• 9.378.158 stemmen

Komedie / Drama | 103 minuten

Genre: Komedie / Drama

Geregisseerd door: Peter Weir

Met onder meer: Jim Carrey, Laura Linney en Noah Emmerich

IMDb beoordeling: 8,2 (1.349.937)

Gesproken taal: Engels, Spaans, Italiaans en Japans

Releasedatum: 29 oktober 1998

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot The Truman Show

"On the air. Unaware."

Truman Burbank leidt een perfect leventje: goede baan, een liefhebbende vrouw en een goede vriend. Langzaam komt Truman er echter achter dat zijn leventje iets té perfect is: hij ontdekt dat hij het middelpunt is van het succesvolle TV-programma The Truman Show. Al zijn hele leven lang woont Truman in een enorme TV-studio, waar een dorpje is nagebouwd en al z'n vrienden acteurs zijn.

Truman Burbank

Walter Moore / Kirk Burbank

Young Truman

avatar van Eazyfan

Eazyfan

geweldig verhaal met een prachtig einde.Beste Carrey-film moet ik zeggen, goede acteurs ook en het was eens een film waarim Jim Carrey niet grappig was.

avatar van gotti

Eazyfan schreef:

Man on the Moon al gezien? Blijft voor mij dé beste Carrey film...

avatar van edejong

edejong

Schitterende film!!! 4.0*

avatar van thunderball

thunderball

Goede film, origineel idee, goed geacteerd van eigenlijk iedereen,

maar had van mij toch wel iets scherper nog gekund.

Toch net weer iets te braaf allemaal.

Carrey is goed, maar inderdaad in Man on the moon is ie helemaal fantastisch!

4 sterren.

avatar van hendrik119

hendrik119

echt een leuk idee! topfilm

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Het concept vond ik wel redelijk goed gevonden. Jim Carrey speelt hier de beste rol die ik eigenlijk van hem "als komiek" gezien heb.

avatar van Hilarious

Hilarious

U-96 schreef:

Wat mij uiteindelijk van de 4.0 sterren afhoudt is het enorm slappe einde. Ik was juist zo enorm benieuwd hoe het geheel af zou lopen, en als je dan ziet dat Truman uiteindelijk alleen die deur uitloopt is dat toch wel redelijk teleurstellend...

Erg leuke film met een leuk akterende Jim Carrey, maar met een slap einde...

Ja ik vond het ook een slap einde, ik had ook liever gezien hoe het zou aflopen. Daardoor krijgt hij ook juist een half puntje minder. Derest was goed. Zeker origineel. En deze keer ergerde ik mij niet aan Jim Carrey. Zeer goed gespeeld.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

KristofBeckers schreef:

Iemand zou in het echt zo een show moeten starten

maar toch wie zou er naar kijken.

Ik zal het maar verklappen: JOUW LEVEN IS ZO'N SHOW! Echt! Ik kom je waarschuwen, straks slepen medewerkers mij hier weg! Oh nee, daar zijn ze! Aaaaa!

avatar van Kaffeefiltjer

Kaffeefiltjer

Slap einde?
Als hij met zijn boot ineens door het decor zit vond ik zeer zeker goed gevonden.
Ik zou niet weten wat ze er nog verder aan moeten breien, het eindigde op de perfecte moment.

Mijn 5* blijft staan, maar uiteindelijk na nog een kijkbeurt is me toch opgevallen dat Jim Carrey niet ZO serieus acteert, af en toe komen zijn typische trekjes wel boven. (Waar ik zeker niets op tegen heb)

Lola3

Zeer sterk begin, maar naar het einde toe vond ik het minder. wanneer hij in het decor zat vond ik eerder een zwak moment, maar de meningen zijn hier duidelijk zeer verdeeld over.Ook zeer grappige momenten zoals wanneer hij daar over de brug rijdt met zijn ogen toe en zijn vrouw moest sturenOOk enkele voorspelbare momenten zoals op het einde In case I don't see you anymore, goodmorning, goodevening and goodnight Voor de rest een extravagante verhaallijn en zeer goede acteerprestaties van Harris en Carey.

3,5

avatar van italian

italian

erg fijne feel-good movie
het begin was niet al te denderend maar het werd steeds beter naar het einde toe.
Eén van de beste scripts dat ik ooit heb gezien voor een film en dat wordt hier ook aardig uitgewerkt. Weir laat goed zien hoe de kijkers manipuleerd kunnen worden door de televisie.
Zeker die scene wanneer Harris voor de muziek en de camerastandpunten moet zorgen bij die scene op de brug. Weir laat dan ook zien hoe het publiek daarop reageert: diep ontroerd net zoals Harris het wilde.
In The Truman Show besefte ik meer dan anders wat een grote impact de televisie op ons heeft. De omgeving waar de film zich afspeelt pas ook perfect bij het sfeertje. Nep!
Alles en iedereen ziet er erg fake uit, ze zien er perfect uit, want de kijker wilt ze zo, de zon schijnt er altijd, iedereen is vriendelijk en ze gebruiken alleen maar goede wasproducten en grasmaaiers, die ze dan in de soap promoten. Weer zo'n aardige zet van Weir om te laten zien dat zo de media de mensen aanzet om iets te kopen.
De muziek past er mooi bij maar dan besef ik ook hoe de film met mijn emoties speelt en daar trap ik niet meer in!Dat is misschien niet zo slim geweest want zo worden zoveel dramatische scenes verbrod doordat je dan denkt "het is allemaal om mij te ontroeren en om zo meer mensen aan te zetten om de film te zien".
Ed Harris acteert voortreffelijk maar van Carrey moet ik nog zijn ultieme acteerprestatie zien: hoeveel moeite hij er ook in steekt, hij blijft een komiek en past niet bij zo'n films. Als hij de kans krijgt om gekke bekken te trekken grijpt hij ze dan onmiddellijk wat de geloofwaardigheid van zijn personage verbrod. Truman is een gewone man en geen gek als Ace Ventura of The Mask, maar dat zal hij moeilijk afleren. Ondanks dit heb ik er echt van genoten met vaak een glimlach op mijn gezicht voor de erg leuke vondsten: de posters in het reisbureau, de mensen die een vast patroon lopen ....
en eindelijk wordt er eens een goede moraalles gegeven !

avatar van djelle

djelle

italian schreef:

Mja, ik had ook een beetje het gevoel dat zijn "trademark" er per sé (door Carey en/of de producers) moest doorgedraaid worden waar het ook maar enigszins kon, hetgeen alles een klein beetje verpest.

Desondanks blijft het een heel mooi filmpje, prachtige kritiek op de steeds agressiever wordende mediacommerce en in het bijzonder op realityshows natuurlijk (ironisch wanneer deze film vertoond wordt op zenders die net een extra 'zero privacy' seizoen van Big Brother of nieuwe reeks Temptation Island achter de rug hebben). Het verhaal is wel bijzonder vergezocht, en ondanks vele geslaagde pogingen is dit ook een van de redenen waarom het toch niet altijd zo geloofwaardig overkomt. Niks ernstigs dat zwaar doorweegt op het genietbare geheel, wel spijtig.

avatar van Kaffeefiltjer

Kaffeefiltjer

Bwa, vergezocht, het is gewoon verder opgebouwd uit de stelling; Is alles wat we zien werkelijkheid?

Zoals italian ook al zei: Na mijn herkijkbeurt moet ik toegeven dat het begin nogal wat traag gaat, en dat ik dit misschien vele mensen doet wegzappen.

De man die The Truman Show in zijn bad volgt is trouwens hilarisch.

avatar van djelle

djelle

Kaffeefiltjer schreef:
Met vergezocht bedoel ik heel die show waar duizenden mensen voor betaald worden om komedie te spelen, de vrienden (en in het bijzonder zijn beste vriend) die nooit vertelden wat er werkelijk aan de hand is (vooral omdat ze al van kleinsaf zogezegd het spel meespeelden), het hele gebouwde land inclusief een zee die manipuleerbaar is en zelfs maar het gegeven dat dit allemaal ooit toegestaan zou worden lijkt me erg onwaarschijnlijk.

Geen twijfel dat het allemaal wel deels een soort van grote metafoor/symbolische fictie is om iets belangrijkers te duiden, toch lijkt het me duidelijk dat het zeker ook de bedoeling is dat we geloven in het verhaal en meeleven met het personage. Het lijkt me moeilijk om zoiets altijd volledig geloofwaardig te laten overbrengen, en dat was dan ook niet altijd het geval.

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Eerder toont het een extreme vorm van reality-tv. Zeg maar Big Brother met 1 deelnemer voor heel zijn leven.

avatar van gotti

Het is maar in hoeverre je er ook zelf in mee wilt gaan natuurlijk. Ik geloofde het wel...

avatar van mister blonde

mister blonde

Precies. En verder moge duidelijk zijn dat alles extra dik wordt aangezet. Het blijft natuurlijk wel satire.

avatar van arne66

arne66

Djelle schreef: Geen twijfel dat het allemaal wel deels een soort van grote metafoor/symbolische fictie is om iets belangrijkers te duiden, toch lijkt het me duidelijk dat het zeker ook de bedoeling is dat we geloven in het verhaal en meeleven met het personage.

Wat een gelul...

Die mensen willen gewoon een leuke/mooie film maken. Jullie gaan er zo ver achter zoeken, van dat mensen over dit onderwerp goed over het leven moeten gaan nadenken. Nee onzin vind ik dat.

avatar van sangha

sangha

dit is best een aardige film. jim carrey weet te overtuigen, maar toch is er iets aan deze film dat mij niet bevalt, ik kan alleen niet uitleggen wat. deze is best leuk voor een keer.

avatar van anne J

anne J

Een zeer goede film. Ze willen een perfect wereldje voor Truman creëeren. Maarja, is het echt perfect?
Ik vind het stuk op het eind dat hij aan het einde van de "wereld" komt, oftewel tegen de muur aan met zijn bootje altijd een erg mooi stuk .

Good morning!
And in case I don't see you anymore,
good afternoon, good evening and good night!

4.0

avatar van Urbanoetang

Urbanoetang

Jim Carrey acteert hier als de beste van wat ik hem ooit heb zien doen!

Het is geen echte Jim Carrey film, maar ik voelde hem echt aan.. heel z'n leven genept.

4,5 ster door Jim Carrey's o-zo-machtige acteerwerk!

avatar van IcU

IcU

De Truman show is zeker geen slechte film. Het idee is briljant, en Jim Carry speelt een geweldige rol. Helaas vond ik de uitwerking iets minder.

De film begint leuk. Het geeft een realistisch beeld over het concept van het tv programma. Leuk gemonteerd, goed in elkaar gezet. Het dagelijkse leven van Truman is leuk om te zien, vooral dat hij niets in de gaten heeft. Dan vind ik de film wat ongeloofwaardig worden. Ten eerste kan ik me niet voorstellen dat miljoenen mensen aan de buis gekluisterd zitten om een persoon achter zijn bureau te zien typen op zijn werk. Er moet wel wat schokkends zo nu en dan gebeuren om het voor de televisie kijker interessant te houden. Maar als dat gebeurt, zou Truman een niet zo’n fijn leven hebben. Ook kan ik me niet voorstellen dat hij nog nooit een camera heeft ontdekt. Zo zijn er nog een paar kleine slordig heden en/of zwakheden in de film. Maar de film was prettig om naar te kijken en niet saai. Ik vind het geen top 250 film, maar dat vind ik meerdere films niet. Van mij krijgt hij 4*-en

IcU schreef:
ze volgen hem natuurlijk al van het begin van zijn leven en als ze iets schokkends willen zien, gaan ze moeten kijken zoals ze doen anders is het voorbij want het is '24 uur live'maar het blijft natuurlijk wel een onrealistisch verhaal.

avatar van *kelly*

*kelly*

Vond dit een mooie film,prachtig geacteerd door mijn lievelingsacteur Jim Carrey.

Echt een aanrader waar je toch een beetje je hoofd moet bijhouden om hem te begrijpen.

------------------>3*

avatar van JoeCabot

JoeCabot

*kelly* schreef:

Deze film is dacht ik toch makkelijk te begrijpen!

JoeCabot schreef:

Deze film is dacht ik toch makkelijk te begrijpen!

Gewoon een film waar je lekker achteruit in je zetel kunt zitten, niks om bij na te denken (à la Inside man of zo...)

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Lola3 schreef:

The Inside Man en de Truman Shoa vind ik juist twee films waarbij je goed moet letten op details en ik vind het niet echt een film waarvan je zegt "popcorn erbij en even lekker achteruit op de bank de film kijken".

De Truman Show vond ik een smakelijke film, erg goed verzonnen verhaal, goed acteerwerk, niet grappig terwijl men zegt van wel, meer een dramafilm vind ik het. 3,5*

avatar van mister blonde

mister blonde

Ja, Inside Man en the Truman Show zijn twee hersenkrakers.

mister blonde schreef:

Ja, Inside Man en the Truman Show zijn twee hersenkrakers.

Even rechtzetten, ik bedoelde niet echt nadenken maar eerder aandachtig zijn voor details.

tukkerstein schreef:

Geef eens een cruciaal detail dat je zeker niet uit het oog mag verliezen of anders ben je verloren voor de ganse film (zoals bij Inside man, waar je wel aandachtig moet zijn)