• 9.373.926 stemmen

Strangers on a Train (1951)

Thriller / Film noir | 101 minuten

Genre: Thriller / Film noir

Alternatieve titel: De Maniak

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: Farley Granger, Ruth Roman en Robert Walker

Gesproken taal: Frans en Engels

Plot Strangers on a Train

"It starts with a shriek of a train whistle... and ends with shrieking excitement!"

De psychopathische Bruno Anthony denkt een deal gemaakt te hebben met de beroemde tennisser Guy Haines, die hij op een trein ontmoet heeft. Bruno wil zijn vader vermoorden, maar weet dat hij gepakt zal worden als hij geen waterdicht alibi heeft. Hij komt op het krankzinnige idee om 'moorden te ruilen' met Guy. Guy denkt dat Bruno een grapje maakt...

Anne Morton

Bruno Antony

Barbara Morton

Miriam Haines

Mrs. Antony

Police Capt. Turley

Prof. Collins

Jordy

Erg goede film, van de Hitchcocks die ik gezien heb een van de beste.

Inderdaad een van de beste Hitchcocks.

Deze Hitchcock heeft, net als veel van zijn films, een voortreffelijk scenario.

Goede hoofdrolspelers en boeiend verhaal.

avatar van aburefan

aburefan

ben benieuwd, het verhaal spreekt me iig meer aan dan menig ander hitchcock

avatar van Goodfella

Goodfella

Jaahaaa!! De eerste Hitchcock die ik goed vind, en niet zo'n beetje ook! Deze film is net als de andere Hitchcock's die ik gezien heb 'natuurlijk' erg goed geacteerd, maar vooral de humor in deze film vond ik ERG leuk, iets wat ik in z'n andere films (nog...) niet gezien heb. Er zitten bovendien veel prachtige shots in de film (waaronder een moordscène vanuit bijzonder orgineel perspectief) en ook het verhaal steekt prima in elkaar. Jammer dat het einde nogal over-the-top was en niet echt bij de rest van de film paste, en ik had ook liever gezien dat het verhaal iets anders afliep... Daarom geef ik net geen 4,5 sterren, maar de 4* zijn dik verdiend! Een tenniswedstrijd was trouwens zelden zo leuk!

tom

Mijn eerste Hitchcock, en ik kan tevreden terugkijken. Het acteerwerk was goed van bijna iedereen. De rol van barbara(dochter van de senator)vond ik echter zeer irritant.

Mooie shots, bijvoorbeeld bij de moord, en toen Guy, Bruno een stomp gaf. Maar naast een goede shotkeuze(wat was et ookes weer? decoupage?) ook gewoon veel goed camerawerk.

Vond de muziek af en toe iets te overdadig en die scene op de draaimolen ging mij net iets te ver. Had gehoopt op een andere climax.

Grappigste moment vond ik toen er op het preteiland een jongetje voor Bruno kwam staan en iets van pangpang riep, waarna Bruno de ballon van de jongen kapot maakte met zijn sigaret. Bruno deed me trouwens erg veel denken aan Bill Murray.

Geweldig bedacht uitgangspunt, dat tot op zekere hoogte goed uitgewerkt wordt.

Ik had op meer spanning gehoopt.

3.5 sterren

tom

Ook leuk dat je onder het kijken ziet waar Danny de Vito zijn inspiratie vandaan haalde voor zijn film Throw Momma from the Train

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Bruno is werkelijk een fan-tas-tisch personage, één van de allergrootste rollen aller tijden. Wat je van die tennisser jammer genoeg niet kunt zeggen ...

**** 4 op 5 ****

Tony

Wat een idee; moorden ruilen!

avatar van neo

neo

Dat is het ontzettend sterke gegeven van de film.

avatar van Jos2

Jos2

Wat een idee; moorden ruilen!

Later gebruikte Danny DeVito het idee (inclusief de film!) nog eens voor de leuke comedy Throw momma from the train.

tom

de leuke comedy Throw momma from the train.

Vond dat zelf wel meevallen eigenlijk. Ik denk dat er veel meer uit te halen was.

avatar van IamBernie

IamBernie

'k heb 'm dus gehuurd maar, welke kan ik het beste kijken, de hollywood versie of de alternatieve britse versie ?

Misschien heb je hier wat aan:

"The original version (Side A) in an all-time thriller classic. A recently found longer pre-release British print (Side B) offers `a startling amplification of Bruno`s flamboyance, his homoerotic attraction to Guy and his psychotic personality` (Bill Desowitz, Film Comment). The laying bare of Bruno`s hidden nature, along with the great set pieces (head-turning tennis match, disintegrating carousel) and suspense as only Hitchcock can deliver, makes for a first-class trip."

"Strangers on a Train 1951 Hitchcock - the British edit on this disc is my favorite alternative version of a film ever. I love it"

Harry Knowles (Ain't It Cool News)

avatar van IamBernie

IamBernie

Mya, zoiets zag ik ook op de hoes staan, wist alleen niet echt wat ik er van op moest maken. Maar ik denk dat ik maar die alternatieve britse ga kijken. Maargoed thx anyway

avatar van Ibrahim

Ibrahim

Eindelijk gekeken en het is een zeer goede Hitchcock film met een goed verhaal en een spectaculaire scene aan het einde.

avatar van FisherKing

FisherKing

Nu pas Ibrahim.. Eigenlijk ga ik deze film steeds meer waarderen. Hoe die Bruno in de film tekeer gaat! meesterlijk.

avatar van tovenaar

tovenaar

Ik heb deze film gister voor een euro of 11 gehaald bij de Makro, maar er staan 2 versies op. Op de hoes staat:

Twee films! Het Hollywood Origineel en de Alternatieve Britse Versie. 2 films dus, ik neem aan dat de versie die hier op MM staat de originele versie is? En die ander, die mocht niet op de site, of die moet nog komen?

avatar van Zavo

Zavo

Voor zover ik weet is er maar één versie (Amerikaans), ik denk dat die andere gewoon een andere cut is van dezelfde film.

avatar van Wouter

Zavo schreef:

Klopt. De Engelse bevat wat scenes die in de Amerikaanse niet mochten en het einde is ietsje anders.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

tovenaar schreef:

...ik neem aan dat de versie die hier op MM staat de originele versie is? En die ander, die mocht niet op de site, of die moet nog komen?

Wat denk je nu zelf?

tovenaar schreef:

En die ander, die mocht niet op de site, of die moet nog komen?

niet elke cut van een film krijgt z'n eigen plekje op MM, anders mag je bv. Metropolis er wel 14x op gaan zetten...

avatar van tovenaar

tovenaar

Dude, weet ik het dat het gewoon een andere cut is, dat stond er toch niet op. Er stond alleen: 2 films, het origineel en de Britse versie, is het dan zo raar dat ik denk dat het 2 films zijn? Beetje raar dan dat ze zoveel moeite doen om gewoon maar 2 cuts op een DVD te proppen. Dan hadden ze het net zo goed bij de eerste kunnen laten toch?

PS, ik heb ze allebei nog niet gezien, dus ik had het niet kunnen weten

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Zo raar is het niet hoor, dat ze twee versies van de film erop hebben gezet. Volgens mij is nl. niet alleen het einde verschillend, maar dat weet ik niet zeker.

De Britse versie schijnt trouwens volgens velen beter te zijn.

tovenaar schreef:

Dan hadden ze het net zo goed bij de eerste kunnen laten toch?

Vind het wel een goed initatief, zit nog steeds op een dvd te wachten met de normale EN de Redux versie van Apocalypse Now

avatar van Jos2

Jos2

En Hearts of Darkness erbij....

avatar van EmDee

EmDee

Ik heb die DVD ook liggen. Welke van de 2 versies raden jullie aan voor een eerste kijkbeurt?

avatar van Hobbes

Hobbes

de anchor bay editie van Halloween heeft zowel de TV (met 12 min extra) als de WS versie. schitterend is dat.

en ik kan het alleen maar over apocalypse now eens zijn. schande dat er van zo'n meesterwerk aleen een budget versie van is.

van blade runner zou ik ook graag een dubbel-uitgave zien

EmDee schreef:

gewoon de Engelse versie, ik neem aan dat je niet homofoob bent...

avatar van EmDee

EmDee

huh?, wat heeft dat er mee te maken Jordy?