• 9.373.955 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: James Mason, Sue Lyon en Shelley Winters

Plot Lolita

"How did they ever make a movie of ..."

De auteur Humbert Humbert huurt een kamer in het huis van Charlotte Haze nadat hij verliefd is geworden op haar dochter Lolita. Er zijn echter drie problemen: Charlotte is verliefd op hem, Lolita is pas veertien en er is een persoon genaamd Clare Quilty, die steeds op de meeste onverwachte momenten tevoorschijn komt, die een ongezonde interesse in Lolita lijkt te hebben.

Prof. Humbert Humbert

Nurse Mary Lore

Physician

George Swine

Knappe film!

Goed verhaal, goed geacteerd, met name door hoofdrolspelers James Mason (deed me denken aan Sean Connery) en door de 13 jarige (!) Sue Lyon. Peter Sellers is als vanouds weer briljant!

Nu bijna onvoorstelbaar dat er ten tijde van het uitkomen van de film zo'n commotie over was.

avatar van Ramon K

Ramon K

Een hele degelijke film van Kubrick met een voor die tijd redelijk controversieel thema. Zeer goed spel van Mason en Sellers en de film verveelt geen minuut. 3,5 sterren voor dit leuke portret van een obsessieve man.

avatar van portishead00

portishead00

Ben benieuwd hoe deze film is.

Heb hem nog steeds niet gezien. Wel de remake en vond die vrij goed.

Heb nu de stanley Kubrick box besteld.

Even wachten nog en dan ga ik Lolita ook maar eens bekijken.

avatar van Jordy

Jordy

Goede film, maar niet m'n favoriete Kubrick...

ik vond de vele (erg) komische momenten nogal in de weg staan van de serieuze/dramatische verwikkelingen, die ik daardoor niet echt serieus kon nemen

Vooral Sellers was inderdaad weer goed voor een paar errug komische stukjes

"Let's play Roman pingpong! Roman Ping (...)

Hey! You're supposed to say Roman Pong now"

avatar van FisherKing

FisherKing

Overigens een hele mooie poster: Dit is toch de site met de beste posters op heel internet !!! Mijn complimenten...

Yak

Erg mooie film met schitterende rollen van Sellers, Mason, Lyon en Winters. Het plezier en de nonchalance spettert van het scherm. Ik had een redelijk zwaar drama verwacht, maar kreeg een onverwacht luchtige film (het einde uitgezonderd) die me af en toe deed denken aan de kolder van 'Dr. Strangelove' (die ik toch nog net een tikkeltje beter vond). Een ongelooflijk mooie scène vond ik die wanneer Humbert na het optreden met de pianolerares van Lolita spreekt, terwijl je vanuit de coulissen de acteurs in het toneelstuk applaus in ontvangst ziet nemen en buigingen ziet maken. En die dialogen in deze film, schitterend!

"Well, the bed collapsed. It's a... collapsable bed."

"Wow, did you see that? A squashed cat! God, that's terrible. I hate things like that. "

avatar van jay73

jay73

Was de Lolita uit het boek niet meer een verleidster? Tenminste dat is wat ik me eruit kon herinneren. Maar is al weer een tijdje terug. Iemand anders het boek gelezen en de film gezien?

avatar van twinmaster

twinmaster

niks vergeleken met het boek!!!!

avatar van EmDee

EmDee

niks vergeleken met het boek!!!!
Maar is de film daarom meteen 0,5 ster waard?

avatar van gimli f

gimli f

Het boek ga ik nog steeds ooit eens lezen...

Yak

Heb ik toevallig net thuis liggen. Eigenlijk de verkeerde volgorde, want ik zag eerst de Lolita van Lyne, daarna die van Kubrick en nu ga ik dus aan het boek beginnen.

avatar van Goodfella

Goodfella

Heb ik toevallig net thuis liggen.

Ik ook. Nou ja, deze film dan.

avatar van Goodfella

Goodfella

Leuke humor, een geniale Peter Sellers en een redelijk interessant verhaal. Hele aardige film dus.

Toepasselijk liedje van The Police over dezelfde thematiek:

Don't Stand So Close To Me

Young teacher, the subject

Of schoolgirl fantasy

She wants him so badly

Knows what she wants to be

Inside her there's longing

This girl's an open page

Book marking - she's so close now

This girl is half his age

Her friends are so jealous

You know how bad girls get

Sometimes it's not so easy

To be the teacher's pet

Temptation, frustration

So bad it makes him cry

Wet bus stop, she's waiting

His car is warm and dry

Loose talk in the classroom

To hurt they try and try

Strong words in the staffroom

The accusations fly

It's no use, he sees her

He starts to shake and cough

Just like the old man in

That book by Nabakov

(refrein weggelaten)

avatar van tovenaar

tovenaar

Goede Kubrick! Op de een of andere manier had ik verwacht dat ik dit een mindere Kubrick zou vinden, maar ik had beter kunnen weten

Lolita kent een geniaal begin. Roman Ping Pong is cool! De film duurt toch 150 minuten, maar verveelt geen moment. Ook komt de film totaal niet 'oud' over, wat echt een compliment is voor een film uit 1962. Kubrick does it again 4 stars.

Ps. Sue Lyon was echt 13 ?!!?

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Ze zal zestien zijn geweest, als ik het releasejaar van de film en haar geboortejaar (1946) van elkaar aftrek. Overigens schijnt ze voornamelijk gecast te zijn op het feit dat ze er ouder uitzag, omdat de MPAA zou gaan steigeren als gebeurtenissen in de film pedofilie zouden suggereren. Dat soort casting-eisen gaan helaas ten koste van de selectie op acteertalent. Erg jammer, want haar uiterst matige acteerwerk is in mijn ogen eigenlijk het enige echte zwakke punt van de film.

avatar van Stephan

Stephan

Mijn favoriete scène:

Als Humbert de brief van Lolita's moeder Charlot leest... James Mason op z'n best, hoewel, in North by North-West was hij ook al briljant.

avatar van tovenaar

tovenaar

Mijn favo-scene, tja, ik kan er niet onder uit, dat is de openingsscene

avatar van Boule

Boule

Inderdaad Tovenaar...Roman ping-pong kickt ass

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Prachtige film ... wat kan ik nog meer zeggen.

De remake mag er trouwens ook wel wezen, al is die iets explicieter.

avatar van Da Jando

Da Jando

Doe geen moeite om op kazaa te zoeken naar deze film

Mooie meeslepende film, 4*

avatar van EmDee

EmDee

Wow, wat vind ie veel versies

avatar van starbright boy

Goede film, absoluut, maar toch duidelijk de minst goede Kubrick die ik tot nu toe zag. daarvoor was het allemaal net wat te vrijblijvend. Het maakte allemaal net wat te weinig indruk. Visueel minder spectaculair dan ik van Kubrick gewend ben.

Maar wel geweldig geacteerd van de belangrijkste spelers Mason, Lyon en Sellers. Veel subtiele humor. Het plezier spat van het scherm. Maar die lichte toon zit de film hier en daar ook wat in de weg.

Als film zeer geslaagd. Als Kubrick-film een lichte tegenvaller. De lat ligt nu eenmaal hoog.

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Fantastische James Mason hier.

Ook de andere hoofdrollen waren geweldig (Winters, Sellers en het meisje Sue Lyons).

Op de duur had ik ergens een vorm van medelijden met Humbert.

Vooral in de scènes in het ziekenhuis was ie echt zielig.

Humberts relatie tav het meisje begint bij lust, verliefdheid en verlangen en glijdt via hoop en bezorgdheid af naar jaloezie, obsessie en machteloosheid om te eindigen met pure waanzin.

Zijn frustratie is het hart van deze film en Kubrick heeft dat werkelijk op een treffende manier verfilmd.

De acteerprestaties en een aantal prachtige dialogen en dito scènes in het algemeen (brief van Charlotte, Dr. Zhemf -die trouwens recht uit Dr. Strangelove leek te zijn weggelopen-, de openingsscène) maken van deze film in mijn ogen een tijdloze topper.

Volgende keer misschien 5.

****' 4,5 op 5 ****'

Yak

Heb je de remake ook gezien?

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Heb je de remake ook gezien?

neen, is die goed?

avatar van xangadix

xangadix

Ik kan er niks aan doen, ik vind de remake (nou ja remake, het is een geheel andere aanpak) beter.

avatar van mister blonde

mister blonde

ik maakte er al een opmerking over in het forum (sommige zaken zijn nu eenmaal de moeite om vaker te vermelden), maar de openingsscène is een van de beste scènes die ik ooit gezien heb. geniaal, ik kwam niet meer bij. Verder natuurlijk ook een goede film, met een uitstekende Mason en een briljante Sellers. 4 sterren.

avatar van John Doe

John Doe

Ik had hier niet zoeen goede film verwacht als de andere Kubrick's die ik had gezien, maar niets bleek minder waar. Alles is goed in de film: een onderhoudend verhaal ook al is het 150 minuten, de muziek is mooi, het acteerwerk geloofwaardig, mooi gefilmd. Genietbare humor met Peter Sellers. Ik zit op tafeltennis, maar ik had nog niet gehoord van 'Roman ping pong' En aan het eind komen de drama elementen er passend in. 5 sterren.

Wat bij herziening vooral opvalt aan deze film (buiten dat het erg plezierig wegkijkt), is toch James Mason. Ook andere rollen die ik van de man ken zijn briljant (ander hoogtepunt: Odd Man Out), maar hier is hij toch wel uitzonderlijk goed. Hoe is het mogelijk dat hij hier geen Oscar voor kreeg.

Bovendien spreekt niemand zo prachtig perfect Engels als hij

Ook Sellers is weer heerlijk grappig.