Thirteen (2003)
Met onder meer: Evan Rachel Wood, Holly Hunter en Nikki Reed
Gesproken taal: Spaans, Portugees en Engels
Releasedatum: 4 maart 2004
Plot Thirteen
"It's happening so fast."
Thirteen is het verhaal over de soms harde tienerwereld. Voor de dertienjarige Tracy (Evan Rachel Wood) verandert het leven totaal, wanneer Evie (Nikki Reed), het mooiste en populairste meisje van de school, haar meetrekt in een wereld van seks, geweld en drugs.
Tracy Freeland
Cynthia
Rafa
Medina
Thom1994
*Joly*, Quote anders alles in een bericht .. is misschien handiger.
Awake78
Waarom
Voor een klote film vind ik 2 sterren nog best een mooie score.
AnthonyG.
Wat een vervelende film om naar te kijken, toch nog 2.5 ster omdat het acteerwerk en andere technische kanten goed zijn.
flipflop
Origineel gefilmd, sterke acteurs en een goed script. Wel moet ik zeggen dat het geen aangename film was.. de film had een aantal schokkende en best heftige scenes. Het is zo'n typische film die een vieze nasmaak in je mond achter laat. Persoonlijk trok ik het sfeertje maar ik kan begrijpen dat mensen niet zo'n zin hebben om naar zo'n depressieve film te kijken. Maar volgens het boekje staat de film in ieder geval als een huis.
DjFrankie
vond ik ook alleen het laatste half uur was boeiender, een van de mindere uit dit genre.
Cybill.
Ik was zelf 13, 14 ofzo als ik deze film heb bekeken en het is heel lang mijn favoriet geweest! Het is dan ook zo dramatisch allemaal. Veel jonge meisjes kijken op naar mensen zoals Evie. De looks en stoer gedrag, de piercings... Ze willen indruk maken op haar of vriendinnen worden. In deze film heeft de thuissituatie ook wel zijn invloed op het hele gebeuren, waardoor Tracy nog sneller meegesleurd wordt in de miserie. Ik vond het allemaal realistisch. Je ziet ook dat de meisjes worstelen met hun puberteit. Ze zijn geen kind meer, maar nog lang niet volwassen. Ik vond het misschien een beetje jammer dat je ziet aan de hoofdpersonages dat ze ouder zijn dan 13. Van mij had de film even goed sixteen mogen noemen. Maar toch knap geacteerd en aangrijpend. Het einde was misschien wat kort, want je blijft met heel wat vragen zitten. Maar dat was de bedoeling volgens mij. En ik geef de volle 5 omdat het een film is die me altijd goed is bijgebleven!
InAPolaroid
Ik vond het een uitmuntende film. Ik vond de manier van filmen juist wel mooi gedaan net als de kleuren. Iedereen zijn eigen mening, natuurlijk, maar ik vond het erg goed gedaan!
De acteerprestaties waren ook uitstekend. Erg overtuigend neergezet waardoor het soms best wel een beetje angstig werd. Ik vond de scenes waar Tracy zichzelf in haar polsen sneed wel erg overtuigened neer gezet. Mooie ondersteunende muziek ook, vooral in het park. Goede scene!
Goede film. Hoewel hij waarschijnlijk niet voor iedereen is. Misschien meer voor vrouwen dan voor mannen?
TragieStar.*
Neehoor,
Ik vind deze leuk voor mannen en vrouwen.
Wat boeit dat.
Tegenwoordig word alsmaar gezegd dat alles voor vrouwen is maar dat is niet zo. Ook een man kan zulke dingen leuk vinden.
pooper
is deze film 16+?
(stond in onze gids: het gaat over kinderen onder de 16 maar is wel 16+)
SmuttWars
is deze film 16+?
(stond in onze gids: het gaat over kinderen onder de 16 maar is wel 16+)
Ja, moeilijk te bevatten zeg! pff (cynisch)
xJennyyy
haha, zeker raar!
agja, toen ik hem keek was ik zelf ook 13 en het is zo lang een favoriet geweest..
heb hem toevallig gisteren nog een keer bekeken met een vriendin...
blijft een top film!
LuCos
Gisteravond gekeken, en ik moet zeggen dat ik toch ben verrast. In het begin moest ik een beetje wennen aan de cameravoering, veel te veel gewiebel waar ik af en toe misselijk van werd. Maar hier en daar een long take maakte dat weer behoorlijk goed, met een long take kun je me snel overtuigen
Af en toe vond ik het verhaal wel iets te overdreven, niet zozeer de situaties die er in voor kwamen, maar hoe Tracy soms uit flipte tegen de moeder. Op een gegeven moment begon ik er een beetje aan te irriteren, wat erg jammer is want over het algemeen acteerde iedereen prachtig.
Zeker de moeite waard om te kijken!
CaptainTwisted
Geniale film. Het blijven aparte wezens, die vrouwen....
Leuke film die weer is een leuke, maar ook harde inzicht geeft in de pubergeneratie van Amerika. Nikki Reed, Evan Rachel Wood en Holly Hunter zijn alle drie in topvorm en die slepen je eigenlijk ondanks het simpele plotje met speels gemak door de film heen.
Wel grappig om te zien wat destijds "hippe" kleding was, dat zou nu niet meer kunnen.
K*D
Een erg sterke en overtuigende film. Het is een goeie script en werd overtuigend geacteerd.
Dosis
Het camera werk is goed, alhoewel het soms wel even wennen was. Bij het stukje dat Tracy Evie opzoekt, terwijl de ouders bij de bios zijn, had ik even het idee dat ik zelf stoned was.
Het acteren is uitmuntend gedaan, door alle personages in de film, maar metname door Evan Rachel Wood. Het feit dat de beide meisjes geen 13 leken nam ik voor lief.
Het verhaal zelf vond ik eigenlijk één depri zooitje, waardoor je na het kijken toch even wat minder vrolijk bent. Het einde vond ik wat raar, en van de laatste scene (Op dat draaiding) snap ik niet wat de toevoegende waarde is. Ook het realisme betwijfel ik, wat een heleboel mensen hier zo zit aan te prijzen. De kans dat dit op je 13e al gebeurt is naar mijn weten nihil, en dit soort heftige verhalen gebeuren in mijn beleven (als ze voorkomen) meestal rond je 15e, op zijn vroegst. Een voorbeeldje: Ik kan me niet inbeelden dat een meisje van 13 op het idee komt om in zichzelf te gaan snijden..
Al met al een 3 sterren voor het uitmuntende acteerwerk, het goede camerawerk, en het verhaal wat wel een goed inzicht geeft in hoe het is, maar waarvan ik denk dat ze de meisjes een jaar of 2 ouder moesten laten zijn.
maarten1991
Mooie film, wat make up wel niet kan doen. Aan het einde van de film leek Wood wel 4 jaar ouder
Minotaures
Het blijven aparte wezens, die vrouwen....
Geeft zeker de ware realiteit van de gemiddelde vrouwlijke tiener.
greek-oth
ik vind het een leuken film
met goeden acteurs maar van mij had hij eerder 16 mogen heten
Minotaures
Nou, na een tijdje was het toch maar tijd om deze eens een keer te zien. Ik vond het een goed geacteerd en best een realistische film.
Tracy's moeder was ook erg coulant tegenover haar. Mocht mijn kind zoiets doen, had ik het erg duidelijk gemaakt om zoiets nooit meer te zien gebeuren.
Tracy's mentor en vriendin, Evie, was ook goed in haar rol. Ze kwamen beiden erg sletterig over en dat was een punt van de film die goed gelukt is.
Ook was het erg jammer om te zien hoe een beleefd en keurig meisje in zo'n soort groep terecht komt en langzaam veranderd in een andere persoon.
De problemen en omstandigheden zowel thuis, als op school en straat waren ook lekker chaotisch goed op beeld gebracht (ruzie maken, stelen, liegen, etc.).
De meeste drama films die ik zie laten geen indruk of wat dan ook achter, maar bij deze was ik echt in 't verhaal meegesleurd en overtuigd.
stefan dias
Ik heb deze film gezien met mijn dochter van, jawel, dertien.
Schokkend bij momenten. Je wil nu eenmaal niet graag denken aan je dochter die vervelende eikeltjes moet gaan pijpen om toch maar aanvaard te worden.
Mar dat was natuurlijk exactly the point.
Een hele goede film, zker gezien vanuit pedagogisch standpunt. Geen al te moralistisch voorgekauwde onzin, maar uit de eerst hand geboekstaafde, waargebeurde feiten.
En dan nog wel geschreven door het meisje dat in deze film 'the bad girl' speelde als ik het me goed herinner.
Aanrader voor mensen met dochters.
Akkiej
Prima dramafilmpje. Je wordt de hele film door meegesleurd in het verhaal, er was eigenlijk niet echt een moment waarbij ik me verveeld heb. Ook het camerawerk is apart, maar niet storend vond ik. Maar je moet er wel van houden, je kunt je er ook mateloos aan gaan irriteren.
Het enige minpunt was de leeftijd van de meiden. Dertien jaar vond ik persoonlijk wel een beetje een erg jonge leeftijd, waardoor het soms een beetje ongeloofwaardig werd.
Het grote pluspunt waren de geweldige acteerprestaties, petje af!
Simoensk
Prima film, alleen stoorde ik mij aan het feit dat die meisjes helemaal geen 13 zijn maar eerder 16.
stefan dias
mmm… ik vrees dat je erg kan schrikken als je sommige 13-jarigen ziet. En over dit soort meisjes gaat het nu net in deze film.
ExXxtreme
deze film zorgde er dus voor dat mijn vriendin zich 9 jaar lang heeft zitten snijden...

Så som i Himmelen

The Basketball Diaries
Drama / Misdaad, 1995

SLC Punk!
Komedie / Drama, 1998
verslavingdisfunctioneel gezinteen angstmeerderjarig wordenunderage drinkingmakeovertattoo shop peer pressureoverachieverflunking out of schoolglue sniffing vrouwelijke regisseurself-harmgirl with piercings moeder dochter relatieteenage protagonistteenager