Genre: Komedie / Drama
Geregisseerd door: Tom McCarthy
Met onder meer: Peter Dinklage, Patricia Clarkson en Bobby Cannavale
Releasedatum: 14 april 2005
Plot The Station Agent
"Loneliness is much better when you have got someone to share it with."
Finbar McBride is zeer begaan met treinen en repareert derhalve treinen in een modelbouwwinkel. Als de eigenaar van die winkel plotseling overlijdt, erft hij van hem een oud stationsdepot. Noodgedwongen besluit hij dit huisje te betrekken. Fin is bijzonder klein en wordt door veel mensen beschouwd als "dwerg". Er gaat geen dag voorbij of hij wordt nagekeken. Daar heeft hij zelf geen problemen mee, omdat hij de problemen niet opzoekt. Echter als hij het depot betrekt raakt hij verstrengeld met de omwonenden. De lengte van Fin lijkt op het eerste gezicht alleen maar de aandacht te trekken. Er ontstaat echter al snel een hechte band met een aantal omwonenden. In het bijzonder met Olivia, een artieste die haar scheiding probeert te verwerken, en met Joe, een kook-talent die iedere discussie eindeloos weet te rekken.
Finbar McBride
Chris
Danny
Henry Styles
Smoghler
Als iemand (dwerg of niet) mij 3 keer te kennen geeft dat hij niets met mij te maken wil hebben ga ik daar geen energie meer in steken.
...wel als je in de middle of nowhere zit en je hoogstens 3 voorbijgangers per dag krijgt...
...en als je dan nog eens een kletskous bent EN uit de grote stad komt.... dan doe je daar wel moeite voor!
AmezorC
Sorry people, wat mij betreft een van de 'mindere'.
Weinig verhaal en een nogal abrupt einde.
feyezuid
Deze film kan net zo goed 4 uur duren. Het is gewoon het volgen van personages en dialogen, maar toch wel leuk om te zien.
scaby
Vond het niet echt een leuke film, je moet er echt van houden denk ik, en het lag mij dus gewoon niet. kan wel snappen dat sommige mensen het een geweldige film vinden!
van mij **. 1 voor de moeite en 1 voor het acteerwerk
Macmanus
Leuke film.
Zo nu en dan kom je een film tegen die op het eerste gezicht niet bijzonder is, maar wel net de juiste snaar weet te raken.
Dit is er zo één. Zo een typisch Amerikaans Arthouse filmpje waar mensen niet al te veel doen maar gewoon een beetje babbelen en worstelen met het leven.
Vooral bepaalde scenes deden me goed. Bijv. Als Fin de moed heeft en voor de klas gaat staan. En dan word er toch wat gezegd. Ik was even bang dat hij allemaal scherpe dingen ging zeggen en als held het klaslokaal zou verlaten. Maar gelukkig niet, en word de jongen alleen de klas uitgezet en gaat hij verder.
Dus gelukkig niet; laten we de dwerg de held van de film maken.
4 sterren voor deze fijne film.
Bundy
Toen ik de waardering voor deze film zag dacht ik dat ik daar wel een zondagavondje voor op kon offeren, maar nu ik hem gezien heb had ik toch liever de binnenkant van mijn ogen bekeken.
Tip: bekijk eerst de trailer voor je besluit deze te gaan kijken. Kan teleurstellingen voorkomen...
BlueJudaskiss (moderator films)
Een lekkere wegkijkfilm, die niet echt een kop en een staart heeft, maar waar als het ware na de film het leven van de personages gewoon op dezelfde manier doorgaat, dat mag ik wel. Michelle Williams zal nooit haar Jen-imago kwijtraken, maar ze is wel leuk, en Patricia Clarckson is heel erg goed. 3,5*
Vooral eens met Macmanus.
Weinig tot niks van verwacht, maar het draait uiteindelijk wondermooi uit. Zo'n lekker rustig niets aan de hand filmpje met lekkere interessante en warse personages. De hele film ademt een rustig, understated sfeertje uit. Net genoeg humor, net genoeg drama, erg veel hart.
Visueel deden sommige scenes me een beetje aan Kitano denken. Starre camera die erg rigide een landschap observeert, waar personages komen ingelopen, vaak van de zijkanten. Jammer dat McCarthy deze scenes niet iets meer tijd gunt, en vaak nogal vroegtijdig wegcut. Muziek is aangenaam, maar doet weinig meer dan een lekker loom sfeertje scheppen. En ook het acteerwerk is sterk. Zeker gezien de cast, die mij toch een samenraapsel reeks van slechte sitcomacteurs. En erg leuke personages, vooral de combo dan. Veel chemie opgemerkt.
Niks dan lof, behalve dat het nooit echt speciaal of apart wordt. Gewoon een heerlijk "zak weg en geniet" filmpje. En itt de meesten hier, met hét ideale einde. Toen die scene uitfade had ik het gevoel "en hier dient de film te stoppen". Normaal komen er dan nog drie nutteloze afsluitscenes, gelukkig hier niet. Chapeau daarvoor.
4 warme sterren.
markie1978
Mijn verwachting was juist wel heel hoog, zeker de hoge waardering van mensen die op deze site komen. Dit viel echter vies tegen, de film is saai en erg traag. Vind boeit geen minuut weinig actie en humor helaas, dit is natuurlijk niet nodig voor een goede film, maar dan verwacht je wel een mooi verhaal. Ook de personages zijn niet echt geweldig, een liliputter als hoofdrol speler zal niet mijn eerste keuze zijn. (voor een film als Charlie en de Chocolade frabriek kan het natuurlijk wel).
Kortom geef deze film 1.5*
djerk
Traag en vaag. Flauw hoofdrolpersonage. Geef mij maar Napoleon dynamite!
elry
wat heeft napoleon dynamite er nou mee te maken?
het is duidelijk geen komedie.
ik kon leven met de traagheid van de film.
acteerwerk was ok.
vriendschap is een mooi ding.
neo
Het gaat er nu juist om dat juist een lili-putter hier in een normaal daglicht wordt gezet, een karakter wat gewoon in de gewone wereld woont. Jammer dat dan gelijk verwezen wordt naar fantasy films...
djerk
wat heeft napoleon dynamite er nou mee te maken?
het is duidelijk geen komedie.
ik kon leven met de traagheid van de film.
acteerwerk was ok.
vriendschap is een mooi ding.
Ok ok, ND heeft er weinig mee te maken op het eerste zicht, maar ook daar gaat het over vriendschap tussen weirdo's (eindscene bv). Misschien dat een angry-nerd mij beter ligt dan deze anti-held. Ik had hier zo een gevoel bij zoals bij die boeken van Thomas Covenant van Donaldson. En, no offense maar 'duidelijk geen komedie'. Hierboven staat toch komedie/drama?
Ok, misschien heb ik nog een kijkbeurt nodig...
Marcel-
Verder vind ik deze film erg charmant; qua sfeer deed hij me een beetje denken aan The Straight Story. Alleen vind ik Joe een beetje te statisch en stereotiep in zijn contactzucht.
armandeus
Een aparte film, maar vind het toch zeker de moeite waard om het te zien. Het begint komisch maar wordt steeds serieuzer en vertelt min of meer hoe het is om te leven als dwerg.
LaRusso
release op DVD door A-Film
21 juni 2006 € 19,99
3 augustus 2006 € 9,99 (goedkopere label Quality Film Collection)
allebei met als extra's:
Trailer
Verwijderde Scènes (optioneel met commentaar) (+/- 4 min)
thomzi50
- 1991 berichten
Mooie realistische film, met stuk voor stuk goed acteerwerk en een leuk verhaal. Er gebeurde misschien ietwat weinig, maar het werd nooit saai, dat was de kracht van de film. Toch vond ik het te weinig bijzonder en het einde te zwak voor een topper, 3.5*
Cupido
- 1910 stemmen
liliputter
Een heerlijk voortsjokkend treintje, deze film, met het hart op de juiste plaats.
maxcomthrilla
Sympathieke film die gelukkig geen medelijden wil opwekken voor de liliputter. Ik vond hem op sommige momenten zelfs best wel bruut. Dan doel ik vooral op de vriendschap tussen Fin en Joe . Terwijl de een toenadering zocht, hield Fin hem een beetje afzijdig. Natuurlijk uit zelfbescherming, maar de relatie tussen beiden bleef ietwat eenzijdig. Ondanks, dat Joe Fin wel zo ver kreeg om naar een kroeg te komen .
Sommige momenten waren ook erg komisch. Vooral omdat je eenvoudigweg niet verwacht dat tot 2 keer toe een liliputter over het hoofd ziet. De muziek paste ook goed bij het dorpse ons kent ons sfeertje, niet bombastisch, maar fijn ingetogen, kenmerkend voor de prille realtie tussen de 3 hoofdpersonen die elkaar verkennen, zonder daarbij overgeromantiseerd of te dramatisch worden neergezet. Sommige scènes deden mij denken aan Stand By Me, al was het maar omdat ook daar een groot deel van de film in het teken stond van een spoorlijn. 4*
weaselweasel
Mooie film.
Ik vind het fascinerend, hoe je iemand toch anderhalf uur kunt boeien met zo'n minimalistisch script.
JoseOle
Vond het een erg goede film, ik hou wel van dit soort droge humor. De personages vond ik erg goed en grappig.
Ik heb al eerder bij de reacties de vergelijking met Napoleon Dynamite gelezen, en ook ik moest er wel een beetje aan denken! Erg droog en soms zelfs wat saai...
Je moet echt van dit soort komedie houden, anders vind je het waarschijnlijk 10x niks, maar ik vond het in ieder geval briljant!
Theatertje
Heel mooie film. Lengte speelt van geen belang, 't is wat je ermee doet dat telt
Bert1
Een erg toegankelijke doch bijzondere film... zeer goed.
De vrouw in de winkel die een foto neemt... heerlijk.
Het einde vond ik trouwens ook sterk, beter kort maar krachtig.
otherfool
Mooi, klein filmpje met een paar fijne karakters. Ontroert en amuseert zonder overigens *echt* te beklijven. Een lekker tussendoortje derhalve.
3,5*.
pacohen
Bij aankoop van een film kreeg ik deze er 'gratis' bij.
Ik verwachtte natuurlijk niks, maar bekeek deze eerst ten koste van de hoofdfilm, maar wat een verrassing!
Ongelooflijk, het filmwerk, zeer duister en donker binnenshuis, maar des te kleurlijker buitenshuis.
En dan het verhaal, over inleving gesproken, het voelde alsof ik onderdeel was van hun belevenissen.
Geniaal .
brabusRUS
Helemaal eens met Onderhond.
Een lekker rustig filmpje. Mooie beelden met die treinen.
Davidski
Een subliem filmpje. Wat opvalt aan de reacties is dat men vaak negatief staat tov het einde. Ik dacht in de extras gezien te hebben dat ze kost wat kost de film niet langer wouden maken dan 90m. Maar is dit ook niet de essentie van de film? Film is inderdaad korter dan de standaardfim, maar is hij daarom minder waard. Idem voor Fin, hij is ook wat korter dan de standaardmens, maar is hij daarom minder waard? 4,5 *

Vijf minder voor de hand liggende feelgood-films om uit de Halloween-sfeer te raken

Lilja 4-ever
Drama, 2002