• 9.380.120 stemmen

Met onder meer: Evan Rachel Wood, Holly Hunter en Nikki Reed

Gesproken taal: Spaans, Portugees en Engels

Releasedatum: 4 maart 2004

Plot Thirteen

"It's happening so fast."

Thirteen is het verhaal over de soms harde tienerwereld. Voor de dertienjarige Tracy (Evan Rachel Wood) verandert het leven totaal, wanneer Evie (Nikki Reed), het mooiste en populairste meisje van de school, haar meetrekt in een wereld van seks, geweld en drugs.

avatar van Andrea99

Andrea99

Begon goed, sprak me echt aan. Niet zo standaard. Alleen klopte sommige dingen niet echt, wanneer ze een tongpiercing laat zetten, praat ze direct erna al weer helemaal gewoon. Dat klopt dus niet. Ook lijken ze ABSOLUUT geen 13, dat is erg nep. Verder hou ik niet heel erg van films met open/slecht einde. Toch mooie film, goed gespeeld. Je blijft er over denken, indrukwekkend. *3,5

avatar van tevelenco

tevelenco

Goede, harde en realistische film.

Met een goed verhaal over een meisje in de puberteit en al de problemen die daarbij horen.

Mischien wel wat overdreven maar wel goed in beeld gebracht en overtuigend geakteerd.

Ik vond het vooral mooi om te zien hoe het eerst zo naieve meisje Tracey gaandeweg de film veranderd in een echte slet.

avatar van LivingShinigami

LivingShinigami

Zeer realistische film en ook een zeer harde.

Het is wel zo dat 13 me een beetje jong lijkt (maar zoals al gezegd: deze film komt uit de VS)

De actrices zagen er wel geen 13 uit dus eigenlijk kon ik me inbeelden dat het om al wat oudere meisjes ging.

avatar van RoOmieY

RoOmieY

zeker een aanrader..

top film

avatar van HeatWave

HeatWave

Af en toe ligt de tiener-rebellie er wel erg dik boven op maar toch vind ik het een erg interessante film, die toch goed aangeeft wat er zich in de wereld van veel tieners afspeelt.

Een interessante periode tussen kind en volwassen worden, maar niet altijd gaat alles over rozengeur en manenschijn.

avatar van Word_Play

Word_Play

Man..ik hoop niet dat ik ooit zulke dochters krijg..

avatar van superbassie

superbassie

Net gezien, indrukwekkende film.

Enig minpuntje, ze raakt erg snel bevriend Evie en draait ook erg snel door. Pluspunt: heel knap geacteerd. Vooral Evan Rachel Wood, waarvan de 'verandering' goed gespeeld wordt. En het einde...dat hoort gewoon bij zo'n film.

avatar van Miss_movie

Miss_movie

Indrukwekkend,

ze zagen er inderdaad niet 13 uit maar ze waren toen 15...

Evan Rachel wood(tracy louis Freeland), Nikki Reed(Evie zamora) Holly Hunter(Melanie Freeland) alle 3 uitstekend geacteerd.

Ik vond het vooral ook zielig voor die moeder!

avatar van Moviestar

Moviestar

Uitstekend harde film die je doet denken.

Ik lees enkele berichten over de leeftijd van de dames dat ze geen 13 lijken maar ik weet niet of jullie de laatste tijd wel eens de straat op gegaan zijn? DAT is dus juist het probleem ze zien er ook niet uit als 13 waardoor ze overal in komen onder andere. Hier in NL zie je dat ook op straat, meisjes die je 17/18 schat maar die dan 14/15 blijken te zijn. Verder totaal geloofwaardig al zou je kunnen denken dat de opeenstapeling van gebeurtenissen en problemen wat overtrokken zou kunnen zijn. Maar ik geloof wel dat als je eenmaal meegesleept wordt het allemaal ver kan gaan. Uitstekend en gedurfd geacteerd door met name Wood en Reed. Oscarnominatie voor Hunter was terecht evenals dat het alleen bij een nominatie bleef, onterecht dat Wood niet is genomineerd wat mij betreft. 4.5*

avatar van Miss_movie

Miss_movie

Indrukwekkend,

ze zagen er inderdaad niet 13 uit maar ze waren toen 15...

Tegenwoordig zien ze er zowat allemaal wat ouder uit!

Evan Rachel wood(tracy louis Freeland), Nikki Reed(Evie zamora) Holly Hunter(Melanie Freeland) alle 3 uitstekend geacteerd (de rest ook antuurlijk).

Ik vond het vooral ook zielig voor die moeder!

Thirteen krijgt van mij een dikke 4,5* !!

avatar van *Joly*

*Joly*

Alles wat Tracey Louis Freeland heeft meegemaakt, heeft Nikki Reed in het echt meegemaakt... Dus ze hadden eigelijk de rollen moeten omdraaien Nikki speelt Tracey en Evan speelt Evie ...

avatar van RealLife

RealLife

3.5* voor deze zeer aangrijpende, realistische film.

1* voor het overdonderend acteerwerk, echt waw

=> 4.5*

avatar van Moviestar

Moviestar

*Joly* schreef:

Zag inderdaad op imdb.com dat het script mede door Nikki Reed geschreven is. Misschien te moeilijk voor haar om "zichzelf" te spelen. Wat gezien de film best kan begrijpen.

avatar van peruaansefilm

peruaansefilm

zeer goede film zat/ zit nog steeds te twijfelen of ik hem nou wel of niet in mijn top 10 doet.. maar welke moet ik er dan uitdoen ? Zeer realistische film

avatar van Rozepoester

Rozepoester

Deze ga ik binnekort kijken *schaamt zich* hij lijkt me echt wel vet.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Aaardige film. Kleurgebruik is erg goed gedaan. Je beseft het niet heel erg, tot het op den duur helemaal zwart-wit is bijna en dan de kleuren weer terug komen.

En realistisch? Ik weet het nie. Voor 13 zou het misschien wel kunnen in slechte gevallen. Ik en vrienden van mij hebben echter wel net zulke, of misschien nog wel extremere dingen meegemaakt. Alleen hoe erg de situaties ook waren achteraf, we zijn wel altijd vriendelijk gebleven. Ik denk ook niet dat het altijd met schreeuwen en schelden gaat. Het is juist des te gevaarlijker als je kapot gaat en het zo doet dat de buitenwereld het niet op het eerste gezicht ziet. Toen was ik al wel ouder EN natuurlijk geen meisje dus kan hier misschien niet over oordelen, al zaten er in onze vriendenkring ook meiden. Waarschijnlijk is dit over 13 jarige meisjes wel een heftig scenario.

avatar van *Nientjah*

*Nientjah*

Mooie film. Soms was het een beetje clichématig, maar soms kan dat gewoon niet anders omdat zulke dingen zich in het echte leven ook zo afspelen. Ik vond de film ook erg realistisch en hard.

3,5 sterren.

avatar van bootylicious

bootylicious

Een goed verhaal. Goed geacteerd. 'n mooie film dus.

avatar van Betjeuhx

Betjeuhx

Mooie film. Een echt tiener-verhaaltje. wel erg jamer dat de montage en de filmbeelden niet echt van een mooie kwaliteit zijn..

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Betjeuhx schreef:

Je hebt gelijk, maar dat vond ik niet jammer. In tegenstelling, het was een groot pluspunt; het maakte het geheel (nog meer) realistisch.

avatar van HoutenNils

HoutenNils

Ik vond het een matige film voor de grote aandacht die eraan geschonken is.Het zit vol met cliches.Wat overblijft is alleen maar geschreeuw en ruzie tussen moeder en vader.Het einde is ook slappe hap.

avatar van nightbreed

nightbreed

Erg mooie film die de generatiekloof tussen ouder en kind (in dit geval moeder en dochter) weergeeft en ons vooral een kijkje geeft in het leven van een tienermeisje en wat zij allemaal belangrijk vindt.

Goed acteerwerk en een mooi verhaal.

Cijfer: 4

Racistische taal verwijderd. User na tig waarschuwingen geband.

avatar van maaikee

maaikee

Geweldige film, vooral het acteerwerk van Evan Rachel Wood was geweldig. Erg realistisch op een paar kleine foutjes na.

4,5 *

avatar van bootylicious

bootylicious

Niet realistisch?

beetje overdreven?

Ik ken zeker 2 kinderen die net zo de verkeerde kant op zijn gegaan!

tegenwoordig komen er steeds meer KINDEREN in het ziekenhuis met alcoholvergiftiging. blowen gaan ze steeds vroeger doen. met iemand naar bed ook.

dus het is zeker niet onrealistisch!

avatar van Kevin_1989

Kevin_1989

Goede film! Evan Rachel Wood acteerde heel goed. De film bevat ook een heel realistisch verhaal, wat gelukkig niet wordt overdreven.

Voorlopig 3,5 ***

avatar van Elsenburg

Elsenburg

Tijdje geleden zien, vette film, alleen 1 vraagje:
Wanneer Tracie Evie's rug gaat insmeren heeft Evie één of andere botte vleeswond op haar rug. Tracy kijkt daar dan even naar, en dat is het. Wat voegt dit toe aan de film? Zien wij kijkers dan hoe bot Evie het heeft gehad? En if so, waarom gaat de film daar dan niet wat verder op in?

avatar van Sifra

Sifra

Nou ik heb m een tijdje geleden gezien en dr was toch iets dat ze mishandeld was ofzo?

dan denk ik dat het alleen daar op duid zegmaar en voor de rest niks.. as far as i'm concerned

avatar van film88888

film88888

Zeer realistische film met wel goed acteerwerk, en de film is wel ietsje te depresief vind ik, en waarschijnlijk is het ook iets dat elke dag gebeurt bij sommige meisjes, en ik ken wel wat vriendinnen, en ik moest er ook even aan denken sommige dat ik ken hebben dit ook al wel voorgehad niet alles, maar een deel, en mischien vindi k hem daarom te depresief. Het camerawerk kon ook veel beter was wat aan de lage kant. Toch een 3,0 waart

avatar van J.Bell

J.Bell

Elsenburg schreef:
Tijdje geleden zien, vette film, alleen 1 vraagje:

Volgens mij draait die film daar nu juist om, haar gedrag verklaart het allemaal...

Ze gedraagt zich niet voor niets zo.