• 11.462 nieuwsartikelen
 • 163.679 films
 • 10.471 series
 • 30.454 seizoenen
 • 618.662 acteurs
 • 194.162 gebruikers
 • 9.039.193 stemmen
Avatar
 
banner banner

Deconstructing Harry (1997)

Komedie | 95 minuten
3,44 273 stemmen

Genre: Komedie

Speelduur: 95 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Woody Allen

Met onder meer: Woody Allen, Kirstie Alley en Elisabeth Shue

IMDb beoordeling: 7,3 (47.952)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 26 augustus 1999

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Deconstructing Harry

"Harry Block has written a best seller … about his best friends … he revealed their deepest secrets … and they’re not pleased … now Harry Block is going to Hell …"

Hoofdpersoon Harry Block is een schrijver en vrouwenjager die inmiddels meerdere huwelijken en psychiaters versleten heeft. Hij gebruikt zichzelf en de mensen uit zijn directe omgeving als basis voor de personages in zijn vaak cynische en sarcastische verhalen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Mescaline

Mescaline

 • 6997 berichten
 • 2764 stemmen

2de kijk beurt is wederom een stuk beter bevallen dan de eerste keer, waarschijnlijk omdat ik de eerste keer erg moe en afwezig was.

Woody Allen en zijn relatie prikkelingen zijn hier weer erg leuk maar ook zeker realistisch uitgewerkt.

Deze film lijkt bijna wel over het echte leven te gaan van Woody Allen zelf en heeft een plot waar velen soorten relatie verhalen in voorkomen maar weet dit uit te werken zonder dat de film onoverzichtelijk of oninteressant wordt.

Alleen Woody Allen kan films zoals deze maken, hij zet gewoon zijn hele eigen stempel erop en deze film is weer 1 van zijn betere

4 sterren.


avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

 • 1780 berichten
 • 0 stemmen

Bahbahbah, ik vind de dvd op amazon.co.uk voor een zeer aardig prijsje (maar het valt altijd duurder uit door BTW + verzendkosten + onverklaarbare kosten) alleen met Engelse subs (okee daar kan ik mee leven) maar dan kom ik er net achter dat het gewoon smalbeeld is! Wie zet nou weer breedbeeldfilms om in smal beeld op een dvd!?


avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

 • 15565 berichten
 • 2761 stemmen

He `s Not Going Out With His Pillpopping, Alcoholic, Beaver Banging Father!

Met de dialogen zit het doorgaans wel goed bij Woody Allen. Dat dit niet altijd een garantie voor succes is ondervond ik pas nog tijdens: Crimes and Misdemeanors. Gelukkig vindt Woody Allen hier wel een juiste balans tussen spitsvondige dialogen, visuele grappen en enkele uitstapjes/ hersenspinsels die voor maximale opleuking van het verhaal zorgen.

De scenes waar de vrouwelijke psychiatar van leer trekt tegen haar man zijn kostelijk. Ik heb toch wel veel afgelachen met deze film. Tegen het eind van de film gaat alleen de vaart eruit. Later wellicht nog meer, maar voor nu een dikke 3,5*


avatar van kuk

kuk

 • 641 berichten
 • 674 stemmen

Zowel de montage als het acteerwerk zijn amper beter geweest in een Allen film, alleen waar is de subtiele humor? Veel geschreeuw en enkele uiterst geslaagde passages, maar iets meer subtiliteit had wel gemogen. Daarnaast ben ik ook een liefhebber van de Woody Allen films waar meer wordt ingezoomd op slechts enkele personages, in plaats van het hele blik dat hier wordt opengetrokken. Zonde, want zoals gezegd is de cinematografie fenomenaal.


avatar van Ste*

Ste*

 • 1971 berichten
 • 1295 stemmen

Vreemde film. De jumpcuts, de losse verhaaltjes waarvan de clue me niet altijd helemaal duidelijk was.

Er komen zeker leuke grapjes en scenes voorbij, maar als geheel, met alle fictieve en echte personages, vond ik het eigenlijk maar behoorlijk verwarrend allemaal. Het is dan wel een komedie, maar prettig wegkijken deed het niet echt.

Woody Allen maakt het weer het aanzien waard, ik krijg eigenlijk nooit genoeg van zijn manier van acteren en naar dingen kijken. Maar deze film... nee niet echt iets voor mij. Kan best dat ik hem vaker moet zien, maar nu was ik er tegen het einde behoorlijk klaar mee. Kan er voorlopig niet hoger voor geven dan

3*


avatar van wendyvortex

wendyvortex

 • 4988 berichten
 • 7125 stemmen

In de herziening!

We zitten even flink in een Woody Allen-stemming en dit is zeker één van de beste latere Allen-films met onze neurotische anti-held himself in de hoofdrol.

Hier onder het pseudoniem Harry: een schrijver met een writer's block die tijdens de voorbereidingen voor een huldiging aanloopt tegen familie en exen die zich iets te goed herkenden in z'n vorige boek.

Veel tussendoor voorbij komende verhalen en een autotrip met z'n zoontje, z'n prostituee van de afgelopen nacht en een hypochonder vriend.


avatar van Straatbord

Straatbord

 • 195 berichten
 • 446 stemmen

Deze vind ik iets minder dan de films die aan deze vooraf gingen. Dat komt doordat ik de verhalen van Block, die tussen de plot doorlopen, bijna allemaal niet zo sterk vind. Ze zijn vaak te onrealistisch of gewoon flauw. Dat gevoel had ik ook een beetje toen Block met een hoer en een dode man aankwam op de universiteit. Die scène is me wat te plat. Dat de verschillende verhaallijnen elkaar kruisden vond ik ook wat te plichtmatig/voorspelbaar..


avatar van Spetie

Spetie

 • 38582 berichten
 • 5772 stemmen

Leuke Woody Allen, waarin hij zelf een grappig en voor zijn doen best grofgebekt personage neerzet. Het dialoogwerk is van een goed niveau en er zitten best wel weer wat spitsvondige grappen en opmerkingen tussendoor.

Opvallend ook, hoe Allen voor iedere film weer een totaal andere cast, met een hoop bekende acteurs, uit de hoge hoed weet te toveren. Blijkbaar wil men graag met hem werken en ik kan ook goed begrijpen, waarom dat zo is. Er komen af en toe nogal wat gekke scenes voorbij, waarvan er een paar uiterst geslaagd zijn te noemen. Die scene inde hel is

Het enige minpunt is, dat het soms iets te chaotisch is en dat de scherpte richting het einde een klein beetje wegebt. Desondanks heb ik mij hier prima mee vermaakt en Allen slaagt er toch altijd weer in, om leuke films af te leveren.

3,5*


avatar van Robi

Robi

 • 2402 berichten
 • 2467 stemmen

Schrijver zoekt zijn inspiratie in zijn ex-en en de mensen om hem heen en creëert zo zijn eigen wereld. De film begint nog best wel sterk, maar op een gegeven moment wordt het allemaal te veel en gaat de film vervelen. Tegen het einde wordt de film wel weer iets beter, maar dan is het leed al geschied.


avatar van goongumpa

goongumpa

 • 3057 berichten
 • 4063 stemmen

Een chaotische film, met een hoog tempo en bijzonder veel goede grappen. Geen klassiek A-B verhaal maar eentje met veel verschillende zijsprongen. Scenes van Allens reis naar een prijsuitreiking wisselen zich af met herinneringen van zijn personage (een schrijver) en korte filmpjes die op zijn fictie gebaseerd zijn. In de beste van die segmenten zien we Robin Williams als acteur die letterlijk 'out of focus' is.

Alles loopt zo'n beetje door elkaar in deze film, en dat is wel tof. Montage is ook vrij experimenteel, met bizarre jumpcuts, 2 verschillende takes door elkaar enzo. Werkt goed.

Verwijzingen naar Wilde Aardbeien van Bergman en 8 1/2 van Fellini, maar uiteindelijk zeer origineel en vol ideeën. Voor mij bij de beste Allens.


avatar van The One Ring

The One Ring

 • 29974 berichten
 • 4109 stemmen

Een paar jaar na de grote controverse rond de breuk met Mia Farrow zat Allens reputatie in het slop, ongeacht dat hij nog steeds goede films maakte. Zijn reactie: een boze film maken die geïnspireerd is door de reputatie die hij kreeg door het schandaal; al moet er bij gezegd worden dat Allen zelf beweerd dat er niet autobiografisch is aan Deconstructing Harry en dat het hoofdpersonage volledig op schrijver Philip Roth is gebaseerd.

Hoe dan ook, je zou met dit hele gegeven een Stardust Memories verwachten, waarmee deze film overigens een perfecte double-bill zou maken. Daarin speelde Allen een regisseur die vooral moe is van de mensen om hem heen en de film was een satire die zijn pijlen richtte op de types die een bekend iemand kennelijk aantrekt. Deconstructing Harry lijkt aanvankelijk wederom zo'n verhaal met als uitgangspunt Woody Allen versus de Wereld. Misschien is dat ook zo, maar hier kiest Allen onverwachts partij voor de Wereld. Misschien juist doordat hij Roth's wilde levensstijl als masker kon gebruiken leverde het Allens meest diepgaande studie over zelfhaat op. Cynisme is Allen niet vreemd natuurlijk, maar zelfs voor zijn doen voelt het allemaal wat duister aan, wat dat betreft zeker op gelijke hoogte met Crimes and Misdemeanors of, ja, Stardust Memories.

Deze serieuze laag ten spijt is dit ook gewoon weer een komedie, vol met grappige scènes. Doordat we steeds het brein van Harry induiken zien we allerlei ideeën die hij heeft en ook segmenten uit zijn romans nagespeeld worden. Dit levert enkele sketches op die het hoofdverhaal welkom onderbreken en die vaak erg geestig zijn (de out-of-focus Robin Williams ten spijt is Billy Crystal in de hel toch mijn favoriet, na de oude man die zijn oude gezin heeft vermoord en opgegeten). Dat dialogen en one-liners vaak raak zijn lijkt me duidelijk. Het einde, waarin Harry zich beseft dat zijn enige menselijke waarde alleen vorm krijgt in zijn kunst is de enige juiste en tegelijkertijd cynisch en enigszins poëtisch.

Woody Allen maakt nog steeds zo nu en dan een echt goede film, maar zelfs op zijn best moet ik toch toegeven dat dit soort speelse en wat meer diepgravende films een beetje verdwenen zijn. Een gemis, want Deconstructing Harry bewijst dat hij toch echt geregeld tot de groten behoord.
4*


avatar van Movsin

Movsin

 • 7877 berichten
 • 8199 stemmen

Niet verwonderlijk dat de cast vermeldt "in ordre of appearance" want Woody smijt er deze keer toch wat (gelijkwaardige) personages tegen aan, echte of fictieve.

Het is duidelijk dat de film - en dat is bij Woody Allen doorgaans het geval - het moet hebben van de oneliners, grappige replieken en absurde redeneringen, tengevolge van even absurde toestanden.

Het lukt vaak maar niet over de ganse lijn, zodat hier geen grootse Allen. Ge moet trouwens met Woody behoorlijk vertrouwd zijn om het toch verward gedoe tot het einde toe te blijven appreciëren.

Wat wel steeds bij deze cineast te appreciëren valt, zijn de evergreen songs (Porter, Gershwin...) die keurig ingelast worden. Hier is het Rodgers and Hart toepasselijke "I could write a Book".


avatar van Flavio

Flavio

 • 4545 berichten
 • 4825 stemmen

Leuke Allen, misschien wel de laatste echt goede komedie waarin hij ook zelf de hoofdrol speelt- een stuk scherper dan zijn laatste films, maar goed de goede man is inmiddels over de 80. Deconstructing Harry zit goed in elkaar, waarbij scenes uit het heden worden afgewisseld met flashbacks, verhalen met Harry's alter ego's, die al dan niet gedeeltelijk berusten op de werkelijkheid, en dromen. De rode draad (Harry moet naar zijn oude universiteit om een eredoctoraat in ontvangst te nemen) vond ik eigenlijk nog het minst geslaagd.


avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

 • 2543 berichten
 • 6602 stemmen

Jeetje, dat dit zo goed wordt ontvangen.. Ik vond hier werkelijk niets aan. Een grofgebekte Woody Alleen als vrouwenversierder kon bij mij weinig sympathie en geloofwaardigheid opbrengen. Daarnaast heeft het plot niets om handen en is de film lelijk geschoten. Dat terugkerende shot aan het begin met die vrouw uit de taxi zag er bijv. niet uit. Ik kan de films van Allen blijkbaar alleen waarderen als hij er zelf niet in mee speelt, want zijn neurotische trekjes worden snel vervelend. Ik geef niet snel 2 sterren, maar deze film had voor mij echt niets te bieden.


avatar van Geno

Geno

 • 298 berichten
 • 224 stemmen

Dit is de eerste keer dat ik een film van Allen niet leuk vond. Misschien was t een goede film. Er werd zelfs goed geacteerd. Maar het was me te druk, te grof... het kon me daarom niet meenemen. Ik kon de eindstreep niet halen.


avatar van scorsese

scorsese

 • 11908 berichten
 • 10267 stemmen

Goeie film waarin een schrijver vaak de mensen om hem heen gebruikt als materiaal om over te schrijven. Nogal fragmentarisch van opzet, maar de scenes zijn wel vermakelijk en hebben vaak leuke dialogen. Beste scenes zijn de onscherpe acteur en de hel. Hier en daar goed gemonteerd mbt fictie en werkelijkheid. Verder een cast met aardig wat bekende namen. Een kleine 3.5 sterren.


avatar van Onderhond

Onderhond

 • 87281 berichten
 • 12078 stemmen

Woody Allen.

Het meest opvallende aan Deconstructing Harry is dat ondanks alle narratieve frivoliteiten, creatieve ideetjes, wazigheden en bewuste vermenging van droom en realiteit, het nog steeds gewoon een typische Allen film is. Zijn bekende personage en typische dialogen overschaduwt gewoon alles.

Dus komt het er op neer hoe leuk je Allen zelf vindt. Ik kan hem best hebben, maar ben geen geweldige grote fan. Z'n films amuseren vaak, zeker wanneer hij zelf in de hoofdrol kruipt, maar het mist ook wat dingen om mij echt fan te maken. Wat visuele frisheid en wat rust. Of bij het onvermogen om rust te brengen, nog wat extra waanzin.

Deconstructing Harry is een leuk filmpje, dat niet te lang aansleept, maar vooral weer om Allen draait. Alle bekende bijrollen, alle leuke extras en creatief schrijfwerk ten spijt, een echte meerwaarde hebben ze jammer genoeg niet. Maar zo af en toe en filmpje van Allen meepikken is absoluut geen straf.

3.0*


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8622 berichten
 • 4830 stemmen

Een degelijke en typische Woody Allen film. Hier en daar uitstekende en spitsvondige dialogen met de nodige gevatheid. De film zakt af en toe in en alle sketches leken me nogal fragmentarisch. Niet altijd even hoogstaand, maar een aantal scènes bracht de schwung erin.

Zo me wel vermaakt met de lift-/helscène, of de scène met de geblurde man. Ook het begin vond ik fijn met als gevolg de kletterende ruzie met die vriendin.

Heb al veel betere Woody's gezien, deze is eerder een middenmoter binnen zijn oeuvre, vermakelijk, maar ook niet meer dan dat.