Thirteen (2003)
Met onder meer: Evan Rachel Wood, Holly Hunter en Nikki Reed
Gesproken taal: Spaans, Portugees en Engels
Releasedatum: 4 maart 2004
Plot Thirteen
"It's happening so fast."
Thirteen is het verhaal over de soms harde tienerwereld. Voor de dertienjarige Tracy (Evan Rachel Wood) verandert het leven totaal, wanneer Evie (Nikki Reed), het mooiste en populairste meisje van de school, haar meetrekt in een wereld van seks, geweld en drugs.
Tracy Freeland
Cynthia
Rafa
Medina
Anarchist
**** is het dus geworden
film is enorm realitisch..nergens geforceerd(wat natuurlijk niet wil zeggen dat alle 13 jarigen zich zo gedragen)..en het acteerwerk is gewoon perfect.
het enige minpunt van kritiek is dat de film nergens moralistisch is en dat de kijker maar zelf de conclusies moet trekken...en zeer mogelijk ook de verkeerde conclusies..bv de ouders in de zin van ''moeder hou je dochters binnen'' en de tieners in de zin van ''wauw they're soo cool..ik wil ook zo zijn!''
het ontbrak me aan zo n boodschap in de zin van ''ouders wees eens normaal aub..je schaadt er alleen je kind mee''( zie de commentaar van hierboven) en kinderen..dom zijn is niet cool maar zielig en mogelijk zeer gevaarlijk..jezelf zijn,daarvoor durven opkomen en een -not giving a fuck what the others think houding wel...ookal heb je het moeilijk...ookal ben je eenzaam en je aanvaarding nodig hebt meer dan wat dan ook...we zien ook niet de mogelijke gevolgen van tracy's gedrag(onveilige orale sex..drugs..)en het beeld van het personage van evie dat we zien..of als tracy ze tenminste ziet evolueert niet met genoeg contrast van cool en populair naar zielig,dom en uiteindelijk zelf een slachtoffer..
het einde syboliseert vrijheid en zorgeloosheid denkik..voorafgegaan met de hereniging tussen moeder en dochter
Lavigne
ik vond het een goede film alleen de titel vind ik niet echt kloppen eigenlijk.
13 is wel erg jong voor zulk gedrag, het zal best eens voorkomen maar toch.
had er liever sixteen van gemaakt.
verder wel de keiharde waarheid over hoe het er op school aan toe gaat. 5 sterren!
jasha
Vond het de beste tienerfilm sinds "The Virgin Suicides" vandaar dus terecht een 4
feanaro surion
het enige minpunt van kritiek is dat de film nergens moralistisch is
Een enorm pluspunt in welke film dan ook. Als je niet alles voorgekauwd op je bordje krijgt en als een film eens niet een moralistisch oordeel heeft.
feanaro surion
Dus moet je alleen maar standaard brave filmpjes maken omdat het anders 'verkeerd geinterpreteerd' kan worden. Wat een onzin.
Anarchist
nee dat zei ik toch nooit? waarom verdraai je mijn woorden?
ik vind het juist heel goed als een film een bepaalde problematiek in beeld wil brengen en hierin natuurlijk ook slaagt..thirteen is geen schindler's list..het gaat over zo een complex iets dat men zeer verkeerde conclusies zou kunnen trekken..bijvoorbeeld: tieners kunnen zich door zulk gedrag aangetrokken voelen en ouders kunnen iets krijgen van ''moeders hou je dochters binnen''..de film biedt geen oplossingen en laat niet zien hoe de situatie aangepakt zou moeten worden en wat de ouders en wat de tieners verkeerd doen en denken..
misschien moet je lezen wat ik op pagina 7 onderaan gepost..kinderen hebben echt zo een bepaald complex van hun ouders..ze hebben altijd zo iets van ''da zijn ouders''..you know..en bij bijna iedereen is dat maar dat suckt..ouders moeten is voor een keer tof zijn en dat wilt niet zeggen dat ze alles moeten toelaten ofzo..maar ga naar pagina 7..daar staat het wat uitgebreider..als je wilt weten wat ik bedoel
darkRomance
13 is wel erg jong voor zulk gedrag, het zal best eens voorkomen maar toch.
had er liever sixteen van gemaakt.
Ik ben nu veertien en zestien lijkt me een beetje te oud. Misschien zou vroeger 16 een betere leeftijd geweest zijn voor die problematiek, maar ik kan zelf zien uit eigen ervaringen daat het zeker voor 16 begint. En 13 is zo'n beetje de leeftijd waarin je erbij wilt horen en alles zou willen doen om er bij te kunnen horen.
Ik vond het een mooie, maar iets wat commerciële film => ik weet niet waarom. Dat gevoel had ik gewoon. En inderdaad, zoals hierboven al eerder vermeld werd, vind ik ook dat het aanleiding kan geven voor tieners/pubers om tot zo'n gedrag over te gaan, want eigenlijk wordt er heel wat nadruk gelegd op het feit dat ze zich 'amuseerd'.
Toch een 4.5* omdat het een van de weinige films is, dat ik al heb gezien, rond deze problematiek.
adeila
gellof me mensen 13 is tegenwoordig echt de leeftijd voor dit gedrag, ikzelf ben inmiddels al weer 23, en was 10 jaar geleden lang niet zo erg als eze meiden, maar in de maatschappij van tegenwoordig waar de media veelte zeggen heeft is voor alles de leeftijd ver naar achteren geschoven.
goede film!!
feanaro surion
Wat een bullshit, er zijn vast mensen van 13 die dit meemaken en ook van 16. Maar dat dit zo veelvoorkomend is lijkt me niet
D-ark
Ik ben zelf 13 dus ik mmoet dit ook meegemaakt hebben dus niet
TimD
Dat slaat nergens op, niet iedereen maakt dit mee man -_-.
JorritS
Ik ben zelf 13 dus ik mmoet dit ook meegemaakt hebben dus niet
alsof iedereen dit meemaakt op z'n dertiende
tovenaar
Ik ben ook net zo oud geweest als Luke Skywalker en zat ook niet in de ruimte en was ook geen Jedi... pff kutfilms!
movie*freak
10 keer beter en confronterender dan Kids
idd prachtige film met een hele goeie boodschap
heb egt genoten
***1/2
Knisper
Het had zoveel beter kunnen zijn. Evan Rachel Wood is echt geweldig, zelfs hoofdletterwaardig: GEWELDIG! En Holly Hunter speelt ook goed. Maar ja, het verhaal slaat een beetje van de hak op de tak af en toe. Ze gaat 1 dag mee met de 'foute' vriendin, steelt 1 portemonnee en meteen zit ze al midden in de problemen. Het is niet dat de situatie langzaam wordt opgebouwd. En verder zitten er wel meer ongeloofwaardigheden in.
Vandaar, 3*. Als het verhaal beter in elkaar had gezeten. had er een meesterwijk in gescholen.
joeri15
mooie film
zou best geloofwaardig kunnen zijn voor een meisje uit Amerika die mee wordt getrokken zo'n wereld in. Dit gebeurt in NL meestal op wat latere leeftijd. Dus wat dat betreft D-ark, ga jij het nog meemaken misschien, maar ligt ook aan jezelf. Verder inderdaad wel een film met een snelle overgang van het ene fragment op het andere.. dat is minder.. 3*
matthijs_013
"haar meetrekt in een wereld van sex, GEWELD en drugs"
Waar is het geweld dan? of bedoelen ze mentaal geweld ofzo??? :S
Knisper
Nou ja, Evan Rachel Wood wordt in de film bewusteloos geslagen en zo zijn er vast wel meer dingen te filmen, dus het is er zeker wel, maar wel in iets mindere mate.
matthijs_013
Geweldige film, toch is het verhaal onrealistisch. Ik weet dat de kinderen van tegenwoordig wel anders zijn dan die van de jaren 50
, maar het wordt hierin wel sterk overdreven
toch vond ik het gewoon een hele mooie film en heeft een plek in mijn top 10
Kisje
Goede film, vaag begin, maar wordt wel duidelijk naarmate je de film ziet natuurlijk
! Is wel afgeschilderd door de critici en vind ik wel jammer, want dit is zeker geen slechte film!
tekie
heej,
ik heb deze film 4* gegeven en ik herken wel wat uit de film. Alleen neit bij mezelf, bij een vriendin. Zij ging ook steeds minder met ons om en deed niks meer met school. Ze ging ook met iedereen naar bed..Zij was ook heel erg veranderd..
Ik vind dat er in deze film mooi geacteerd is, ik vond dat het geloofwaardig overkwam. Het minpunt vond ik dat ik het einde nogal raar vind. Er zit niet egt een einde aan vond ik zelf.. Misschien moeten ze maar een 14 maken

Een fourteen? NEE!
Het had juist een goed einde. Het is een dramatische film dus een dramatisch einde is gepast.
kArIzMa_TuRk

The Basketball Diaries
Drama / Misdaad, 1995

SLC Punk!
Komedie / Drama, 1998
verslavingdisfunctioneel gezinteen angstmeerderjarig wordenunderage drinkingmakeovertattoo shop peer pressureoverachieverflunking out of schoolglue sniffing vrouwelijke regisseurself-harmgirl with piercings moeder dochter relatieteenage protagonistteenager