Genre: Thriller / Film noir
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: Farley Granger, Ruth Roman en Robert Walker
Gesproken taal: Frans en Engels
Plot Strangers on a Train
"It starts with a shriek of a train whistle... and ends with shrieking excitement!"
De psychopathische Bruno Anthony denkt een deal gemaakt te hebben met de beroemde tennisser Guy Haines, die hij op een trein ontmoet heeft. Bruno wil zijn vader vermoorden, maar weet dat hij gepakt zal worden als hij geen waterdicht alibi heeft. Hij komt op het krankzinnige idee om 'moorden te ruilen' met Guy. Guy denkt dat Bruno een grapje maakt...
Guy Haines
Mr. Antony
Police Capt. Turley
Prof. Collins
FisherKing
Geweldige film! De film grijpt je vast, stopt je in een trein en slingert je er pas in de draaimolen weer uit.
Prachtige term
Toon1
Na deze film een tweede keer gezien te hebben, is het denk ik mijn favoriete hitchcock film geworden. De leukste scene vond ik wanneer de aansteker van Bruno in de riool viel en hij die er uit moest krijgen. Erg spannende film. 5/5
gemaster
Heerlijke Hitchcock! Erg origineel verhaal dat lekker vlot wordt verteld. De acteur die Bruno speelde deed het zeer goed. Iemand merkte op dat hij een beetje deed enken aan Bill Murray, daar ben ik het wel mee eens. Er zaten een paar onlogische dingen in het script(Guy die heel erg snel die tenniswedstrijd wil winnen), maar dat mag de pret overduidelijk niet drukken. Mijn favoriete scene is Bruno die de ballon van het ventje met het klappertjespistool lekprikt met zijn sigaret
Op naar de volgende Hitchcock
/me kijkt eens in de kast............ Ik denk dat het Notorious wordt.
Zalige film hé, meesterlijk! Prachtig gewoon, nog nooit gezien zo'n juweeltje van een film. Wat een film. Een enorm sterk verhaal, enorm sterke acteerprestaties en prachtig in beeld gebracht, het zwart - wit geeft er nog iets extra aan. Hitchcock heeft weer zen best gedaan. Kei goed!
4.5 sterren.
silhoupin
Goeie film, maar kan voor mij psycho niet overtreffen. De acteurs hebben hun werk goed afgeleverd en hitchcock geeft een heel leuk spannend sfeertje aan de film, wat typisch is voor zijn genre. 4 sterren.
erwku
Dit is een van mijn favoriete Hitchcock films, het verhaal vond ik geweldig en er zaten een aantal onvergetelijke scenes in! Prachtig!
Quentin
Daar vind ik niet welke versie beter is
maar ik ga zo eens voor de Britse.
Fred Neil
ik zou de dvd kopen met allebei de versie's erop. Heb ik gedaan in iedergeval
Het maakt vrij weinig uit volgens mij. Er zitten een of twee andere scenes in ofzo maar je merkt het eigenlijk bijna niet eens.
Quentin
Briljant gemaakte film, met geweldige cameravoering en montage. Het hoogtepunt van de film is ongetwijfeld de geweldige Bruno. Het zwakkere acteerwerk van Granger houdt me van 5* af .... 4,5*
Naomi Watts
Wel een aardige film maar echt niet meer dan dat. Een wel aardig verhaaltje en een goede Walker maar niks bijzonders. Een magere 3*
The One Ring
Jammer dat je er zo over denkt. Gewoonlijk heb ik met thrillers dat ik ze na een keer zien zat ben. Dit is echt de enige uitzondering. Het hele thema en verhaal trekt me gewoon. Als Granger en de bijrollen niet zo matig geacteerd waren zou ik 5 sterren geven. Robert Walker is gewoon de beste schurk ooit.
Naomi Watts
Komt grotendeels door mijn hoge verwachtingen aangezien ik nu weet wat ik kan verwachten zou een herzieningsbeurt mijn beoordeling niet kunnen beinvloeden, ik ga hem deze week nog herzien als jij dat geen probleem vindt tenminste.
Pacino88
Uitstekende thriller,toch na Rear Window de beste Hithcock.Psycho en Vertigo vond ik maar tegenvallen.
Plot is erg interresant en spannend,de schurk was het toppunt,lekker creepy met een slim uitgedacht plan.Alllen Guy Haines acteerde erg soapachtig.De climax was zoveel beter geweest als Anthony de aansteker niet meer had,en Guy alsnog in de bak werd gegooit.Al met al was die climax al geweldig door die draaimolen.
Toch weet ik niet of dit soort films na 1 keer kijken nog de moeite waard zijn,maar voor nu 4*
Die aanstaande vrouw van Guy heb ik trouwens vaker in klassiekers gezien,erg mooie dame.
Zachery Glass
Er zit zo'n ontzettend mooie ambivalentie in die Bruno: vlak voor hij z'n slachtoffer ombrengt, zie je hem smakelijk popcorn veroberen.
Na de moord helpt hij een blinde man oversteken
Hij laat zich misprijzend uit over de commercialisering rondom de plaats van de moord
Hij heeft iets weg van Dennis Hopper in "Der Americanische Freund" (tevens een verfilming van een roman van Patricia Highsmith) ... een zelfde soort ... sja ... kinderlijke onschuld haast
Beiden gebruiken een misdaad als kapstok voor vriendschap. Allebei lopen ze over van bewondering voor hun partners-in-crime (Ganz produceert ambachtelijk door Hopper veelgeprezen frames, hier hebben we te maken met een fanatieke bewonderaar van een tennisser).
Ik denk dat ik een uiterst doeltreffende b.v. hoe Hitchcock de suspens opvoert door te spelen met schaduwen in de Tunnel of Love film zag over een uiterst bizarre vorm van éénzijdige vriendschap
Leno
Het fantastische verhaal is meesterlijk uitgewerkt dankzij de regie van Hitchcock. Die scene in Bruno's huis met de hond die juist rustig blijft en Bruno die met het pistool dreigt in de rug van Guy is fantastisch gemaakt, en de spanning druipt er van af.
Verder speelt Walker zijn rol subliem en is de climax erg goed. Al is het einde wel wat makkelijk.
The One Ring
Hoewel ik niks tegen thrillers heb vind ik altijd dat ze een lage herkijkwaarde hebben. Het komt bij mij dan ook niet vaak voor dat ik de neiging heb om een thriller nog eens kijk. Een van de weinige uitzonderingen is Strangers on a Train, een film waar ik geen genoeg van kan krijgen. Al is het niet de spanning die deze film maakt.
Nee, deze film staat met name door de door Robert Walker gespeelde Bruno Anthony. Wat mij betrefd is dat een van de leukste personages ooit en sowieso mijn favoriete psychopaat. Een grandioze rol in een grandioze film.
Wat mij opvalt is dat Strangers on a Train wel hoog gewaardeert wordt en een zekere klassieke status heeft, maar dat hij nooit genoemd wordt tussen grote Hitchcocks als Rear Window, North by Northwest, Vertigo en Psycho. Onterecht in mijn ogen, want dit is op en top een Hitchcockfilm met bovendien meer hoogtepunten die je ooit in een film tegenkomt. Ik noem hier mijn 6 favoriete momenten, die ook voor mij bij de beste scènes ooit thuishoren:
1. De ontmoeting op de trein tussen Anthony en Haines. Al meteen komt het licht extravagante karakter van Anthony naarboven. Leuke dialoog. Je zit meteen aan het beeld gekluisterd.
2. De moord op Miriam. En niet alleen de moord (geweldig gefilms via een weerspiegeling in een bril) is hierbij goed, maar vooral de achtervolging door de kermis. Hitchcock rekt de spanningsboog lang uit en trekt al zijn truken uit de kast. Je verwacht heel vaak dat Bruno zal toeslaan, maar het moment wordt steeeds uitgesteld. Als de moord eenmaal plaatsvind is de kermismuziek overigens haast sarcastisch.
3. Een korte scène dit. Guy wacht op een tennismatch en ziet het publiek telkens met hun hoofden de bal volgen. Maar een hoofd niet, die van de stalkende Bruno, die Guy recht in het gezicht aankijkt.
4. Bruno blijft stalken en stalkt zich zelfs een feestje in de upperclass binnen. Hier amuseert hij twee rijke vrouwen met zijn verhalen over moord. Uiteindelijk wil hij demonstreren hoe je het best iemand kan vermoorden en neemt hij de hals van een van de vrouwen. Met onvoorziene gevolgen.
5. De befaamde tennismatch. Hitchcock bewijst zich ook hier als meester van de spanning door het spannendste potje tennis in de filmgeschiedenis vast te leggen. Voor mij zal voortaan iedere tenniswedstrijd in een film vergeleken worden met deze
En deze tenniswedstrijd loopt verder perfect samen met het verhaal van Bruno met de aansteker.
6. De finale in de draaimolen. Dit is sowieso een van de meest opvallende eindduels die ik ken. Erg leuk gemaakt en een prima afsluiting van de film.
Je zou kunnen zeggen dat het einde van Strangers on a Train een beetje zwak is. Misschien was de film iets sterker geweest als Guy wel degelijk de vader van Bruno om zou leggen, zoals ook in het boek gebeurt waar deze film op gebaseert is. Maar de film komt er mee weg. Ik denk zelf dat Hitchcock ook vooral geïnteresseert was in het personage Bruno en vanuit dat standpunt bekeken is het ook niet vreemd dat de finale vooral gericht is op de sterfscène van Bruno. En zo'n flamboyant type als Bruno verdient nou eenmaal een extravagante dood en die krijgt hij. Daardoor komt het einde eigenlijk niet zwak over. In de handen van een andere regisseur (en met misschien een andere acteur dan Robert Walker) was dit misschien niet zo geslaagt.
Na dit hele verhaal is het misschien vreemd dat ik de film nog niet veel eerder op 5 sterren had gezet. Ik zat al heel lang te twijfelen vanwege het acteerwerk. Walker is groots in zijn rol, maar de rest van de cast is beduidend minder. Granger speelt een beetje saai, Roman's rol is erg onopvallend en Hitchcock's dochter is lichtelijk irritant. Maar uiteindelijk wordt dit gewoon gecompenseert door Walker. De 5 sterren zijn nu een feit. Of het mijn favoriete Hitchock is weet ik eigenlijk nog niet. Ik vind hem ongeveer zo goed als North by Northwest, al heeft NbN nergens zwakke acteerprestaties. Ik zal ze binnenkort beide weer eens kijken en zien welke film nou echt de plaats in mijn top 10 verdient. Voorlopig laat ik NbN nog even staan.
chiquita
Ik heb Robert Walker nooit eerder gezien, maar ben van plan om vanwege zijn rol als psychopaat in deze film op te zoek te gaan naar andere films waarin hij een rol inneemt. Hij is enorm goed in Strangers on a Train, en zelfs dat is wellicht nog zwak uitgedrukt.
Granger speelt inderdaad een beetje saai (zie recensie The One Ring), maar ik denk dat zijn suffe overkomen bij zijn personage hoort. Zijn manier van doen past perfect bij zijn reactie op Bruno in de trein, de ontwikkelingen daarna en de manier waarop hij ermee omgaat. Ik had hem niet anders willen zien. Denk ik.
The One Ring
Toen ik Strangers on a Train voor het eerst zag kwam Walkers' kop me al bekend voor. Later kwam ik erachter dat ik hem al in The Clock gezien had. Maar deze film raad ik niet aan. Een oersaai en standaard romantisch filmpje. Verder kan ik zelf ook maar weinig van Walker vinden. Hij heeft volgens mij buiten deze om nooit echt belangrijke rollen gespeeld helaas. Deze film had zijn doorbraak kunnen zijn, maar hij datzelfde jaar nog. Jammer, want van Walker zou ik ook graag meer gezien willen hebben.
youri_bonito
Irritante hoofdrolspeler en irritant zusje van zijn vriendin.
Wel goed gespeeld door 'de moordenaar'. 3,5*
youri_bonito
Robert Walker heeft denk ik trouwens niet zoveel rollen gespeeld aangezien hij heel jong is gestorven aan de gevolgen van medicijnen.
Zelva
En dit de regisseur?
De beste man heeft inmiddels voor dit jaar 4 films op stapel staan. Dat lijkt me toch wat veel voor iemand die voor de rest nog niets heeft gedaan.
boerenpummel
Zeer sterk uitgangspunt en een heel overtuigend eerste half uur, maar daarna zakt de film wat in. De tennispot vond ik een echte anti-climax, waarom in godsnaam tennissen en dan ook nog proberen te winnen, als je weg MOET. De allerlaatste scene was dan wel weer zeer aardig. Kortom, een zeer behoorlijke film, maar net geen meesterwerk.
Diesel
Fraai gespeelde ingetogen rol van Farley Granger (qua uiterlijk een soort kruising van Keanu Reeves en Chris Klein) en een heerlijke finale waarin de remmen helemaal los gaan. Naast Granger, ook sterk spel van Robert Walker. Zijn personage staat symbool voor de diepgewortelde killer instinct van de mens. Allemaal hebben we er ooit weleens aan gedacht (al was het maar een seconde) om iemand van kant te maken, zo zegt Walker zelf in de film.
Van Hitchcock is bekend dat hij zuinig omgaat met spanning en altijd specifieke momenten uitkiest om de spanning op te bouwen en vervolgens tot een climax te brengen. Een bekende formule die Hitchcock ook bij Strangers on a Train heeft toegepast. Echter helaas niet op zo een perfecte en shockerende manier als bij Psycho. [3.5]
''My theory is that everyone is a potential murderer.''
maxcomthrilla
Inmiddels mijn 4de Hitchcock en ik vind hem na North by Northwest zijn beste tot nu toe. De constante spanning, de wederom aanwezige humor en de prachtige personages ( neem nou die 2 oudere vrouwen ) doen wij echt genieten van deze film.
Natuurlijk was er ook weer volop suspense, wanneer zou er iemand vermoord worden? Of niet? En zo ja, hoe?
Alfred Hitchcock heeft er dus weer een prachtige film van gemaakt waar de originaliteit vanaf spat. En de climax op het einde, is ook enorm goed. Een draaimolen is voor mij nooit meer een draaimolen net zoals een douche voor mij ook meerdere betekenissen heeft voortaan.
Enig minpuntje is de tenniswedstrijd, en dan vooral het in beeld brengen van de wedstrijd, de ontwikkelingen eromheen vond ik veel spannender. 4,5*
Goodfella_90
Enig minpuntje is de tenniswedstrijd,
Dat waren juist geweldige scenes
jordybeukeboom
Erg spannende film, met een uiterst fraai karakter: Bruno Anthony.
Vanaf moment zit je middenin de film, en met dank aan de vreemde verwikkelingen blijf er ook continu inzitten. Ook Guy Haines wordt eigenlijk perfect neergezet als een brave tennisser. De romance vind ik een beetje flauwtjes, net als die hele gezinssetting met dat irritante zusje erbij. De moord op Haines ex-vrouw en het hele voorafgaande is uitstekend gefilmd, met een heel onheilspellende sfeer
Het einde is voorspelbaar, maar die draaimolenscene is wel erg fraai natuurlijk. Het tennisgebeuren duurde mij ook wat te lang en vond ik ook niet zo interessant

Film noir in de novembermaand: tien klassiekers

Klassieke Filmschurken van 1930 tot 1968

Napoléon Vu par Abel Gance
Biografie / Drama, 1927

Sunset Blvd.
Drama / Film noir, 1950
perfect crimedetectivegebaseerd op boekontrouwobsessieeilandsuspicioncarousel theory train ridepsychopaatlighter film noirmoordgay intereststalkingcheating wifezwart en wittreinstrangulationdouble crossattractieparkhusband wife estrangementchance meetingzwarte filmcocktail party fiancéeperfect murderpenn stationstorm draintennis matchtennis protrainsmurder swap