Thirteen (2003)
Met onder meer: Evan Rachel Wood, Holly Hunter en Nikki Reed
Gesproken taal: Spaans, Portugees en Engels
Releasedatum: 4 maart 2004
Plot Thirteen
"It's happening so fast."
Thirteen is het verhaal over de soms harde tienerwereld. Voor de dertienjarige Tracy (Evan Rachel Wood) verandert het leven totaal, wanneer Evie (Nikki Reed), het mooiste en populairste meisje van de school, haar meetrekt in een wereld van seks, geweld en drugs.
Tracy Freeland
Cynthia
Rafa
Medina
Henry Spencer
Gezien op filmfestival Gent.
Wel aangrijpend en eigenlijk toch weinig gemerkt van het aangewreven racistische standpunt. Het einde was gaf een wat onafgewerkte indruk, maar over het algemeen goeie acteerprestaties en vlotte overtuigende regie.
Patp
Schitterend en boeiend! Een soort Kids(1995) maar dan vanuit vrouwelijke tieners gezien.
Een MTV-achtige stijl van filmen met weinig steadies en continu meelopend met de persoon die wordt gefilmd. Indringende blow-scenes, tongpiercings die worden gezet en naalden die flink fout met drugs armen in gaan...
De ID met de hoofdrolspelers is sterk door de manier van filmen. En waren halen ze die zeer sterk-acterende tieners vandaag ?
Kon Johnny de Molll nog veel van leren..
Heel cool Holy Hunter als geflipte alleenstande moeder die het niet allemaal meer trekt.
Gedurfd(drugs), gewaagd(minderjarigen) en voor x-perimenterend!
Een 4 (van 5).
Jordy
't Is allemaal niet zo bijzonder origineel, beetje Ware Woensdag Avond film, beetje Kids. Wat het toch prima de moeite waard maakte was dat het inderdaad allemaal erg geloofwaardig geacteerd was. Opvallend ook dat één van de meiden ook mede-schrijfster van de film is, de film gaat over dingen die haar als 13-jarige zo ongeveer zijn overkomen.
Maar dat laatste shot... waar GING dat over?
Pierre1
Trailer net gezien, geeft me niet direct de drang om 'm te gaan kijken.
manic
De malle molen van het leven. Of
het was allemaal een visoen van een stervende ná de laatste zelfverminking. Het beeld was immers ook in vage kleuren.
manic
Ik moet zeggen dat ik eigenlijk het hele laatste kwartier niet helemaal kon plaatsen. Ze valt flauw en dan opeens is de afwikkeling heel snel en vager in sfeer. Is dit misschien om de afloop interessanter te maken dan het in werkelijkheid is?
manic
hoho ik ben er mee bezig
en dan nog vraag ik mij af wat er dan gespoilerd wordt?
De Knip
Goeie en boeiende film, die beeld geeft hoe het kan verkeren met tieners die erbij willen horen en wat voor effect dit heeft op het gezinsleven.
Wie wordt er gebruikt c.q. misbruikt, zijn de vragen die de kijker bezighouden. Interessant filmpje.
***1/2
rolsnol
Ja was het kijken zeker waard.
Ik heb mindere films gezien.
Het zou een doorsnee gezin kunnen wezen ergens in de wereld.
het moraal van het verhaal: neem geen drugs, ga niet met de verkeerde vrienden om.
Of zonder moraal, gewoon lekkere film.
Deze film kijkt gewoon lekker weg, en is wel een aanrader.
Niet in de bioscoop maar thuis
3.5 ster
Newbie
In belgie komt ie eind januari in de bios,niet?
edit: ik ben juist gaan kijken hij komt de woensdagin bios
Lijkt me wel een interessant filmke, ga 'm zeker en vast bekijken.
Degelijke film, die eerder en beter gedaan is, maar toch nog makkelijk kijkt.
Misschien dat daar ook het grootste probleem van de film ligt. Het is geen mooie gedachte, ik besef het, maar ergens is de situatie van het hoofdpersonage simpelweg haar eigen fout. Niet dat ze het verdient, maar ze is er wel voor verantwoordelijk. Veel sprake van medeleven was er bij dan ook niet.
De film wordt wel degelijk in beeld gebracht, en de tijd loopt vlot. 3*, voor een solide film die ergens een beetje blijft hangen tussen kick in the groin en crowdpleaser.
Film waar ik wat dubbele gevoelens aan overhou.
reveal
wel een goeie film maar de einde niet!!!
idd, wat we van de laatste 2 minuten moesten maken weet ik ook niet, maar met de rest ga ik niet akoord. Ik geef toe dat het einde een beetje te ideaal en te mooi was uitgedraaid. Maar toch... Alleen al de manier waarop alles in beeld gebracht werd vond ik prachtig. De manier waarop het beeld geleidelijk alle kleur verloor naarmate de positie van het meisje meer verziekt raakte. En ze er dan na een nacht slapen terug kleur in leven te bespeuren is. Net als in het echte leven
ACiD4BLooD
mensen deze film is echt geen 3,5 waard
gaat over 2 huppelkutjes die popi jopi willen zijn
als er nou nog wat sex te zien was in de film dan was die misschien nog het kijken waard geweest
De Knip
Acid --> ik heb even bij je profiel gekeken en er staat een duidelijke fout:
Geslacht: Man
bioscoopzaal
Op het feit dat dit een uiterst debiele opmerking was en je blij mag zijn dat we je niet opschrijven voor pedofilie.
Bovendien schrijf je "seks" met "ks".
ACiD4BLooD
bioscoopzaal volgens mij weet je niet hoe oud ik ben dus die opmerking slaat nergens op
en ten tweede werd er jou iets gevraagt?
Als niemand hier iets neerzette zonder dat het hem gevraagd werd, zou het een saaie boel worden...
B0MBaMoVi3Fr3@K
ik wil het zeker gaan kijken ...lijkt me een leuke film? vertel me is hoe het film is leuk/saai/dom/goed...
saske
ik wil hem wel zien als hij in de videotheken ligt
scipio
Mooie en ontroerende film. (spoilers hierna) Inderdaad het verhaal over twee "domme" meisjes die populair willen doen. Tja, ik kan ze niet echt verwijten, zeker Tracy niet, dat ze "dom" zijn, ze zijn immers 13, hoe kun je dan dingen in de wereld relativeren enzo? Dat ze er graag bij wil horen en erkenning krijgt, Tracy dus, , tja... wie wou/wil dat niet op school, zeker als je enorm onzeker bent en zwak in je schoenen staat? Zeker als het erbij horen een spannend leven geeft, terwijl je huidige leven "saai" en "braaf" is. Tja, dan gaan meisjes van 13 zich kleden als meiden van 20, dat zie je in Nederland ook, en tja, dat trekt een en ander aan volk aan dat een spannend leven kan geven. Dat zal in Nederland ook wel gebeuren, met alle gevolgen vandien (zoals loverboys etc). Het ontbreekt in de film gelukkig aan allerlei moralistische (slot)betogen/beschouwingen zodat de kijker zelf maar een oordeel moet vellen. Misschien zou de ondertitel van de film "moeders hou je dochters binnen" kunnen zijn (toch moralistisch). Tot slot die draaimolen: die is misschien bedoelt om te laten zien dat Tracy weer kind is geworden. Volle 4 uit 5!
Jordy
Spoilers plaatsen doen we via de spoiler-tags, lees svp de FAQ. Al vind ik het wel meevallen in je bericht.
U-96
- 2076 stemmen
Ik zag vanochtend een scene hiervan op tv... Sjonge jonge, ik kan me echt doodergeren aan dat soort sletjes, die alleen maar denken aan status, uiterlijk en jongens-lokking... Maarja, zo ziet de hele westerse wereld er al uit he...
jacqueline 30
heb de film gezien nou die viel even vies tegen he ,de beschrijving zag der goed uit maar het was echt zonde van mijn tyd , dus ik zou zeggen saske huur maar lekker een andere film.
aSMoDeuS
13 in een dozijn...
Niets aan toe te voegen, zonde van je geld...
Wicked
Beetje standaard filmpje...
Heb niet de moeite op kunnen brengen om hem in 1x te kijken, ging liever slapen. Dat zegt wel genoeg voor mij.
Beetje standaard hoe-gaat-het-mis film.
Die meiden werken wel flink op je zenuwen trouwens.
M0/!3FR3@K
HoI ik wil weten of deze film ook in utrecht gaat spelen...

Så som i Himmelen

The Basketball Diaries
Drama / Misdaad, 1995

SLC Punk!
Komedie / Drama, 1998
verslavingdisfunctioneel gezinteen angstmeerderjarig wordenunderage drinkingmakeovertattoo shop peer pressureoverachieverflunking out of schoolglue sniffing vrouwelijke regisseurself-harmgirl with piercings moeder dochter relatieteenage protagonistteenager