• 9.424.649 stemmen

Gesproken taal: Duits, Engels en Nederlands

Releasedatum: 30 september 2004

Plot Simon

"He'll change your life"

Simon vertelt het verhaal van de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de Amsterdamse oerhetero en hasjdealer Simon en de schuchtere homoseksuele tandheelkundestudent Camiel. Tijdens een gezamenlijke vakantie in Thailand wordt de vriendschap ernstig op de proef gesteld, waarna de twee elkaar uit het oog verliezen. Als ze elkaar twaalf jaar later toevallig weer tegenkomen, blijkt Simon ernstig ziek te zijn.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

• 11954 berichten

En de laatste keer dat ik keek op de tiende plek van beste komedies!

avatar van gotti

Blijft uitmuntend (en blijf geen problemen hebben met Hupscher). Laatste paar scènes zijn de sterkste uit de hele film. Vooral waar Simon, Camiel en Sharon allemaal zeggen dat ze de seks tussen Camiel en Sharon helemaal niks vonden.

De 5 blijft staan...

avatar van TimD

TimD

somebody schreef:

ik vond het een hele mooie film 4,0

en volgens TimD ben ik een emotieloos figuur

avatar van Martoi

Martoi

Geweldige film. Mooi drama maar niet te ranzig. De grappen en dat lachje van die Cees Geel..o man.. heerlijk.

avatar van kiriyama

kiriyama

Mooie film die me zeker op het eind raakte. Het midden vond ik wat minder maar het eind is prachtig. De laatste scene dat simon euthenasie (hoop dat ik het goed spel) pleegt en dat je hem dan van die rots ziet springen, is 1 van de mooiste scene die ik in lange tijd heb gezien.

Ondanks het wat mindere middenstuk een mooie 3.5*

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1993 berichten

Simon is een vermakelijke film, die voor Nederlandse films ook goed is. Maar kwalitatief vind ik het toch geen meesterwerkje. Ik had het namelijk even goed gesnapt als de film 2,8 op deze site kreeg i/p/v 4,05, wat nu het geval is. Het begin is aardig, Cees Geel blinkt uit met zijn ongelofelijk platte humor, die ik persoonlijk wel waardeerde. Zijn lachje is inderdaad ook fraai. Het middenstuk is ietsje minder, er gebeurt wat weinig, maar wordt nooit echt saai. Het eind, vooral de eindscène, zijn daar weer goed. Leuk en aardig dus, maar meer ook zeker niet. 3.5* ster voor Simon, die ik, als ik het gemiddelde op deze site zie, toch een beetje overschat vind, en ik zie niet helemaal waarom. Waarschijnlijk omdat het een Nederlandse film is.

avatar van Hannibal

Hannibal

thomzi50 schreef:
Waarschijnlijk omdat het een Nederlandse film is.

Onzin natuurlijk, want Nederlandse films scoren over het algemeen niet hoger dan andere. De nummer 1 in de flop 100 is tenslotte ook een Nederlandse film.

Deze film scoort hoog omdat hij veel mensen raakt, omdat hij zo uit het leven gegrepen is, de acteerprestaties fantastisch zijn.
Dé ultieme film 'met een traan en een lach'.
Deze film krijgt het voor elkaar om je met een glimlach en een traan in het oog te laten kijken naar iemand die geëuthaniseerd wordt.

avatar van Quido

Quido

De 2 disc SE (met sleeve) ligt voor 4 euro bij Bart Smit (in Heerlen althans) !

• 11954 berichten

4 Euro?!?! WAT! Ik had 'm voor 20!

avatar van hinie

hinie

Dat is idd goedkoop! Moet ik maar eens naar heerlen gaan stappen. Loop ik meteen bij Bart Smit binnen.

avatar van Mobilemel

Mobilemel

Ik vond het echt een superfilm. Ik heb geen tranen met tuiten gejankt maar wel een traantje gelaten en dat doe ik niet snel. De platte humor van Simon ligt helemaal in mijn straatje. Doet me toch een beetje denken aan turks fruit op de 1 of andere manier. Misschien ivm zijn ziekte. En wat een geweldige acteerprestaties zitten hier tussen. Je kan echt zien dat er met veel plezier en liefde aan deze film is gewerkt. Deze komt in mijn top 10

avatar van FisherKing

FisherKing

Helemaal met je eens, Mobilemel.

avatar van Reinbo

FisherKing schreef:

Helemaal met je eens, Mobilemel.

Daar zijn we het (wel) over eens.

avatar van Beatboy

Beatboy

ik heb hem gisteren gezien ik vind dit een van de betere nederlandse films 4,2.

veel homor en drama super gewoon.

avatar van pjutter

pjutter

wat een geweldige en ontroerende film,

echt zeker de beste Nederlandse film die ik ooit gezien heb,

(ja zelfs nog beter als Filmpje )

de personages Simon en Camiel zijn zo sterk neergezet,

eigenlijk is iedereen geweldig neergezet,

het past allemaal bij het plaatje..

zo'n emotionele film, kon er bijna niet van slapen

ps: wel een hoog blote tiet gehalte, maar ja het blijft Nederlands

Aardige film.

Simon leunt vooral op de grootsprakige dialogen. Personages die hun affectie tonen door elkaar zo creatief mogelijk uit te schelden. Ik hou er op zich wel van, jammer dat het niet altijd even overtuigend is. Met name de jonge versie van Simon weet soms woorden uit te slaan die er op papier waarschijnlijk goed uitzien, maar die uitgesproken toch wat onnatuurlijk aandoen. Erg 'bedacht' soms.

Bovendien neemt de platvloersheid af en toe de overhand, waardoor de humor constant varieert van erg gevat tot zeer flauw. Village People? Dit neemt niet weg dat de personages over het algemeen toch een glimlach op je gezicht weten te brengen. Nergens echt van schaterlach-niveau, maar doorgaans wel charmant.

Ik vond het drama duidelijk ondergeschikt aan de humor. De kanker heeft een halve film introductie nodig. Zonde, want de dramagedeeltes gaan goed gepaard met de cynische toon van de film. Bovendien levert het veel overbodige scenes en subplotten op (met name in de eerste helft en in Thailand). Er zat meer potentie in de tweede helft van de film. Vind het dan ook een misvatting dat dit een komisch drama is, handelend over de dood. Eerder een komedie, serieus gemaakt door een (voorzichtige) inslag drama.

Verder is dit audio/visueel een vrij arme film, de nadruk ligt heel erg op het verhaal en zijn personages. Wat meer aandacht aan het uiterlijk van de film was erg welkom geweest, kreeg vooral het idee dat ik eigenlijk ook wel naar de film kon luisteren.

Ten slotte nog een minpuntje voor de voice-overs. Erg irritant en onnodig.

Prima vermaak, met veel mooie momenten maar over het algemeen te wisselvallig om voor meesterwerk door te mogen gaan. Een vrij gulle 3,5*.

• 11954 berichten

Ik ben het niet helemaal met je eens. Ten eerste is de subplot in Thailand helemaal niet overbodig: hier speelt zich juist het gedeelte af waarmee de film een omslag maakt.

Visueel vind ik de film ook erg sterk. Ik snap wat je bedoelt wanneer je zegt dat je ook naar de film kon luisteren, maar de film straalt voor mij iets heel vrolijks zomers uit, iets wat ik zeker visueel zou noemen.

En wat betreft die opmerking van de Village People: dat is een opmerking om te benadrukken dat Simon echt een überhetero is, in tegenstelling tot zijn vriend Camille.

avatar van IcU

IcU

BlueJudaskiss schreef:

En volgens mij ook dat hij overal schijt aan heeft. Ik meen dat hij dat tegen een agent zei, en dat durven de meeste mensen volgens mij niet.

• 11954 berichten

Precies. Vond ik overigens een erg leuke scene.

remorz

Alsof het nog niet duidelijk was dat hij 1) hetero is en 2) overal schijt aan heeft. Ik gebruikte het vooral als voorbeeld van flauwe humor, waar de film, naast alle goede grappen, helaas ook mee vol zit.

Over overbodige scenes en subplotten: Er had wat mij betreft meer drama/kanker in gemogen, en minder frivool gedoe. Alsof ze het niet aangedurfd hebben de hele film rond die ziekte te laten draaien. Die omslag waar jij het over hebt was in mijn ogen ook helemaal niet nodig als de eerste helft van de film er niet was geweest en de tweede helft beter uitgewerkt.

Wat je zegt over dat zomerse sfeertje klopt wel hoor. Ik doelde dan ook meer op montage, sceneovergangen, shotvulling, decors etc. Erg karig allemaal.

• 11954 berichten

Wat meer drama/kanker? Dat klinkt aardig! Geintje. Ik vind het juist een heerlijke film vanwege het feit dat een film over kanker zo ontzettend grappig kan zijn. En als de eerste helft er niet in had gezeten, en meer drama, dan was de film denk ik niet beter geweest dan een gemiddeld Amerikaans tv-drama op de woensdagavond...

remorz

Wanneer ik refereer naar de eerste helft, bedoel ik dat daar met geen woord over kanker gerept wordt. Terwijl de tweede helft laat zien dat de humor juist heel goed met de drama/kanker ( ) gepaard kan gaan. Is juist het sterkste punt van de film. Waarom dan zo'n lange aanloop, denk ik dan.

avatar van IcU

IcU

Om de personages goed neer te zetten en hun verhaal te vertellen. Des te harder komt de klap van kanker aan, bij mij in iedergeval.

avatar van Quido

Quido

remorz schreef:

Dan had ook jij het tweede deel nooit zo beleefd als nu denk ik.

Zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met het erg beperkte budget. Ik had er overigens totaal geen last van. Lekker realistisch en alledaags. Daar schort het in veel films nogal eens aan.

• 11954 berichten

Ik snap wel enigszins wat je bedoelt, maar zie het als twee aparte verhaallijnen: de vriendschap en de kanker. Of zoiets

Quido schreef:

Dan had ook jij het tweede deel nooit zo beleefd als nu denk ik.

Dat kan . 'als de eerste helft er niet was geweest' is ook wel sterk. Ik vond een halve film wel een erg lange aanloop (en ook niet nodig om personages neer te zetten, IcU. Die kan ik ook in andere situaties leren kennen).

Waarschijnlijk wel. Is eigenlijk ook geen verwijt, het had de film wel meerwaarde kunnen geven.

avatar van Latesta

Latesta

De eerste helft kan toch ook helemaal niet over kanker gaan... Het is een flashback en Simon heeft daar helemaal geen kanker. Als die flashback voorbij is praten ze toch regelmatig over de kanker die Simon heeft.

avatar van EazyE

EazyE

Eerste helft van de film was wel goed. Goede humor en leuk verhaal. Vond de tweede helft wat minder. Gebeurde gewoon niks meer alleen wachten tot hij dood ging. Beetje saai.

avatar van Webby

Webby