• 9.406.133 stemmen

Misdaad / Thriller | 127 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Alternatieve titel: Seven

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Morgan Freeman en Gwyneth Paltrow

IMDb beoordeling: 8,6 (2.007.919)

Releasedatum: 9 november 1995

Plot Se7en

"Seven deadly sins. Seven ways to die."

Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema 'de zeven hoofdzonden' met elkaar verbonden zijn. Het duo botst qua inzicht en aanpak regelmatig. Daarbij lijkt de moordenaar door zijn ingenieuze werkwijze en uiterst zorgvuldige voorbereiding van de moorden ongrijpbaar.

Officer Davis

ach....

Ach wat?

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Kort geleden voor het eerste gezien, tot enkele jaren terug had ik nog nooit van deze film gehoord, maar beter laat dan nooit.
Erg goede thriller die veel indruk op mij heeft gemaakt, niet echt een soort genre waar ik veel van hou (over het algemeen dan)
Erge gruwel scènes die vrij ziek zijn en de film dus gewoon zeer en zeer goed maken.
Het begint allemaal erg sinister en de film heeft gelijk een strakke opening met die volgepropte dikzak en de moorden volgen elkaar op in een groot tempo in de volgorde van de 7 hoofdzonden.
Het is vooral mooi dat de moordenaar in het eerste uur van de film niet vertoond wordt en daardoor het duistere sfeertje behouden blijft.
De meest macabere scène is die van die bijna ontbonden junkie die een jaar lang lag te lijden aan allerlei ziekten en tekort aan voedsel.
Wat ik echter wel apart vond is dat aan het einde van de film de moordenaar zich gewoon aangeeft.

Dat had ik niet verwacht, en dat is nou ook een van de factoren wat deze film zo goed maakt in zijn soort.
Misschien is de verassing wel de grootse reden van de opklimmende spanning, tot op de laatste minuut wist ik nog niet hoe de film zou eindigen.

4,5 *

avatar van Teskuh17

Teskuh17

Kevin Spacey blijft goed.. goede film !

avatar van as

as

Tjeezus teskuh! Denk je dat je ook eens wat meer kunt schrijven, met onderbouwing enzo, in plaats van die kwijlberichten. Wordt een beetje vervelend. Bij elke film is het alleen maar: deze vind ik goed, of: leuke film! Bij 168 van je lulloberichten hadden er ook zes goed kunnen zijn. Schrijf ook eens een keer iets interesants.

avatar van Phoenix

Phoenix

Dit blijft toch de beste thriller ooit. Wat een suspense zeg, zelfs na tig keer kijken. De film zit zo goed in elkaar. Als je bedenkt dat Mills vrouw Mills zelf nog probeerde te bereiken (zou natuurlijk ook onder dwang van "John Doe" kunnen zijn) misschien om hem te vertellen van haar zwangerschap (en misschien op het punt stond om onthoofd te worden...) Brr...

avatar van markpennings

markpennings

Goede film, vooral door Morgan Freeman. Het verhaal is ook wel aardig. Brad Pit stelt zich wel een beetje aan op het moment dat hij de doos opendoet, en het hoofd van zijn vrouw ziet.

avatar van FX

FX

markpennings schreef:

:O

avatar van Jordy

Jordy

Hey Mark, vriend, denk je ook niet dat dat iets is dat je nog NIET wilt weten als je de film niet gezien hebt?? Lees de FAQ over het plaatsen van spoilers

(het quoten van een spoiler is btw ook niet echt de bedoeling)

avatar van U-96

U-96

markpennings schreef:

Dan ben ik benieuwd hoe jij reageert als jij een doos opendoet waarin je het hoofd van je vriendin ziet..

avatar van markpennings

markpennings

Oja Jordy, had ik even niet aangedacht, zal het niet meer doen

braambes

maar je mag je anders ook wel verantwoorden voor wat je schreef over aanstellen ????

das bijzonder realistisch en vind ik een van de beter momenten die brad pitt heeft geacteerd

vdc

In de film die ik zag, heeft Pitt nooit in die doos gekeken .

braambes

ja maar het gaat om het moment dat hij beseft wat erin de doos zit, maar goed we mogen het einde nie verraden !!!

vdc

Ik heb gisteravond nog eens die laatste 5 minuten herbekeken, en Spacey zegt op gegeven ogenblik aan Pitt : “Word kwaad, zondig je aan gramschap”. Was me bij vorige kijkbeurten niet opgevallen, maar het bevestigt inderdaad de stelling die al eerder ter discussie kwam : Pitt is wel degelijk het zevende slachtoffer. Hij wordt wel niet vermoord, maar de “straf” waar Spacey hem mee opzadelt, kan wel tellen !

T®inity

Dat leek mij al duidelijk dat Spacey zijn 'meesterwerk' gewoon wou voltooien doordat alle 7 zonden gepleegd moesten worden.

vdc

Dàt wel, maar op ’t eerste zicht zou je je gaan focussen op de gepleegde moorden. Blijkt nu dat Paltrow eigenlijk niet bij de 7 slachtoffers hoort, maar slechts een hulpmiddel was. Hulpmiddel tot hetvolgende doel :
Slachtoffer 6 = Spacey (afgunst).
Slachtoffer 7 = Pitt (gramschap).
De slachtoffers hoeven het niet per definitie te bekopen met de dood. Bij Spacey is dit wél zo, bij Pitt is dit een levenslange kwelling.

Had je dit allemaal meteen door ?

DaveV

Toch heb ik nooit begrepen waarom Pitt het zevende slachtoffer zou moeten zijn. De eerste zes waaronder Spacey hebben zich immers in hun leven schuldig gemaakt aan één van de zeven hoofdzonden. Uit de film komt niet naar voren dat Pitt een lichamelijke verwording is van de zonde gramschap. Ook zijn vrouw niet. Dus een willekeurig slachtoffer? Slechts een gevolg van afgunst bij Spacey?

avatar van mister blonde

mister blonde

toen Spacey (vermomd als fotograaf) bij een van zijn slachtoffers polshoogte ging nemen, had hij een aanvaring met Pitt. daarin werd voor Spacey duidelijk dat Pitt in aanmerking kwam voor de laatste zonde. Pitt's vrouw kende hij immers niet. als Pitt zich daaraan daadwerkelijk schuldig zou maken, zou alles op zijn plaats vallen. anders niet. Spacey (hoog intelligent) had blijkbaar door dat Pitt wel mee zou werken, dat gevoel werd op weg naar de plaats des onheils al bevestigd.

vdc schreef:

Slachtoffer 6 = Spacey (afgunst).
Slachtoffer 7 = Pitt (gramschap).

Had je dit allemaal meteen door ?

Niet de eerste keer dat ik hem zag maar toen was ik 11...

avatar van Phoenix

Phoenix

DaveV schreef:

Zodra Pitt Spacey door zijn hoofd schiet wordt hij de, zoals jij het noemt, lichamelijke verwording van gramschap.

DaveV

Dat is duidelijk. Het verschil met de andere slachtoffers zit hem echter in het gegeven dat Pitt zich nog schuldig moet maken aan een hoofdzonde. De rest heeft het leven gewijd aan de zonde. En ik denk dat iedereen die het hoofd van zijn vrouw in een doos terugvindt een beetje opstandig wordt. Maar die scene die Minster Blonde noemde moet ik even terugkijken. Staat me niet helder voor de geest.

vdc schreef:

Zei hij niet: "word wraak, word gramschap"

DaveV

Niet kwaad worden nu vdc ! De gevolgen zijn vaak niet te overzien.

hypochonder

Aangename film, niet al te complex en spannend tot het eind. Een fantastische Spacey, uiteraard.

avatar van nirvana

superspannend met een subliem einde

braambes schreef:

je bent duidelijk een van de weinige die er zo over denken

superspannend met een subliem einde

Ach, ik vind het ook erg spannend en het einde is, hoewel voorspelbaar, goed gevonden, maar nu ook weer niet subliem.

Het is een topper in zijn genre maar volgens mij geen 4, laat staan 5* waard.

hypochonder schreef:

Job well done, maar plaats 10, das compleet krankzinnig, om het te bescheuren.

Voor jou krankzinnig voor mij terecht. Argumentatie waarom het krankzinnig zou zijn is ook wel op zijn plaats vind ik

hypochonder

Laat ik het zo zeggen, hij hoort niet thuis in mijn persoonlijke

top 10, en ik geloof dat ik al voldoende heb uitgelegd waarom.