• 9.377.371 stemmen

Avatar (2009)

Fantasy / Avontuur | 162 minuten / 171 minuten (special edition) / 178 minuten (extended cut)

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana

IMDb beoordeling: 7,9 (1.483.010)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 17 december 2009

Plot Avatar

"Enter the world of Pandora."

Dr. Grace Augustine

Colonel Miles Quaritch

Parker zichzelfridge

Norm Spellman

Ik vond deze film echt een hele nieuwe ervaring op het gebied van films kijken. Aan het begin moest wel wat wennen aan de 3D bril, maar later merkte ik er helemaal niets meer van. Het verhaal is inderdaad verreweg van origineel, maar hoe het is gebracht. Het is gewoonweg prachtig. Ik had echt niet het gevoel dat de film 3 uur duurde, ik heb me geen monment verveeld bij deze film. Aan de special effects heb ik natuurlijk niets op aan te merken, maar een paar onverwachte wendingen hadden het verhaal wel wat interessanter gemaakt. Dat ik in een imax-zaal heb gezeten geeft natuurlijk ook punten. Dus hierbij geef ik het een 4,5*

avatar van Flipman

Flipman

Naomi Watts schreef:

Ook voor jou geldt dat ik het heb over de verfilming van Jackson, en niet over de boeken van Tolkien. In de films komt dit imo niet duidelijk naar voren.

Wat dacht je van de bossen die gekapt worden om als brandstof te dienen voor de oorlogsmachine van the White Wizard? En de beweegredenen van zowel hem als Sauron, Isildur en Wormtongue? Natuurlijk worden ze beter aangestipt in de romans maar het zijn ook centrale thema's in de films. Sterker nog, naar mijn gevoel draait het om dit alles.
Naomi Watts schreef:

Ook hier idem. Kwam imo niet echt duidelijk naar voren. Heb je deze zaken vooral geput uit het boek of heeft Jackson dit ook duidelijk verwerkt in de verfilming? Ik zag het niet.

Hun huizen werden platgebrand, ze werden op de vlucht gejaagd en in het nauw gedreven en bij gebrek aan soldaten moesten mannen en kinderen ten oorlog trekken.
Naomi Watts schreef:

Ik ontken niet dat Avatar zijn cliché's kent maar ze worden wel heel effectief gebracht.

Nou, het had wel erg veel effect op mijn tenen, inderdaad. Die trokken pijlsnel krom.
Naomi Watts schreef:

Net zo effectief als een Frank Capra zowat.

Ik weet wie dat was maar heb nooit iets van zijn films gezien en kan daar dus helaas niet over meepraten.
Naomi Watts schreef:

Maar als je dit een zoveelste herhaling noemt dan sla je de plank imo toch wel een beetje mis. Het heeft raakvlakken in thematiek met andere films maar Avatar brengt wel veel meer dan die films waar Avatar zogenaamd raakvlakken mee heeft.

Alleen visueel vond ik Avatar dus erg innovatief en het ontwerp van de flora en fauna van Pandora, meer niet.
Naomi Watts schreef:

Dat is het probleem. Aragorn heeft inderdaad wel die char progression maar is ook echt de enige die dat heeft (wie zijn die andere karakters dan volgens jou?). Vooral met het character Frodo had natuurlijk veel meer gedaan moeten worden. Aragorn wordt degelijk uitgediept maar helaas blijft het daar wel bij.

Nou, Sam, Merry, Pippin, Boromir (hoewel kort), Faramir en zelfs Gollum tot op zekere hoogte. En ja, ook in de films.
Avatar schreef:

Heb ze allemaal gezien, en vallen allemaal in het niets als je ze vergelijkt met Avatar. En dat is geen eigen mening hoor, wel een feit.

Nee, dat is een mening want blijkbaar is Sniffan het niet met je eens.

avatar van lazyprovider

lazyprovider

ik heb hem ook in 3Dgezien,trok maar 1 keer me hoofd weg toen er een handgrenaat op me afkwam haha was wel kicken

alleen had ik wel soms het idee dat het een beetje onscherp wasmet de 3d bril ????

film is zeker een 4.5 waard naar mijn mening

ja, als je je hoofd een beetje scheef hield, dan werd het wel wat wazig.

JeroenE.

Geweldige film is Avatar! Voordat de film begon had ik nooit gedacht dat deze op nr.1 van beste films die ik ooit gezien heb zou terechtkomen. Dit word de komende 10 jaar nog niet overtroffen. En ik houd normaal eigenlijk helemaal niet zo erg van fantasie films, maar omdat de mensen een hele belangrijke rol spelen ben ik toch naar deze film geweest. En wat ben ik blij dat ik hem heb gekeken, zoiets moois en vooral meeslepend is nog nooit in een film vertoond. En wat een discussies weer bij deze film, verspil geen tijd en ga nog een keer heen!!!

avatar van DiKKe_OsCaR

DiKKe_OsCaR

• 2034 stemmen

Het 3D effect van deze film was erg leuk, al heb ik nog wel wat op- en aanmerkingen op de techniek.

Zo stoorde ik me, zeker het eerste uur, aan de onscherpte, het gevoel van flikkering en ghosting en met name (en dit is voor mij het grootste probleem) de kleurbalans. De gehele film had een groene waas, dit is echt irritant. Ik heb de film gezien in de MustSee Breda, de bril die ik daar kreeg uitgereikt (is die in elke bios hetzelfde?) zorgde in het begin van de film voor pijn in mijn ogen en lichte hoofdpijn, en later voor een flinke pijn op mijn neus. Die bril is echt veel te zwaar. Dragers van brillen met flink dikke monturen zullen wellicht wat minder last hebben.

Dan de film zelf, deze is mij erg meegevallen. Ik ging eerst uit van een verhaal zo dun als het papier waarop het is geschreven, maar dit viel mee! Natuurlijk is het cliche op cliche, maar de achterliggende gedachte klopt gewoon. En het feit dat deze film anti-Amerikaans is, in tegenstelling tot 90% van de films die wij krijgen voorgeschoteld (welke ronduit Pro-Amerika en Patriottistisch zijn) een verademing.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Denk dat het aan de bioscoop heeft gelegen, de bril die ik in de Cinemec Ede kreeg was zo licht als een veertje, had vaak niet eens door dat ik hem op had. gister lang met hoofdpijn rondgelopen maar voor en tijdens de film helemaal niks.

Groene waas al helemaal raar, niks van te zien.. (Volgens mij ben je ook de eerste die hier mee komt, dus grote kans dat het het aan de desbetreffende bioscoop lag)

avatar van dulcinea

dulcinea

sniffan schreef:

Ik vond bijvoorbeeld Terminator Salvasion, Star Trek, District 9 echt vet er uit zien, over het algemeen.

Behalve District 9 heb ik die ook gezien maar die kan je toch niet 'vetter' vinden dan Avatar als we het over puur effecten en beelden hebben!?

avatar van DiKKe_OsCaR

DiKKe_OsCaR

• 2034 stemmen

JeroenE. schreef:

Haha, sorry maar ik moet wel even lachen om jouw reactie. Alle respect hoor, ik wil lach je niet uit. Maar als je zegt dat je niet van Fantasy houdt, dan vind ik je top10 hooguit vreemd. 2x Jurassic Park, Tremors en Harry Potter.. Hoe wil je die films dan noemen? Behoorlijke fantasie/science-fiction films als je het mij vraagt. Geen Fantasy, maar ik vind dat je Avatar ook niet als echte Fantasy kunt betitelen.

avatar van Reinbo

sniffan schreef:

Dat verhaal en bijna alles van The Last Samurai komt overeen met Avatar. De één is op een nog te ontdekken niet begrepen nieuwe planeet, de andere is Japan, een nog niet ontdekte en onbegrepen land.

Bij The Last Samurai leefde ik mee met die mensen, omdat het echte mensen zijn, met echte (gespeelde) emoties. Iets wat herkenning heeft. Ik heb geen traan gelaten om alle (digitale) doden die er vielen. Ze probeerde te hard om die poppetjes een ritueel te geven, een geloof, geschiedenis en gevoelens. En dat kwam niet over.

Het piept en kraakt aan alle kanten, dus waarom zo'n hoog cijfer?

Ik hecht niet zoveel warde aan het verhaal. Precies om die reden beoordel ik last samourai met een onvoldoende. Die film heeft naast een matig verhaal vrijjwel niets te bieden, bovendien deel ik bij deze film wel je kritiek op de 'westerling die het allemaal oplost'.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

DiKKe_OsCaR schreef:

fantasy, kunstgenre waarin verzonnen werelden en wezens en vaak ook magie een rol spelen.

Is dus allemaal fantasie.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Reinbo schreef:

ik hecht niet zoveel warde aa. Het verhssl. Precies om die reden beoordel ik last samourai met een onvopdoende. Die film heeft naast een mafig verhaal. Ijwel niets td bieden

Dit kan echt niet hé, Reinbo?

JeroenE.

@DiKKe_OsCaR: haha ja je hebt gelijk. Achja ik zit nog helemaal met m`n hoofd in de film.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

sniffan schreef:

En natuurlijk heeft de mensheid de dikste wapens en doet alles aan om land te veroveren. Waar ken ik dit verhaal toch van: aha, de geschiedenis boeken en Columbus.

Begrijp niet helemaal waarom dit een negatief punt is? Of je moet willen zeggen dat de geschiedenis ook vol zit met cliche's. Nou je het zegt, ja, goed punt.

@ Madecineman: mooie review. Kan me er, op een gezinsmaaltijd popcorn en cola na, helemaal in vinden. )

avatar van Loisb

Loisb

Visueel een plaatje van een film. Dat had - denk ik - niet beter gekund. Het is een film die je in de bioscoop gezien moet hebben; de beelden en het geluid maken de film compleet.

Het verhaal is weliswaar vermakelijk maar desalniettemin vermakelijk. De acteurs doen het goed in deze actie/fantasy film. Het kan eerlijk gezegd beter, maar zeker slecht doen ze het niet en een leuke rol voor Sigourney Weaver.

avatar van Reinbo

Leland Palmer schreef:

Dit kan echt niet hé, Reinbo?

Sorry, IPhone typt soms rot.

avatar van Tayama

Tayama

volges mij gweoon kerstdronke

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Reinbo schreef:

Sorry, IPhone typt soms rot.

Same here.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Wat een schandalig goeie film zeg!! Ik had er eigenlijk niks van verwacht maar ik vond het een super film. En zo zou het in het echt ook kunnen gaan, de mens pakt alles wat niet van hen is, Hebben ze eerst de aarde verrziekt en dan gaan ze een andere planeet maar even overnemen en kapot maken. Precioes zoals de mensen zijn. Maar de film is echt VET

avatar van what is truth

what is truth

Madecineman schreef:

Avatar wat een filmervaring zeg!

Wat blijft is de fantastische, fantasievolle en kleurrijke 3D wereld die ik kreeg voorgeschoteld. Avatar is een film zoals er maar een enkele per decennium voorbij komt. Groots opgezet, een klassiek verhaal over goed en slecht, op het randje van wat technisch mogelijk is en bedoelt om het grote publiek een paar uurtjes mee te voeren naar een compleet vreemde en andere wereld. Wat mij betreft mag Cameron aansluiten in het rijtje van Star Wars en Lord of the Rings. Films gericht op de beleving en de verwondering. En ja dan mag het verhaal klassiek zijn, onverwachte plotwendingen missen en zijn de dialogen niet van het niveau Bergman of Tarkovski dat wordt echter meer dan ruimschoots goedgemaakt door het feit dat ik me werkelijk geen enkele seconde verveeld heb bij deze 3 uur durende film... Kom daar maar eens mee aan bij voorgenoemde regisseurs

Avatar kent simpel weg gewoon geen saaie of dooie momenten. Er is zo veel te zien en te ontdekken, het verhaal blijft zich maar voortstuwen en Cameron laat zien dat hij nog steeds het opbouwen van actiescenes perfect in de vingers heeft. Hoewel ik erg zin had in deze film had ik dit niet verwacht, compleet weggeblazen verliet ik de bioscoop en dat was lang gelden.

Bovendien mag best eens gezegd worden dat de beste man met zijn ecologische boodschap een voortreffelijk goede timing heeft en dat voor een project wat al 10-15 jaar loopt.

Ik hou een eventuele maximale score 5* nog even voor me, daarvoor wil ik zien of de film zich ook op een TV-scherm en 2D kan staande houden. Maar Avatar is niets minder dan spectaculair, niets minder dan baanbrekend en absoluut niets minder dan 4.5* en voor mij de bioscoop ervaring van de laatste jaren.

Ja ik had het niet beter kunnen verwoorden. De film verdient inderdaad meer dan 4 punten door de magistrale wereld en het feit dat je geheel wordt opgezogen in de film.

en de film staat overal goed en dat is niet voor niets;

nr. 1 in de top 100 recent

nr. 6 in de toplijst van Verenigde Staten

nr. 1 in de avontuur toplijst

nr. 1 in de science-fiction toplijst

nr. 1 in de toplijst van de jaren '00

nr. 1 in de toplijst van 2009

Alles bij elkaar 4 verdiende sterren.

Jij hebt de film echt in de verkeerde bios gezien. Ik was naar Utopolis in Emmen en op een paar minuscule foutjes na was het op 3d gebied geweldig hoor. Ik vond ook dat ze opvallend weinig met de 3D gedaan hebben, tuurlijk het was allemaal super in 3D, maar ze hebben geen dingen heel dichtbij gedaan. Dus als je later naar de dvd versie kijkt doet die nauwelijks onder de 3D versie in de bioscoop. @hierboven: helemaal gelijk!!

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

Alles bij elkaar 4 verdiende sterren.

Groene waas? Is me niet opgevallen... vreemd...

avatar van thelklutsen

thelklutsen

JeroenE. schreef:

Je bedoelt dat men niet zo extreem wil benadrukken dat ze een geweldige 3D-techniek hebben door met die effecten naar het publiek te komen? Bij andere 3D-films ergerde ik me er wel eens aan, zo van: kijk we hebben een 3D film dus we moeten de simpelste dingen uitvergroten. Dat was hier zeker niet het geval, hier werkte het perfect. Vooral die helikoptervluchten over het landschap waren echt prachtig om te zien, zoals die watervallen en de zwevende rotsen.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Ik zag een tijdje geleden nog eens Titanic die vond ik echt wel geweldig, en heb hem dan ook van een 4,0* naar een 5,0* veranderd. Mijn verwachtingen werden na het herzien van dit (meester)werkje van Cameron en een aantal TV-promo's voor Avatar erg hoog. Ik ben vanmiddag naar de bioscoop gegaan, en ik werd werkelijk verrast. Zelden heb ik in een film zoveel mooie Special-Effects bij elkaar gezien. De planeet zag er echt fantastisch uit, evenals de vele beesten die in de film zitten. De overgangen van scenes en Special-Effects vond ik ook erg mooi. Het acteerwerk was erg goed: Sigourney Weaver, Sam Worthington, Zoe Saldana, Giovanni Ribisi allemaal prachtige prestaties. Dit is echt een geweldige S-F film, misschien voor mij wel één van de mooiste, die ik absoluut kan aanraden. Het speelduur was wel een beetje lang, maar dat gaf eigenlijk niet want ik heb me echt vermaakt. James Cameron : Top!!

avatar van angel-eyes18

angel-eyes18

p072 schreef:

Vinden jullie AVATAR nou eigenlijk die nieuwe stap in bioscoop ervaring?

Ja!

avatar van OliverDogg

OliverDogg

Heb hem net een tweede keer gezien en ik ga gegarandeerd een derde keer terug.

avatar van darthconner

darthconner

IK heb hem net gezien in 3D. ik vond hem echt super. ik verwachtte dat het een goede film ging zijn, maar hij was gewoon super. Hij was echt goed uitgewerkt, schitterende omgeving, goede acteurs, goed verhaal,...

Deze ga ik gegarandeerd terug zien.

avatar van Bramha Bull

Bramha Bull

what a rush !!!!

mijn beoordeling zegt voldoende, heb er gewoon geen woorden voor, alles klopt gewoon.

het enige waar ik altijd persoonlijk van baal is de love story in dit soort films, hoewel het in dit spektakel nog wel enigzins mee viel.

anders een vette 5, nu een

avatar van Arbiter

Arbiter

Ik moet wel toegeven deze film overtreft LotR zeker niet door het slechte verhaal, maar door de special effects en het wereldje (maar ook de kolonel) vind ik Avatar toch wel mooi. En bij het 3D lijkt het alsof je erin zit en het niet naar je toe komt.

avatar van ghostman

ghostman

Gisteren Avatar IMAX-3D gezien. Voor een tekenfilm zeer indrukwekkend gemaakt. Maar als film, verschrikkelijk!