Genre: Actie / Thriller
Gesproken taal: Spaans en Engels
Releasedatum: 30 september 2004
Bekijk via SkyShowtime
Plot Collateral
"It started like any other night."
De vriendelijke Max (Jamie Foxx) is taxichauffeur in Los Angeles. Hij krijgt Annie (Jada Pinkett Smith), een advocate, als klant en rijdt haar naar haar bestemming. Ze voeren een goed gesprek en er is een klik, maar beiden gaan verder. Max rijdt door naar het vliegveld om daar zijn volgende klant, Vincent (Tom Cruise), af te halen. Deze vraagt hem ergens af te zetten, maar ook om vlakbij die locatie te wachten tot hij klaar is. Wanneer er een lijk op Max' taxi valt, blijkt dat het begin van een helse nacht...
Max Durocher
Zee
Daniel Baker
Ida Durocher
intezar
voor de rest is het maar een eng mannetje!
Jij bent kennelijk zijn beste vriend/vriendin dat je zo over hem kan praten..of baseer jij je conclusies op de dingen die je in de kranten leest en op tv te zien zijn?
Nou, nu ben jij pas een engerd hoor.
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Erg kalme thriller.. maar daardoor niet minder spannend! Top regie, prachtige vertolkingen en characters van Cruise en Foxx, toffe dialogen en ook een degelijk einde, heeft wel iets hoe ze het opgeven en daar tegenover elkaar gaan zitten in de metro, ook niet te standaard.
TMP
Leuke thriller. De rol van Cruise als bad guy was even wennen, maar hij vulde het goed in. Jamie Foxx speelde ook (wederom) prima, niks op aan te merken. Verhaal zelf was boeiend en spannend tot het eind.
-Dolf-
Waarop baseer jij je waardeoordeel? Telegraaf, Prive, Shownieuws? Of ken je hem persoonlijk?
Hij is lid van Scientology... Do i need to say more?
tukkerstein
Dit blijft gewoon een fantastische film met een hoge herkijkwaarde. Schitterend camerawerk, heel veel sfeer, harde actiescenes, goede soundtrack, simpel maar heel aardig verhaal, uitstekende acteurs (Tom Cruise is erg goed). En ook nog eens een aantal scenes met heel veel spanning. De beste van Michael Mann, daar blijf ik bij.
nadrin
schitterend sfeertje in deze film die gedurende de gehele film je in de ban houdt
ongelooflijk sterke soundtrack die beklijvend goed is.
of het nu in de jazzclub is, in de danstent of bij het gesprek in de taxi.
super
alleen al voor de muziek 4.5
maar overall een 4 omdat je slachtoffer nr5 al van heel ver zag aankomen wie dat zou worden.
zeker de moeite waard om te bekijken
Denzz
Mann weet me met deze actiethriller toch meer te boeien dan een gemiddelde thriller. Ik vond het echt een goede film!
Allereerst vind ik Foxx in de film echt fantastisch spelen: hij speelt zo'n typetje, een vlotte taxichauffeur, met iedereen een praatje doen en zo...
Ten tweede heeft de film ook geweldige muziek en prachtige beelden.
Er is ook veel afwisseling in de film: je hebt aan de ene kant de rustige scènes met de jazz-muzikant, terwijl je dan ineens weer wordt opgejaagd door de beelden in de disco met luide muziek. De film heeft een soort sfeertje dat je vastklampt en je niet loslaat, de film verveelt geen enkel moment dus.
Mann bewijst dat hij films kan maken op een constant niveau. Erg knap!!
*kelly*
Toen deze film begon had ik een beetje schrik dat hij zo'n saaie, trage film zou worden. Zo eentje die je na een halfuur al stopzet. Toen echter dat lijk op de taxi viel veranderde mijn mening en begon ik hem te appreciëren. De acteurs geven hun eigen draai aan het verhaal en maken het bijzonder. Leuk einde ook, zeer spannend.
dominion
Alleen wel een beetje jammer van de schokkerige beeld.
Corcicus
Best wel een aangename kijkervaring al vind ik de keuze voor Tom Cruise wel wat jammer. Daar zijn smoelwerk continu de boekjes siert, vind ik hem alles behalve geloofwaardig in zowat elke rol. Hij moet nog maar in beeld komen of er zweven al enkele Scientology quotes door mijn hoofd: weg sfeer! De figuur van stoere huurmoordenaar vond ik hoegenaamd niet op zijn lijf geschreven. Maar goed, de film weet soms te verrassen met enkele rauwe scènes die je niet zou verwachten in een mainstream-film en dat maakt het geheel wel wat interessanter. Jamie Foxx zet de rol van uitzichtloze taxi-chauffeur met verve neer, maar Mark Ruffalo vond ik belachelijk als agent (met oorring!), wat een oen.
Toch nog 3.0 vanwege het entertainmentgehalte.
Raconteur
Was eerder een roadmovie dan een thriller. Tempo werd er verschillende malen uitgehaald door wat nachtshots van LA, ongepaste beatmuziek, vreemde nevenpersonages. Onvoldoende dus maar een pluspunt voor de hele sfeervolle jazzscène
Pacino74
aangename roadmovie die een beetje traag op gang komt maar na een half uurtje (en het lijk op de taxi) goed doorspekt wordt met actie, spanning en humor
Cruise vindt ik wel leuk als een soort Richard Gere-huurmoordenaar en Jamie Foxx is gewoon Jamie Foxx
Het einde was, naar mijn mening, wel wat voorspelbaar ... ik hoopte dat Cruise in de laatste beelden toch nog eens zou rechtstaan om Foxx en Pinkett alletwee de kogel te geven ... jammer
2,5
xenne
ik vond dit wel een vermakelijk filmpje, maar zeker ook niet meer dan dat. Tom Cruise vond ik niet geloofwaardig in z'n rol. maar ondanks zijn aanwezigheid toch wel het kijken waard, maar niet te veel bij nadenken...
woopie
Wat een toppertje deze film!!
Ik werkelijk genoten van de spanning en de geweldige actie!! Ik vond de rol van Cruise erg goed neergezet en heeft mij dan ook echt wel overtuigd!
Tempo was erg lekker en daardoor boeiend tot het einde!!
movie fan
geweldig filmpje was dit !
Goed verhaal , goede acteurs . Jamie Foxx was hier goed , maar tom cruise vond ik hier echt perfect . 1 van zijn beste acteerprestaties . Zat ook veel spanning in , vooral naar het einde toe , mooie beelden , goed einde .
Alleen spijtig van het soms wa slordig camerawerk .Daarvoor een half puntje af .
4,5 op 5 .
GuyB
Ruige nacht.
Opnieuw een hoogstaande Michael Mann film, de hele film speelt zich 's nachts af en zo komt Michael Mann zijn stijl duidelijk nog beter in de verf te staan. Die man z'n stijl is ook mijn stijl, wat mijn filmervaring natuurlijk ten goede komt.
De film begon érg veelbelovend met de mooie beelden en interessante dialogen in de taxi. Mann heeft duidelijk wat met Los Angeles: 'L.A. Takedown', 'Heat', deze 'Collateral' hier...
Hoe verder de film vordert hoe spannender het wordt, maar af en toe had ik zo m'n vraagtekens bij enkele ongeloofwaardigheden, iets wat ik de film zeker niet aanreken in mijn score. Er zit meer dan één boodschap in die érg goed tot me doorgedrongen is. Een grote meerwaarde als een film meer te bieden heeft dan spanning alleen.
Na Magnolia is dit de eerste film waar ik Cruise zijn acteertalent zie bovenhalen, hij transformeert zichzelf zeer goed in een koelbloedige huurmoordenaar, ondanks zijn gestalte. Jamie Foxx overtuigt, net zoals Jada Pinkett Smith. Mann haalt telkens duidelijk het beste naar boven uit de grotere Goden der acteurs. Had de man al erg hoog zitten sinds 'Heat', en na 'Collateral' ben ik voorbestemd om al zijn werk te bekijken.
Boneka
Wow wat een film, kende hem nog niet, maar ik vond hem schitterend. De muziek, de sfeer Tom Cruise en de taxichauffeur. Het plot de beelden, de sfeer het tempo. Bijna alles was perfect behalve de twee toevalligheden. Rechercheur staat heel toevallig naast de huurmoordenaar in de lift en de laatste getuige had beter uitgekozen kunnen worden. Maakt het geheel iets ongeloofwaardiger, maar....voor de rest een absolute topfilm. Jammer alleen dat je nergens iets terug vindt over de muziek. Had wel in de extra's mogen staan. Topscene vond ik de discotheek.
yeyo
Collateral bleek helaas zowat overeen te stemmen met mijn herinneringen. Althans, met één uitzondering, namelijk dat ik vorige keer nauwelijks aandacht had besteed aan de cinematografie. Onterecht, want die is zeer mooi. Prachtig gebruik van focus technieken in de openingsscène gevolgd door sfeervolle zonsondergangsshots. Het grootste gedeelte van de film speelt zich echter 's nachts af en Mann weet met zijn hyper-gestileerde look Los Angeles prachtig in beeld te brengen. Veel mooie panorama-shots met een grote nadruk op 'lichtjes' (straatverlichting, koplampen, verkeerslichten). Er zijn ook enkele sterke nachtclub scènes met gedetailleerd oog voor het trendy interieur en bijgestaan door een intense soundtrack.
Maar hoe prachtig de film ook mag ogen, na verloop van tijd kan het de overduidelijke gebreken niet meer verbergen. Vooral naar het einde toe wordt het duidelijk hoe het afgezaagde dertien-in-een-dozijn plotje vaart mist en bij momenten redelijk onlogisch is. Maar veruit het ergerlijkste vond ik hoe de relatie tussen de twee hoofdpersonages als enorm betekenisvol, diepzinnig en leerrijk voorgesteld wordt. Cruise speelt het type slechterik dat tussen zijn moorden strooit met allerhande pseudo-filosofische wijsheden. ("wij zijn slechts een nietig vlekje in een oneindig universum van miljoenen sterren!") Ook hoe hij aan z'n eind komt vind ik bijzonder flauw, voorspelbaar en doorzichtig. Ik vraag me zelfs stellig af hoeveel executive producer Frank Darabont precies met het scenario te maken had.
trebremmit
Briljant en dat kon ik mij niet meer herinneren, jaren geleden gezien en vandaag weer.
Visueel een van de beste films ooit, zelden zoiets gezien, Mann weet als geen ander hoe je een stad bij nacht moet filmen.
Maar niet alleen visueel is de film boeiend, het verhaal is vooral een psychologische thriller die zich voornamelijk in de taxi afspeelt, ze ontleden elkaars zwakheden en vooral Cruise toont de zinloosheid aan van het bestaan. Ik vond het een zeer boeiend persoon, je hebt de hele tijd het gevoel dat er meer met hem aan de hand is, mischien wel een van zijn beste rollen.
Erg mooi was ook het moment waarop twee wolven de straat oversteken, het moment waarop blijkt dat Cruis en Foxx toch meer gemeen met elkaar hebben dan gedacht.
RichardVeld
Michael Mann zijn beste film, en voor mij persoonlijk visueel de mooiste film die ik toch nog toe gezien heb..
Ik kijk deze film eigenlijk wel meerdere keren per jaar en dat kan omdat de manier van filmen het eigenlijk elke keer weer een soort van aangename wandeling door LA maakt.
En ja, er zijn wat ongeloofwaardigheden in deze film, die ik graag wegstreep tegen de hele sterke aspecten van deze film. Zoals de cinematografie, de acteerprestaties, een aantal topscene's en de muziek..
Deze film is voor mij de kroon op Mann zijn werk..
Dennis Evahi
Een hele goede aktiefilm. Veel spanning, goed plot. goed acteerwerk!
3bdelilah
Wat is dit in hemelsnaam? Ik verheugde me zo graag op deze film en dan wijken ze opeens af van wat op hun officiële website staat?!?!
Arbil
Jammer, ik wou deze vandaag ook weer eens kijken. Dan maar The Island.
Komt deze nog later?
MartiN_
Wat een k.u.t. streek van RTL7. Inderdaad maar naar The Island kijken, al ziet de beschrijving van deze film er niet veelbelovend uit
helleh
Had er een andere acteur voor in de plaats gegooid en de film was voor mij al gelijk een stuk minder. Tom Cruise heeft de goede koude attitude, de goede kop en verder weet zijn personage mij erg te boeien. Juist niet de standaard saaie huurmoordenaar die af en toe iets ´stoers´zegt als hij iemand door z´n kop heeft geknald.
mugje
vind dit een geweldige film. er zit wel een geloofwaardig en spannend verhaal in. Tom Cruise als bad guy met grijs haar zet een geweldige acteerprestatie neer. maar ook Jamie Foxx en Mark Ruffalo spelen erg goed. het tempo in de film ligt laag. er zit niet zoveel actie in. maar dat maakt niet uit. er wordt veel aandacht besteed aan de personages en hun motivaties. de beelden en soundtrack zijn ook geweldig. de film blijft gewoon tot het einde spannend.
+ spannend verhaal
+ Tom Cruise als bad guy
+ acteerprestaties Jamie Foxx en Mark Ruffalo
+ mooie beelden en soudtrack
Henry Spencer
geloofwaardig ? Zes keer overkop gaan met de auto, maar een paar schrammetjes oplopen en dan onmiddellijk een wedstrijdje hardlopen ? Ik dacht het niet...
En in een stad met 4000 taxi's nemen moordenaar en slachtoffer net na elkaar dezelfde taxi en vertellen toevallig allebei hun levensverhaal aan de chauffeur. Geloofwaardig ?
En dan eindigen met een western-shoot-out tussen een huurmoordenaar en een taxi-chauffeur (en niet bepaald Travis Bickle). En de brave taxichauffeur wint natuurlijk...
Er zijn wel sterke scènes en spannende momenten in de film, maar ik kan dit niet bekijken als een realistische film. Dan is De Zaak Alzheimer een geloofwaardiger verhaal over een huurmoordenaar.

'Collateral' van Michael Mann wordt aankomende zaterdagavond uitgezonden op televisie

Netflix verwijdert 'Collateral' met Tom Cruise uit het aanbod: 'Alles klopt aan deze film'

Misdaadfilm 'Collateral' van Michael Mann wordt morgen uitgezonden op televisie

Misdaadthriller 'Collateral' met Tom Cruise groot succes op Netflix: 'Alles klopt aan deze film'

Heat

Prisoners
Thriller, 2013

Gran Torino
Drama / Misdaad, 2008
californiëtaxiself-fulfilling prophecy sluipmoordenaargijzelaartaxi chauffeurfbinachtclubhuurmoordenaarpolitiesociopathbriefcaselos angeles, californiëmurderercrimineelprofessional hit prosecutorone nightgun violencelapdcontract killerneo-noircabbiefederal prosecutortaxi ridesuspense thrillerlos angeles airport (lax)