Genre: Muziek / Komedie
Speelduur: 133 minuten / 148 minuten (extended version)
Geregisseerd door: John Landis
Met onder meer: John Belushi, Dan Aykroyd en Carrie Fisher
Releasedatum: 13 november 1980
Plot The Blues Brothers
"They'll never get caught. They're on a mission from God."
Wanneer Jake Blues uit de gevangenis wordt ontslagen, bezoekt hij samen met zijn broer Elwood het weeshuis waar ze werden grootgebracht. Zuster Maria Stigmata vertelt hen dat de instelling in geldnood zit. De twee broers willen haar helpen, maar ze wil hun gestolen geld niet hebben. De oudere conciërge Curtis, die hen heeft opgevoed en hun de liefde voor de muziek heeft bijgebracht, raadt hen aan wat vaker naar de kerk te gaan. Zo ontmoeten ze dominee Jones, die een vurige preek ten beste geeft, gevolgd door een geestdriftige gospel met het indrukwekkende kerkkoor. Terwijl de kerkgangers enthousiast meedansen, krijgt Jake een goddelijke ingeving: hij zal zijn vroegere Bluesband weer nieuw leven inblazen.
Elwood Blues
Donald 'Duck' Dunn
Murphy 'Murph' Dunne
Willie 'Too Big' Hall
Bandachoo
Ik kan deze film wel 100x zien. Altijd lachen en lekkere muziek. Ook beter acteerwerk met de helden van toen en nu.
Wisten jullie dat John Belushi tijdens het maken van deze film aan de coke zat!? 2 jaar later is hij gestorven aan een overdosis. wat een sonde! absurd!
ArthurDEZUTTER
leuke feel good film! en james brown speelt goed zijn rol voor een acteur
everybody needs somebody to love and i need you vind ik trouwens 1 van de meest veelzegende zinnen in een liedje
Komische musical met een grootse muzikale cast. Regelrecht uit Saturday Night Life zet dit schitterende duo de toon in een coole aktiefilm vol prachtige songs. Goed. Het verschrikkelijke vervolg, zonder de helaas te vroeg overleden Belushi, direct overslaan.
Jan W
Prachtfilm! Goede muziek, soul legenden en veel, heel veel humor. Indertijd gezien in de bios en wat later nog eens op gehuurde filmspoelen in de Ubbo-soos in Groningen (heel leuk om dat zélf eens te doen). Veel later op dvd aangeschaft en herbekeken. Het blijft een zeer genietbare film. Fantastische scenes zoals de over-the-top achtervolging door het hele politiekorps, de neo-nazi's en het prachtige optreden in de redneck saloon (Stand by your man en de evergreen Rawhide natuurlijk). De muziek en de gastoptredens maken de film helemaal af. 4,0
PS Goed advies van Zinema hieronder, sla de vervolgfilm inderdaad over, the horror, the horror!
GinolaEHV
Een meesterlijke muzikale comedy, die geen moment saai wordt.
De film kent vele grappige scènes en wordt ondersteund door fijne muziek, gespeeld door legendarische muzikanten (zoals John Lee Hooker, Ray Charles en Aretha Franklin).
De film kent een dun verhaaltje, maar dit is prachtig uitgewerkt. John Belushi en Dan Akroyd spelen ijzersterk. Het is heerlijk om te zien hoe 'cool' beide heren blijven onder de zware omstandigheden (zoals de aanslagen van de ex van Jake steeds).
Het einde is hilarisch. Natuurlijk 'over the top' met de overdaad aan politiewagens, maar dat hoort bij deze film.
5*.
Zonnedaeler
Een meesterlijke muzikale comedy, die geen moment saai wordt.
5*.
Precies!
crack1
Vroeger( jaren 80 !) kregen we deze bijna elk jaar in het school!
Ik vond hem niet slecht,maar na 4 a 5 keer gezien te hebben , word ik nu ronduit misselijk van het horen van deze titel!
Bij deze : 1ste maal 3*.
Nu: 0.5*.
®Tc
Perfect filmpje om eens goed bij te ontspannen. John Belushi en Dan Aykroyd zetten de broers geweldig en op hun manier neer. De optredens van The Blues Brothers waren zeker te smaken. Bijrollen van Ray Charles, James Brown en Aretha Franklin waren zeer leuk te aanschouwen. Soundtrack zit zeker goed.
Uiterst geslaagd !
****
Gerards Dream
Deze film blijft na tig keer kijkken nog erg leuk wat denk ik veel zegt over de keuze van acteurs en het verhaal. Aan de gebruikte auto's is wel te zien in welk jaar hij gemaakt is, maar het verdere verhaal is wel tijdloos te noemen. Als ik een film mee mocht nemen na de hemel, zou deze zeker in aanmerking komen.
ted_striker
Een van mijn absolute favo films ooit. De Blues Brothers band bestaat uit louter soul, r&b en blues legenden. De gastoptredens idem dito.
Het acteerplezier spat ervan af en de humor is legendarisch.
Deze film heb ik inmiddels wel zeker 50x gezien.
film_kaza
Leuke film. Verveelt geen moment tussen de 2 uur. John Belushi en Dan Aykroyd zijn een perfect en stoer plaatje van de Blues Brothers. Het heeft vele grappige momenten en wat swingende muziek. Hoewel de muziek niet geheel mijn stijl is.
Vooral de laatste politie achtervolging was geweldig
En het idee dat de Blues Brothers na een paar brute moord-pogingen gewoon opstonden en verder gingen alsof er niets gebeurd is.
3,5 *
Zonnedaeler
dat is nou humor haha
legs1968
Ik kan niet anders zeggen dat het een geweldige film is. Lekkere muziek en veel komedie is een goede combinatie, blijkt wel in deze film.
tommykonijn
Laatst gekocht, en de herziening was geweldig. Erg sterke acteerprestaties van o.a. Dan Aykroyd, John Belushi, Carrie Fisher, John Candy, en de liedjes waren best vermakelijk. Zeker een sterke feel-good movie in zijn genre, want de humor was ook geweldig
Burton Mercer: [to Trooper Daniel] Hi! Wanna hand me the mike?
[Daniel gives him the police radio]
Burton Mercer: Thanks a lot.
[speaking in radio]
Burton Mercer: Hi, this is car um...
[to Officer Mount]
Burton Mercer: What number are we?
Officer Mount: Five-five.
Burton Mercer: [to radio] Car 55. Um... we're in a truck!
Ik verhoog men stem van 3,5* naar 5,0* voor deze klassieker. Waarom zo'n plotselinge verandering van stem ? ik kon me de film héél vaag herinneren, erg lang geleden dat ik hem gezien had toen ik hem 3,5* had gestemd.
J. Clouseau
The Blues Brothers komt eigenlijk héél traag op gang, maar eens dat 'the bááánd' back together is, wordt de film gewoon pure fun. Heerlijke achtervolgingen, schitterende muziek, leuke cameo's (Ray Charles is echt subliem!) en een fantastische finale waarbij de steeds hyperdroge Blues Brothers half Amerika achter hun aan krijgen, maken deze film een topfilm en een terechte klassieker. We're on a mission for God, baby!
TubeHead
Deze verdient dikke 5*
De Humor, de muziek, magie tussen beide, dukes of hazzard stijl achtervolgingen, gast optredens van Lee Hooker, Aretha Franklin etc..
Geen momment me verveelt
Super !!
mr. white
Als je niet houdt van flauwe amerikaanse humor, mag je dan wel zeggen dat je de fim eigenlijk niks vind? Het lijkt wel of iedereen deze film goed MOET vinden. De muziek is natuurlijk ok en oaf en toe is het glimlachen maar daar blijft het wel bij...
GinolaEHV
Niks moet... als jij de film 2* waard vindt, dan moet je gewoon 2* geven.
't blijft een briljant filmpje dit. Geweldig hoe ontzettend cool ze door dat winkelcentrum scheuren.
Film hoort absoluut in de top 250 thuis.
dragje
Mee eens. Ik heb de film onlangs ook 4.5 sterren gegeven i.p.v. 4. Zeer warme herinneringen aan deze film.
Dk2008
Een van de weinige films die ik destijds in de bios heb gezien. Blijft een grappige film met optreden van een aantal zeer grote uit de muziekgeschiedenis Aretha Franklin, James Brown, Ray Charles en niet de vergeten HiDiHo Cab Calloway.
H1DD3
Ik vraag me af hoeveel stuntauto's ze wel niet hebben gebruikt voor deze film.
PaulieWalnuts
Echt te flauw voor mijn smaak. Zo kinderachtig. Ik heb dan ook geen jeugdherinneringen aan deze film en heb 'm laatst pas voor het eerst gezien. Ik ben een grote fan van die artiesten die in de film voorkomen, maar ze voegen helemaal niks toe (een playbackende Aretha Franklin....)
FrisoBoei
Misschien niet de beste film maar zeker een klassieker.
Leuke muziek en veel humor en Belushi en Aykroyd zijn echt chill.
Vroeger vaak gezien en altijd weer van genoten.
gukker
Ik weet niet wat jij denkt maar is het niet zo dat alle artiesten playbacken in videoclips/films???????
Karl van H.
Neen: in Walk The Line, een film over Johnny Cash, werden alle liedjes door de acteurs zelf gespeeld en gezongen. Ik ben het eens met PaulieWalnuts: een playbackende Aretha Franklin voegt weinig toe en is een schim van wat ze had kunnen zijn als ze daadwerkelijk d'r strot had opengetrokken.

Blues Brothers 2000
1998

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

The Big Lebowski
Komedie, 1998