• 9.477.376 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Prof. Kenneth Monnitoff

Dr. Lilian Thurman

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Mag ik jullie er even op wijzen dat er statistisch gezien tussen de 1700 en 1800 homoseksuelen op de site actief zijn?

avatar van archer

archer

Dit gesprek lijkt mij totaal niet meer over de film te gaan...

Maar hoedanook... Ik vond het een goede film, misschien een beetje ingewikkeld als je voor de eerste keer kijkt...

avatar van sweetlake

sweetlake

Ben helaas in slaap gevallen. Maar goed, een film over een puber die door een konijn wordt gewaarschuwd?????

Redlop

Was vooral blijven slapen.

Donnie Darko is magisch realisme pur sang. De ultieme puberfilm allertijden.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

sweetlake schreef:

Haha, LOL lekker relativerend.

Ben het echter met Redlop eens!

avatar van Herisson

Herisson

Zit op zich goed in mekaar, en ik hou wel van een onverwacht einde, maar het moet niet te moeilijk gemaakt worden. 3.

avatar van THE_CROW

THE_CROW

Toen ik de film keek kon hij me niet heel erg boeien. Ik kon het alleen niet verdragen dat ik het einde niet helemaal snapte. Dit is de eerste film waarbij ik op internet moest gaan zoeken om erachter te komen hoe het einde in elkaar steekt. Al lezend naar de reacties steeg de film in mijn waardering. Nu ben ik op het punt beland dat ik 'm zeker nog eens wil kijken....

avatar van thewouter

thewouter

Wat een ontzettend overgewaardeerde film!! Niks bijzonders en ontzettend vaag! Niet meeslepend, slecht acteer werk (op de hoofdpersoon na dan) en eerder lachwekkend dan serieus te nemen.

1* krijgt hij van mij

Het is wel eens verfrissend om zo'n tegengeluid te horen.

avatar van Bas17

Bas17

kappeuter schreef:

Het is wel eens verfrissend om zo'n tegengeluid te horen.

Vooral als je bedenkt dat hij het lachwekkend slecht vind wil ik wel eens een onderbouwing

thewouter schreef:

...slecht acteer werk

Wie dan?

avatar van Respekked

Respekked

t konijn..

ik had echt een schattig konijn verwacht zoals een konijn hoort te zijn. Maar dit konijn voldeed totaal niet aan mijn verwachtingen. Hij acteerde vooral tenenkrommend en dan is het voor een konijn al snel afgelopen in hollywood

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Haha

avatar van clairest

clairest

LOL

avatar van WillieDynamite

WillieDynamite

Originele combinatie van genres (high school tienerfilm, sci-fi, mysterie, etc.) Vermakelijke film. Je moet alleen niet te veel betekenis zoeken achter alle symboliek. Die is er, in tegenstelling tot sommige andere films, niet of nauwelijks.

Misschien is Donnie Darko een beetje aan hype onderhevig, of spreken de themas (die wat vaag aanwezig zijn) veel mensen aan. Maar als film an sich is Donnie Darko naar mijn mening niet erg speciaal, en moet de tijd nog leren wat zijn werkelijke plek in allerlei lijsten zal zijn

3 sterretjes.

WillieDynamite schreef:

...Je moet alleen niet te veel betekenis zoeken achter alle symboliek.

Welke symboliek dan? Er zijn enkel hallucinaties waarvan Donnie de betekenis probeert te doorzien.

Het hele gedoe met tijdreizen is uiteraard onzin, maar het gaat om het idee dat wellicht meerdere mensen kennen, om het puberleven nog eens over te doen. Het noodlot te kunnen veranderen.

avatar van WillieDynamite

WillieDynamite

Ik heb het voor het gemak symboliek genoemd, wetende dat een symbool zonder betekenis geen symbool is. Ik heb het vooral over de woorden "cellar door", waarom een konijn, etc.

Je kunt die dingen zwaar diepzinnig opvatten en je er helemaal blind op te staren (zoals ik vrienden heb zien doen). Maar uiteindelijk zijn er geen duidelijke motieven of diepere boodschappen te vinden, zoals dat bij andere films soms wel het geval is. Wie op rationele gronden beweert dat dit een diepgaand meesterwerk is moet misschien wat meer films kijken.

Ik kan me wel vinden in bijv. jouw verklaring waarom de film meer op een emotioneel vlak voor veel mensen toch goed werkt. Ik werd zelf ook meegesleept in het verhaal.

Ik vind het zeker geen slechte film, maar briljant noem ik het niet.

avatar van lolsnol

lolsnol

Goede film, dat hele idee van dat konijn is gewoon al geweldig. Ik vind het einde ook erg sterk. Dit is een must-see voor iedereen:)

avatar van Roosii

Roosii

Slechte film. Kon me moeilijk concentreren en bij de film blijven.

avatar van ikvoereendjes

ikvoereendjes

Erg goede film ik heb deze 2 maal in 3 dagen in de bios gezien en dit is zowat de enige DVD die ik kocht direct wanneer hij uitkwam! Jake Gylenhaal speelt geweldig als donnie, die op een totaal ander vlak staat als iedereen (die vrienden van hem zijn stumpers).

De film zit vol met verassingen en dingen die je pas na de 3 of 4 keer tegenkomt, het verhaal houd je bezig.

Toen ik hem zag had ik gelijk al het gevoel alsof ik naar een geweldige cult-hit zat te kijken

avatar van Meltje

Meltje

wat een rare, stomme, onduidelijke film!!!

ik wilde wel weten hoe t nou afliep, mede doordat de film hierzo de hemel in werd geprezen...maar echt...zonde van mn 2 uur!!! ik snapte er nix van!!! dat zal dan ook wel de reden zijn dat ik er niets aan vind....maarja ik ben blond dus reken het me niet te zwaar aan...wie wil me vertellen wat nou precies het echte verhaal en de bedoeling en het plot van de film is?...

Wellicht heb je hier wat aan: http://www.moviemeter.nl/forum/3/1743/

avatar van IcU

IcU

Wat een ontiegelijk apparte film. Ik snapte het grootste gedeelte wel, en dacht bij mezelf: waar zeuren die moviemeter mensen over??!! Tot het halloween feestje. Damn, wat een raar einde. Je ziet de aftiteling en je hebt nog een heleboel vragen. Ik snapte er geen zak van, en dacht: Respect voor de moviemeter mensen die het in een keer snappen!!

Maar het zag er goed uit en er was een goede cast, dus ik had niets te klagen. Ik zoek de uitleg wel op internet...

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Er is geen echte verklaring te vinden, want iedereen heeft een andere Maar ik vraag me af of Richard Kelly wel er echt iets mee heeft bedoeld of gewoon het zo vaag mogelijk gemaakt zodat iedereen er zijn eigen filosofische draai aan kan geven.

Als dat laatste het geval is heb ik misschien wel nog meer respect voor deze topfilm!

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Ik ben al een tijdje op zoek naar de soundtrack van Donnie Darko. Echter in de meeste platenzaken moet ie apart besteld worden en betaal je natuutrlijk weer meer dan de volle mep. Heeft iemand toevallig nog tips waar ze hem voor een zacht prijsje zouden kunnen hebben?

avatar van Dustyfan

Dustyfan

wavanbuuren schreef:

Ja

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Dustyfan schreef:

Ja

zat ik inderdaad ook al aan te denken. Jammer is alleen dat Musicmeter aanzienlijk minder bezoekers heeft.......

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

wavanbuuren schreef:

Is er trouwens een speciaal topic waar deze vraag thuis zou kunnen horen?

Ik wou net zeggen, fantastische muziek in deze film, met onder anderen Tears For Fears en Echo & The Bunnymen (leuke woordspeling, of zou het toeval zijn?). Helemaal mijn muziek! Die soundtrack wil ik ook best hebben ja!

Wie had trouwens gedacht dat die Jake Gyllenhaal het in zich had om zo'n rol neer te zetten!?

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Jeej! Binnekort op BBC 2!

avatar van AardeWerk

AardeWerk

Ontzettend weirde film. Dat dacht ik tenminste de eerste keer dat ik hem zag. De tweede keer vond ik dat weirde wel meevallen. Heerlijke muziek, wel een behoorlijk dark sfeertje. Of het nou een grote vreemde trip is of gewoon een uitstapje naar een paralelle wereld om vervolgens toch weer in de real world terecht te komen, wie zal het zeggen ? Wel een van die films die je echt een tweede keer moet, maar ook wil, kijken - al is het maar om voor jezelf duidelijk te krijgen wat je gezien hebt. Persoonlijk vind ik het een goede film, een film die zeker boven het gemiddelde uitsteekt. It's a Mad World.