Genre: Roadmovie / Biografie
Alternatieve titel: The Motorcycle Diaries
Argentinië / Verenigde Staten / Chili / Peru / Brazilië / Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Frankrijk
Geregisseerd door: Walter Salles
Met onder meer: Gael García Bernal en Rodrigo de la Serna
Gesproken taal: Spaans
Releasedatum: 25 november 2004
Plot Diarios de Motocicleta
Gebaseerd op de reisverhalen van Che Guevara, één van de leiders van de Cubaanse revolutie. In zijn memoires beschrijft Guevara de avonturen die hij samen met zijn beste vriend Alberto heeft gehad tijdens zijn tocht, begin 1952, door Zuid-Amerika met de motor.
Ernesto Guevara de la Serna
Ana María Guevara
Juan Martín Guevara
Uncle Jorge
wiebew
mooie film. deze kan ik blijven zien. de eerste keer dat ik de film zag, had ik een boven-gemiddelde che guevara periode. maar nog steeds, nu ik totaal anders denk over zijn latere carriere (en dan vooral die tijdens zijn verblijf in cuba), blijf ik het een mooie film vinden.
QuidQuoPro
Voor degenen die helemaal warm worden voor dit figuur:
In 1959, Che Guevara was appointed commander of the La Cabana Fortress prison. During his term as commander of the fortress from 1959-1963, he oversaw the execution of what some estimate to be approximately 500 political prisoners and regime opponents. Many individuals imprisoned at La Cabana, such as poet and human rights activist Armando Valladares, allege that Guevara took particular and personal interest in the interrogation, torture, and execution of some prisoners.
moviegirl
Wat een gezeik toch om wat Che alemaal op zijn geweten heeft. Het gaat hier om de film dat naar mijn menig prachtig is.
QuidQuoPro
Het wachten is op een poetische film over een motortocht van Pol Pot bedoel je ????
De Blauwe Rijder
Hitler schijnt in de jaren 20 ook excentriek leven te hebben geleden, ook maar een mooie film over maken??
klute89
Klinkt goed
Madecineman (moderator films)
Denk dat er een beetje te makkelijk aan het feit voorbij wordt gegaan wat de kern van de film is, die staat imo namelijk los van de persoon Guevara. Het is een roadmovie waarbij twee jonge mensen een reis ondernemen die hun leven verandert. Ten goede of ten slechte uiteindelijk is aan de geschiedenis om te beoordelen niet aan filmmakers.
En... Che Guevara is voor mij geen held (het tegendeel zelfs) en toch vind ik dit een mooie film.
The Last
Of de film nou over Che Guavara gaat of niet en of de gebeurtenissen waarheidsgetrouw zijn of niet kan me niks schelen. Het was zeer vermakelijk en de film kent 2 prima spelende acteurs en een geweldige sfeer.
Eerste gedeelte is echt geweldig, heb echt 50 minuten lang genoten van al die komische gebeurtenissen op de motor, de film zakt wat in als Ernesto en Alberto hun motor achter moeten laten, dan krijg je een saaie gedeelte waar ze te voet verder gaan, dat wordt gelukkig weer grotendeels goed gemaakt door die scene's op de boot, dan gaat de film echter weer de fout in, een grote gedeelte waarbij de 2 mannen verblijven in een dorp waar er zieke mensen behandeld worden, een aantal goede scene's, maar het haalt de vaart eruit die in het eerste gedeelte zat en de film zakt ALWEER in. Achja vond de saaie scene's sowieso niet slecht ofzo, alleen dat had liever wat anders gezien. Gemengde gevoelens dus, maar wel vermakelijk. Toch 3,5* voor het geweldige eerste deel en een aantal leuke scene's in het tweede gedeelte.
PS: Ik zie de film zelf in 2 gedeeltes hoor.
Apollinisch
Wist mij maar weinig te boeien. Meneer Guevara en zijn kompaan springen op de motor, doen een dorpje aan, springen weer op de motor, doen een ander dorpje aan en zo gaat het constant door. Natuurlijk, het is een roadmovie, maar de gebeurtenissen hadden elkaar wat mij betreft iets minder willekeurig op mogen volgen. Ik kon maar moeilijk in de film komen op deze manier. Bovendien komen al die bezoekjes zo nutteloos over, terwijl ze toch flink hebben bijgedragen aan de vorming van Guevara’s persoon. Ik had graag wat meer van de worsteling van Guevara gezien. Nu zien we slechts af en toe slechte leefomstandigheden (mijnwerkers hier, leprapatiënten daar) en Guevara die zich daarover kan opwinden. Behoorlijk simpel allemaal.
De reizen zijn niet veel interessanter. De hoofdrolspelers hebben niks (zinnigs) te melden, dus dan ga je extra op de beelden letten (waar iedereen mee weg lijkt te lopen). Ik vond ze eerder lelijk dan mooi, moet ik zeggen. Lelijk kleurgebruik en de cameravoering is storend (i.e. als de camera meebeweegt met de coupé (?) waar Ché en Alberto op een gegeven moment in zitten) of weinig opvallend. De natuur wist ook maar weinig bewondering op te wekken. Bijwijlen is er iets moois te zien maar het zijn vooral veel vlaktes die het beeld vullen – en waar je nogal snel op uitgekeken bent.
lucdecoster
Een film in 2 delen : met de moto en dan verder te voet en met de boot. Het eerste deel vond ik heel boeiend en grappig (vele valpartijen). De leukste valpartij was met die koeien. Daarna zakt het verhaal wat in elkaar met het gedoe aan de Amazone-rivier. Eerste deel : 9/10 en tweede deel : 5/10.
Van die jonge gast van 23 jaar kan ik moeilijk geloven wat hij nog allemaal later nog heeft uitgestoken volgens andere gebruikers, hij zag er erg braaf uit.
Aardige roadmovie, die mij vooral het eerste gedeelte van de film bij vlagen erg wist te boeien. Ben het met onderstaande post eens, dat de film daarna toch wel enigszins inzakt.
Tuurlijk zijn de beelden en plaatjes op de motor erg mooi en laat de regisseur ons zien dat Zuid-Amerika ook een fantastisch mooi werelddeel is. Ze komen een hoop mensen tegen op hun reis, maar juist daar ontbreekt een beetje de diepgang, die een films als The Straight Story bijvoorbeeld wel heeft en die van deze film een echte topper had kunnen maken.
Nu vind ik het een aardige film met mooie beelden, een paar aardige acteurs en dat was het dan wel.
Of Che Guevara nu goed of fout is geweest doet bij een film als deze volgens mij trouwens niet echt ter sprake. De film is immers objectief tegenover Guevara, net wat Knisper hieronder ook al zegt.
Profiel > Sorteervolgorde > Nieuwste bericht eerst
Profiel > Sorteervolgorde > Nieuwste bericht eerst
Precies!
Dat leest toch veel makkelijker? Of scroll jij altijd eerst naar de laatste pagina van een film Knisper?
Knisper
Verdomd, wat een mogelijkheden toch weer! Ik hou het zelf bij met het oudste bericht eerst, want anders moet je een discussie ondersteboven gaan lezen.
Mochizuki Rokuro
Precies!
Heb ik ook nieuwste bericht eerst. Dan lees je het nieuwste bericht altijd als eerste en loop je ook niet de kans dat je naar een andere pagina moet scrollen om voorgaande te lezen. Er staan er tenminste direct 30 onder.
Leland Palmer
Het eerste wat ik deed toen ik me hier heb aangemeld is die functie ook toepassen. Veel handiger om het eerste bericht eerst voorgeschoteld te krijgen.
Tjonge dat had ik vanochtend niet kunnen denken, dat het woordje "onderstaand" zoveel reactie teweeg zou brengen.
Maarre zoals kappeuter zou zeggen:
on-topic maar weer
tarentino
wat een ophef over che guevara, hij kwam in opstand tegen de onderdrukking, dat hij graag mensen dood schoot zegt me niet zoveel, dat doet immers elke soldaat. Niet dat ik dit goedkeur, maar dan moet je ook elke soldaat bekritiseren.
Parisa
Een film die er mooi uitzag en ik kon weereens Spaans luisteren.
Maar de minnen zijn er in te veel. Het eerste uur kon me niet boeien. Dat ze een paar keer van hun motor afvielen was was nog wel humor, maar de 'stoere mannenpraat' verveelde me al snel. Hoewel Che dan weer als heilig neergezet werd. Toen ze met de dorpelingen, die het erg slecht hadden, gingen praatten hoopte ik iets van passie op te pikken bij Che, maar als dat al zo bedoeld was kwam het niet zo bij mij over. Ik had liever gewild dat ik hem rustig in zijn rol zag groeien (en dat hoeft echt niet op zijn Hollywoods), maar nu bleef het echt zoals werd aangekondigd in de intro van de film. Ik denk wel dat ze dicht bij het echte verhaal zijn gebleven. Er is niets heel erg overdreven en de film deed me een beetje denken aan een documentaire. Ik denk dat het echt een film voor liefhebbers van roadmovies of Che is.
The Last
Mwah, doe er toch maar een halfje vanaf. Tweede deel verpest een hoop na het geweldige eerste deel.
Quaero
Onderhoudende film, niet meer dan dat. De valpartijen met de motor kwamen op mij haast Pietje-Bell achtig over, de beelden waren niet heel mooi. Dat de natuur mooi is, wil niet zeggen dat het mooi in beeld is gebracht.
Roowland
Ik zat eigelijk de hele tijd op iets te wachten wat maar niet kwam...
De mooie muziek maakt er nog 3 sterren van.
tonnyhk
Ik vond het wel een onderhoudende film. Niet een topper maar ruimschoots bovengemiddeld. Spetie komt terecht met de opmerking dat een andere " roadmovie" zoals the straight story wat meer diepgang heeft.
Daarom blijft deze film voor mij steken bij dikke 3,5 waar the straight story 4 sterren scoort.
Psyché et Amor
Walgelijke vertoning.
Heb je zijn dagboek/reisverslag dan wel eens gelezen? Waarop deze film gebaseerd is? waarschijnlijk niet... Che was in zijn jongere jaren veel gematigder.
Ik zou wel eens willen weten waarom je het precies een walgelijke vertoning vind!?
tarentino
en dan nog, hij vocht (in mijn ogen) voor een goed doel.
®Tc
2,5
Ik begon met hoge verwachtingen aan deze film maar na het bekijken komen er vooral 3 woorden in me op: Saai, traag en doelloos. Het mooie landschap van Zuid-Amerika, de scenes bij de leprapatiënten en de knappe acteerprestatie van Gael Garcia Barnal redden de film van een nog mindere score. Wat een teleurstelling.

Amores Perros

Abre los Ojos
Mystery / Thriller, 1997

Las 13 Rosas
Drama, 2007
gebaseerd op boekbraziliaansrevolutiecommunistischasthmaperuchilicuban revolutionche guevaraargentiniëmotorfietsguajira peninsulaleper colonybiochemist roadmovie