Sky Captain and the World of Tomorrow (2004)
Genre: Sciencefiction / Thriller
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Italië
Geregisseerd door: Kerry Conran
Met onder meer: Jude Law, Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie
Gesproken taal: Tibetaans, Duits en Engels
Releasedatum: 21 oktober 2004
Plot Sky Captain and the World of Tomorrow
"Who will save us?"
New York, 1939. Een journaliste ontdekt dat de topwetenschappers op de wereld één voor één verdwijnen. Samen met de avontuurlijke piloot Sky Captain gaat ze op onderzoek uit en probeert de krankzinnige geleerde die de wereld wil veroveren te pakken te krijgen.
Sky Captain
Dr. Totenkopf
Dr Walter Jennings
Dr. Kessler
Best geinige film.
Het begint allemaal aardig met een groot stuk dat balanceert tussen de superheldenverhalen en film-noirs en daarna, wanneer onze helden de bad-guys proberen te vinden, wordt het zelfs erg vermakelijk.
Naar het einde toe kan de film het helaas niet helemaal waarmaken en wordt het allemaal wel erg simpel uitgewerkt, zelfs voor een film die zichzelf niet al te serieus neemt.
Maar al met al wel leuk om eens te zien, al was het maar voor de originele stijl.
Trouwens één ergerlijke fout: Paltrow heeft het er op een gegeven moment over dat die geleerde bezig was 'before World War I', het lijkt me sterk dat ze het over W.O.I hadden in 1939.
titia
Vreemde ervaring.
Ik vond de film erg slecht, je zag eigenlijk de hele tijd dat dingen erg nep waren, en echt kloppend is het ook allemaal niet. Desalnieteplus heb ik de hele film met een big smile op mijn gezicht gezeten. Heb me buitengewoon vermaakt! Okee, het is bij elkaar gejat tot en met (waar komt de zin "What took you so long" uit, kwam me zo bekend voor! In de discussie naderhand kwam ik niet verder dan James Bond), maar dat was ook wel duidelijk (boomstam uit Indiana Jones, zwaardgevechten ala star wars, gadgets ala James Bond) en dat vond ik dus wel weer grappig.
Tja, ik wilde hem eerst met stip in mijn lijstje slechtste films allertijde zetten, maar goed, ik geef hem toch maar tweeenhalve sterren, omdat ik eigenlijk wel een leuke avond heb gehad.
Jordy
Ik snap wel wat deze film probeert te doen, maar het slaagt er wat mij betreft voor niet echt in. Helemaal niet fris, grappig en mooi maar saai en lelijk. Dat hele "futuristisch retro"-sfeertje was in Iron Giant 10x beter gedaan.
Films die bewust zijn van hun eigen clichés niet meer cliché ? Iets te makkelijk wat mij betreft. Sky Captain heeft weer weg van ideeënarmoede verpakt als parody/ode.
Het positieve: de mooie filters en by momenten mooie CGI (dan denk ik vooral aan de skylines). Jammer genoeg zijn de shots zo bedroevend dan je er uiteindelijk weinig aan hebt, om nog maar te zwijgen van de absolute kutscore die onder de film gemonteerd werd. Ode, 't zal best, maar ik vind het niet om aan te horen. Heb op zich verder ook weinig met het basismateriaal, hoewel ik die retro SF zeker kan pruimen.
Sky Captain is een film die, wanneer hij gemaakt zou worden door een regisseur met ook maar een sprankeltje visie best leuk zou kunnen zijn. Nu is het belegen film, door alle snufjes heen. Geef mij dan maar Casshern. Technisch heel wat minder boeiend, maar minstens 10 keer zo imponerend. Heb me best verveeld bij deze film. 1* voor de plaatjes van de wolken.
Wat een debuut! Wat een sfeer! Wat een cast!
Ik heb genoten! Conran laat zien dat hét kan, zonder dat het storend wordt. Geweldig!
Madecineman (moderator films)
Erg matige poging om een eerbetoon te geven aan de jaren '50 SF films. Het scenario is vaak een zootje, personages en situaties komen uit het niets opdagen en het springt erg van de hak op de tak. Daarbij komen dan ook nog eens de nodige (eigenlijk dus onnodige) cliches.
De animaties waren wisselend van kwaliteit vond ik, af en toe leek het mij allemaal wel erg veel op een videogame. Iets wat ik eigenlijk helemaal niet vind passen als je een eerbetoon wilt brengen aan de aandoenlijke knullige 'special effects' van deze klassieke films. Nee wat dat betreft deden de Beasty Boys het met hun clip Intergalactic in 6 minuten een pak beter dan Sky captain in ruim 1,5 uur. 2*
Hannibal
Leuke film, leuk verhaal en de ontknoping was super.
De beelden zijn ongelofelijk mooi en apart om te zien. Het lijkt wel een mix van War of The Worlds, Indiana Jones en James Bond.
Gwyneth Paltrow was wel ongelofelijk irritant, maar verder niets mis met deze film.
otherfool
Love it or hate it film? Absoluut! But I loved it!
Prachtig vormgegeven film, een ouderwets matinee verhaal gecombineerd met de prachtigste effecten. Debuterend bedenker/regisseur Conran verdient een pluim voor een verpletterende film, die alleen naar het einde toe een klein beetje aan kracht (want noviteit) verliest.
3,5*.
thunderball
Mooie avonturenfilm, een soort ode aan de oude serials uit de jaren 20/30 (waar Raiders of the lost ark ook goed naar gekeken heeft) en ook een beetje zo geacteerd, maar dan met sfx van tegenwoordig.
Misschien niet voor ieders smaak, maar er valt zeker veel lol te beleven aan dit helaas behoorlijk genegeerd pareltje.
Law is goed opdreef als iet wat houterige held zoals ze in die tijd te zien waren op het witte doek, Palthrow is de koene heldin en Jolie steelt de show als sexy medestandster.
3,5 ster!
Captain Pervert
Fantastische film!
Een retro jaren 30 sfeertje (beetje a la Batman), duidelijk geïnspireerd door strips. Als je er wat verder over doorleest (bijvoorbeeld hier) zie je dat er zelfs verwijzingen naar o.a. Superman en King Kong in zitten. Echt heel cool.
Als bad guys worden de good ol' Germans van stal gehaald, compleet met figuranten met een vreselijk Engels accent, New York wordt aangevallen door vele gigantische metalen robots, de badguy heet Totenkopf... Prachtig.
Het enige minpunt is dat op een gegeven moment gezegd wordt dat 1918 ongeveer 20 jaar geleden is; toch wordt er gesproken over WO1 terwijl WO2 nog niet is begonnen.
Shinobi
Ik had deze gisteren bij een vriend gezien en ik vond het verhaal maar matig, visueel zag het er wel goed uit. Het acteren was soms echt om te lachen. Ik vind het wel leuk dat deze film zich als een soort van strip afspeelt.
Maar meer dan 2, 5 sterren krijgt 'ie toch echt niet van mij.
Matchostomos
Het fenomeen 'blue/greenscreen' kende met 'Sky Captain and the World of Tomorrow' een eerste grote klant, een klant die met deze techniek een soort semi-futuristische retrohommage wenste te brengen aan het design van de jaren '30. Het verhoopte resultaat is echter mijlenver weg van datgene wat we voorgeschoteld kregen. De stijl komt zelden echt voldoende tot zijn recht, wat zondermeer te wijten is aan regisseur Conrad, die vaak geen idee heeft hoe en waar zijn camera te plaatsen. Het gevolg is een zielloze platitude, die geeneens weet welke richting hij uiteindelijk moet uitgaan: parodie, pastiche of regelrechte hommage.
Donkerwoud
Eindelijk eens iemand die probeert om van CGI juist een pluspunt te maken en geen groot minpunt. Deze film had zonder de computer-effecten nooit zo gemaakt kunnen worden, in die kitscherige stijl van de jaren '30 met overdreven locaties. Maakt hem dat goed? Misschien niet, maar er zijn slechtere films gemaakt die hoger in aanzien staan...
Ik verwachte een bagger film maar uiteindelijk is deze film me erg meegevallen. Sterker nog ik vond hem best goed. De CGI effecten zien er in deze film prima uit. Het verhaal vond ik overigens ook best goed en er zat ook veel actie in. Verder zat de vaart er goed in waardoor de film nooit verveeld. Er spelen veel bekende acteurs in mee en ik moet zeggen dat ze het goed deden.
Martijnnn
De titel past juist precies bij deze film. Echt zon titel uit de jaren 30.
Best een leuke film ook trouwens, moet het toch echt wel hebben van de CGI. Erg knap gemaakt, veel mooie plaatjes, leuke acties, een beetje humor. Meer moet je er ook niet van verwachten. Paltrow acteert beneden maats en eigenlijk laat ook de rest niet echt een super indruk achter. Eigenlijk is de film wat te kort, waardoor sommige dingen wat gehaast over komen en ook sommige beslissingen wat abrupt overkomen. Heb ook niet echt het idee dat ik naar een vloeiende film krijgt. Zoals al gezegd, de film moet het vooral hebben van de erg coole special effects, en het lekker geschifte verhaaltje. Als je daar genoegen mee neemt heb je een leuke film.
sinterklaas
De film is erg mooi gemaakt naar mijn mening en het lijkt er wel een beetje op dat er een jaren 30 sf gereanimeerd word in 2004. De achtergronden en kleuren zijn bijzonder mooi en het lijkt meestal op een neo noir tekenfilm. Jude Law en zijn vriendin vond ik ook goed spelen en ook Angelina Jolie had een mooie bijrol. De film is ook een dikke knipoog naar WO II en alles word hier zowat uit de kast getrokken: Neo-noir, robots, mooie snufjes, Indiana Jones achtige elementen en zelfs dinosaurussen. De objecten zagen er ook heel bijzonder uit, vooral die landingsbaan op propellors dat oud futuristisch is, ook die vogel achtige vliegtuigen.
Het verhaaltje is natuurlijk weer standaard maar visueel zit de film goed in elkaar en weet zo je avond te vullen. Wel opmerkelijk dat dit voor Sin City en 300 is gemaakt.
wikelcity
één van de slechtste films die ik heb gezien.
Ondanks toch een aantal grote namen is het niet geworden wat het kon zijn. Met het verhaal is opzich niks mis mee, maar met vrijwel al het andere is van alles mis.
Extreem slecht acteerwerk, ongebrijpelijke cameraposities.....
Volkomen verkeerde schaduweffecten..
Dit maakt deze film echt tot een lachertje..Het is bijna leedvermaak om te zien hoeveel fouten er gemaakt kunnen worden in een paar uur tijd.
Sjoerdow
Sky Captain and the World of Tomorrow is een redelijk avonturenfilmpje in een uitzonderlijk mooi jasje.
Wat aan het begin van de film met name opvalt is de prachtige Wordart en de klassieke stijl die uitgebeeld word. Jammer is, dat het verhaal na drie kwartier daar niet echt meer op aansluit. Het word ietwat te vlot voor de jaren 30.
Daarbij vallen de bijrollen heel snel in het niets; Paley verdwijnt snel uit beeld en ook Franky (gespeeld door Jolie) heeft maar een klein half uur schermtijd. Toch zonde voor een actrice met haar cv.
Verder vond ik het visuele aspect in de film erg fraai. Dat het soms voor geen meter lijkt wanneer Law en Paltrow voor een digitale achtergrond staan te huppelen is niet storend, sterker nog, als je het mij vraagt heeft de regisseur dit met opzet gedaan. Een knipoog naar de ambitie van films uit die tijd. Toch was het lang niet altijd zo overduidelijk digitaal, met name Nepal zag er oprecht supermooi uit.
Daarmee kom ik bij de robots uit het begin van de film. Wat gaaf dat ik die herken uit een aflevering van de animatie Superman die ik als klein kind nog op VHS grijs gespeeld heb! Exact hetzelfde, en grafisch weer leuk gedaan.
Ondanks deze positieve punten heeft het avonturengedeelte niet bijster veel om het lijf en hebben we het meeste spektakel (afgezien van de laatste 10 minuten) door de jaren heen, wel in een andere avonturenfilm gezien. Bovendien moet of Sky Captain of Polly's karakter je dusdanig aanstaan, want anders ga je je vervelen. Het gaat immers alleen om hen en dat toch een slordige anderhalf uur lang(de overige minuten zijn voor de andere karakters).
De film krijgt voorlopig het voordeel van de twijfel van mij:
3,5 ster
Lennert
Een mix van Duits expressionisme, Indiana Jones, Castle In The Sky en zelfs een stukje King Kong/The Lost World: Sky Captain And The World Of Tomorrow is een over the top spektakel met dubieuze effecten, houterig acteerwerk en zeer cheezy dialogen. Angelina Jolie (die voor een bijrol van 5 minuten wel erg groot op de voorkant stond) acteerde weer eens vervelend, Law en Paltrow hebben allebei duidelijk moeite met het feit dat ze voor een groen scherm staan te spelen en de CGI afbeelding van Laurence Olivier lijkt al helemaal nergens op.
En eigenlijk zijn alle minpunten (nou ja, behalve Jolie dan) tegelijkertijd pluspunten: het is allemaal zo fake dat het gewoon leuk wordt. Continu vraag je jezelf af wat ze nu weer voor absurditeiten op het scherm gaan kwakken na Curtiss P-40 vliegtuigen die onder water vliegen, vliegtuigen die als vogels bewegen, zwevende landingsbanen, dinosaurussen en Jude Law die robots slaat en allerlei andere zaken. Uiteindelijk is het allemaal echt niet goed, maar wel erg vermakelijk!
Het idee achter de film is natuurlijk briljant, het film-noir/SF verhaaltje heeft ook genoeg basis om de film te steunen.
Toch faalt de film vooral daar keihard, het verhaal is zo oninteressant in beeld gebracht dat de film uiteindelijk uitmondt in een veel te lange zit. Een fatsoenlijke introductie in het verhaal en de personages heeft de film niet en de sneltreinvaart waarin de film episch probeert te zijn werkt ook voor geen meter.
De CGI is wel overtuigend, de film ziet er visueel gelikt uit en dat wazige noir sfeertje helpt ook wel.
Jammer dat de rest zo bout is, ik kon maar niet in de film komen.
Uitstekende film waarin een journaliste en een piloot achter een krankzinnige wetenschapper aangaan. Een avontuurlijk verhaal met ook aardig wat spectaculaire actie-scenes. De personages zijn wel voorspelbaar, maar worden wel ingevuld door een leuke cast. Echter waar de film echt in uitblinkt, is het visuele aspect. De setting (jaren '30) is bijzonder fraai in beeld gebracht met gebruik van veel schaduwen en weinig kleur. Het gehele ontwerp grijpt terug naar verschillende oude stijlen en het ziet er allemaal even mooi uit.
jipt
Tenenkrommend slecht! Houdt meestal wel van dit soort onzin, maar hierbij ging het echt te fur. Ziet er niet uit! Wat een belachelijke slechte CGI, alsof ik naar een tussenstukje van een videogame aan het kijken ben, dat 15 jaar geleden is uitgebracht. De jaren-30-look (onderbelichting ten top) helpt ook niet echt mee. Daarbij is de art-direction het ergst van allemaal, had het na een half uur allemaal wel gezien en begon me er dood aan de ergeren, had al snel de neiging om de film vroegtijdig af te zetten.
Nee serieus wat een misbaksel is dit. Hoofdpersonen zijn vreselijk vervelend, vooral Jude Law, rondwandelende cliché, plus de dialogen en het script is bagger slecht geschreven, weet niet wie er achter zat maar ze mogen die vent van mij gelijk uit Hollywood trappen. Daarbij is het onzinnige bij elkaar geraapte verhaaltje (waar ik normaal wel van houd) totaal niet leuk of boeiend. Zelfs 2012 (waar het op lijkt) heeft een beter verhaal. En dat moraaltje van die slechterik, bleeeeegh! Cinematografisch ook totaal niet boeiend, kent enkel één of twee mooie shots.
Pluspuntje is dat er een hoop actie en onzin in zat, maar kon door de personages, lelijke CGI en vreselijke look geen seconde boeien. Hoopte elke actie scène dat meneer met zijn vliegtuig tegen een rots aan vloog zodat de film afgelopen was, maar nee hoor hij vloog vrolijk overal langs en doorheen. Zelfs Angelina Jolie met een ooglapje was niet leuk of cool.
Kijken naar hoe behang droogt is nog interessanter en een broodtrommel heeft nog meer inhoudt. Het is dat we geen TV hebben aangezien de verbouwing maar had liever Oranje zien verliezen van Duitsland dan deze rommel.
1,5* voor eehhh... weet ik veel, wat mooi shots en domme actie.
En dat noemt zichzelf een 'ode' of 'parodie'? Gaat toch een end fietsen, kijk liever Sucker Punch ofzo!
Number23
Toch niet zo spectaculair als ik eerst dacht. Het verhaal is niet bijster origineel en de personages nogal standaard. Toch blijft dit zorgeloos vermaak en niet erg serieus nemen.
K. V.
Visueel een erg knappe film (de film is bijna helemaal met de computer gemaakt, meen 'k me nog te herinneren uit een documentaire, dus moesten de acteurs de hele tijd voor blue-screens acteren) en deed me qua sfeer denken aan de recente King Kong, al vond 'k die wel beter.
Zoals gezegd, het ziet er allemaal heel goed uit en de cast is ook niet van de minste (al is de rol van Angelina Jolie eerder klein), maar toch vond 'k het geen waw film. Misschien zag het er te goed uit, zodat 'k niet echt meeleefde met de personages en het me niet echt kon schelen wat er met hen gebeurde.
Goed om eens via tv te bekijken, maar toch ook niet meer dan dat.
John Lee Hooker
Ondanks de clichématige opzet (vriendinnetje in het spel, steeds op het nippertje wegkomen, gevaarlijke wereldplannen van de badguy...) is dit een groots avontuur met een prachtig uiterlijk. Eigenlijk is het net een pak melk dat van een hoog gebouw wordt gegooid; je kunt 'm continu volgen en je weet wat eruit zal komen als het de grond raakt. In dit geval vond ik dat niet zo erg. Spannend werd het eigenlijk nauwelijks maar er valt genoeg te genieten van de vliegtuigen, explosies en de fraaie landschappen. De afsluiter met de fotocamera (lensdop zat er nog voor) is ook nog best leuk.
Sergio Leone
Dikke meevaller.
Het plot heeft genoeg om het lijf om te boeien, maar het verhaal komt uiteindelijk behoorlijk traag op gang en gelijkt qua opbouw op een Indiana Jones-film.
Maar na een vlotte zit van een dikke anderhalf uur blijkt dit een makkelijk verteerbare hap vol met zelfspot en knipogen.
Die zelfspot heeft de cast ook goed begrepen. Ik vind Jude Law en Gwyneth Paltrow geen slechte acteurs, maar grootmachten zijn ze evenmin. Hier blinken ze allebei wel een beetje uit. Law speelt voortreffelijk de gladde (zelfs narcistische), ietwat houterige held en een beeldschone Paltrow doet hetzelfde als zogenaamd stoere maar vooral blok-aan-been tegenspeelster. Dik pluspunt is ook hun chemie.
Maar deze ode aan de dertiger jaren (waarin film noir en science fiction gecombineerd worden) is vooral visueel de moeite waard. Uiteraard is het gebruik van green screens overduidelijk, maar laat dat nu net de knipoog zijn. Het computergeanimeerde tijdsbeeld is ontzettend sfeervol waarbij vooral de belichting en het kleurengebruik opvallen.
3,5
Baggerman
Matig vehikel dat ik toch wist uit te kijken. De CGI vond ik juist enorm slecht, vooral in het begin. Later werd het iets beter, alsof men al doende leerde. Vanaf dat men richting Tibet vertrok werden de 'sets/werelden' iets boeiender om aan te kijken. Toch ziet het geheel er meer uit als één of andere adventure die ik 15 jaar geleden op de pc pleegde te spelen!
Het acteren van Law, Paltrow en Jolie was wel errug op de automatische piloot en soms zelfs barslecht!
Nee, geen voldoende waard! 2*
Tarkus
Ondanks de vele slechte kritieken die de film heeft gekregen en nog steeds krijgt, vind ik persoonlijk dat dit wel een goede film is.
Het verhaal zit goed, en is ook goed in beeld gebracht, zelfs de eenzijdige kleuren (sepia, blauw) die worden gebruikt vind ik bijzonder goed passen in de film.
Ook zit de prent boordevol special effects, die een wereld in de toekomst moeten voorstellen, gezien vanuit de periode kort na WO I, daarom ook dat je zoveel voorwerpen en situaties ziet uit de jaren '50.
Ook de acteerprestaties zijn, naar mijn bescheiden mening, goed, zelfs de rol van Gwyneth Paltrow is nogal verrassend te noemen, nooit gedacht dat ze zich tot een SF-film zou laten verleiden.
Ik vond deze prent dus zeer goed en heb me geen seconde verveeld met het kijken ernaar, zelfs niet toen ik hem een tweede maal zag, en ik denk niet dat het de laatste keer zal zijn.
Opnieuw van deze film genoten, blijft een speciale prent, maar wel zeer goed.
TragieStar.*
Zestiende film van de Angelina Jolie marathon! Al zit Jolie er met een ondankbare en nietszeggende rol, maar 5 minuten in gok ik.
Deze film nog niet eerder gezien.
Voor de rest best een aparte film, had iets totaal anders verwacht. Ik kijk nooit trailers en lees bijna nooit de beschrijving voorafgaand aan een film, omdat ik me wil laten verrassen. De film-noir sausje dat over de hele film hangt vond ik erg leuk, vooral het begin. Het acteerwerk, de aankleding, de belichting, het decor alles was op elkaar afgestemd waardoor het net even anders is.
Het verhaal stelt immers teleur. Het is niet interessant genoeg om de hele film geboeid te blijven, het begon wel allemaal erg spannend en leuk, maar hadden ze niet vast kunnen houden. De robots vond ik ook niet heel erg geslaagd, leek wel War of The Worlds achtige verschijningen. De CGI laat ook best de wensen over bij ontploffingen en de vliegtuig scenes.
Het acteerwerk is van iedereen gewoon prima in orde. Het draait vooral om Law (blijft een lekkerding!) en Paltrow. Zoals ik al zei komt Jolie er maar vrij weinig in voor. De overige acteurs zijn slechts onderdeel van het decor, Bai Ling (heeft geen eens tekst), Gambon (maar 30 seconde in de film) en Ribisi heeft wel wat meer te doen, maar ook weinig interessants.
Leuk voor een keer, maar ga het niet nogmaals kijken.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

The Abyss
Sciencefiction, 1989

Wo Hu Cang Long
Avontuur / Actie, 2000
londen, engelandhimalaya mountain rangejournalistkiller robotcomputer war steampunkrobot