Genre: Actie / Thriller
Gesproken taal: Spaans en Engels
Releasedatum: 30 september 2004
Bekijk via SkyShowtime
Plot Collateral
"It started like any other night."
De vriendelijke Max (Jamie Foxx) is taxichauffeur in Los Angeles. Hij krijgt Annie (Jada Pinkett Smith), een advocate, als klant en rijdt haar naar haar bestemming. Ze voeren een goed gesprek en er is een klik, maar beiden gaan verder. Max rijdt door naar het vliegveld om daar zijn volgende klant, Vincent (Tom Cruise), af te halen. Deze vraagt hem ergens af te zetten, maar ook om vlakbij die locatie te wachten tot hij klaar is. Wanneer er een lijk op Max' taxi valt, blijkt dat het begin van een helse nacht...
Max Durocher
Zee
Daniel Baker
Ida Durocher
mr.bleu
Leuke film. hij verveeld niet. alleen vind ik Fox niet echt een akteur voor dit soort films, hij past niet in het plaatje. Tom Cruise de Bad guy en dit doet hij goed.
Idol
nou dat ben ik niet me je eens mr bleu ik vind dat fox het juist geweldig gedaan heeft
net als tom cruise ook fantastisch
Smith
Ja hoor prima filmpie. Viel me niet tegen Cruise in rol van bad guy...
Zeker de moeite waard
hai,
2 dingen; heb 'm net gezien, super hoor, lachen juist Tom als bay guy.
2e;hoe 'spoiler' je tekst? can anyone tell me?thx
hai,
2 dingen; heb 'm net gezien, super hoor, lachen juist Tom als bay guy.
2e;hoe 'spoiler' je tekst? can anyone tell me?thx
zet [.spoiler] voor je tekst die je onzichtbaar wil maken, en [./spoiler] erna...
zonder punt natuurlijk
of klik op de speciale plaats bericht knop en arceer de tekst en druk dan op de spoiler knop...
ontopic, zijn er meer mensen die eigenlijk liever een ander einde hadden gezien? -- > 1tje waarin tommie wint bijv?
davidov,
thanx for ur info! 1e keer dat ik op deze site zit en dacht "wil ook mee doen aan dat misterious stuff"
davidov,
ok, 2x was niet de bedoeling
ik vond hte suf dat die max met die vrouw eindigd, alsof er nu wat tussen hun gaat ontstaan omdat ie haar gered heeft, zij is een mega rijke, top advocate..met een loozerige (wel lieve) cap driver.hmm
Ramon K
Dit had echt fantastisch kunnen zijn. Mann creeert net zoals in Heat een prachtige sfeervolle schets van L.A. Mooi geschoten plaatjes, een leuke soundtrack, energieke actiescene's en zeer degelijk acteerwerk..... wat dat betreft ben ik zeer positief. Ook weer een leuke cop/robber-confrontatie zoals in Heat, iets waar ik ook altijd van geniet in het oeuvre van John Woo.
Jammer genoeg is er ook nog een plot dat te veel ongeloofwaardigheden en toevalligheden bevat (dat itt Heat, een film met een geweldig plot en een realistische uitvoering). Bovendien geloof ik bepaalde acties van de hoofdpersonages simpelweg niet. Ook had de psychologische strijd wel een beetje meer diepte kunnen gebruiken.
Toch een degelijke film. De sfeer geeft de film een absolute meerwaarde. 3*
Goodfella
Ik blijf het apart vinden dat zoveel mensen zich aan die toevalligheden storen. De film zet juist een heel dromerige setting neer waar voor mij gevoel alles kan gebeuren. De lichten, overzichtsshots, wolven (!) en Cruise's wat pseudo-filosofische goedpraten van z'n daden maakt dat toeval juist heel geloofwaardig
morpheus
Degelijke thriller, gefilmd in een rustige en visueel mooie stijl. Tom Cruise en Jamie Foxx zijn prima in de rollen die ze vertolken in het vrij standaard verhaal. De dialogen zijn interessant, en elke keer als de film zijn vaart drijgt te verliezen gooit Micheal Mann wel weer een nieuw obstakel richting het duo. Het einde is ondanks dat je van een cliche zou kunnen spreken ook lekker spannend.
Collateral blijft echter uiteindelijk vooral vorm over inhoud, maar wel zeer sterk gedaan. Het levert een 119 minuten aan prima te genieten cinema op, zo'n film die gewoon lekker wegkijkt. Zal vast ook wel door de lekkere soundtrack komen.
***1/2
Ramon K
De sfeerschepping is fantastisch, maar de film wordt nergens surrealistisch wat mij betreft. Ik denk dat Mann een sfeervolle maar realistische misdaadfilm wilde maken. In zo'n realistische wereld zijn de fouten in de eigen logica en de vele toevaligheden uiteindelijk onvergeeflijk. Ik stoorde me eraan.
Dat vind ik ook prachtig hoor.
Ik geloofde het personage van Cruise niet volledig. Bovendien zie ik het verband tussen de praatjes van Cruise en ' de geloofwaardigheid van het toeval' niet. Ik denk dat ik me zelfs aan de plotfouten en de toevalligheden zou storen als de film WEL surrealistisch voor me was geweest, want dan blijven het nog fouten in de eigen logica.
Goodfella
Cruise heeft het erover dat zijn daden slechts een minuscuul deeltje uitmaken van de big picture en júist in dat minuscule deeltje, deze ene avond in LA, vinden zoveel toevalligheden plaats. Ik zie hetzelfde verband regelmatig terug in films van bijvoorbeeld Tom Tykwer en Julio Medem, vandaar dat het voor mij erg goed werkt hier. Misschien had ik de film zelfs minder goed gevonden als Mann deze aanpak niet had gehanteerd, want voor mij wil 'ie duidelijk géén hyperrealistisch verhaal neerzetten. Anders was 'ie wel van al die dromerige sfeerplaatjes afgebleven.
Ramon K
Maar het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Hij centreert de film natuurlijk niet voor niets rondom dit plot. Het gaat Mann niet uitsluitend om de sfeer. Hij wil ons ook in een plot betrekken en ik vind het dan ook jammer dat ie wat steekjes laat vallen.
Snuck
ik vond de film niks aan. hij is totaal niet spannend.
een van de slechtste Tom Cruise films van de laatste jaren
evervaet
Fantastische film. Goed geacteerd, goede muziek, goede sfeer en vooral het begin is veelbelovend. Jammer dat het eindigt in een soort Terminator deel 4. 3,5 * en een aanrader om in de Bios te zien.
suus2608
Vond de film Zwaar tegenvalllen. Het verhaal was veel te makkelijk en voorspelbaar. Bij het laatste stukkie komt er wat meer actie, maar ja om daar nou voor te blijven zitten. Ik heb de film dus in de bios gezien, maar ..nee deze vond ik echt niks .
grappig,
evervaet: laatste stuk is belachelijk! tis geen actie film!
en suus: saaie film! alleen dat laatste stukje was redelijk!
@evervaet, die actie viel wel mee.... heb je wel eens terminator 2 of 3 gezien? dan zal je snappen wat ik bedoel
@suus, zoiets heet een thriller, spannend zonder dat er kogels in het rond vliegen.
evervaet
IK wil wel even op de cubaanse sigaar reageren. Het zijn voor mij 2 verschillende films. De eerste is een realistische misdaad drama en het 2de gedeelte is een fantastische John Woo variant met Tom in een soort van Terminator. Het eerste gedeelte spreekt mij meer aan. Terminator 4 wil ik ook wel graag zien, maar deel 3 vond ik al een beetje tegenvallen, vandaar. En een 3,5 * is nog steeds een goede beoordeling.....
davidov
Ja 3,5 is idd een goede score dat ben ik met je eens... En ook ik vond T3 wat tegenvallen...
maar waar ik het toch echt helaas niet kan inzien is dat je vincent halverwege de film ziet veranderen in een terminator achtig persoon.
Bij terminator moet alles kapot en gebruikt arnie het meest groffe geschut dat hij kan vinden. Arnie loopt niet om een muur heen maar gaat er doorheen... dat soort werk.
Terwijl Vincent in deze film gewoon een mens is zoals jij en ik, maar hij heeft alleen jaren lange ervaring in "oorlogs training" of hoe je het ook wilt noemen.
spoiler modus aan
daarom was die scene in het donkere gebouw ook zo mooi, je ziet niks en vincent ook niet... niet stom zinloos rond rennen en alles kapot schieten... ook bij de metro, niet met een shotgun de hele trein veranderen in een zeef..neen zelfs vincent kan niet kiezen welke metro hij moet pakken...erg mooi trouwens dat psychologische spelletje bij het proberen uit te stappen
het zijn juist dat soort kleine dingen die het een verschil maken, vincent mag geen fouten maken, moet nadenken, en doet alles gebaseerd op kennis en ervaring.
Arnie doet alles statistisch gezien en ach...al gaat het fout hij knalt zich wel naar buiten.
tevelenco
orgineel verhaal
en een goede film
met veel spanning en wat leuke vondsten
blaaa
liet me een beetje meeslepen...
met die post ervoor wou ik eigenlijk juist laten zien dat 2 mensen dezelfde film zien en totaal verschillende meningen hadden over de film... vond het een mooi voorbeeldje van meningen verschillen nou eenmal
Captain Pervert
Ik zie bij deze film een duidelijke polarisatie van het filmpubliek op MM.
De oppervlakkige kijker vindt het maar een beetje saai en voorspelbaar, de filmliefhebber geniet van briljante nightshots van Michael Mann.
Ieder zijn mening.
djelle
Goeie film. Intelligente nadenker waar volgens mij meer dan 1 boodschap inzit. Persoonlijk vond ik hem nooit saai worden en zeker niet voorspelbaar. De sfeer was magnifiek en vooral de dialogen vond ik machtig. Ze deden je echt nadenken over het leven op een heel genuanceerde manier. Heel de opbouw en de interessante details gedurende de film waren ook sterke elementen.
Een minpunt is inderdaad het feit dat er soms wat ongeloofwaardigheden en toevalligheden inzitten als je erop let, maar het valt nog goed mee vind ik, en het is nooit zo erg dat het storend is voor de film, het verpest de film zeker niet.
Tot slot het acteerwerk: Jamie Foxx was fenomenaal en heeft Cruise gewoon overtroffen! Cruise op zijn beurt was precies wat onwennig in zijn rol en kwam niet altijd 100% overtuigend over. Het is dan ook de 1ste keer dat hij zo'n rol speelt, ergens wel begrijpelijk, maar toch ook jammer.
Al bij al was hij over de ganse lijn heel interessant, sfeervol dat het gezellig wordt en zeer vermakelijk, ondanks de kleine oncorrectheden.
Chapeau! (4)
Mc
- 2092 stemmen
Mjah, de eerste keer ja, maar dat is het van Foxx ook, ook de eerste keer dat hij zo'n rol speelde, desalniettemin... een prachtig schouwspel
gNoLEm
Goede film (valt ook wel te verwachten van Michael Mann), denk dat ik er weinig aan kan toevoegen wat nog niet gezegd is.
Lukic
Redelijk goeie film...
De actie een beetje phone-booth achtig....
De shots een beetje Lost in Translation achtig
Voor de rest gewoon een O.K. bovengemiddelde aktie film-thriller film. Krijgt van mij in totaal 3,5 ster. Tom Cruise en Foxx zetten trouwens een hele goede rol neer....
kantoorpikkie
Het begin is, ik weet niet hoe. Maar je zit te wachten tot dat het eindelijk begin. Maar dan fantastisch gewoon, lekker spannend, snel en goede acteurs.
Kantoorpikkie
andrew
Zeer goede film. Nog nooit zoveel gelachen bij zo type film. Voor de rest gewoon goede actie/thriller.

'Collateral' van Michael Mann wordt aankomende zaterdagavond uitgezonden op televisie

Netflix verwijdert 'Collateral' met Tom Cruise uit het aanbod: 'Alles klopt aan deze film'

Misdaadfilm 'Collateral' van Michael Mann wordt morgen uitgezonden op televisie

Misdaadthriller 'Collateral' met Tom Cruise groot succes op Netflix: 'Alles klopt aan deze film'

Heat

Prisoners
Thriller, 2013

Gran Torino
Drama / Misdaad, 2008
californiëtaxiself-fulfilling prophecy sluipmoordenaargijzelaartaxi chauffeurfbinachtclubhuurmoordenaarpolitiesociopathbriefcaselos angeles, californiëmurderercrimineelprofessional hit prosecutorone nightgun violencelapdcontract killerneo-noircabbiefederal prosecutortaxi ridesuspense thrillerlos angeles airport (lax)