Hardcore Henry (2015)
Bekijk via Film1
Bekijk via CANAL+
Zondag om 14:20 uur op Canal+ Action
Plot Hardcore Henry
"First they made him dangerous. Then they made him mad."
Je herinnert je niets. Dit komt omdat je net bent teruggebracht uit de dood door je vrouw (Haley Bennett). Ze vertelt je dat je naam Henry is en dat je nu een cyborg bent. Vijf minuten later wordt je vrouw ontvoerd. Door wie? Zijn naam is Akan (Danila Kozlovsky), een psychotische tiran met telekinetische krachten en een leger huurlingen. Je bent in Moskou, een stad die je niet kent en waar iedereen je dood wil. Iedereen, behalve een mysterieuze Britse kerel genaamd Jimmy (Sharlto Copley). Hij is misschien een vriend.
- Trailer (YouTube)
Olga the Dominatrix
Robbie
Nat/Young Bully #2
Zwolle84
Met als verschil dat je wél een controller in je knuistjes hebt. Dan wil ik die 'adrenalinerush' ervaren.
Ik heb hem (gelukkig) niet gezien, maar ook precies om die reden. Niets zo saai als kijken hoe iemand anders aan het gamen is. Bij de trailer verveelde ik me al.
Donkerwoud
En dan ook nog iemand die vrijwel altijd raak schiet...gaap!
Tonypulp
Regisseurs als Naishuller en bijvoorbeeld Neveldine & Taylor zijn hier absolute helden in. Die denken als bezeten filmmakers en schenken geen aandacht aan die onzin, maar maken een authentiek, larger than life adrenaline rush. In de hoogste versnelling en nooit meer terugschakelen. Vakmanschap, want probeer er nog maar eens 1 of 2 te benoemen tegenwoordig. George Miller bevestigt dit met die wansmakelijke (hoe erg kun je feminisme door de strot duwen.. en hoe pijnlijk onwennig is het resultaat) en stuntelige Mad Max van vorig jaar.
Donkerwoud
Het is inderdaad veel spannender en bevorderlijk voor de flow van de film als hij eerst 3 of 4 keer mis schiet...(...) George Miller bevestigt dit met die wansmakelijke en stuntelige Mad Max van vorig jaar.
Suspense is óók onderdeel van 'de flow'. Evenals het schetsen van een unieke vertelwereld. Of karakters met speciale typeringen waardoor je betrokken raakt bij hun handelen. Hardcore Henry is het karkas van een film, maar dan zonder alles waardoor het vlees aan de botten krijgt. Kraak noch smaak. George Miller heeft nog het vakmanschap om niet te zwichten voor de wansmakelijke wens dat alles tot een inwisselbare achtbaanrit wordt.
Tonypulp
Mad Max is dus geen inwisselbare achtbaanrit? What the fuck?
De jaren 80 zit er vol mee! Hardcore Henry is een enorme aanwinst op het aanbod dat er al was. Unlike anything else.
Onbegrijpelijke kritiek.
Donkerwoud
Die heb je er later aan toegevoegd, dus daar kon ik niet op reageren: zo 'feministisch' was Mad Max dus helemaal niet. In ieder geval deed het inderdaad een zeer welkome knieval naar gender diverse cinema, maar de lekkere vrouwelijke hoofdpersonages lopen nog altijd in bikini's rond om mooi te wezen. Wat niet erg is, maar Hardcore Henry is sneue puberale troep: 31 van de 45 vrouwelijke personages staan op de eindcredits als 'hoer'. Go figure!
Donkerwoud
Mad Max is dus geen inwisselbare achtbaanrit? What the fuck?
Onbegrijpelijke kritiek.
Niet dus, het heeft een leuke gimmick die het consequent doorzet, en daarom heb ik het een ook een magere voldoende gegund. Het is een stijl die we al sinds midden jaren negentig uit games kennen, maar die nog niet eerder zo terugkwam in films. Meer is het niet.
Tonypulp
Je diskwalificeert het wel heel makkelijk. Er is een reden waarom er pas één filmmaker het in die 20 jaar tijd in z'n hoofd heeft gehaald om het op deze schaal naar het grote doek te vertalen. Het is geen kwestie van GoPro op je kop en rennen maar. Dit is een nieuwe stap in immersive filmmaking die een paar jaar geleden nog niet mogelijk was. Dat lijkt me objectief waardevoller dan een film die teruggrijpt naar de 80's en er bovendien niets eigentijds aan toevoegt. Behalve wat extra nulletjes in het budget.
Zwolle84
Ja, omdat er geen zak aan is.
leatherhead
Vooral de insinuaties dat deze film niks meer is dan de gemiddelde shooter in filmvorm slaan de plank steeds pijnlijk mis. Er wordt inderdaad erg makkelijk en generaliserend over gedacht. Ben wel benieuwd naar FPS titels die qua geschiftheid en intensiteit ook maar in de buurt van deze film komen.
Donkerwoud
Vooralsnog heeft niemand gereageerd op mijn 'insinuatie' dat het de vrouwonvriendelijke, puberale toon uit games nabootst. Kennelijk gaat jullie genegenheid naar technische kwaliteiten verloren aan iemand die andere ontwikkelingen belangrijker vindt. Op het vlak van adrenaline pompende actie mét gelaagdere vrouwbeelden gaan films als Mad Max, Gravity en Star Wars inderdaad verder. Of het dan wel of geen betere films zijn, dat mag je zelf bepalen, maar ik vind het nogal apart dat de (vermeende) GoPro-kwaliteiten op zich als objectief criterium worden opgeworpen.
Donkerwoud
Heb je even? Ongeveer elke shooter/actiegame van de laatste vijf jaar. Ofwel in-game, ofwel in de cut scenes. Killzone 3. GTA5. Saints Row. Call of Duty (singleplayer)
leatherhead
Alle vier gespeeld, zijn wat mij betreft bij lánge na niet zo krankzinnig en compromisloos als Hardcore Henry. Daarnaast zijn GTA 5 en Saints Row niet eens first-person shooters. Volgens mij gooi je alles wel érg makkelijk op één hoop.
Donkerwoud
Alleen Saints Row niet (GTA 5 heeft tegenwoordig ook FPS-funcie)
Totaal niet met Donkerwoud eens nee. Er komt geen game in de buurt van de bizarre intensiteit van HH. En ik game ook nog steeds en volg het wereldje op de voet. Ook een GTA V haalt het niet bij HH op dat vlak, GTA V probeert zelfs nog realistisch te wezen.
Uiteraard heeft HH wel de nodige gelijkenissen met shooters, maar is toch nog wel redelijk uniek. Dat first person view brengt gewoon een totaal ander soort film.
Tonypulp
In dit geval komen zowel de mannen als vrouwen er niet goed vanaf, maar tegenwoordig weet men er een kunst van te maken om altijd één groep in een slachtofferrol te stoppen. Alsof je als man lekker wordt neergezet hier, als doorgesnoven, onbetrouwbaar, agressief oerwezen. Mogen die niet een keer gevoelig zijn in een actiefilm?
En over de game vergelijking. Mja, het is al gezegd. Als fervent gamer en FPS fanaat is er maar één game die er in de buurt komt en dat is Shadow Warrior. Verder gaan de vergelijkingen, behalve m.b.t het perspectief, volledig mank.
Donkerwoud
Vrees dat we hier niet 'uit' gaan komen, want die thrill ride voelde ik bij lange na niet. HH heeft één dramatisch bijzondere scene, wanneer het gezichtsloze hoofdpersonage zichzelf terugziet in een gebroken spiegel, maar voor de rest ontgaat de hype me volledig.
Donkerwoud
Over het algemeen heb ik zelf een broertje dood aan geforceerd politiek correct (dat werkt idd niet) maar de 'feministische invloeden' op Mad Max: Fury Road (2015) waren minimaal. Het speelde een beetje met gender stereotypen. Max die letterlijk een halfuur lang dat ding op zijn kop heeft. De bleke autorijders die hun eigen bloed als energie/benzine gebruiken. De knappe vrouwen die gedwongen worden om als menselijke broedkippen te fungeren. Vond ik allemaal leuk bedacht en een leuke eigentijdse twist op inderdaad de macho-films uit de eighties. The Force Awakens was inderdaad wel geforceerd, maar alsnog niet op een overdreven irritante manier. Toch schreeuwen (voornamelijk) jonge mannen moord en brand om van die kleine onschuldige variaties op hun blockbusters.
Het zegt echt wel iets over onze 'westerse cultuur' (whatever that may be) dat gamers op nogal agressieve wijze willen afdwingen dat hoofdpersonages blank, heteroseksueel, gespierd, mannelijk en volgens schoonheidsstandaarden zijn. Kun jij je een film als dit voorstellen met een homoseksueel hoofdpersonage? Gewoon openlijk bi- of homoseksueel. En dan niet flamboyant nichterig of een beetje een creepy schurk (hé, zat die óók niet in HH?) Of een 'onaantrekkelijke' vrouw waar de aandacht niet steeds naar haar lichaam gaat, maar naar andere kwaliteiten die zij heeft? Terwijl vrouwen en homoseksuelen evengoed onderdeel uitmaken van de mensen die deze populaire cultuuruitingen tot zich nemen.
Met het gevaar om nu de aloude kritiek te krijgen dat ik nu alles in hokjes indeel, want dat is inderdaad wat ik doe: omdat die hokjes - impliciet en expliciet- aangevinkt worden door de mensen die deze massamedia maken. Erg veel variaties zijn er niet, en in dat opzicht is HH het ergste van het ergste: vrijwel alle vrouwen zijn hoeren; het film noir cliché de beminde vrouw blijkt onbetrouwbare slet wordt weer eens van stal gehaald; elke vrouw in deze film is bloedmooi, terwijl de mannen opgepompte stoere bonken zijn. Het is allemaal extreem eenzijdig, en helaas is dat in 9/10 games óók zo. Waarom hebben de recente GTA-delen geen vrouwelijke hoofdpersonages bijvoorbeeld? Waarom zijn de mariniers in Call of Duty vrijwel altijd heteroseksueel?
Een film of game maakt niet dat ongelijke verhoudingen opeens als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar dat vind ik geen argument om geen vraagtekens te zetten bij de excessen.
knusse stoel
"Schraap mijn keel":
'Ik meende dat op dit deel van de site alleen de reactie van de kijker op een film werd weergegeven en dat we op het forum konden discusseren.
Zijn de regels veranderd, zonder dat men mij op de hoogte heeft gebracht???'
Ahum,
Basto
- 11962 berichten
"Schraap mijn keel":
Zijn de regels veranderd, zonder dat men mij op de hoogte heeft gebracht???'
Ahum,
Is toch nooit zo geweest. Als het je review is, zet je je sterretje aan. Verder is dit altijd de plek geweest om over de film te discussiëren.
Gelaagd
Donkerwoud
Er staat toch duidelijk gelaagdere vrouwbeelden. Wat inderdaad niet moeilijk is als HH de norm is. Vrouwen zijn trofeeen of power-up's.
Er staat toch duidelijk gelaagdere vrouwbeelden.
Tja, als het -12 vriest is het ook warmer dan wanneer het -11 vriest.
De voorbeelden die je noemt zijn eigenlijk gewoon van een even triestig niveau, alleen dat zonder enige fun. Als je dat vooruitgang wil noemen ...
In België misschien...
Donkerwoud
Bedoel je wat ik zeg over Mad Max? Of over de andere blockbusters die ik noem?
Donkerwoud
Het zijn ook niet meer of minder dan piepkleine variaties op conventies. Dat het stoere alfa-mannetje niet de held is. Dat hij de vrouwelijke rollen net zo hard nodig heeft om zijn doel te bereiken. Dat vrouwen uiteindelijk zelf macht/autoriteit kunnen hebben. Dat vrouwen meer zijn dan moeder/lustobject. En dat binnen de regels van een actiefilm: van oudsher het bastion van puberale fantasieen over stoere mannen en mooie wegwerpvrouwen. Voor mij iig niet minder fun, gewoon een variatie op het overbekende.
Maar het is zelden een variatie op het overbekende, meestal is het gewoon een slappe doorslag. Dat er nood is aan betere en sterkere vrouwenrollen in blockbusters vind ik ook, maar dat wil niet zeggen dat je je ineens moet afzetten tegen wat onnozele puberale fun. Heeft ook gewoon z'n plekje. Niet alles moet leuk zijn voor iedereen.

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Kung Fury
Actie / Komedie, 2015

Du Zhan
Misdaad, 2012
cyborgmoordbloedvergietenauto achtervolginglevitationterrorist groupmoscow, russiafirst person view