Genre: Actie / Thriller
Gesproken taal: Spaans en Engels
Releasedatum: 30 september 2004
Bekijk via SkyShowtime
Plot Collateral
"It started like any other night."
De vriendelijke Max (Jamie Foxx) is taxichauffeur in Los Angeles. Hij krijgt Annie (Jada Pinkett Smith), een advocate, als klant en rijdt haar naar haar bestemming. Ze voeren een goed gesprek en er is een klik, maar beiden gaan verder. Max rijdt door naar het vliegveld om daar zijn volgende klant, Vincent (Tom Cruise), af te halen. Deze vraagt hem ergens af te zetten, maar ook om vlakbij die locatie te wachten tot hij klaar is. Wanneer er een lijk op Max' taxi valt, blijkt dat het begin van een helse nacht...
Max Durocher
Zee
Daniel Baker
Ida Durocher
bisse
"Wat verschrikkelijk jammer." Dat is het gevoel waarmee ik uiteindelijk de bioscoop uitliep. Niet omdat ik mijn geld verspild had ,integendeel. Tot een bepaald moment heb ik genoten op een manier die maar heel weinig films teweeg kunnen brengen. Michael Mann is er als geen ander toe in staat om geperfectioneerd stylisme en realisme te combineren. Hij heeft er een geweldig oog voor de balans tussen schoonheid en realiteit te handhaven. Ook de manier waarop hij dit keer de beweegredenen en achterliggende motivaties van de hoofdpersonen in beeld brengt is adembenemend. Ik zat helemaal in de film en elk aspect was geloofwaardig en tot in de puntjes uitgewerkt. Cruise zet een ijzersterke rol neer zoals we van hem gewend zijn. Fox is geniaal zoals hij reageert op cruise en omgaat met de door hem opgedrongen handelingen en bij vlagen tegenstrijdige vriendelijkheid. In de pauze zag ik me al kwijlend voor mijn scherm zitten om de film hier met de volste overtuiging aan te prijzen aan iedere filmliefhebber. Er kon eigelijk nog maar een ding fout gaan en daar hadden recensenten dan ook al voor gewaarschuwd. Namelijk het zo door mij gevreesde hollywoodeinde. Na deze overdaad aan pracht en praal geloofde ik daar echter niet meer in. Michael Mann was namelijk heer en meester. Mijn sigaretje was met smaak opgerookt en ik was meer dan klaar voor het tweede gedeelte. Het bleef goed gaan en het werd haast nog beter. Het viel me op hoe Mann optimaal gebruikt maakt van de geweldige soundtrack. De plotwending in de laatste twintig minuten kwam bij mij aan als een klap in het gezicht. Wanneer fox een blik werpt op op cruise zijn laptop was het voor mij allemaal voorbij. Alles wat zo zorgvuldig was opgebouwd werd in ene keer door een chemisch toilet gespoeld. De grote finale zou uitblijven en alles was opeens weer glashelder. Realisme en diepgang wordt medogenloos ingeruild voor cliche en voorspelbaarheid. Een dikke anderhalf uur zat ik naar een vijf sterrren film te kijken en opeens moet je dan aanvaarden dat je het moet doen met een dertien in een dozijn ontknoping. Laat er toch in godsnaam een dvd verschijnen met een alternatief einde,een directors cut.......(een mens mag toch dromen).
Art
Ik kan mij voor 100% aansluiten bij Bisse. Voor mij was het einde ook een domper en daardoor hield ik een nare smaak over van een film die toch zo erg goed begon. De laatste twintig minuten doen de hele film onrecht aan. Laat er inderdaad een dvd uitkomen met een alternatief einde
Toch geef ik deze film nog 3,5 ster want de overige 100 minuten waren een genot om naar te kijken. Erg sfeervol en inderdaad een geweldige soundtrack.
mikey
goed gemaakte film over een huurmoordenaar en zijn chauffeur tegen wil en dank. cruise als aanvoerder van een goede cast steelt de show. jammer van het einde! mooi gestyleerd, mooie muziek, scherp gemonteerd. prima! 4
neo
Gruize muis spelende Cruise, met onderkoelde blik en een beetje ''dat coole'' als karakter op zich. Spannend en zeer sfeervol, maar dan kom je bij het punt muziek aan. James Newton Howard hakt er eigenlijk pas flink in tegen het einde, hiervoor worden helaas onnodige en walgelijke popliedjes ertussen gepropt. En toen ik eenmaal het Heat gevoel leek te willen hebben met perfecte karakter ontwikkeling en wat actie, kwam ik natuurlijk bedrogen uit. Tuurlijk, dit wist ik van tevoren wel, maar ok
bisse
Ik heb het hele stukje een beetje aangedikt om aan te geven hoe vreselijk jammer ik de plotwending in deze film vind. Een einde dat het niveau van een film zo drastisch omlaag haalt heb ik namelijk erg lang niet meer meegemaakt. Normaal gesproken kwijl ik alleen bij een goede lasagna of een mooie meid. Wat ik een klein beetje triest vind is dat Markfish zoiets niet uit de context van het stukje weet te halen.
sn@ke
- 2077 berichten
Erg overdreven uitgedrukt ... , einde was redelijk voorspelbaar maar wel erg goed. De manier waarop Cruise aan z'n einde komt is erg passend en goed vind ik.
bisse
De manier waarop cruise aan zijn einde komt is ook goed in beeld gebracht maar als je mijn stukje goed had gelezen zou je weten dat het daar dan ook helemaal niet over gaat.
mikey
welk nummer draaiden ze in de chinese club? dat nummer was geni-aal
Mc
- 2092 stemmen
Geweldige film. Prachtige manier van filmen die echt bij Mann hoort. Werd al helemaal blij toen ik de straten van L.A. bij nachtlicht zag!
Erg goed acteerwerk van Cruise en Foxx (in zijn eerste goede film)
Wel wat zwaar op de maag, maar toch een 5!
jassonn
welk nummer draaiden ze in de chinese club? dat nummer was geni-aal
Paul Oakenfold - Ready,Steady,Go
Paul Oakenfold - Ready,Steady,Go
is dat nummer niet ook van de 2 bourne films? staat dan wel niet op de OST, maar toch heb ik een sterk gevoel dat het daar ook ergens kort gebruikt is.
jassonn
Dat zou best kunnen, al kan ik me niet herinneren die gehoord te hebben in éen van de twee delen.
fabbyke
de film valt mee alleen haddek der meer van verwacht dit is idd wel een van de betere films van tom maar de film viel wel goed mee alleen wat te voorspellend
ToniMono
ik heb de fim nog niet gezien dat ga ik denk ik binnenkort wel doen maar ik moet wel snel zijn omdat ie anders niet meer in de bioscoop draait deze zin was trouwens een stuk makkelijker te lezen geweest als ik hoofdletters en leestekens had gebruikt
davidov
heerlijke film, dark en moody...zeer spannend te lui om ff meer te schrijven
jammer alleen dat de badguy toch weer dood moet gaan...*gaap* hollywood
JosH60
Viel me erg tegen. De uitgangspunten spraken me wel aan, maar na 3/4 film haakte ik af. Enkele blunders en ongeloofwaardige scene's na elkaar. Jammer had meer ingezeten. 2*
JosH60
valt een man op de taxi ligt overal glas, maar er zit alleen maar een barst in de ruit.
De gedaante verandering van Max (in pakweg 1 seconde tijd) als ie als Vincent met de opdrachtgever gaat praten is misschien niet echt een fout, maar in mijn ogen ongeloofwaardig.
Vincent is veel langer bezig in de discotheek dan Max en ziet toch nog kans om eerder buiten te zijn dan max onder politie begleiding
Vincent moet een portier vermoorden voor de juiste pasjes. Max loopt zo naar boven.
Van sommig films kan ik er wel tegen dat ze niet helemaal kloppen, maar hier zaten ze me dwars
BoordAppel
Juist en waar valt de beste man doorheen?
davidov

Trouwens max loopt niet door alles heen, hij had een pistool en je zag dat hij dat ook nodig had om de 1e deur kapot te schieten... je kan zelf wel bedenken dat hij zich ook wel een weg naar boven kan werken, hollywood hoeft toch niet alles te laten zien wat er gebeurd....
WB
Heb de film gezien gister, en vond em geweldig! Fox en Cruise speelt verschrikkelijk goed! De film is lekker hard, en met een lekker tempo! De muziek is lekker dreigend op momenten dat het dreigend moet zijn, geweldig!
En net wanneer je 'respect' krijgt voor Cruise, draait ie 180 graden, en istie hard en meedogenloos!
4,5 sterren!

'Collateral' van Michael Mann wordt aankomende zaterdagavond uitgezonden op televisie

Netflix verwijdert 'Collateral' met Tom Cruise uit het aanbod: 'Alles klopt aan deze film'

Misdaadfilm 'Collateral' van Michael Mann wordt morgen uitgezonden op televisie

Misdaadthriller 'Collateral' met Tom Cruise groot succes op Netflix: 'Alles klopt aan deze film'

Heat

Prisoners
Thriller, 2013

Gran Torino
Drama / Misdaad, 2008
californiëtaxiself-fulfilling prophecy sluipmoordenaargijzelaartaxi chauffeurfbinachtclubhuurmoordenaarpolitiesociopathbriefcaselos angeles, californiëmurderercrimineelprofessional hit prosecutorone nightgun violencelapdcontract killerneo-noircabbiefederal prosecutortaxi ridesuspense thrillerlos angeles airport (lax)