• 9.377.044 stemmen

Genre: Komedie / Muziek

Geregisseerd door: Leo McCarey

Met onder meer: Groucho Marx, Harpo Marx en Chico Marx

Plot Duck Soup

"War is swell...when the Marx Brothers are in it. They'll be out of the trenches by Christmas...if the food doesn't improve!"

Duck Soup, de beroemdste komedie van de Marx Brothers is een film met een anarchistische en pacifistische teneur. Groucho speelt daarin de dictatoriale president van Freedonia die op oorlog uit is met buurland Sylvania. Harpo en Chico heulen met beide kanten, tot de waanzin van ieder.

Rufus T. Firefly

Ambassador Trentino

Sylvanian Agitator

avatar van jay73

jay73

Sommige grappen waren inderdaad te flauw voor woorden, zeker in het begin. Later werd hij gelukkig beter. De scenes met de hoedjes en de "spiegel" waren toch wel erg leuk.

avatar van Freud

Freud

Is er niemand die de film 5 sterren geeft en eens een degelijk, zinvol tekstje wilt schrijven waarom? Ik heb namelijk geen zin om de film te gaan zien als ik hier de berichtjes lees, en zo blijf ik met dat gat in mijn cultuur zitten... Kan mij niet schelen als de film stom is, maar waar komen dan die 5 sterren allemaal vandaan? En waar is Fisherking hier, wilt die deze film niet wat verdedigen, hij geeft toch ook 4.5 ? Vragen, vragen en nog eens vragen...

avatar van Wouter

Ik geef 'm 5 sterren om dat het een van de beste komedies allertijden is. Wil je er meer over lezen moet je maar een willekeurig boekje filmgeschiedenis opzoeken, of een boek met de grootste klassiekers. De film is een geniaal absurdistisch en anarchistisch meesterwerk. Ik heb de film vele malen gezien.

Als je niet van marx Brothers houdt (en dus eigenlijk geen gevoel voor humor hebt) kan je natuurlijk maar beter de film mijden....

avatar van Ramon K

Ramon K

(en dus eigenlijk geen gevoel voor humor hebt)

Dat is nogal een statement weer.....

1 keer zo'n 15 minuten van een Marx Brothers' film gezien en liever nooit meer. En mijn gevoel voor humor is best ok hoor.....zeggen ze.

Hap toch niet zo man

avatar van Ramon K

Ramon K

Ow, was niet om te happen hoor. Ik snap namelijk niet wat er zo geniaal is aan de Marx Brothers. Dat ligt niet zozeer aan de grappen zelf, eerder aan de statische manier waarop die grappen en grollen worden overgebracht door die befaamde broertjes. Ik trek het in ieder geval niet.

avatar van Freud

Freud

Ik zal hem maar gewoon gaan zien, dan weet ik het ineens zeker, want een eenduidig advies heb ik op deze site nog maar zelden gevonden, gelukkig maar zou ik zo zeggen.

avatar van empirekees

empirekees

Belabberd. Dat is het woord voor deze film. Ontzettend flauwe grappen...en niet eens zo flauw dat het weer leuk wordt, zoals hot shots b.v. Heel irritant zijn de Marx brothers om naar te kijken.

Kijk liever 1000x dezelfde Laurel and Hardy, en neem deze dan in overweging.

Eèn pluspunt is de tijdsduur.....1*

avatar van Phoenix

Phoenix

Flikker een beetje Jim Carrey en een beetje Leslie Nielsen in een jarenoude blender en je krijgt een product wat vroeger misschien vermakelijk was, maar nu totaal achterhaald is. En nog belangrijker, bijna nooit grappig. Bijna? Ja, om de spiegelscène kon ik nog wel lachen. Daarvoor nog 1,5*.

Goodfella

Stelling: Over een paar decennia kent niemand de Marxbrothers meer. Alleen een paar hardnekkige grijsaards houden de klassiekerstatus nog een beetje in stand, want het mag duidelijk zijn dat die grapjassen de tand des tijds niet hebben doorstaan.

Ik hoop en denk dat dat waar is Goodfella.

Vooralsnog indrukwekkende cijfers op imdb:

MDb staff: 8.2

Top 1000 voters: 8.0

US users: 8.3

Non-US users: 8.2

avatar van Gorro

Gorro

Goodfella schreef:

Ik vind dit samen met Dr. Strangelove en Modern Times nog altijd één van de beste comedies allertijden, waarbij ik hierom het hardst gelachen heb. Ik denk dat het nog wel mee zal vallen, want ik ken nog wel meer mensen van mijn leeftijd (21) die hier ook om kunnen lachen en die zullen er nog wel blijven komen denk ik.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Goodfella schreef:

Stelling: Over een paar decennia kent niemand de Marxbrothers meer.

Lijkt me stug; de film is nu al 71 jaar oud en nog steeds zeer geliefd bij een aanzienlijke groep mensen, dus 50 jaar meer zal echt niet meer uitmaken.

avatar van jassonn

jassonn

Waarschijnlijk is die aanzienlijk groep mensen tegen die tijd ook flink uitgedund.

avatar van FisherKing

FisherKing

Queto Yurlunyur schreef:

Precies, een wat onnozele stelling als dit niet jouw soort humor is.

Goodfella

Hmn het blijft natuurlijk bij wat gespeculeer, maar als ik de reacties van mensen (leeftijdsgenoten) uit m'n omgeving hoor en als ik de posts hier zo lees, dan lijkt het erop dat deze humor aan z'n houdbaarheidsdatum is gekomen. Dit soort slapstick is niet meer van deze tijd, hoe je het ook bekijkt. Aangezien iedere klassieker op zijn manier in zekere zin "tijdloos" is, verwacht ik dat in dit geval die klassiekerstatus zal verwateren.

Dat de film 71 jaar oud is doet daar niets aan af. Juist vanwege die bejaarde leeftijd wordt en nu flink aan diens poten gezaagd, lijkt 't.

avatar van FisherKing

FisherKing

Mensen uit mijn omgeving is natuurlijk geen echte inlichtingsbron. (die praten elkaar alleen maar naar de mond) En dus wat je al toegeeft, speculaties. Ik kan ook niet inschatten wat er over 30 jaar gebeurd, dat betekent gewoonweg 30 jaar meer filmgeschiedenis.

Alleen 1 ding moet je niet onderschatten. Humor is van alle tijden en het zijn dan vooral de humor films van Marx, Chaplin en Keaton die tijdloos zijn (vergeet ik bijna Laurel en Hardy nog)

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

Tijdloos of niet, dit is niet echt aan mij besteed. Wat kan een film van 70 minuten dan nog lang duren met zoveel flauwe grappen (ik heb welgeteld 1 keer moeten (glim)lachen). M'n eerste en laatste Marx brothers film. 1*

avatar van Diesel

Diesel

Heb me krom gelachen om Groucho maar de andere Marx jongens werkten nogal op m'n zenuwen, vooral Harpo vind ik alles behalve grappig. 2,5*

avatar van eerdekes

eerdekes

Kleine Tegenvaller die Duck Soup. Al ben ik zowizo al niet weg van dit soort humor ( jaren 30)

Vrij toegegeven ja, hij was op sommige momenten toch wel grappig. Vooral dat einde ... 'Help is on the way'

De karakters dan...

Het personage Firefly weet zelden of nooit 'n grijns weg te halen met z'n woordgrappen.

Pinky & Chicolini weten op hun beurt dan wel mijn aandacht gevangen te houden. Het stuntelig gedrag van Pinky vooral!

En die 4e viel me totaal niet op dus ja ...

De muziek op zijn beurt was uber-dom en lijkt geinspireerd te zijn uit een boek of tekst als doelgroep 'mensen' tot max 5 jaar!

Achteraf gezien, kijk ik toch liever naar een charlie chaplin film, ook van die tijd! Want hij kwam ten slotte veel grappiger over in zijn eentje dan de deze broertjes met zen vieren.

Andere poster denk ik...

Duck Soup

2* vanwege Harpo & Chico Marx

avatar van Mug

Mug

Het is zeer begrijpelijk dat de films van de Marx Brothers niet voor iedereen te pruimen zijn.

Dit heeft voornamelijk te maken met de verschillende soorten humor in 1 film.

Groucho is de man met de woordentsunami. Harde, confronterende (vrouwonvriendelijke) grappen gecombineerd met hilarische woordgrappen. Dit alles in een bijna onmogelijk, moordend tempo.

Harpo zegt geen woord, en is de man met de expressieve grappen en slapstick. De joker.

Chico is de missing link. De tussenpersoon, de dirigent. Een clown die kan spreken, zeg maar.

Zeppo is gewoon een soort side-kick. Voegt naar mijn mening niet veel toe aan de humor van de Marx Brothers.

Dit alles wordt in een pot gegooid, flink verhit, totale anarchie.

Het is alleen jammer dat een aantal grappen flink verouderd zijn, en tot in den treure gekopiëerd zijn in de loop der jaren. En de muzikale intermezzo's bereiken anno 2005 een irritatie-grens [nog niet overschreden bij mij].

Love it or hate it.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Erg grappige film, al halen de Marx brothers het niet bij Chaplin of Laurel & Hardy. Ik heb een aantal keer erg hard gelachen, maar aan de andere kant ook geergerd aan een enkele racistische opmerking (alhoewel hier in de jaren 30 in Amerika natuurlijk anders tegenaan gekeken). Ach ja, al met al erg vermakelijk 3,5*

avatar van Wouter

Goodfella schreef:

Stelling: Over een paar decennia kent niemand de Marxbrothers meer.

Lijkt me stug. Toevallig zag ik vandaag nog een lijstje van de beste komedies allertijden volgens een aantal critici en deze kwam er weer in voor. Da's toch al na een dikke zeventig jaar. Dan zie ik het nog wel wat langer duren.

Ik ben 36 en vind het een hilarische film.....

Goodfella

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen.

avatar van gotti

Gister weer gezien. De meeste grappen zijn uitermate flauw , maar in positieve zin. Heb helemaal krom gelegen van het lachen. Moet zeker eens wat meer van de Marx brothers gaan zien.

avatar van mister blonde

mister blonde

eens met Wouter, erg leuke film. de film wordt hier wel erg hard aangepakt, trouwens.

avatar van Phoenix

Phoenix

En terecht.

avatar van mister blonde

mister blonde

niet dus. volgens mij hebben veel mensen of veel moeite hem in de juite tijdsgeest te plaatsen, of zijn ze uitermate humorloos. heb met verbazing de reacties door zitten lezen, hier.

De dialogen en monologen die van Groucho zijn tong af kwamen zijn van de beste die ik ooit hoorde. Harpo met zijn toeters, bellen en schaar is hilarisch.

erg knappe film die zijn tijd ver vooruit was...

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Ik kan erin komen dat dit een goeie film is maar het gros van de grappen is toch echt niet aan mij besteed. Flauw, flauwer, Marx. In tegenstelling tot Chaplin, wiens grappen ik echt tijdloos vind. Daarom staat Chaplin bij mij bovenaan en dan een hele lange tijd niets (en dan Keaton ).

3/5

mister blonde schreef:

Harpo met zijn toeters, bellen en schaar is hilarisch.

humorloos