• 9.372.347 stemmen

Geregisseerd door: Augusto Genina

Met onder meer: Louise Brooks en Georges Charlia

Gesproken taal: Frans

Plot Prix de Beauté

De typiste Lucienne (Brooks) besluit mee te doen aan de Miss Europa wedstrijd die wordt gesponsord door de krant waarvoor ze werkt. Dit geheel tot ongenoegen van haar vriend André. De Miss-verkiezing vindt plaats in Spanje waar ze wordt omgeven door bewonderaars. André dwingt haar te kiezen tussen hem of een carrière als model.

Antonin (as H. Bandini)

Le secrétaire du journal (as A. Nicolle)

Le photographe

Prince de Grabovsky

Le manager (as M. Ziboulsky)

Le maharajah

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Eigenlijk zijn er 2 films:de oorspronkelijk opgenomen stille versie,en de even later gedubde(met medewerking van Edith Piaf).Ik heb helaas de gedubde gezien,en stoorde me allicht aan een Frans sprekende Brooks en de dubbing in het algemeen.Dat Brooks er hier ook weer geweldig uitziet moge duidelijk zijn,al wordt ze imho niet zo mooi in het licht gevangen als in de Pabst films.

Het script werd verzorgd door niemand minder dan Rene Clair,die duidelijk werd geinspireerd door Sunrise van Murnau,incl.een kermissequentie.Het verhaal is overigens volkomen afgezaagd melodramatisch,jonge typiste wil beroemd worden maar vriendje is jaloers(logisch,want het is een tamelijke sukkel).Wat comic relief wordt vrezorgd door een brildragende nerd,een beetje high-school comedy niveau wat mij betreft.

Het verhaal mag dan geen hol voorstellen,de cinematografie is zeker ok.Leuk gedaan is de weergave van de missverkiezing in San Sebastian,gedeeltelijk geschoten op locatie en met een geslaagde montage die heen en weer gaat tussen publiek en deelneemsters,die met hand held camera worden gevolgd.Al moet ik hieraan toevoegen dat Brooks(1.65,54 kg,en een zeer bescheiden A-cup )wat weinig concurrentie had.

Het slot is volkomen Pabstiaans ,en het verhaal gaat dat de maestro zelf de laatste sequenties heeft geregisserd.Ik zou zelfs zweren dat de beelden van Brooks'doorgedraaide vriendje die langs de muur sluipt,van invloed is geweest op M van Lang.

Het eind is over de top melodrama,maar wel mooi in beeld gebracht en effectief.

avatar van BBarbie

BBarbie

Laatste van de drie films, die Louise Brooks in Europa maakte na ruzie met de Paramount Studio. Het is tevens de laatste van de films, waarmee Brooks haar iconische plaats in de filmgeschiedenis verdiende. De film is evenwel een stuk minder dan de twee prachtige films, die zij eerder in Duitsland maakte onder regie van Georg Wilhelm Pabst. Brooks straalt als altijd, maar het verhaal is tamelijk zwak en sommige van haar tegenspelers zetten nogal stuntelige bijrollen neer. De film laat andermaal zien, dat gezichtsclose-ups in die tijd erg populair waren.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2062 stemmen

De film start erg luchtig met een zondagse scene in een publiek zwembad, waar Louise Brooks geïntroduceerd wordt middels een shot van haar welgevormde benen. De vrolijke toonzetting wordt nog een tijdje volgehouden, tot aan de schoonheidswedstrijd als kantelpunt, die uiteraard gewonnen wordt door Brooks. Het is voor mij de eerste film met Brooks - zij het gesynchroniseerd - en n.a.v. die schoonheidswedstrijd Miss Europe zat ik toch een beetje met een dubbel gevoel omdat ik behalve de benen niet bepaald onder de indruk was van haar fysieke verschijning. Ze heeft eigenlijk nauwelijks vrouwelijke vormen en leek me dan ook niet de juiste ‘uitstraling’ te hebben om verkozen te worden tot miss-wat-dan-ook. Tsja zo’n missverkiezing in een film kan één en ander uitlokken bij de kijker … Enfin door mijn eigen ‘persoonlijke’ vaststellingen kon ik me toch minder makkelijk in het verhaal inleven. De plot van het verhaal is bovendien magertjes en simplistisch te noemen.

Regie is in handen van de Italiaan Augusto Genina, maar scenario is geschreven door René Clair, en je voelt wel wat van diens gekte in het verhaal, al is het niet op het niveau van zijn eigen latere geluidsfilms. Heel dynamisch en bijna hyperkinetisch in beeld gebracht, met dank ook aan Rudolph Maté voor de fotografie, die zelf later ook regisseur van betere films zou worden dan dit hier.
Mijn belangrijkste kritiek is verder toch wel het feit dat voortdurend muziek op de klankband weerklinkt. Men had duidelijk de revolutie van de geluidsfilm meegemaakt en dat moest elke seconde duidelijk gemaakt worden. Er was geen sprake van rustpunten, het verhaal ratelde maar verder. Nochtans hadden enkele momenten van stilte van goudwaarde geweest om het dramatische tweede deel van de film te onderstrepen. Maar goed, het was een vroege soundfilm en we zullen het geweten hebben. Het dodelijke einde betekende dan ook eerder een opluchting voor me dan dat er iets te betreuren viel, en dan weet je dat het niet goed zit met het gevoel bij de film.