• 9.374.678 stemmen

Hollow Man (2000)

Thriller / Sciencefiction | 112 minuten / 119 minuten (director's cut)

Genre: Thriller / Sciencefiction

Speelduur: 112 minuten / 119 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Elisabeth Shue, Kevin Bacon en Josh Brolin

Releasedatum: 24 augustus 2000

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Hollow Man

"Think you’re alone? Think again."

Sebastian Caine, de ingenieuze leider van een team wetenschappers, wil een middel om onzichtbaar te worden, beslist op zichzelf testen en hij wordt inderdaad onzichtbaar. Dan blijkt het tegenmiddel om hem weer zichtbaar te maken niet te werken en zit hij gevangen in zijn onzichtbare lichaam. Terwijl zijn collega's hard op zoek gaan naar het juiste tegenmiddel, ontdekt Caine de ongekende macht die hij nu heeft. Langzaam maar zeker verandert hij in een monster dat een vijand wordt voor alles en iedereen.

Sebastian Caine / Hollow Man

Dr. Howard Kramer

Sebastian's Neighbor

Ed, Warehouse Guard

Redlop schreef:

Verhoeven mocht ook in de avonduren met de digitale effectenmachine knoeien.

Nou ja zeg, Redlop. Wat een woede tegen een ook maar gewoon ingehuurde regisseur, zeg....

Deze film is nou juist een voorbeeld van een studio-film, gemaakt door producenten. Je kunt Verhoeven niets kwalijk nemen dan dat hij de eerste twee aktes van de film heel leuk heeft weten te krijgen.

Dus waarom maak je dan uberhaupt die film dan als je er bij voorbaat niet achterstaat?

Omdat, als je films wil (blijven) maken, je films zult moeten blijven maken.

Redlop, ik vind echt dat je een veel te ongeïnformeerde aanval op de verkeerde persoon hebt geopend.

Redlop schreef:

Dat zegt Verhoeven wel vaker trouwens. Ook na 'Showgirls' had hij spijt dat hij Joe Eszterhas niet de opdracht had gegeven om thriller-elementen in het verhaal toe te voegen.

Maar hier zei hij het tijdens het maken al.

Hij zei destijds: ik maak nu de films die ik mag maken, niet die ik wil maken. Ik denk niet 's morgens "hoi, ik mag weer naar de set van Hollow Man'.

Het wordt tijd dat hij terugkomt....

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Wouter schreef:

De twee films die jij noemt hebben heel wat meer diepgang en zijn veel beter uit

gewerkt. Vergelijkingen met The Terminator en Blade Runner gaan erg scheef.

Het waren misschien niet de gelukkigste voorbeelden, daar ze - in tegenstelling

tot Hollow Man - nog wel enige filosofische inslag hebben, maar die vind

ik te dun om te compenseren voor de rest van de verder vrij inhoudsloze films (d

an praat ik over de oorspronkelijke versie van Blade Runner, niet over de director's cut).

Gelukkig draagt Diesel spontaan betere voorbeelden aan; ik had veel beter Heat of iets dergelijks kunnen noemen.

Diesel schreef:

De volgende stemmen van Queto Yurlunyur (trouwens, wat houd dat precies in?) zijn ook erg lachwekkend.

0.5 -> BIG

1.0 -> POLTERGEIST

1.0 -> THE MATRIX

1.5 -> ROSEMARY'S BABY

1.5 -> HEAT

Bij Big, The Matrix en Heat heb ik al lang een toelichting gepost. Over Poltergeist en Rosemary's Baby zal ik eerdags nog wel even wat tikken.

cornelis schreef:

Mijn informatie komt vooral van de interviews die verhoeven laat afnemen.

Ik vind het jammer dat een regisseur van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje zich nu het hoofd boven water moet zien te houden met 'Starship troopers', 'Showgirls' en 'Hollow man'. Dan maar niet denk ik dan.

Overigens is 'woede' wel een groot woord.Maar misschien dat een lichte cynische ondertoon als zodanig wordt geinterpreteerd.

Als Verhoeven over zijn films praat, lijkt het alsof er een soort oeuvre besproken wordt, zoals WF Hermans zijn werk beschouwde.

Het is dus vooral teleurstellend dat Verhoeven zich heeft geconformeerd in de rol van marionet van machtige hollywood-producenten, zoals Cornelis aangaf. (doet me aan Mulholland DR. denken)

Als je je werk serieus neemt en niet alleen maar films maakt, omdat je graag hollywood regisseur wilt zijn, moet je gewoon films maken waar je achter staat.

Maar goed, ik zit niet in de business dus misschien is het wel makkelijk lullen vanuit die hoek.

Hoe je er ook over denkt, Starship Troopers en Showgirls zijn typische Verhoeven films.

avatar van Jordy

Jordy

Precies, voor ST hoef je je m.i. niet te schamen als regisseur

avatar van gremlin gizmo

gremlin gizmo

gewoon een goeie film

gremlin gizmo schreef:

gewoon een goeie film

Oh! Dan zit ik er dus naast. Mijn excuses.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Redlop schreef:

Oh! Dan zit ik er dus naast. Mijn excuses.

Ja Redlop, volgende x beter kijken!

Redlop

Een mens kan zich vergissen, dat zie je wel weer.

Het waren misschien niet de gelukkigste voorbeelden, daar ze - in tegenstelling

tot Hollow Man - nog wel enige filosofische inslag hebben, maar die vind

Zoveel beter was die director's cut nu ook weer niet hoor......

kappeuter schreef:

Alhoewel minder dan wat hij in Nederland deed, natuurlijk.

Het blijft gissen wat hij wel niet had kunnen doen als hij hier films was blijven maken....

Redlop schreef:

Dan maar niet denk ik dan.

Maar jij hebt makkelijk praten. Besef je wel dat de man niet per se een Hollywood regisseur wilde zijn, maar films wilde maken, hetgeen hem in NL bepaald niet gemakkelijk werd gemaakt.

cornelis schreef:

Maar jij hebt makkelijk praten.

Dat gaf ik zelf ook al aan:

Redlop schreef:

Maar dat betekent dan ook dat we geen kritiek mogen hebben op zijn films omdat het niet de films zijn die hij wilde maken? Geldt dat ook voor andere regisseurs want dan kunnen heel veel discussies gesloten worden.

Redlop schreef:

dat betekent dan ook dat we geen kritiek mogen hebben op zijn films

Dat heb ik niet gezegd. Ik maakte bezwaar tegen je kritiek op de man.

Redlop

Ja daar heb jij weer gelijk in.

cornelis

Ach Redlop, het zal wel aan mijn breedsprakig gebruik van adjectieven liggen, waarmee ik over het algemeen weinig inhoudelijks weet te melden in een omslachtige vorm. Heel kwalijk...

Mijn nederige excuses.

avatar van EmDee

EmDee

Tsja cornelis,

schrijf dan ook eens duidelijke taal en niet van die onnodige dure woorden.

avatar van Neder

Neder

hmmm

avatar van jester

jester

Aardige film, maar niet wat ik in het algemeen van Verhoeven verwacht. Het begin is veelbelovend, het einde matig, standaard actiefilmeinde. Ik had het leuker gevonden wanneer Bacon er wel in geslaagd was te ontsnappen, en zijn collega's wel waren gedood . Al met al nog wel 3 sterren, maar dan met name op basis van de eerste helft, met daarin een aantal leuke effecten (zichtbaar/onzichtbaar worden).

avatar van pinky

pinky

• 1999 stemmen

Geweldige special effects, verder niet veel soeps. Ik ben bang dat H.G. Wells zich weer eens op zijn andere zij gedraaid heeft. De film duurt een uur of twee, maar het schrijven van het scenario heeft waarschijnlijk korter geduurd, getuige het bijna hoorbare gerammel.

In tegenstelling tot de heersende opninie vind ik dat de film niet eens veelbelovend begint (ok, de pre-title scène is aardig). Nee, het begint meteen al fout te gaan. Deze jongens hebben een wetenschappelijk wonder verricht en waar hebben ze het over: hun driehoeksverhouding. Waar hebben hun Pentagon-bonzen het over? Dat ze hun project wel eens op tijd mogen afmaken ("zo geniaal zijn jullie ook weer niet"). Het mankeert er nog maar aan dat 1 van die onderzoekertjes zegt: "Duh... Wat hadden we nou ook al weer uitgevonden?"

Verhoeven zag de film zelf zo'n beetje als verplichte kost om zijn box office reputatie wat op te vijzelen en dat zal wel verklaren waarom er zo weinig Verhoeven-touches in de film te vinden zijn. Nou, eentje dan: de briljante geleerde heeft zijn hele leven in dienst gesteld van de zoektocht naar onzichtbaarheid, en wat het is het eerste wat in hem op komt als hij eindelijk zijn doel bereikt? Natuurlijk: het ongestraft bespieden van zijn naakte buurvrouw!

**½

pinky schreef:

What's your point?

avatar van Heracles

Heracles

kos schreef:

What's your point?

Like you wouldn't guess...

avatar van Thriller

Thriller

Ik vond hem ook niet echt opzienbarend. 2,5*

speedy23

Paul Verhoeven is erin geslaagd om dit adembenemend verhaal plausibel te maken dankzij Scott Anderson, die voor de speciale effecten verantwoordelijk was. Daarbij werd hij geholpen door het briljante camerawerk van Jost Vacano en een zeer geloofwaardig spelende cast. Veel zwarte humor in een superieure B-film. Bekroond met de Saturn Award van de Academy of Science Fiction, Fantasy and Horror Films is het al een cultfilm, maar voor het brede publiek iets te speciaal om echt gewaardeerd te worden...

avatar van Wouter

Verhoeven zelf was er in ieder geval ook niet blij mee.

speedy23

De film was er inderdaad een beetje te veel 'over'...

Belg?

speedy23

Belg? Nederlander? Wat maakt het uit? Omdat Verhoeven toevallig een Nederlander is? Jean-Claude Van Damme is een Belg, maar daarom ga ik hem niet voortrekken of extra sterren geven. Als je al de films van Verhoeven ziet waar ik op gestemd heb zal je zeer zeker zien dat ik een liefhebber van deze steengoede regisseur ben...