als ik eraan denk: Prachtig.
Ik kan gewoon geen 1 minpunt vinden bij deze film.
5* en 3de plaats top 10
planet_of_death
Iemand: noem is 1 slechte scene uit deze film. Bizar genoeg kan ik die zelf niet vinden.
Laatste tien seconden van de aftiteling, schande dat de film dan is afgelopen!
canciser
Dat is inderdaad een schande, maar Planet, ik kan me inderdaad geen scene bedenken die weggelaten kon worden. En hij is 0,1 omhoog gegaan
MaxB52
topper die je meer dan 1 keer moet zien om hem volledig eigen te maken
Donnienol
Heb hem 3x gezien. Blijft super hoe het verhaal verloopt en het einde.
%%%%%%
Heeft deze film een vervolg ?
Zeker een fraai werkje ! Aleen moet de film effe laten bezinken, en effe denken hoe het zit. Vooral bij de Vliegtuig en de vliegtuigmoter knelt het.
LinkVink
Ja, het vervolg heet S.Darko en is slecht.
De film opzichzelf is niet zo heel slecht, maar omdat het een "vervolg" is, kijkt men er altijd anders naar.
Vandaar dat iedereen denkt dat tie slecht is.....
planet_of_death
Hoe halen ze het in hemels naam in hun hoofd om op zo'n verschrikkelijk op zich zelf staande film een vervolg te maken? Gewoon even snel geld verdienen, wat de fans er van denken boeit niet.
JTV-kijker
- 2017 stemmen
'gewaarschuwd door een 2m lang konijn'
Het klinkt bijna als een goedkope komedie, maar het is blijkbaar heel serieus.
misterwhite
Het is af en toe ook eens grappig maar dat konijn is echt grimmig
'gewaarschuwd door een 2m lang konijn'
Het klinkt bijna als een goedkope komedie, maar het is blijkbaar heel serieus.
Jazeker. Sterker nog, het heeft een belangrijke functie. Maar dat laat ik je zelf uitzoeken.
Dominator33
Wat een film. Ik heb bijna 2 uur aan mn beelscherm gekleeft. Het verhaal, de acteurs, de muziek, alles. Het klopt gewoon.
Voor iedereen die nog twijfelt om deze te gaan zien (wat ik ook deed), doe het gewoon, je komt je stoel niet uit. Dit is geen mainstream film, dit is een meesterwerk
Hakunamatafaka
Vage film, hij was wel goed.. maar ik snapte het eind niet zo goed eerlijk gezegd
, weet niet of meer mensen dat hebben, geen zin om alle berichten hier door te spitten.. maar kan iemand mij hier het eind beetje uitleggen/toelichten, heb namelijk geen zin om weer opnieuw te kijken.
B.V.D
Roel Bogers
Haha, bijna iedereen heeft jou probleem. Donnie Darko is niet de makkelijkste film
Ik zal het je zelf ook niet kunnen uitleggen. Er is wel een lijn die de regisseur in gedachte had, maar ik vind deze film erg open voor eigen interpretatie. En ik wil er dan ook echt op hameren dat je deze film over een tijdje nog eens moet kijken. Want als er ook maar 1 film is die subliem is voor meerdere herzieningen, dan is het Donnie Darko wel.
Mescaline
Donnie Darko nu voor de 2de keer gezien, kan de film redelijk volgen maar er blijven altijd wel dingen onverklaarbaar, maar ik denk dat dat juist de kracht van deze film is, mensen blijven maar denken wat de andere redenen zouden kunnen zijn van alle gebeurtenissen, vind het plot sowieso wel goed uitgewerkt, en laat genoeg (meer dan genoeg) ruimte over om te discussiëren, bij sommige valt dit minder goed, maar ik kan deze film zeer waarderen!
Stem blijft ook gewoon staan op een 4,5
planet_of_death
De ware reden van de gebeurtenissen staat al een tijdje op het net. Sommige mensen willen het lekker een mystery laten. Ik geef ze geen ongelijk.

S. Darko
2009

Vijf goed beoordeelde tienerdrama's met een duister randje

Films die je twee keer moet bekijken om ze echt te begrijpen

'Donnie Darko'-regisseur Richard Kelly hint naar vervolg

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

The Shining
Horror, 1980
brandouder-kindrelatievandalismtherapistpresidential electionhalloweenvliegtuigtijdreizenschool presentation verliesmiddelbare schoolschool performanceimaginary friendsurrealismesuburbiavisionschoolmoralityarsonpsychologische thrillertienercultfilmgeestesziektevirginiasleepwalkingparanoidjaren 80parallel universe plot twistdepressing