• 9.380.252 stemmen

Black Hawk Down (2001)

Oorlog / Drama | 144 minuten / 152 minuten (extended cut)

Genre: Oorlog / Drama

Speelduur: 144 minuten / 152 minuten (extended cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Josh Hartnett, Ewan McGregor en Tom Sizemore

Gesproken taal: Engels en Somalisch

Releasedatum: 28 februari 2002

• Viaplay Bekijk via Viaplay

Plot Black Hawk Down

"Leave no man behind."

Het waargebeurde verhaal van de slag om Mogadishu, de langste grondstrijd met Amerikaanse troepen sinds Vietnam. Een elite-team van 120 Amerikaanse militairen wordt op 3 oktober 1993 in Mogadishu gedropt om 2 Somalische luitenanten te ontvoeren. Bedoeld als een operatie van een uur, loopt het echter flink uit de hand.

SSG Matthew Eversmann

PFC Todd Blackburn

SPC Lance Twombly

avatar van mister blonde

mister blonde

Technisch haast perfecte oorlogsfilm. Qua montage, camerawerk, cinematografie etc. verkeert deze film haast op een niveau van een Apocalypse Now.

Jammer dat de Amerikaanse soldaten wel erg dapper zijn en dat er geen karakter wordt uitgediept. Op de basis, voor de aanval, was daar voldoende gelegenheid voor. Het mislukt in die minuten grandioos om feeling met welk personage dan ook te krijgen.

Daarnaast zijn het allemaal nog net geen Rambo's, maar lafaards kennen ze niet in deze film. Stuk voor stuk helden die het opnemen tegen wel erg slechte Somaliers.

Om het meteen weer even terug te pakken, de film verdient wel een bovengemiddelde beoordeling. Technische perfectie is ook wat waard en zo ergelijk was het allemaal ook niet. Maar gezien het optimaal gebruik maken van de middelen (en die zullen al niet te min zijn geweest), is het eigenlijk ongelooflijk dat deze niet tot de groten van de (oorlog)filmgeschiedenis behoort. 3,5 sterren.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Schitterende oorlogfilms met vrijwel continue actie: 4.00
Ridley Scott, waar kende ik die naam ook alweer van. Owja, Gladiator! Een waar meesterwerk van deze Scott, maar hij blijkt dus ook een sterke oorlogsfilm te kunnen maken. En dan tel ik American Gangster nog niet mee, die eveneens zeer sterk schijnt te zijn, maar die moet ik nog gaan zien. Black Hawk Down is gebaseerd op een waargebeurd verhaal waarbij Amerikaanse troepen min of meer noodgedwongen worden achtergelaten nadat de missie waar zei mee bezig waren helemaal verkeerd afloop. Ik hou van waargebeurde verhalen, en zeker als ze worden neergezet zoals in Black Hawk Down het geval is.

Het verhaal stelt op zich niet zo heel veel voor, een missie die verkeerd loopt, Amerikaanse troepen die onbedoeld achterblijven in Mogadishu, en zich vervolgens maar moeten zien te redden. Maar de uitwerking overtreft werkelijk alles. Het verhaal word door Scott op een geniale wijze neergezet, en druipt de spanning en de sfeer die er tijdens de gevechten in Mogadishu plaats vinden er werkelijk aan alle kanten vanaf. Er is ongelofelijk veel oog voor detail, en word er niets aan het toeval overgelaten. Zoals ik uit anderen reacties begreep heerst er over het algemeen het beeld dat de Somalische rebellen wel heel makkelijk het onderspit delven, maar na het zien van de film viel het me eerlijk gezegd toch wel erg mee. Er raakt regelmatig een Amerikaan gewond of vinden ze zelfs de dood. In totaal zijn er slechts 19 Amerikanen omgekomen en wordt het aantal Somalische doden op meer dan 1000 geschat. Als je dat in je achterhoofd meeneemt dat valt het dus allemaal wel mee hoe gewillig de Somalische rebellen in de val lopen, want dat zal in het echt ook grotendeels zo zijn gegaan anders kan ik me niet voorstellen dat er duizend Somaliers zijn omgekomen. Maar dat terzijde.

Geen hele bekende namen in de hoofdrollen, maar dat heeft deze film eigenlijk geen moment echt nodig. Voor zover je trouwens al van een hoofdrol kan spreken, want niemand eist echt de hele film de hoofdrol op, of het moet Orlando Bloom zijn als Blackburn waar we in het begin van de film veel van te zien krijgen, maar bij de gevechten lazerd hij meteen uit die helikopter, en is het met zijn rol ook zo goed als gedaan. Grotendeels zijn het dus een tiental grote bijrollen en tal van kleinere bijrollen. De mensen die de cast hebben verzorgd hebben het erg goed gedaan, want de hele groep past geweldig goed bij elkaar. Iedereen zijn eigen karakter en personage, kortom: over het algemeen is het acteren van een hoog niveau. De dialogen voegen de daad ook nog eens bij het woord, want die zijn grotendeels om van te smullen.

Het realisme in deze film is ook aardig. Zoals ik in de tweede alinea al stelde zal het met de "domheid" van de Somalische rebellen wel hebben meegevallen, maar toch zijn er een paar situaties die ik toch wel discutabel vond. Toen bijvoorbeeld de tweede Black Hawk helikopter neerstortte kwamen daar naar verloop van tijd een voor een de Somaliers op af, maar de piloot en nog een collega leefden nog, en schoten een voor een de Somaliers neer. Lijkt me toch vreemd dat die Somaliers na drie man te hebben verloren nog steeds zo zouden zijn doorgegaan. Verder schieten die Somaliers er flink op los met de rocket launchers, maar het is me een raadsel waarom er een paar keer moedwillig op de staart van de Amerikaanse helikopters word geschoten. Waarom niet vol op de cockpit richten, dat geeft immers de beste kans nietwaar? Maar goed ik ben er destijds ook niet bij geweest, dus misschien is het weldegelijk zo gegaan als men laat zien, maar ik vind het op zijn zachtst gezegd wel opmerkelijk. Echter zijn zowel de grondgevechten als de luchtaanvallen zelf zeer realistisch in beeld gebracht, evenals de verwondingen bij de Amerikanen.

Visueel is deze film echt een meesterwerk, en deel ik de volle vijf punten uit voor dit onderdeel (en dat gebeurd niet zo heel vaak). Maar dat is opzich wel aan Ridley Scott toevertrouwd, want ik weet ook van Gladiator dat die film op dit onderdeel werkelijk geniaal is. Maar die film heb ik momenteel niet meer in bezit, en zal dus nog even moeten wachten op een recensie voor Moviemeter. De special effects zijn stuk voor stuk van een zeer hoog niveau, zowel de kogels die bij de grondgevechten om de oren vliegen, de luchtaanvallen, het neerhalen van de helikopters, de vele explosies, en tot aan de verwondingen van de soldaten aan toe, het zit allemaal erg goed in elkaar. De coordinatie van de gevechten, dat bij dit soort films van levensbelang is, is ook dik in orde, al is het gedrag van de Somaliers soms wat discutabel, maar vooruit. Daarbij is ook de locatie nog eens geweldig. Het is of je zelf in de straten en nauwe stegen van Mogadishu naast de soldaten staat, want de sfeer die de film uitademt is echt geweldig. Het camerawerk is zeer fraai, de montage is fantastisch, en ook wat betreft de cinematografie zit het wel geramd met deze film.

Black Hawk Down is een geweldige film, maar kan ik de vrij lage score enigszins begrijpen. Veel mensen kijken enkel en alleen naar het verhaal zelf en de amusementswaarde, en ja dan kom je niet veel verder dan eindeloze schietpartijen, een vrij "licht" verhaal dat inhoudelijk niet bijster veel om het lijf heeft om het zo maar te zeggen, en weegt wellicht het gemis van een bekende kop voor hun ook mee. Begrijp me niet verkeerd, ook voor mij scoort deze film niet de beste score die mogelijk is op deze onderdelen, maar wie verder kijkt ziet dat dit een werkelijk fantastische film is wat de uitwerking ervan betreft. Ridley Scott ten voeten uit, hij drukt echt zijn stempel op deze film. Ik vind het jammer dat veel mensen daaraan voorbij gaan, want in mijn ogen is deze film het toch echt wel waard om in de top250 te staan. Maar goed, het is genoeg zo, ik kom voor deze zeer fraaie oorlogsfilm tot een dik verdiende 4.00

avatar van willemfilm

willemfilm

goed verhaal, lekker kort....

Weertenaar schreef:

Schitterende oorlogfilms met vrijwel continue actie: 4.00

etcetera. (zie hierboven)

avatar van Mat_

Mat_

Huh, geen bekende koppen? Dus Tom Sizemore,Eric Bana, Josh Hartnett, Ewan Mc Gregor,... zijn niet bekend?

Tom Sizemore is trouwens de enige die ik overtuigend vind spelen. Maar dat doet hij altijd wel in een oorlogsfilm

Pastichio Rocker

Tom Sizemore heeft wat met oorlogsfilms lijkt het: Black Hawk Down, Pearl Harbor, Saving Private Ryan, Born on the Fourth of July...

The Last

Maar weer eens herzien vandaag. Oh oh oh wat is BHD toch prachtig geregisseerd..

avatar van dennis1979

dennis1979

Mat_ schreef:

Je vergeet Orlando Bloom als bekende kop.

Sizemore speelt altijd overtuigend in een film uit het oorlogs genre, inderdaad. In SPR was hij zelfs meesterlijk goed. Net als in Enemy of the State, maar dat is uiteraard geen oorlogsfilm.

avatar van hertogje

hertogje

Hele goede oorlogsfilm. Dat het waargebeurd is geeft ook wel een extra lading aan de hele film vind ik. Maarja, goed acteerspel, goede actie en goed verhaal. Aanrader voor iedereen die houdt van oorlogsfilms.

The Last

Ik had het niet beter kunnen zeggen hertogje; kort maar krachtig.

avatar van The Oceanic Six

Zeer aangrijpende oorlogsfilm die toch wel heel erg realistisch is.

Het verhaal intrigeert, je wilt weten hoe het afloopt. Komt ook doordat er goed en overtuigend wordt geacteerd.

De setting is weer eens wat anders dan normaal in oorlogsfilms en dat is wel eens goed. De actie wordt je rauw en wreed op je bord gelegd wat ook prima past bij het realisme dat deze film wilt tonen.

Uiteraard is het ook in het voordeel van de film dat dit waargebeurd is. Je vraagt je toch af wat die soldaten maar ook de bevolking heeft gevoeld op die momenten.

De soundtrack was ook erg de moeite. Sfeervol en passend bij de film.

avatar van tn2543

tn2543

Topfilm!! Mooie actiescenes. Maar hoger dan een 4 geven gaat helaas niet.

avatar van aryan

aryan

tn2543 schreef:

Topfilm!! Mooie actiescenes. Maar hoger dan een 4 geven gaat helaas niet.

Inderdaad, het was een mooie film maar het was op een bepaald moment best lastig te volgen van wie waar was. Maar qua actie is dit zeker een toppertje.

avatar van justmitchel

justmitchel

Normaliter hou ik niet van oorlogfilms maaar hier kan ik niet omheen draaien. 4,5

avatar van maxB

maxB

al een tijdje op dvd maar kom er maar niet aan toe

aryan schreef:

maar het was op een bepaald moment best lastig te volgen van wie waar was

Valt allemaal best mee hoor.

avatar van maxB

maxB

zeer goed, ik vond in het begin alleen die personen lastig uit elkaar te halen en later moest je weer kijken wie waar was. verder vind ik 2 uur naar hetzelfde soort geschiet zegmaar iet wat over dreven.

neemt niet weg dat ik dit 4* sterren waard vind en hij had ook wel in de top mogen staan van mij part.

avatar van Jeauhan

Jeauhan

Voor de techniek geef ik 5 punten, voor de verdere uitwerking krijgt deze film van mij helemaal niets. Gemiddeld 2,5 dus.

Het beeld dat over de US-Soldiers geschapen wordt in deze film is voor mij totaal verkeerd. Bijvoorbeeld, de commandant die achterblijft op de basis had afgeschilderd moeten worden als een totale mislukking omdat zijn plan tactisch gezien gedoemd was te mislukken. Het plan was volgens mij een verrassingsaanval om mensen gevangen te nemen. Wie gaat er dan in godsnaam met tientallen helikopters op af. En wie gaat er vervolgens met die (zwakke) helikopters rondjes cirkelen boven een Somalische menigte die door de dolle heen is. Je weet dat wanneer je (zwakke) staart geraakt is, je tollend tenonder gaat. Het verbaast me dat er niet meer neergestort zijn.

In het begin van de film is veel te weinig tijd genomen om de karakters uit de diepen. Wanneer de actie begint het je totaal nog geen feeling met de, naar mijn idee, te vele karakters. Wanneer er dus eentje sneuvelt, doet het je niet zoveel.

De US-militairen kunnen in deze film ook niet best schieten heb ik het idee. Er komt een menigte gekken op je af, je kunt ze bij bosjes neerschieten. Maar er sneuvelt er meer sporadisch eentje. En opeens aan het einde van de film staat er dat het er uiteindelijk wel 1000 waren. Nou ik heb ze niet zien vallen.

Wie van jullie weet hoe de grote baas, Aidid, er nu uitzag? Lijkt me wel essentieel wanneer je een kant wilt gaan kiezen. Als die Aidid nu echt eens neergezet was als een pain-in-the-ass voor de Somalische bevolking. Maar je ziet hem in de hele film niet.

Kortom, technisch perfect. Voor de rest zeer matig en schept een totaal verkeerd beeld (naar mijn idee).

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Voor jouw idee wellicht, maar het is een verfilming van dezelfde "mislukte" operatie toendertijd. Als dat niet strook met jouw waarheidsbeeld, dan ligt dat aan jou, niet aan de film.

avatar van Jeauhan

Jeauhan

Uier schreef:

Op die manier kun je elk argument, onterecht, ontkrachten, want elke mening is een persoonlijke verwoording van het beeld en de interpretatie die iemand heeft.

Naar mijn idee is elke mening subjectief...

avatar van gentenaar

gentenaar

Wow !!

voor mij toch de topper onder de oorlogfilms, emoties, woede, ongeloof, heel goede vertolkingen, heel realistisch

een meer dan dikke 5

avatar van CTK

CTK

Heb deze ooit gezien en hij beviel me toen totaal niet.

Ik ga hem ooit nog eens proberen te bekijken, want de reacties hier lijken wel over een andere film te gaan dan degene die ik heb gezien

avatar van grazy_gangstah;

grazy_gangstah;

Wat is dit een fantastische film!

Ik heb nog nooit gehoord over een oorlog in Somalië, maar verder was het verhaal, acteerwerk, diepgang, gevechten en special effects uitermate goed!

Vooral dat stukje dat 3 soldaten een neergestorte BlackHawk gingen verdedigen vond ik erg mooi...

Maar eigenlijk was de hele film wel goed, (het is in iedergeval wel beter dan ''Jarhead.'')

En verder heb ik nog nooit zo'n mooi einde gezien als in deze film, prachtige muziek en emoties!

scrore: 4,5*****

Pastichio Rocker

Beter dan Jarhead? Dacht 't niet.

avatar van Mariovane

Mariovane

willemfilm schreef:

goed verhaal, lekker kort....

Pastichio Rocker schreef:

Beter dan Jarhead? Dacht 't niet.

Nou vertel...

The Last schreef:

Nou vertel...

Jarhead heeft beter ontwikkelde personages, terwijl Black Hawk Down zich alleen maar focust op pretty boy Americans, een flinke dosis patriotisme en actie, actie en nog eens actie. Bovendien zit er in Jarhead een flink portie kritiek op het Amerikaanse (leger)beleid, iets wat ik mis bij Black Hawk Down. maar ja, BHD is dan ook meer een actiefilm, iets wat Jarhead totaal niet is.

avatar van mister blonde

mister blonde

Eens, maar BHD is op technisch gebied niet te onderschatten. De karakterontwikkeling in Jarhead had ook beter gekund, trouwens.

Nu heb ik ook niet veel met patriotistische verheerlijking van oorlog, maar om nu in elke oorlogsfilm weer met dezelfde kritiek te komen gaat mij ook wat ver.

We weten het ondertussen al wel zeker ?

Pastichio Rocker schreef:

terwijl Black Hawk Down zich alleen maar focust op pretty boy Americans

Bullshit. De film focust zich juist meer op de hele situatie ipv op die 'pretty boy Americans'.

Pastichio Rocker

Ik zei dan ook niet dat de film zich alleen daar op concentreert. Maar iemand maakte een vergelijking tussen Jarhead en Black Hawk Down, terwijl de ene meer gefocust is op patriotisme en actie en de andere meer op non-actie en uitzichtloosheid. Eigenlijk kun je ze dus helemaal niet met elkaar vergelijken. Maar ik kijk liever Jarhead dan deze film.