Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 144 minuten / 152 minuten (extended cut)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Josh Hartnett, Ewan McGregor en Tom Sizemore
Gesproken taal: Engels en Somalisch
Releasedatum: 28 februari 2002
Bekijk via Viaplay
Plot Black Hawk Down
"Leave no man behind."
Het waargebeurde verhaal van de slag om Mogadishu, de langste grondstrijd met Amerikaanse troepen sinds Vietnam. Een elite-team van 120 Amerikaanse militairen wordt op 3 oktober 1993 in Mogadishu gedropt om 2 Somalische luitenanten te ontvoeren. Bedoeld als een operatie van een uur, loopt het echter flink uit de hand.
SSG Matthew Eversmann
PFC Todd Blackburn
SPC Lance Twombly
Uier
- 2006 berichten
Weet nog dat ik bij deze fil de zaal uit ben gelopen omdat ik hem zo slecht vond. Zal hem nog eens kijken voor de zekerheid.
In het eerste uur gebeurd niet veel qua actie, maar wordt er kennis gemaakt met de personages. Het laatste anderhalf uur is continue vette actie, dus ik vrees dat je iets te vroeg uit de zaal gelopen bent.
nightbreed
Wat is een 3,63 in gewoone cijfers zoals op imdb eigenlijk ?
Ik vraag me toch met alle respect af wat ze jullie op school leren?
Dit leer je toch in de 2e of 3e klas van de lagere school.
Of moet ik zeggen: "Dit leerden wij vroeger in de 3e klas"?
gondwana
Vond hem al beter dan de eerste maal dat ik hem zag, maar vind hem nog steeds veel te lang. De gevechten gaan nogal vervelen na een tijdje en het inleven met de personages is quasi nihil.
De muziek is één van de enige pluspunten, afwisselend Zimmer en 'lokale' soundtrack.
Af en toe mooie beelden ook, maar het slow-motion-truukje werkt ook niet altijd...
%%%%%%
Ik vraag me toch met alle respect af wat ze jullie op school leren?
Dit leer je toch in de 2e of 3e klas van de lagere school.
Of moet ik zeggen: "Dit leerden wij vroeger in de 3e klas"?
Maar ik heb wat probleempjes gehad op school en mag ik niet terug.Nu moet ik 2 school jaren op een aparte school zitten
nightbreed
Daar ga je toch wel je best doen he?

VansCCR
Geweldige film en goede cast. Een oorlogsfilm die je gewoon gezien moet hebben. In tegenstelling tot andere mensen, vind ik het kleurgebruik in de film wél gaaf. Verder goede ondersteuning van Hans Zimmer!
...!!john!!...
dit lijkt mij een goede film .
ik ga hem vanavond zeker kijken.
glenniehj18
heel makkelijk een vet een goede film geweldig verfilmt gewoon geen andere woorden voor dan een topper
Chattingforum
Vanavond komt die dan weer:D Yay echt geweldig, zo een mooie film. De enigste echte oorlog film:D Dankzij deze film ben ik oorlog boeken en films geweldig gaan vinden:D
willemfilm
Zeker niet de enigste film wat mij betreft maar wel de eniGE film die ik nog eens ga zien. Was op RTL5 gisteravond. Wat een ergenis die recalems zeg. Om het het half uur. Daar kan ik slecht tegen.
Lijkt me een behoorlijke film. Zeker niet het kaliber Saving private Ryan, maar niet slecht. Alvast wel gescoord op een 4.
LittleBox
Deze schitterende, realistische film doet je weer eens nadenken over in wat voor een wereld we leven. Knap ook dat de regisseur een gevoel weet op te roepen van 'waar doen ze het eigenlijk allemaal voor'. Qua intensiteit wel te vergelijken met het ook zeer indrukwekkende Band of Brothers, de TV serie.
willemfilm
Lijkt zo veel op call of duty 4. Topfilm
klopt helemaal
Horror-Maniac
klopt helemaal
Dat lijkt me een goed teken (h)
the terminator
Zeer harde oorlogs film echt een knaller daar is Ridley Scott een garantie voor. Maar voor mij blijft Apocalypse Now de beste oorlogs film, die raakt je echt van binnen.
Vantage
Voor wie dit een topfilm vind: het boek is nog vele malen beter.
In de film zijn de personages anders als het werkelijk was. Maar dat is natuurlijk niet vreemd, anders valt er geen touw meer aan vast te knopen.
Topfilm met een nog beter boek!
Goede muzikale ondersteuning trouwens.
stingree69
Deze gezien, direct ná Lord of War. Dat is een uitstekende volgorde, zet je net even wat harder aan het denken over wat je ziet. Ik ben van mening dat dit een uitstekende, spannende film is. Had wat uitgediept kunnen worden maar een leuke 4*...
tom de filmman
om te beginnen vind ik het onderwerp eigenlijk te gruwelijk voor woorden.
ik weet niet of deze film nou juist een eerbetoon is aan de gevallen Amerikanen of niet.
nou ja voor de rest mooi in beeld gezet met ook goede muziek.
deze film heeft me wel aan het denken gezet.
daarom 3,5 ster
supernova
geweldige oorlogs film, die realistisch is neergezet! heerlijke sfeer, gevechten, en emotie... een klapper van een oorlogs film over een waargebeurd verhaal. top 4.0
palingroker
1 van mijn topfavo's, heb een vergaande interesse voor oorlogfilms. Deze film is qua actie super, en ook de verhaallijn wijkt nauwelijks af. Vooral het stukje van Gordon en Shughart is erg mooi, vooral ook als je naderhand het verhaal en de info over deze gebeurtenis nog eens naleest..
Dutchero
Het zag er allemaal erg gelikt en realistisch uit, zowel het geluid als het beeld. Beetje jammer was de pro-VS propaganda aan het begin en aan het einde (tussendoor niets van te merken). Niet dat ik daar zo'n hekel aan heb, maar je kunt het ook overdrijven.
DanLeeDR01
Ik weet niet hoe ik reageer op een bericht zonder qoute. Want ik zie nergens plaats reactie staan. Daarom maar zo.
Deze film vind ik erg mooi en mooie kleurgebruikt en geluid.
Alleen ik ergerde me nogal een beetje dat het te pro amerikaans is. De amerikanen kunnen alleen raak schieten. En die andere kunnen alleen maar een muur of de grond raken.
En de komen met honderden aangerent en gaan er daar maar gewoon midden in het open staan tot iemand hun kapot heeft geschoten.
Ooit van dekking nemen gehoord?
Als ik zoon hostile ben en ik zie 50 van die domme teamgenoten van mij op een vijand afrennen en voor me neus op de grond vallen dan ren ik toch ook niet gewoon een beetje door tot ik ook wordt geraakt? Dan neem je toch dekking en schiet je terug. Je kan beter eerste mikken dan je kogels verspillen door op de grond te schieten.
FisherKing
Maar de Amerikanen worden toch juist in eerste instantie tot terugtrekking gedreven. ?

Oorlogsfilm 'Black Hawk Down' van Ridley Scott morgenavond (31 januari) op televisie: 'Grimmig, hard en uiterst realistisch'

Binnenkort vliegt 'Black Hawk Down' weg van Netflix

Oorlogsfilm 'Black Hawk Down' van Ridley Scott vrijdagavond 17 mei op televisie: 'Grimmig, hard en uiterst realistisch'

De tien best beoordeelde films van de jarige Ewan McGregor (53)

Saving Private Ryan

Temple Grandin
Biografie / Drama, 2010

American Gangster
Biografie / Misdaad, 2007
ambushgebaseerd op boekmilitiakrijgsgevangenewoundsomaliawarlordfaminechaosarms dealergebaseerd op een waargebeurd verhaaldelta force vuurgevechtgevechtus militaryjaren 90helicopter crashmogadishu rescue operationpeacekeeper soldiersbloody violencestreet shootout