Genre: Drama / Romantiek
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: James Mason, Sue Lyon en Shelley Winters
Plot Lolita
"How did they ever make a movie of ..."
De auteur Humbert Humbert huurt een kamer in het huis van Charlotte Haze nadat hij verliefd is geworden op haar dochter Lolita. Er zijn echter drie problemen: Charlotte is verliefd op hem, Lolita is pas veertien en er is een persoon genaamd Clare Quilty, die steeds op de meeste onverwachte momenten tevoorschijn komt, die een ongezonde interesse in Lolita lijkt te hebben.
Prof. Humbert Humbert
Physician
George Swine
Mrs. Starch
Knappe film!
Goed verhaal, goed geacteerd, met name door hoofdrolspelers James Mason (deed me denken aan Sean Connery) en door de 13 jarige (!) Sue Lyon. Peter Sellers is als vanouds weer briljant!
Nu bijna onvoorstelbaar dat er ten tijde van het uitkomen van de film zo'n commotie over was.
Ramon K
Een hele degelijke film van Kubrick met een voor die tijd redelijk controversieel thema. Zeer goed spel van Mason en Sellers en de film verveelt geen minuut. 3,5 sterren voor dit leuke portret van een obsessieve man.
portishead00
Ben benieuwd hoe deze film is.
Heb hem nog steeds niet gezien. Wel de remake en vond die vrij goed.
Heb nu de stanley Kubrick box besteld.
Even wachten nog en dan ga ik Lolita ook maar eens bekijken.
Jordy
Goede film, maar niet m'n favoriete Kubrick...
ik vond de vele (erg) komische momenten nogal in de weg staan van de serieuze/dramatische verwikkelingen, die ik daardoor niet echt serieus kon nemen
Vooral Sellers was inderdaad weer goed voor een paar errug komische stukjes
"Let's play Roman pingpong! Roman Ping (...)
Hey! You're supposed to say Roman Pong now"
FisherKing
Overigens een hele mooie poster: Dit is toch de site met de beste posters op heel internet !!! Mijn complimenten...
Yak
Erg mooie film met schitterende rollen van Sellers, Mason, Lyon en Winters. Het plezier en de nonchalance spettert van het scherm. Ik had een redelijk zwaar drama verwacht, maar kreeg een onverwacht luchtige film (het einde uitgezonderd) die me af en toe deed denken aan de kolder van 'Dr. Strangelove' (die ik toch nog net een tikkeltje beter vond). Een ongelooflijk mooie scène vond ik die wanneer Humbert na het optreden met de pianolerares van Lolita spreekt, terwijl je vanuit de coulissen de acteurs in het toneelstuk applaus in ontvangst ziet nemen en buigingen ziet maken. En die dialogen in deze film, schitterend!
"Well, the bed collapsed. It's a... collapsable bed."
"Wow, did you see that? A squashed cat! God, that's terrible. I hate things like that. "
jay73
Was de Lolita uit het boek niet meer een verleidster? Tenminste dat is wat ik me eruit kon herinneren. Maar is al weer een tijdje terug. Iemand anders het boek gelezen en de film gezien?
EmDee
gimli f
Het boek ga ik nog steeds ooit eens lezen...
Yak
Heb ik toevallig net thuis liggen. Eigenlijk de verkeerde volgorde, want ik zag eerst de Lolita van Lyne, daarna die van Kubrick en nu ga ik dus aan het boek beginnen.
Goodfella
Ik ook. Nou ja, deze film dan.
Goodfella
Leuke humor, een geniale Peter Sellers en een redelijk interessant verhaal. Hele aardige film dus.
Toepasselijk liedje van The Police over dezelfde thematiek:
Don't Stand So Close To Me
Young teacher, the subject
Of schoolgirl fantasy
She wants him so badly
Knows what she wants to be
Inside her there's longing
This girl's an open page
Book marking - she's so close now
This girl is half his age
Her friends are so jealous
You know how bad girls get
Sometimes it's not so easy
To be the teacher's pet
Temptation, frustration
So bad it makes him cry
Wet bus stop, she's waiting
His car is warm and dry
Loose talk in the classroom
To hurt they try and try
Strong words in the staffroom
The accusations fly
It's no use, he sees her
He starts to shake and cough
Just like the old man in
That book by Nabakov
(refrein weggelaten)
tovenaar
Goede Kubrick! Op de een of andere manier had ik verwacht dat ik dit een mindere Kubrick zou vinden, maar ik had beter kunnen weten
Lolita kent een geniaal begin. Roman Ping Pong is cool!
De film duurt toch 150 minuten, maar verveelt geen moment. Ook komt de film totaal niet 'oud' over, wat echt een compliment is voor een film uit 1962. Kubrick does it again
4 stars.
Ps. Sue Lyon was echt 13 ?!!?
Queto Yurlunyur
Ze zal zestien zijn geweest, als ik het releasejaar van de film en haar geboortejaar (1946) van elkaar aftrek. Overigens schijnt ze voornamelijk gecast te zijn op het feit dat ze er ouder uitzag, omdat de MPAA zou gaan steigeren als gebeurtenissen in de film pedofilie zouden suggereren. Dat soort casting-eisen gaan helaas ten koste van de selectie op acteertalent. Erg jammer, want haar uiterst matige acteerwerk is in mijn ogen eigenlijk het enige echte zwakke punt van de film.
Stephan
Mijn favoriete scène:
Als Humbert de brief van Lolita's moeder Charlot leest... James Mason op z'n best, hoewel, in North by North-West was hij ook al briljant.
tovenaar
Mijn favo-scene, tja, ik kan er niet onder uit, dat is de openingsscene
bioscoopzaal
Prachtige film ... wat kan ik nog meer zeggen.
De remake mag er trouwens ook wel wezen, al is die iets explicieter.
Da Jando
Doe geen moeite om op kazaa te zoeken naar deze film

Mooie meeslepende film, 4*
Goede film, absoluut, maar toch duidelijk de minst goede Kubrick die ik tot nu toe zag. daarvoor was het allemaal net wat te vrijblijvend. Het maakte allemaal net wat te weinig indruk. Visueel minder spectaculair dan ik van Kubrick gewend ben.
Maar wel geweldig geacteerd van de belangrijkste spelers Mason, Lyon en Sellers. Veel subtiele humor. Het plezier spat van het scherm. Maar die lichte toon zit de film hier en daar ook wat in de weg.
Als film zeer geslaagd. Als Kubrick-film een lichte tegenvaller. De lat ligt nu eenmaal hoog.
Tonyvdb
Fantastische James Mason hier.
Ook de andere hoofdrollen waren geweldig (Winters, Sellers en het meisje Sue Lyons).
Op de duur had ik ergens een vorm van medelijden met Humbert.
Vooral in de scènes in het ziekenhuis was ie echt zielig.
Humberts relatie tav het meisje begint bij lust, verliefdheid en verlangen en glijdt via hoop en bezorgdheid af naar jaloezie, obsessie en machteloosheid om te eindigen met pure waanzin.
Zijn frustratie is het hart van deze film en Kubrick heeft dat werkelijk op een treffende manier verfilmd.
De acteerprestaties en een aantal prachtige dialogen en dito scènes in het algemeen (brief van Charlotte, Dr. Zhemf -die trouwens recht uit Dr. Strangelove leek te zijn weggelopen-, de openingsscène) maken van deze film in mijn ogen een tijdloze topper.
Volgende keer misschien 5.
****' 4,5 op 5 ****'
Tonyvdb
neen, is die goed?
xangadix
Ik kan er niks aan doen, ik vind de remake (nou ja remake, het is een geheel andere aanpak) beter.
mister blonde
ik maakte er al een opmerking over in het forum (sommige zaken zijn nu eenmaal de moeite om vaker te vermelden), maar de openingsscène is een van de beste scènes die ik ooit gezien heb. geniaal, ik kwam niet meer bij. Verder natuurlijk ook een goede film, met een uitstekende Mason en een briljante Sellers. 4 sterren.
John Doe
Ik had hier niet zoeen goede film verwacht als de andere Kubrick's die ik had gezien, maar niets bleek minder waar. Alles is goed in de film: een onderhoudend verhaal ook al is het 150 minuten, de muziek is mooi, het acteerwerk geloofwaardig, mooi gefilmd. Genietbare humor met Peter Sellers. Ik zit op tafeltennis, maar ik had nog niet gehoord van 'Roman ping pong'
En aan het eind komen de drama elementen er passend in. 5 sterren.
Wat bij herziening vooral opvalt aan deze film (buiten dat het erg plezierig wegkijkt), is toch James Mason. Ook andere rollen die ik van de man ken zijn briljant (ander hoogtepunt: Odd Man Out), maar hier is hij toch wel uitzonderlijk goed. Hoe is het mogelijk dat hij hier geen Oscar voor kreeg.
Bovendien spreekt niemand zo prachtig perfect Engels als hij
Ook Sellers is weer heerlijk grappig.

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

The Kids Are Alright
Documentaire / Muziek, 1979

Dont Look Back
Documentaire / Muziek, 1967
sexual obsessionhotelverlies van geliefdegebaseerd op boekdepressiekleine stadflirtmidlife crisiserotiekyoungsterlolitamoteldagboekverleidingverboden liefdeliterature professorprovocationfascination one-sided loveweduweadoptive fatherzomerkampsecret loveoudere man jongere vrouw relatiesex with a minorstanley kubrick