Geregisseerd door: Paul Thomas Anderson
Met onder meer: Jeremy Blackman, Tom Cruise en Melinda Dillon
Gesproken taal: Engels, Frans en Duits
Releasedatum: 23 maart 2000
Plot Magnolia
"Things fall down. People look up. And when it rains, it pours."
Een willekeurige, regenachtige dag in San Fernando Valley (Los Angeles). De levens van een stervende vader, zijn jonge vrouw, een verpleger, een beroemde verloren zoon, een politieagent die wanhopig op zoek is naar liefde, een nieuw en een voormalig wonderkind, een tv-presentator en zijn aan cocaïne verslaafde dochter komen samen in een web van verwikkelingen. Door de speling van het lot, toeval en menselijke interactie kruisen alle paden, een dag om nooit te vergeten.
Frank T.J. Mackey
Stanley Spector
Earl Partridge
Rose Gator
The One Ring
The One Ring ziet het licht!
Nou ja, de film stond allang op 5 sterren en heeft zelfs al ooit kort op #10 in mijn top 10 gestaan. Het is niet zozeer dat ik de film nu voor het eerst waardeer of zo.
Hmm, volgens mij waren dat Anderson's eigen woorden. Ik kan het mis hebben natuurlijk. Waarom zou Magnolia zo'n bewuste keuze zijn dan? Ben ik wel benieuwd naar.
Ik ben bijzonder lui momenteel, dus copy/ paste ik dit even uit de IMDB-FAQ:
Just as there are many thematic layers to the film itself there are several layers to the title:
*Magnolia Blvd. is a street in the San Fernando Valley where the film takes place. Some of the characters in the film I believe drive down this street.
*Magnolia sounds similar to "Magonia", a term created by Charles Fort (who wrote about strange phenomena and is referenced in the film's closing credits) which is an alleged place in the sky where things are kept until they fall from it.
*There is a legend that the bark of the Magnolia tree can cure cancer.
*A magnolia is a type of flower, which is used as a symbol throughout the film. The concept of the blooming flower has been used as an analogy for the film's structure and flow.
*Magnolia is an 8 letter word with 2 "a's", being the 2nd and 8th letters. This is an odd coincidence which relates back to the numbers 82 featured frequently in the film as a reference to Exodus 8:2: "If you do not let them go, I will send a plague of frogs."
The film is constantly addressing the juxaposition of peoples' lives. Throughout this film, characters are interacting due to happenstance either directly or indirectly. The characters are not all absolutely connected all the time, but they are in ways relative to each other like the petals of a flower. The reason a magnolia flower was specifically chosen to portray this theme is for all the reasons above.
Ik had er zelf nooit uitgehaald overigens. Maar feit is in ieder geval dat dit geen toeval is natuurlijk. "Things like this don't just happen".
Leland Palmer
Interessant, dat had ik nog niet eerder gelezen. Maar ik dacht dat het juist was van: ''This is something that happens'' in plaats van ''Things like this don't just happen''. Want dat verschilt nogal denk ik toch?
serpico
alexosnmr1
pfffff wat een zware film zag allemaal goede reacties staan dus dacht, deze film moet wel goed wezen ik hou wel van aparte artistiele films maar deze film gaat echt nergens over krijgt wel drie sterren voor de goede acteerperstaties
Leland Palmer
deze film gaat echt nergens over
Heb je de film met oogkleppen op gezien ofzo...?
alexosnmr1
Heb je de film met oogkleppen op gezien ofzo...?
nee dat niet maar had wel moeite op ze open te houden daarentegen. aan het stukje van je te lezen is deze film je bijbel dus heeft niet zo veel zin om te praten over deze film met jou. Je neemt die film wel erg serieus haha xxx
serpico

Maar desondanks bij vlagen hilarisch, vond je de show van Tom Cruise aan het begin bijvoorbeeld niet leuk?
snip
wel aardige film !
verhaal vind ik erg goed over het lot en toeval.
op het begin denk je van waar gaat dit over en na een uur merk je dat de verhalen naar elkaar toe lopen...
toch zijn het niet mij favoriete films maar toch een voldoende
Feli
Vanwaar toch al deze hoge quoteringen?
Ik heb het gevoel dat ik 3u van mijn tijd verspilt heb.
Feli
Ik lees hier veel prachtig en ontroerend en dergelijke woorden om deze flutfilm (dat is hij voor mij althans) te beschrijven...
De gevoelens die ik er bij kreeg waarden, chaos, zenuwen, overreacting, kortom de prent kon mij niet boeien, ik heb mezelf moeten verplichten om tot de laatste minuut te kijken zodat ik misschien de clue van de film zag, maar helaas dit is niet gebeurt en ik had spijt dat ik mezelf verplicht had 3 u naar zulke onzin te blijven kijken.
Nogmaals ik begrijp niet dat deze film zoveel goede beoordelingen krijgt, maar ik zal wel de uitzondering zijn...
Goldenskull
Ik was toch wel aangenaam verrast dat deze film mij zo wist te boeien op één iets minder stuk na. Namelijk: een minuut of 20 vanaf het moment dat ze allemaal dat liedje gingen zingen, dit zorgde er bij mij voor dat de kijker-film chemie verdween en verder de ontmoeting tussen Cruise en zijn vader:
Vooraf weinig verwachtingen van een 188 min. drama, maar op eerder genoemde minpunten na een sterke film en met name erg goede muziekkeuze. 4.0*
maerk
Magnolia. Een fijne kennismaking met regisseur Paul Thomas Anderson. Hoewel de film mij tegenviel vond ik zijn regie erg goed.
Magnolia begon ijzersterk. De drie gevallen van toeval, en dan vooral de zelfmoord/moord is geweldig. Na deze uitleg gaat de film in een razend tempo verder. Het camerawerk van Elswitt is erg snel en lekker los. De camera zweeft en zwenkt naartoe waar die maar wil. Erg mooi
. De sterke regie van Anderson is hier heel duidelijk aanwezig. Daarnaast is het acteerwerk geweldig. Alleen Juliane Moore en William H. Macy vielen me een beetje tegen. Anderson gebruikt ook een heel leuk trucje in Magnonlia. Hij laat muziek horen en switcht met dezelfde muziek aan constant naar andere personages. Wederom heel mooi
. Tot nu toe kwam mijn score uit op een dikke 4,5*. Maar helaas bleef Magnolia mij niet de gehele 3 uur boeien. Want na een tijdje wordt het allemaal veel te dramatisch. Iedereen huilt, iedereen bekent hoe slecht hij of zij wel niet is en blablabla. Dit werd me teveel. Erg jammer dat alles zo overdreven sentimenteel moest worden. Ook ging na een tijdje de vaart uit de film. In het begin vond ik het allemaal erg snel gaan, maar in het tweede gedeelte van de film gaat alles wel erg langzaam. Ook het camerawerk van Elswitt is een stuk rustiger en kalmer geworden...haast te kalm. Erg jammer
. Het einde vond ik ook niet geweldig, maar ook weer niet slecht. Van de kikkerregen snapte ik echt geen hol, maar ik vond dat wel hartstikke leuk!
Magnolia is een goede film. Maar hij voldeed niet aan mijn hoge verwachtingen...jammer! Ik ben wel benieuwd naar het andere werk van Paul Thomas Anderson die me een erg getalenteerd regisseur lijkt. Magnolia mag dan tegenvallen, het is nog wel een mooie toevoeging aan mijn DVD collectie
bozzy
5 sterren is logisch wat een prachtige fim met een top cast.
gewoon een paar keer kjken hij blijft goed gewoon.
girl in the moon
Je bent niet de enige... Wat mij betreft is deze ook zwaar over gewaardeerd! Ik dacht ook dat het aan mij lag en misschien is dat ook wel zo maar ik begrijp de commotie ook niet!
Katharina
Ik heb mezelf ook wel een beetje moeten verplichten om verder te kijken, want de film kon me, op het begin na, niet echt boeien de eerste 1,5 uur. Maar ik ben ontzettend blij dat ik ben blijven kijken, want de film is echt geweldig!! Het is allemaal zo goed geacteerd!!
Aan het begin was dat ook zo, maar door al die personages is het verwarrend. Maar het is echt een aanrader!!
Halcyon
Magnolia, een geronommeerd regisseur, een hele lading steracteurs en drie uur film. En wat levert het op? Niets, een hele hoop niets. Zelden zo'n samenraapsel van klefheid en tranentrekkerij gezien, vermomd in een semi-intellectueel jasje met filosofische kanttekeningen over zware begrippen als "toeval" en "verleden vs heden vs toekomst".
Drie uur lang kijken we naar een stel zwakke personages die zogezegd worden uitgediept aan de hand van saaie dialogen, saaie monologen en saaie onderlinge relaties. De meligheid spat bij dit alles van het scherm, schuilend in zowel het narratief als in de audiovisuele inkleding. De overschouwende beeldencollage begeleid door een jankerige ballade na twee uur en een kwartier is hiervan de spijtige climax, maar uiteindelijk hangt Magnolia gedurende de ganse speeltijd aaneen van dit soort stroperige cinema.
Tegen het einde komt er een ontknoping die de link tussen de personages benadrukt en de hele film in een ander perspectief moet plaatsen, maar eigenlijk is dit niet veel meer dan een tour de force die op een krampachtige manier anders en symbolisch probeert te zijn. De enige factor die van het begin tot het einde constant op hoog niveau blijft, is - raar maar waar - een zowel hilarische als ontroerende Tom Cruise die al zijn tegenspelers van het scherm speelt en de vloer aanveegt met zijn imago.
Zware teleurstelling. Had er erg veel van verwacht na Punch-Drunk Love, maar misschien moet ik mijn mening over Anderson eens herzien, want There Will Be Blood was ook al zo'n niet-film.
Halcyon
Bwa, afgezien van het feit dat ik niet stem natuurlijk, vind ik 0,5* net iets te sterk. Daarvoor was Tom Cruise té goed. Al vind ik het sowieso onlogisch dat je niet gewoon 0* kan geven.
Apollinisch
Leland Palmer
Hmm, jammer van deze negatieve reacties. Het is dan natuurlijk ook een behoorlijk zware film. Als het je niet ligt, is het al over. Films als Boogie Nights en Punch-Drunk Love zijn veel luchtiger dan deze. Dit is echt de enige film die mij bij de strot heeft weten pakken. Ik heb echt drie uur lang kippenvel gehad. Een sterkere film als deze heb ik dan ook nog niet kunnen ontdekken.
Halcyon
Heb je je niet gestoord aan de meligheid dan? Ik vraag me af hoe andere users dit zien, want voor mij was het een groot struikelblok. Dan zie ik inderdaad liever een luchtige film als Punch-Drunk Love, maar die in se ook erg oprecht en aandoenlijk is.
Leland Palmer
Wat bedoel je precies met die meligheid? Ik heb me eigenlijk nergens aan gestoord. Zou je een paar voorbeelden kunnen noemen?
Voor vlamingen en Nederlanders heeft het woord meligheid een totaal andere betekenis. Heeft al vaker voor communicatieproblemen gezorgd.
Leland Palmer
Zou niet weten hoe het in deze film geplaatst moet worden in ieder geval. Daarom ben ik ook wel benieuwd naar een paar voorbeelden. Of weet jij het misschien?
Ben zelf ook weer even kwijt wat het voor vlamingen ook weer betekende, ik weet alleen dat het iets anders was. Dus ik laat het graag over aan een een Vlaming.
Halcyon
Melig: klef, stroperig, zoetsappig, tranentrekkerij, overdreven romantiek/dramatiek.
Voorbeelden uit de film:
1) De stervende personages vind ik te gemakkelijk als publiekswinner. Zeker ook de stervende die terug contact wil met zijn familieleden, de gebroken relatie terug wil herstellen om met een gerust gemoed uit het leven te kunnen stappen.
2) Ik geloof ergens rond 2u15min. de beeldencollage met de balladesong op de achtergrond. Vond ik ook weer té zoetsappig allemaal, vooral de muziek dan
3) De muziekkeuze doorheen de ganse film.
...
@Halcyon:
Ik vind de dramatiek, tranentrekkerij e.d. nooit, maar dan ook nooit overdreven. Je noemt de stervende personages te makkelijk als publiekswinnaar, maar zo kan je altijd in elke film wel gaan zoeken naar punten om een film onderuit te halen vind ik. Naar mijn idee tonen alle scenes de keiharde realiteit en voelt het nergens geforceerd. De muziek doet er boven alles nog een schepje bovenop, maar het is en blijft ieder voor zich natuurlijk. Deze film is zeker niet voor iedereen weggelegd. Dat zien we nu wel weer

De drie beste films met een hoofdrol voor de jarige Tom Cruise (59)

Cidade de Deus
Drama / Misdaad, 2002