Genre: Thriller / Film noir
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: Farley Granger, Ruth Roman en Robert Walker
Gesproken taal: Frans en Engels
Plot Strangers on a Train
"It starts with a shriek of a train whistle... and ends with shrieking excitement!"
De psychopathische Bruno Anthony denkt een deal gemaakt te hebben met de beroemde tennisser Guy Haines, die hij op een trein ontmoet heeft. Bruno wil zijn vader vermoorden, maar weet dat hij gepakt zal worden als hij geen waterdicht alibi heeft. Hij komt op het krankzinnige idee om 'moorden te ruilen' met Guy. Guy denkt dat Bruno een grapje maakt...
Guy Haines
Mr. Antony
Police Capt. Turley
Prof. Collins
Tep Zepi
Ik heb het boek twee jaar gelezen voor Engels en ik moet zeggen dat het me geen moment heeft verveeld toen. Het leverde me toen een 19/20 op. Ik ga zaterdag zeker proberen om de film op BBC te zien.
lucdecoster
Mooi, eindelijk nog eens een Hitchcockfilm op televisie. Het is al een tijdje geleden dat ik deze topper gezien hebt.
veron35
Ik vond hem beter dan Rear Window en Psycho. Geweldig.
P8rb
Leuke film. Ben niet echt gek van klassiekers, maar Hitchkock weet steeds weer een dikke voldoende te scoren met zijn films bij mij. 3*
Baksteen
Weet iemand wat het verschil is tussen de orginele Hollywood versie en de alternatieve Britse versie? Want ik heb hem vandaag namelijk gehuurd en er staan bijde versies op (dubbelzijdige dvd). En ik weet dus niet zo goed welke verse ik zal gaan kijken. Dus als iemand mij het verschil kan uitleggen, graag!
Edit, paar uurtjes later:
Ohw, ik heb even een paar pagina's terug gelezen. En begrijp dat de Britse versie iets meer scenes bevat die in de VS versie waren geschrapt. Is dat alles?.. Dan kan ik net zo goed de Britse versie kijken lijkt me.
wibro
Vandaag deze klassieker van Hitchcock weer eens bekeken. Het zij gezegd, qua suspense een van de betere films van Hitchcock. Maar deze film van Hitchcock zal bij mij niet de status krijgen van meesterwerk zoals Vertigo en Psycho. En dat komt vooral door het feit dat de "Master of Suspense" zijn dochter mee liet spelen. Wat een verschrikkelijk irritant schepsel was dat zeg. Zelden zo'n trut gezien. Totale miscast! Francis Ford Coppola maakte dezelfde fout veertig jaar later in "The godfather part III". Die liet toen ook zijn dochter meespelen, wat die film ook helemaal niet ten goede kwam.
Voor de rest valt er op"Strangers on a train" niets aan te merken. Uitstekend plot, schitterend camerawerk. De spanning werd aan het einde tot een ware climax opgevoerd.
Nadeel bij dit soort films is wel dat als je voor de tweede keer kijkt je de afloop kent en daardoor het verrassingselement weg is.
Waardering van 4,5* naar 4*
Gisteravond deze film gezien en wederom heeft Hitchcock mij kunnen overtuigen. Het verhaal is ontzettend goed bedacht en Robert Walker is zeer goed op dreef in zijn rol als psychopaat Bruno. De film bevat daarnaast een aantal zeer sterke scenes. Vooral de scene dat Bruno in het publiek naar Guy kijkt en als enige niet meebeweegd met het publiek dat een tenniswedstrijd volgt doet je als kijker meeleven met Guy. Ook de draaimolenscene is spannend en zit geweldig in elkaar. Toch vond ik de film in zijn geheel minder spannend dan bijvoorbeeld Psycho, maar vier sterren zijn zeker op zijn plaats.
Baksteen
Jammer van zijn dochter idd. Voor de rest vond ik het wel een redelijke tot goede film van Hitchcock. Vooral de eerste 30 minuten konden me erg boeien. Stukje in de trein met Bruno bijvoorbeeld. Verder bleef hij wel boeiend alleen duurde me sommige stukjes me toch net iets te lang. Eind scene bijvoorbeeld, dat gestoei in de draaimolen werd een beetje saai. Ook snap ik niet waarom ze persee daar hadden afgesproken een beetje te simpel einde als je mij vraagt. Duh die gast herkend hem weer etc etc.. Vond het wel grappig om Hitchcock voorbij te zien komen met een hele grote contrabas koffer
(als hij uit de trein stapt) Daarnaast zaten er wel genoeg goeie scenes in voor een mooie ..*
unreallerke
zonet op één gezien en ik moet zeggen dat hij me goed bevallen is. Het eerste deel van de film op de trein vond ik erg boeiend. Daarna iets saaier maar uiteindelijk toch een geslaagde eindscene. 3*
The Last
Ingenieus script en geweldige vertolkingen maken van deze Hitchcock een toppertje. Mooi ook om te zien dat de film z'n tijd ver voorbij is, voornamelijk te danken aan de scherpe dialogen en sterke rollen van Granger en Walker. Hoogtepunten waren natuurlijk de moord weerspiegelend in de bril en de eindscene op de draaimolen. Vooral het eerste mag natuurlijk worden gezien als een 'klassieke' en unieke scene in de filmgeschiedenis.
Enig minpuntje vond ik de muziek, dat er aan de ene kant ervoor zorgt dat de film wat gedateerd overkomt.
Movsin
Het eerste gedeelte van de film is echt boeiend en intelligent opgemaakt. Hitchcock,op zijn best. Het tweede gedeelte wordt dan wat langdradig en de finale lijkt mij echt geforceerd en zit ook niet logisch in elkaar. Niet de suspense die de meester in vele van zijn andere films creeert. Toch zaterdagnamiddag-delight.
mjk87 (moderator films)
Sterke film. Guy Haines viel me tegen en de film kwam wat langzaam op gang vond ik. Ook in het midden zat een kleine dip.
Het sterkste blijft toch wel de spanning. Veel meer aanwezig dan in andere films die ik van Hitchcock he gezien. Daarnaast prachtig camerawerk, een soort van typische Hitchcock-stijl. als de bus aankomt bij het pretpark, en als de laatste uitstapt het snel uitzommen/naar achteren rijden. Schitterend. Ook de moord via de weerspiegeling in de bril. En de eerste scène met de schoenen. Zo simpel maar doeltreffend. Iets dat Wilder in 'Some like it Hot' ook deed. Dit werkt wel.
Mr_White
- 2067 berichten
Geweldige Hitchcock. De spanning is weer goed aanwezig en mede dankzij de spetterende finale een zeer geslaagde film.
Malick
Zoals gewoonlijk is het scenario verdomd sterk. Iets wat een film kan maken of kraken. Ook nu begint de film vrij onschuldig om uit te lopen tot een moordend op hol geslagen carrousel. Hoe verzin je het?! De twee hoofdfiguren die elkaar voor het eerst ontmoeten in de trein, net zoals de kijker, blijken beiden iemand te hebben die ze liever kwijt willen hebben. De één heeft zijn vrouw liever kwijt en de ander zijn dominante vader. Elkaars moord plegen lijkt de ultieme volmaakte daad. Als de vrouw vermoordt wordt krijgt het verhaal een andere wending, dat uitmond tot een sensationeel einde.
Geen problemen met deze Hitchcock film, er wordt lekker in geacteerd, het verhaal is correct vol met chantage, waanzin en schuldgevoelens. De spanning is aanwezig, waarbij de tennisscène één van de mooist gefilmde scènes is uit de film. Voor mij is dit één van de betere Hitchcock ervaringen.
Zeer goede thriller die een absolute aanrader is. Een sterk verhaal dat erg sfeervol is gefilmd.
Meneer Bungel
De eerste helft was veelbelovend, maar daarna kakt het qua verhaal flink in. De tennisscene, versneden met Bruno die naar Metcalfe vertrekt, er de aansteker in een putje laat vallen en het er weer uitvist, de merry-go-round-chase en het eind goed al goed-einde vond ik een beetje knullig en geforceerd overkomen. Bummer.
5de Hitchcock.
Eén scene in de film verbeeldt mooi mijn beeld van Hitchcock als regisseur. Bruno wordt voorgesteld als cunning en scherp. Hij staat op het station een beetje naar een aansteker te kijken (typische filmscene, publiek moet uiteraard nog even geattendeerd worden op zijn plannen). Bruno wordt aangelopen en moet via nogal knullig acteerwerk zijn aansteker in een putje zien te krijgen. Na dit frullig gebeuren moet de aansteker weer uit het putje gevist worden. Na veel gerek en gestrek kan hij er net bij maar laat hij de aansteker toch weer los en valt deze 15 centimeter lager. Na nog 10 shots van gerek en gestrek komt hij weer bij de aansteker terecht. U mag het hem nadoen.
Daartussen beelden van een vreselijk slecht in beeld gebrachte tennismatch, waarbij zoals Queto al goed aangeeft de commentator nog even voor de kijker de intenties van de scene belicht en waar de spanning dient opgedreven te worden door een te verwachten 2-0 -> 2-2 -> 3-2 winst!
Zwakke kunstgrepen en doorzichtige keypoints, daarmee hangen Hitchcock's films aan elkaar. Spannend wordt het nooit (want uiteraard delft pientere Bruno op het einde het onderspit), grappig vond ik het ook niet bepaald.
Hitchcock is een vlot verteller, daarmee houdt het wat mij betreft op. Visueel karig, geroemde shots vond ik vaak gewoon lelijk. Muziek valt enkel op wanneer ze irriteert, verder vond ik die Walker het helemaal niet goed doen, deed mij denken aan een slechte Welles imitator.
Zoveelste sof van Hitchcock. De man maakt wat mij betreft hoogst oninteressante films.
Madecineman (moderator films)
Off-topic opmerkingen over Onderhond z'n stemgedrag (voor de zoveelste keer
) verwijderd. Als je het niet eens bent met elkaar graag inhoudelijk discussiëren ipv op de man te spelen.
Metalfist
Vandaag een collectie gekocht waar deze film twee keer inzit. Een keer als de gewone klassieke versie die iedereen kent en dan nog eens in een langere Britse versie waar Bruno zich zou outen als een homo...
Ik ben in ieder geval benieuwd
The One Ring
Van dat 'outen' moet je je verder niet teveel voorstellen. Het blijft bij suggestieve hints.
Metalfist
Maar klopt de tijdsduur dan wel? Wanneer ik de film eens heb gezien zal ik de tijdsduur aanpassen want volgens het boekje is het een langere Britse versie.
The One Ring
Het scheelt elkaar niet veel. De gewone versie heeft een extra eindscène en in de Britse versie duurt de ontmoeting tussen de twee hoofdpersonen ietsje langer, maar meer dan 1 of 2 minuten verschil kan het nooit zijn. Ik zag beide versies, maar het verschil is dus minimalistisch. Ik prefereer overigens wel de gewone versie, vanwege de extra eindscène.
Kuck-x
Hitchcock weet als geen ander hoe hij een verhaal moet vertellen. Ook in deze film vraag je je af hoe je zelf zou reageren en handelen als jou zo'n bizarre situatie zou overkomen. Strangers on a train draagt weer zo duidelijk zijn typische handtekening. Inventieve shots, prachtige spanningsboog en... de film bulkt van de typische Hitchcockvrouwen: societydames die hunkeren naar avontuur en natuurlijk de jonge vrouw met bril, een heerlijke rol van zijn dochter Pat. Jammer vond ik alleen de te lang uitgesponnen tennis- en aanstekerscène. Daar had het verhaal korter en creatiever gekund.
Niveath
Hitchcock flikt het weer bij mij, hij levert wederom een erg spannende film op.
Het plot zit weer geweldig in elkaar, met erg sterke scènes, zoals wanneer Guy Bruno aantreft waar hij had gehoopt zijn vader te zien, de tennisscène met als enig stil hoofd dat van Bruno, en het slot op de draaimolen.
Je gaat erg meeleven met Guy en je krijgt een hekel aan de rare psychopaat Bruno.
Erg goed sterke film in alweer mijn 5e Hitchcock, dat er nog vele toppers mogen volgen.
Vinokourov
Ik blijf ook maar steeds de loftrompet steken voor de Hitchcock, want donders! Dit is toch ook weer een geniale film, misschien wel een van de geniaalste! De cast is gevuld met relatief onbekende namen en dat is ook wel eens leuk om te zien. Robert Walker springt er duidelijk bovenuit door een ziekelijk irriterend (en tegelijk boeiend) personage neer te zetten. De spanningsopbouw naar het einde is ook ouderwets goed.
AddictedToMovies
Weet iemand waar deze DVD te verkrijgen is?
Zelf heb ik hem besteld op amazon.co.uk, in de Hitchcock Signature box, met 6 films waaronder North by Northwest, Dial M For Murder. Aanrader voor alle filmliefhebbers!
Lkw
Tegenvallende Hitchcock, wist me niet te boeien. Ik had net hiervoor Rope gekeken en die is toch wel twee tandjes beter en intrigerender dan deze film. Vooral de 2e helft viel me tegen.
AddictedToMovies
En het is gewoon NL onderitteld!
Rosicky
Een van de klassieke Hitchcock-meesterwerken, en wat mij betreft een van de leukste. Goede suspence-scenes en een hele sterke badguy.

Film noir in de novembermaand: tien klassiekers

Klassieke Filmschurken van 1930 tot 1968

Napoléon Vu par Abel Gance
Biografie / Drama, 1927

Sunset Blvd.
Drama / Film noir, 1950
perfect crimedetectivegebaseerd op boekontrouwobsessieeilandsuspicioncarousel theory train ridepsychopaatlighter film noirmoordgay intereststalkingcheating wifezwart en wittreinstrangulationdouble crossattractieparkhusband wife estrangementchance meetingzwarte filmcocktail party fiancéeperfect murderpenn stationstorm draintennis matchtennis protrainsmurder swap