Samaria (2004)
Geregisseerd door: Kim Ki-duk
Met onder meer: Lee Eol
Gesproken taal: Koreaans
Plot Samaria
"Let him that is without sin first cast the stone at her."
Samaria gaat in op de verborgen seksuele onderbuikgevoelens in de Zuid-Koreaanse maatschappij. Twee scholieres raken betrokken bij 'wonjo gyoje', waarbij ze seks hebben met oudere mannen tegen betaling. Hiermee willen ze een reis naar Europa betalen. Wanneer één van hen overlijdt, raakt de ander radeloos en ontmoet de oudere heren met wie haar vriendin sliep om seks met ze te hebben en terug te betalen. Haar vader, echter, komt achter haar bezigheden en wil wraak op de mannen die met zijn dochter het bed delen.
Jae-yeong
Lucky Man
Discovery Man
Tough Man
Goodfella
Volgens mij schreef Onderhond het al eens eerder, maar wat kan Kim Ki-duk toch fascinerende personages op het scherm toveren. Erg ondoorgrondelijk, vaak zwijgend en bijna altijd handelend op een wijze die je juist níet verwacht. Waar je bij veel regisseurs in dat geval afhaakt raakt deze man bij mij inmiddels voortdurend de juiste snaar en worden de personages bij iedere actie nóg interessanter.
Samaria is na buitenbeentje Bin-jip ook weer een echte Ki-duk in de trant van Bad Guy en The Isle. Iets realistischer dus, waar de gesloten personages zich door een onpersoonlijke omgeving vol bikkelhard geweld worstelen. Scènes in de wc, de zelfmoord en de droom schieten deze film de hoogte in.
Anatolia
Oei, wat een tegenvaller.
Vooral het van de hak op de tak springen was irritant: steeds voordat ik me een beetje begon in te leven met het verhaal, schakelde de film over naar iets heel anders.
En ik heb het al met een vriend over gehad: na 3 films van hem gezien te hebben, ga ik een beetje denken dat Ki-duk Kim een serieus probleem heeft met muziek. Na het (voor mij onbegrijpelijke) Spaans-Arabische geblèr in Bin-Jip, hoorde ik nu verschrikkelijk slaapverwekkende pianoklanken. Bin-Jip wist dat nog op te vangen door het bloedmooie verhaal, maar in Samaria kwam Korea door de muziek op mij over als een ontzettend saai land.
Ozarklynch
Een verhaal vertellen met erg weinig woorden en toch zo'n impact hebben, het is maar weinig regisseurs gegeven.
Samaria was de eerste film die ik van Ki-duk kreeg voorgeschoteld en heeft de verwachtingen meer dan ingelost. Traag voortkabbelend zonder één moment te vervelen om uiteindelijk met een kalme, maar o zo pakkende finale te eindigen. Een ruime 4*
Ben benieuwd of 'Seom' de nu wel erg hoge verwachtingen zal kunnen inlossen.
Redelijke film maar de film poster is uniek.
savi_7
had de film een 4 willen geven, maar door het einde wat ik niet helemaal begrijp maar een 3,5.
waarom laat hij haar alleen,vond het beter dat hij haar vermoorde, maar dat was maar een droom jammer was een beter einde geweest vind ik. .
kan iemand die het wel goed begreep mischien uitleggen.
danuz
Toch weer een sterke film van Ki-Duk. Deze keer met meer dialogen en minder abstract. Op het begin voelde het allemaal wat slijmerig en over gepassioneerd aan, maar dat wist zich naar het einde toe mooi recht te trekken en het ontpopte zich tot een behoorlijk intense en slimme film.
Erg mooi is de liefde die de vader aan zijn dochter wilt geven, ookal hij zij dit vaak nieteens door, erg puur.
En Savi_7: Wat ik begreep uit het achterlaten van de dochter was dat hij na wat hij gedaan had, haar eigenlijk op eigen benen wilde laten staan. De rijlessen is ook een soort teken van volwassenheid. Zelfredzaamheid. Hij ziet zijn dochter als laatste liefde, hij is immers zijn vrouw ook al kwijt. Om haar niet kwijt te raken kan hij haar het beste alleen laten. Hij moet boetten voor zijn daden en wil haar hier niet bij betrekken. Een mooi gebaar van liefde, vind ik persoonlijk.
Zoals ik al zie soms erg slijmerig, maar uiteindelijk toch mooi. Een positieve indruk overheerst, zeker een film om te herzien.
Zo kom ik toch nog op 4 welverdiende sterren, en heb ik weer een mooi film gezien.
The_basser
Lastig einde ja, ik dacht ook zoiets maar meer in de trand van als je met volwassen mannen kunt slapen moet je ook maar leren zelf volwassen te worden.
De film was boeiend maar haalde niet het niveau van spring...
Op een gegeven moment dacht ik dat de film zich ging ontpoppen als een wraak film zoals we die kennen van Chan-wook Park, maar toen sloeg ie opeens weer een andere kant in.
Ik geef em 3,5*
Linn
Mooie film...alleen een heel zwaar onderwerp vond ik...het blijft je een tijdje bij....vond Bin Jip wel beter
dutchtuga
Wat een prachtige film dit. "Bin Jip" wordt steeds ervaren als Ki-Duk's beste film maar ik moet zeggen dat ik "Spring" en deze beter en mooier vind. Ik voelde me gewoon meer betrokken bij de film. Vader-dochter en vriendin-vriendin relatie vond ik mooi uitgewerkt en hartverwarmend wat ik bv bij de 2 vreemden in "Bin Jip" minder had. Daarnaast vond ik de symboliek erg mooi. Hoogtepunt in dat opzicht vond ik het einde waarin het meisje als het ware net als een vogeltje wordt losgelaten door dr ouder de wijde wereld in. Ze wil zo graag achter dr vader aan maar al spartelend lukt dat maar niet. Prachtig!
Ik was het al bijna vergeten maar ook hier is de soundtrack van HOGE kwaliteit. Het bleef urenlang rondspoken in mn hoofd. Één van de betere aziatische films die ik ooit heb gezien. 4,5* met potentie tot 5* na herziening.
mikoz
Erg matige film.
Begin was echt drama , twee meisjes die geld willen verdienen doormiddel van de hoer uit te hangen , beetje cliche maar als het goed uitgewerkt is is het natuurlijk ok.
Helaas was dat het niet , Er werd van te voor verteld dat het in het begin allemaal mooi en spannend was maar uiteindelijk bergafwaards ging. ik verwachte dus een mooie neerwaartse film maar nee 3 shots dat een van de meisjes lachend een huis uitloopt en gelijk daarna springt ze uit een raam , zonder enkele tussenstukken.
Erg jammer. Weinig emotie en slappe beelden maakten het eerste stuk tot een draak.
Het tweede deel was wel iets beter , je zag de belevingen van andere mensen en er rolden wat mooiere scenes uit.
Helaas bleef ik toch met een onbevredigend gevoel achter.
Erg matige film.
Weinig emotie en slappe beelden
Heb je wel naar de goede film zitten kijken? De beelden zijn juist prachtig en de emotie is juist sterk onderhuids voelbaar. (Beter dan dat het er zo dik opligt en voorgekauwd wordt als in de Hollywoodfilm) .
mikoz
Dat is meestal wel het geval ja , ik vind die hollywood emotie ook meestal erg ondermaats , maar in het begin vond de getoonde emotie erg slap.
Poisonthewell
Zoals enkele anderen hier ook al opmerkten vond ik de eerste drie kwartier ofzo eigenlijk ook maar niks. Maar vanaf het moment dat de vader erachter kwam werd de film een stuk beter, en de laatste 20 minuten waren vooral erg mooi. 3,5*
Zachery Glass
Als dit inderdaad een "tussendoortje" was voor Ki-Duk, zet ik mezelf schrap voor wat ik nog te bekijken heb
Zoals Onderhond vroeger berichtte, de taferelen van onschuld contrasteren hier fel met voldongen feiten. Meer specifiek: hoe sommige personages omgaan met die faits accomplis. Woede en onverdunde toorn, gecapteerd door Ki-Duk zonder de spreekwoordelijke wasverzachter
Je denkt die twee meisjes ergens te begrijpen b.v. de prachtig in beeld gebrachte scène in het park, waar ze een soort verstoppertje spelen - taferelen van chocoladeschuim als het ware
, maar vervolgens maakt de film een zwieper waarna je ietwat bedremmeld afvraagt: "Heb ik iets gemist?" dat meisje springt haar dood tegemoet met een glimlach op haar gezicht, verdorie
De beelden die Ki-Duk serveert, bevatten een soort getemperde schoonheid (wreedheid?), neem nu de zelfmoord van de zakenman. Je ziet en hoort een horloge (?) op de grond uiteenspatten, en vervolgens ontwaar je een kanaaltje vloeistof ...
Je wéét dat er zopas iets gruwelijks gebeurd is, maar toch geniet je van het tafereel
Naomi Watts
Ook dit weer een prachtige Ki-Duk, wat een cineast. Ki-Duk komt altijd met hele interessante personages op de proppen en voorspelbaar handelen ze nooit. Ook Samaria heeft weer een behoorlijke impact en vooral met zo'n 'zwaar' onderwerp. Vijf Ki-Duk's gezien, Vijf maal de volle mep gegeven, ongekent. 5*
Vijf Ki-Duk's gezien, Vijf maal de volle mep gegeven, ongekent. 5*
Dat nog net niet maar idd een geweldige cineast. Heb van elke film genoten en was zelfs erg stil na het zien van Samaria. Ben erg benieuwd naar The Bow, zn laatste.
neo
Een nogal moeizame start waarbij de relatie tussen de twe meisjes mij bitter weinig deed. Maar zodra de vader de boel begon te onderzoeken zat ik aan het beeld gekluisterd. Kim Duk Kim weet hier weer te fascineren met een hoop mooie visueels (als een van de weinige toont hij bloed in zijn schoonheid) alsmede een pracht van een score Ji-woong Park en nog een andere componist. 4 sterren
dutchtuga
Vandaag eens herzien en de 5* die ik dacht te geven na herziening moeten toch uitblijven. Blijft een prachtige film maar verdient net geen 5* en denk ook geen positie in mijn top 10. Was misschien toch iets te ijverig de 1e keer. Ergens in het midden zakt Samaria toch een beetje in jammer genoeg. De laatste 30 min ofzo laat ons weer zien hoe Ki-Duk in topvorm eruit ziet. Vind de laatste acte werkelijk ontroerend en met dat prachtige muziekje erbij op het eind kon ik me nog maar net bedwingen.
4,5 * blijven staan.
Elric
Prachtige film, de relatie tussen de vader en dochter en hun verdriet was goed uitgewerkt. Ook het visuele element en de muziek waren weer van hoog niveau. Toppertje.
senseoaddict
Ben al lange tijd benieuwd naar deze film. Nu kreeg ik eindelijk de mogelijkheid hem te zien.. Zit met een vraag... Klopt het dat lang niet alles ondertiteld wordt op de DVD? heb gewoon het origineel...
jimbo79
haalde niet het niveau van andere ki duks maar was toch nog fascinerend om te blijven boeien
JJ_D
Heel interessante film, maar uiteindelijk o zo saai. De beelden (vooral in het tweede deel) zijn heel esthetisch en Kim Ki-Duk heeft zowel ook voor landschap als muziek. Maar waarom grijpt dit dan niet naar de keel? Vanwege de trage vertelling, met al te veel nietszeggende shots of betekenisloze symboliek (cfr. infra). Zal hem eventueel ooit nog eens opnieuw bekijken, maar dan als ik 'in the mood' ben. In de stemming voor een ontroerende, maar langzame film.
Toch lichtjes ontgoocheld in mijn eerste Ki-Duk...
Je denkt die twee meisjes ergens te begrijpen b.v. de prachtig in beeld gebrachte scène in het park, waar ze een soort verstoppertje spelen, ...
En wat heeft dat precies met begijpen te maken? Het infantiele in elk van ons? Neen, dat soort "symboliek" vind ik kinderachtig, cliché en zelfs vergezocht.
JJ_D
is deze ergens te verkrijgen in België ?
Zie hier...
kiriyama
Prachtige film die zeker op het eind erg goed wordt. Ki-duk kim is mijn held.
4 dikke sterren.
matthijs_013
Geweldige/uitstekende film!! Van begin tot eind geboeid gebleven, geen een keer de neiging gehad naar de klok te kijken. Toch een paar onduidelijkheden: waarom wilde dat meisje naar Europa. Haar leven in Seoul was toch zo slecht nog niet? (voor de prostitutie wilde ze het al) En waarom gaf ze niet gewoon het geld terug en ging ze vervolgens gewoon weg? Ze hoefde toch niet persé met ze naar bed te gaan? De vader's reactie snap ik best. Toch snap ik niet dat ze haar op het einde achterliet. Dan ben je dus echt geen goede vader (je laat je kind nooit in de steek, ondanks wat/hoe ze is.
Al bij al een *4
tevelenco
Het verhaal van deze film sprak me enorm aan.
Maar de uitwerking daarvan helemaal niet.
De film heeft me geen enkel moment kunnen boeien.
Echt zonde van mijn tijd.

'The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes' weg bij Netflix en nu een succes op Videoland

Goed beoordeelde dramaserie 'Rivals' krijgt een tweede seizoen dit jaar: wat weten we erover?

HBO Max-kijkers vol lof over eerste aflevering 'A Knight of the Seven Kingdoms'

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit

Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom

Kikujirô no Natsu
Komedie / Roadmovie, 1999

Secrets & Lies
Drama, 1996
prostituerendouble liferepaymentpooierexpiation forgivenesssterven en doodpunter vrouwelijke vriendschapdochterwraakgeweldpolitie agentillegal prostitutionautocatholicismchild sex trade