Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 144 minuten / 152 minuten (extended cut)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Josh Hartnett, Ewan McGregor en Tom Sizemore
Gesproken taal: Engels en Somalisch
Releasedatum: 28 februari 2002
Bekijk via Viaplay
Plot Black Hawk Down
"Leave no man behind."
Het waargebeurde verhaal van de slag om Mogadishu, de langste grondstrijd met Amerikaanse troepen sinds Vietnam. Een elite-team van 120 Amerikaanse militairen wordt op 3 oktober 1993 in Mogadishu gedropt om 2 Somalische luitenanten te ontvoeren. Bedoeld als een operatie van een uur, loopt het echter flink uit de hand.
SSG Matthew Eversmann
SPC Shawn Nelson
PFC Todd Blackburn
SPC Lance Twombly
Crimson35
Dé beste film die ik ken. Zo mooi gemaakt, de sfeer, de spanning wordt zo goed uitgebeeld, prima acteerwerk en het decor vind ik ook erg mooi.
Krijg nog steeds elke keer rillingen als ik hem kijk!
Knarf Kenobi
Beste oorlogsfilm die ik ken. Uitermate indrukwekkend, vooral als je weet dat hij zo goed mogelijk is nagemaakt. Deze film laat vele films achter zich, zelfs Saving Private Ryan. Ondanks dat SPR goede scène's heeft is het verhaal best onzinnig.
BHD klopt gewoon helemaal, nogmaals: uitermate indrukwekkend!
DownBusiness
Deze film, samen met SPR, zijn zeker één van de beste oorlogsfilms (die oude WW II films zijn leuk, maar ik ben nog een broekie, en ik vind moderne films leuker) die ik ooit heb gezien.
Aktie waar geen einde aan lijkt te komen, goed gespeelt en knallen tot je erbij neervalt.
(misschien maar even op Blu Ray aanschaffen)
wyatt earp
%%%%%%
Slechste oorlogsfilm die ik ken. Ik snapte er geen barst van.
ik ken er zo een paar andere.Maar deze zeker niet !
Kevin13
let dan op tijdens de film
superbassie
Wat een underrated film zeg!
Ik dacht zo'n Hollywood actiefilmpje te zien te krijgen ála US Navy Seals ofzo, maar het viel me echt alles mee.
Een mooie film die de actie er tot het einde in weet te houden.
stefan017
echt een hele goeie film.. heb je een beetje het beeld hoe het eraan toe gaat. net als tears of the sun.
wyatt earp
let dan op tijdens de film
doe ik ook
gerrit019
Ongetwijfeld een van de beste oorlogsfilms die er is. Weinig opsmuck, snel, dramatisch.
Uitgesteld om te kijken omdat (ook) ik had verwacht een heroische Hollywoodproductie voorgeschoteld te krijgen.
thedudesons
veel top acteurs die er een spannende realistische film ervan maken........
Comanchero
Slechste oorlogsfilm die ik ken. Ik snapte er geen barst van.
Dat hoeft niet aan de film te liggen. Nee, begin nu niet meteen boos te worden, zo hoef je het niet op te vatten. Wat ik bedoel is dat deze film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Dat je er geen touw aan kunt vastknopen maakt de film niet slecht, maar moet je juist een beeld geven over hoe ondoorzichtig de situatie was voor de jongens die er middenin kwamen te zitten.
Dat die verwarring in beeld is gebracht zoals hij was, zou je ook als iets moois kunnen beschouwen. En troost je: daar heb ik hem ook meerdere malen voor moeten zien.
snip
Slechste oorlogsfilm die ik ken. Ik snapte er geen barst van.
zeker met je ogen dicht gekeken...
dit is zeker 1 van de beste moderne oorlogfilms net als tears of the sun.
goeie actie en goeie acteurs..
top film 4*
Replicant
De film zelf is erg goed.
Er word goed geacteerd, mooi camera beelden, het komt allemaal realistisch over.
Maar....
Ik vind de film gewoon te lang duren.
Het werd zelfs een beetje saai.
Erg raar dat een film zelf een beetje teveel van het goede geeft.
Dat zie je niet veel.
3 sterren, omdat het een zeer mooie oorlogsfilm is.
Maar iets te langdradig jammer genoeg.
Materny
Het werd zelfs een beetje saai.
Als het goed wordt uitgevoerd, dan is dat geen factor voor mij
TommieSnorrie
DE perfecte Film! Meeslepend verhaal, keiharde actie! Een meesterwerk op Filmgebied:D
Onthou: Black hawk Down! I repeat we got an Black Hawk Down!
Minotaures
Ik vind de film gewoon te lang duren.
Het werd zelfs een beetje saai.
Dat snap ik nou weer niet, het gevecht duurde in het echt namelijk 6 uur ofzo, en in deze film is het samengevat in een uur of 1 1/2 uur, dat is toch een ruime verschil. Trouwens heeft deze film een hoge adrenaline gehalte en een spannende gevoel, wat voor mij dat "lange" gevecht echt NIET uitmaakt.
Materny
metaledje
Ik sta nog steeds verteld van de chaos in deze film, een kwartiertje nadat de film is begonnen begint het gelazer en komt er tot het einde van de film geen eind aan, om dat allemaal goed in beeld te kunnen brengen ben je wel heel lang bezig met een film te maken lijkt me,en in deze film is dat allemaal perfect weergegeven, dat maakt deze film een van de boeiendste oorlogsfilms, moddervette actie scenes, iedere soldaat doet het uitstekend.. TOPPIE
FisherKing
Die chaos inderdaad, dat is juist het sterke accent van de film.
Uier
- 2006 berichten
Duidelijk dé oorlogsfilm van 2000+.
Deze verdient ook zeker een plekje in de top250 imo.
Standvast in mijn top 10 staat hij in elk geval.
Nelliej
Krijg nog steeds elke keer rillingen als ik hem kijk!
Helemaal mee eens!
Ik vond het boek al geweldig en de film maakt het beeld dat ik bij het boek had compleet waar!
Kortom! Prachtige film.
Boeiend van begin tot eind.
Heb hem inmiddels al weer voor de 3e keer gekeken maar hij gaat Totaal niet vervelen.
5 Sterren!
rondh
Wel gekeken?
Zo moeilijk is deze film niet te begrijpen. Amerikanen die Mogadishu uit proberen te komen na een mislukte operatie.
SLK
Weet nog dat ik bij deze fil de zaal uit ben gelopen omdat ik hem zo slecht vond. Zal hem nog eens kijken voor de zekerheid.

Oorlogsfilm 'Black Hawk Down' van Ridley Scott morgenavond (31 januari) op televisie: 'Grimmig, hard en uiterst realistisch'

Binnenkort vliegt 'Black Hawk Down' weg van Netflix

Oorlogsfilm 'Black Hawk Down' van Ridley Scott vrijdagavond 17 mei op televisie: 'Grimmig, hard en uiterst realistisch'

De tien best beoordeelde films van de jarige Ewan McGregor (53)

Saving Private Ryan

Temple Grandin
Biografie / Drama, 2010

American Gangster
Biografie / Misdaad, 2007
ambushgebaseerd op boekmilitiakrijgsgevangenewoundsomaliawarlordfaminechaosarms dealergebaseerd op een waargebeurd verhaaldelta force vuurgevechtgevechtus militaryjaren 90helicopter crashmogadishu rescue operationpeacekeeper soldiersbloody violencestreet shootout