Genre: Muziek / Komedie
Speelduur: 133 minuten / 148 minuten (extended version)
Geregisseerd door: John Landis
Met onder meer: John Belushi, Dan Aykroyd en Carrie Fisher
Releasedatum: 13 november 1980
Plot The Blues Brothers
"They'll never get caught. They're on a mission from God."
Wanneer Jake Blues uit de gevangenis wordt ontslagen, bezoekt hij samen met zijn broer Elwood het weeshuis waar ze werden grootgebracht. Zuster Maria Stigmata vertelt hen dat de instelling in geldnood zit. De twee broers willen haar helpen, maar ze wil hun gestolen geld niet hebben. De oudere conciërge Curtis, die hen heeft opgevoed en hun de liefde voor de muziek heeft bijgebracht, raadt hen aan wat vaker naar de kerk te gaan. Zo ontmoeten ze dominee Jones, die een vurige preek ten beste geeft, gevolgd door een geestdriftige gospel met het indrukwekkende kerkkoor. Terwijl de kerkgangers enthousiast meedansen, krijgt Jake een goddelijke ingeving: hij zal zijn vroegere Bluesband weer nieuw leven inblazen.
Elwood Blues
Donald 'Duck' Dunn
Murphy 'Murph' Dunne
Willie 'Too Big' Hall
ted_striker
Sommige nummers waren live, anderen niet. De docu op de dvd legt haarfijn uit waarom dit zo gedaan was. Sommige artiesten zingen een song nl nooit 2x hetzelfde en dit maakte het opnemen van de beelden ondoenlijk als ik het me goed herinner. Volgens Landis.
Karl van H.
Toch deed 't wel afbreuk aan het moment, die playbackende Aretha Franklin. Ik zou zeggen: neem één take op met meerdere camera's en monteer de shots waar ze niet (direct) in zit er later in. Maar goed, dat moet ook lastig zijn geweest, zoveel camera's in dat krappe cafetariaatje.
gukker
Probleem is dat acteurs vaak de noten niet halen als ze ook nog moeten acteren en dansen. Playbacken is daarom vaak een noodzaak.
Wommeltje
Gezien tijdens een 12 uur durende filmmaraton, het was de bedoeling dat je steeds van zaal tot zaal kon gaan om alle films te bekijken. Gewoon blijven zitten dus in de "Blues Brothers-zaal". Waanzinnig!
elmo4ever
GE-WEL-DIG!!!
ik vind de humor goed, de muziek het best, en vedder is die beina perfect maar wel af-en-toe wat lang dradig!!! maar wel goed!!!
de gasten die dit maakten zijn geweldig die verdienen prijzen!!!
verder vind ik de scene dat Ray Charles dat jogie voor z`n kop schiet echt gaaf bedacht!!!of Aretha Franklin op haar pantofels!!! echt goed! het is wel wat ver gezocht vooral het einde...
movie acteurs
Een erg leuke Muziek film. Geweldige personages Jake en Elroy die je nooit meer vergeet. Vooral de achtervolgingen en de scene op de brug met de neo nazi's zijn geweldig.
Muziek is onovertroffen en dit is zo'n film die je na velen jaren nog met een big smile bekijkt. 4,5.
Qar
Jammer, maar ik vond deze film dus echt niets aan.
Allereerst vond ik de humor dus gewoon niet grappig ik heb hooguit een paar keer een beetje moeten glimlachen maar daar bleef het ook bij.
En wat ik helemaal verschrikkelijk vond was het einde, moest het nou op A-team lijken ofzo? Auto's die over de kop vliegen, poltieauto's die met honderden tegelijk op elkaar botsen en ga zo maar door.
Er is wel 1 ding wat ik bijzonder vind bij deze film, het is de allereerste film waar ik bij in slaap ben gevallen. Ik werd wel snel wakker bij een stukje met muziek. En de muziek was ook 1 van de weinige dingen die ik goed vond in deze film, misschien samen 'coole' acteren van de 2 mannen. Daarom 1,5*
Vinokourov
Lekker leip en gewoonweg fijn om eens te zien! Het zit vol bekende liedjes en is gelukkig anders dan de standaardmusical. Leuke reclame voor de stad Chicago btw.
ewalk
De muziek en het scala aan geweldige artiesten alleen al maken deze film meer dan de moeite waard!
2,20
Geweldige film met SUPER muziek van vroeger ! Wat een humor er ook nog bij komt kijken !
Aanrader voor de muziekliefhebber !
maxcomthrilla
Ik zou liegen als ik nu zou zeggen dat The Blues Brothers anno 2010 nog even onweerstaanbaar zijn als ze in 1980 waren. Daarvoor heb ik deze film een behoorlijke tijd gehaat, omdat onze muziek lerares het leuk vond om ons deze film op 13 jarige leeftijd te voeren.
Ik heb inmiddels geen last meer van bijwerkingen uit de verleden tijd en ik heb genoten van een coole film die overloopt van enthousiasme, autocrashes, humor, muziek en dat alles wordt samengebracht in een vrij vlotte film. Het optreden achter het kippengaas vormt tesamen met het slotconcert ( everybody need somebody.... en de aanslagen van een mysterieuze dame ) een van de vele hoogtepunten uit deze film. 4*
KILLERBEE99
Dat einde was echt geweldig, staan ze daar rustig in die lift, en dan in tussen honderden politie en soldaten hun zoeken, heli's buiten en tanks ^^
Leuke film, erg genoten.
@Qar
Hoe kan dit op de a-team lijken als de a-team pas later in de 80 jaren is begonnen ^^
Dk2008
Een van de weinige films die ik destijds in de bios heb gezien. Blijft een grappige film met optreden van een aantal zeer grote uit de muziekgeschiedenis Aretha Franklin, James Brown, Ray Charles en niet de vergeten HiDiHo Cab Calloway.
Het is veel beter een bericht te plaatsen dan een stem te plaatsen wat na enige tijd niet veel meer zegt. Een honderdtal films kan ik keer op keer bekijken maar dat geldt bij deze film dus echt niet. De dvd heb inmiddels dan ook maar geruild want ik vind vooral de lengte een groot nadeel. De muziekgedeelten en de achtervolgingen erin blijven nog tot op zekere mate aardig maar er zijn ook veel, inmiddels wat gedateerde gedeelten, die helemaal niet meer zo leuk zijn. (Stem 4.0 / 3.0)
Kroeska
Ik zie deze film eens in het aantal jaar weer op de tv voorbij vliegen, en elke keer weer zit ik de hele film lang te genieten! Ik hoef deze film ook niet 3 keer in de week te zien, maar dit geeft niet toe aan het feit dat het een top film is. 4.5!
JTV-kijker
- 2017 stemmen
De muziek is fantastisch, maar het verhaal vind maar raar. Ik heb eigenlijk zelden moeten lachen. Meestal niet meer als een glimlach.
Een geweldig grappige film op sommige momenten, die zichzelf totaal niet serieus neemt en die af en toe heerlijk over the top is. Ik weet niet waarom, maar ik had van tevoren een heel ander soort film verwacht, maar ik denk niet dat die beter was geworden.
Wat vooral ook opvalt is het enorme enthousiasme van de acteurs. Iedereen had er een enorme zin in en dat straalt gewoon van de hele film af. De film kent zeker enkel erg grappige momenten, zoals bijvoorbeeld de vrouw die constant aanslagen op The Blues Brothers pleegt, maar die overleven dat iedere keer fluitend. Ook de geweldige achtervolging door het winkelcentrum was erg vermakelijk.
Jammer is wel dat de film een paar keer licht inzakt en dat niet elk nummer even goed is, maar de film is zeker voor de ruim twee uur dat die duurt, makkelijk uit te zitten en liet mij toch wel met een vrolijk gevoel achter.
MoFeDu
Heerlijke film.
Bomvol geweldige liedjes, heerlijke muziek, absurde momenten, lekkere humor en natuurlijk over the top actie.
Dit zijn de fijnere musicalachtige films, totaal niet serieus en gewoon lekker wegkijkend. 4*
taborano
Geniaal, de muziek. Humor lekker over the top, en vooral veel vaart.
Misschien niet de beste film, maar wel de film die ik het vaakst gezien heb (+/-80 keer nu denk ik
) , en hoewel ik hem nu niet zo vaak meer kijk, gaat ie me nog steeds niet vervelen.
Si68
Heerlijke film met mooie muziek. Er zat voor mij wel echt een grote omslag in waar ik even van stond te kijken. De achtervolging was dat punt en die omslag was echt geweldig. In een keer een hele klap over the top humor waarbij ik echt hard heb gelachen (met natuurlijk een knipoog naar de overdreven actiefilms). Ook leuk geacteerd door de blues brothers, die zetten wel een leuke personages neer.
Zit in het cafe en de band speelt theme from Peter Gun... Wat een geniale film is dit toch.
nadrin
Gewoon dit is 30 jaar na datum nog steeds genieten .
Muzikaal en humoristisch.
En met alle beperkingen van de techniek van die tijd kan ik wel leven hoor.
Eigenlijk zou ik dit elk jaar wel opnieuw willen zien.
De scene met het leger e.d. vind ik zo grappig dat is echt gieren
SlasherMovieMan
Zijn de Blues Brothers blauw of doet de titel de kleur geen eer aan?
Deze film heb ik voor het eerst gezien toen ik 6 jaar oud was en destijds vond ik het echt al een super film. Ik heb hem gisteravond meer weer eens opgezet en vind ik hem nog steeds te gek. Mooi verhaal, leuk duo qua acteurs, vermakelijke muziek en af en toe ook heerlijke humor. Binnenkort moet ik maar eens de extended version opzoeken, want die heb ik namelijk nog nooit gezien. Maar over het algemeen vind ik het een echte classic. Topper!
DragQueen
Heerlijke film, met zeer vermakelijk acteerwerk van John Belushi en Dan Aykroyd. Ook de chemie tussen beiden heren is goed. Verder is het verhaal onderhoudend, en loopt de heerlijke muziek als een rode draad door de film. 4 Sterren.
cloffie
Heerlijke film voor een muziekliefhebber als mij. Playback of niet, het gaat om de muziek en die is maar goed klinkt in een film als deze (het blijft tenslotte een film en geen muziekdocumantaire oid). 4p.
shrink
Ik begrijp die hoge scores niet. Het is maar een heel matige film die een beetje wordt opgevrolijkt door de muziek (als je van deze muziek houdt). Het verhaal en de humor zijn ver te zoeken. De scene in het winkelcentrum kan het echt niet redden.
Het verhaal is toch duidelijk. "The're on a mision from God!"
JanLo65
Jij vindt het een slechte film zul je bedoelen en het is een goede film als we het gemiddelde bekijken. Ik hoop dat je dit wel begrijpt.
Beffrey28
Blijft een zeer catchy film met heerlijke humor en geweldige muziek.
Ik had deze film eerlijk gezegd nog nooit gezien omdat hij me eigenlijk nooit echt aansprak. Omdat hij vandaag weer eens op TV kwam dacht ik dat dit wel eens het goede moment was om hem effen te pindakazen in HD kwaliteit en hem te bekijken. Zogezegd zo gedaan. En eerlijk gezegd vond ik het eerste uur heel leuk en grappig maar na dat uur vond ik de muziek de boventoon krijgen (verhaal werd ook best flauw) en leek het meer op een musical dan een film en eerlijk gezegd heb ik een broertje dood aan musicals. Toegegeven de muziek in de film was vaak goed (de Rawhide performance van the Blues Brothers was geniaal, maar ook het Boom Boom van John Lee Hooker was genieten, ook het gedoe na dat liedje overigens) maar het was gewoon te veel voor mij en het belachelijke dansen vaak erbij vond ik vreselijk (m.u.v. het dansen in de kerk met het eerste echte liedje van James Brown). Ook vond ik de duur van de film (ik heb ook nog de extended versie ervan gezien) voor dit soort film (een komedie) veel te lang. Maar het betekend niet dat ik de film slecht vond want zoals gezegd vond ik het eerste uur heel leuk en Dan Aykroyd en vooral natuurlijk John Belushi stelen de show in deze film en dankzij hun is de film best goed te bekijken. Maar persoonlijk had ik liever gehad dat ongeveer 50% van de liedjes (zeker de onzin met Aretha Franklin) verwijdert werd waardoor de duur van de film beperkt zou blijven tot ruim anderhalf uur. Het einde met de lange achtervolging van honderden politiewagens (beetje hoog "Smokey and the Bandit" gehalte) en het hele politiekorps en zelfs leger was onnozel en flauw en ook niet leuk.

Blues Brothers 2000
1998

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

The Big Lebowski
Komedie, 1998