• 9.372.182 stemmen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 21 maart 1996

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot De Jurk

Tragikomische speelfilm over de levenscyclus van een blauwe zomerjurk met blaadjesmotief. De eerste eigenaresse van de jurk is een oudere vrouw die door het dragen ervan wordt overvallen door een opwinding die haar fataal wordt. Het lot voert het luchtige kledingstuk vervolgens langs een jonge huishoudster, een tienermeisje en een aan lager wal geraakte vrouw. De blauwe jurk raakt niet alleen de levens van haar wisselende draagsters, maar laat ook de verschillende mannen in hun omgeving niet onberoerd.

Beduidend mindere Van Warderdam film. De film kent z'n komische momenten, maar het verhaal is wat onsamenhangend en is minder boeiend dan de eerder Van Warmerdam's films en de opvolger Kleine Teun.

Mooi Frans affiche.

avatar van Mug

Mug

- Er is een jurk uit de lucht komen vallen
- Vast van de buren... kwam die van links of van rechts?
- Van boven

Dit soort nuchtere humor wordt volop afgewisseld in De Jurk met Van Warmerdams absurdisme. Moraal: pas op voor treinconducteurs, de huisdieren van mode-ontwerpers, en natuurlijk draaiorgels.

De film gaat de mist in bij 'het drama' omtrent de scenes met Olga Zuiderhoek als zwerver, die mij niet wisten te raken. Voor de verdere rest weer dikke pret met wat vleugjes thriller-elementen. Kleine 4 sterren.

avatar van mister blonde

mister blonde

Het lage gemiddelde valt me wat tegen. Vond het een heel leuke film. Warmerdam houdt het hoge niveau van zijn eerste twee films vast, al is elke volgende film net wat minder dan zijn voorganger. Typische Warmerdam humor. Karikaturen die werken, dat is al bijzonder. Maar ook karikaturen met een soort ondefinieerbare diepgang. Een ziel. Erg sterk.

Sterk concept en vertelstructuur, maar hoewel ik niet direct een vergelijkbare film kan bedenken, kwam het me niet heel origineel over. Sterke rolbezetting alweer, net als een leuke rol van van Warmerdam. Hoewel hij duidelijk geen acteur is enhij altijd een zelfde soort type speelt, doet hij dat toch erg goed, omdat hij uiteraard als geen ander de juiste toon weet te raken. Verder kan ik makkelijk alle aspecten, zoals de muziek, nalopen die ik geslaagd vond. Sommige scenes waren sterker dan andere. Zo verdiende het stuk met Rijk de Gooyer zo'n beetje een eigen film en was ook het middenstuk met van Warmerdam heel goed (heel leuk einde ook).

Van Warmerdam is denk ik wel mijn favoriete Nederlandse regisseur en uberhaupt een van mijn favorieten. Kijken of ook zijn laatste drie films zo sterk zijn. 4 sterren.

avatar van neo

neo

Een interview uit 1996 gaf de regisseur aan dat ie na De Noorderlingen weleens behoefte had aan het spontaan draaien en iets maken wat meer aansluit bij een realistische wereld. Vooral dat eerste is nu juist hetgeen wat De Jurk stukken minder maakt als al zijn andere films. Het gevoel dat het ter plekke bedachte sketches zijn komt de film niet ten goede. Soms zit er een slimme, leuk bedachte scene bij, maar het mist de bekende scherpte. Aan de geweldige muziek van Vincent van Warmerdam en de enorm leuke cast lag het absoluut niet.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Het is inderdaad allemaal wat losser voor een Van Warmerdam film.

De levensloop van een jurk volgen die bij meerdere eigenaressen over de vloer komt blijkt voor hilarische situaties te zorgen. Want de jurk, transformeert de vrouwen die hem dragen tot ware fotomodellen, die de harten van menig man op hol doet laten slaan, met alle gevolgen van dien. Geweldige sketch overigens als een postbode een pakketje af wilt leveren bij een landhuis en hij getuige is van een we heel opmerkelijk tafereel.

Genoeg fijne dialogen zoals men in een film van Van Warmerdam kan verwachten. De onderstaande dialoog wil ik iedereen niet onthouden:

Oude man: Maar normaal krijgen bejaarden altijd korting?

Vrouw: Wat denk je man, ik ben toch zeker geen museum!

Helaas deed de laatste eigenaresse van de jurk het geheel allemaal wat in het slop laten belandden. De drama scenes misten elk effect en duurden veel te lang in een tot dan toe vrij komische film, waarin anti - reclame werd gemaakt voor het openbaar vervoer omdat het allemaal niet zo veilig is als het lijkt. 3*

avatar van Derekbou

Derekbou

Weer een typische Van Warmerdam die vol zit met zijn kenmerkende humor. Helaas doet de opzet van de film, losstaande scènes aaneengeregen door de jurk, afbreuk aan het geheel. Ik had liever gezien dat een paar personages verder uitgediept werden. Nu is het meer een verzameling van losse, komische flarden waarvan de som niet lang zal blijven hangen. Er zaten genoeg sterke momenten in, maar wanneer de film de focus legt op Warmerdam die zich seksueel tot de jurk aangetrokken voelt wordt het voor mij allemaal wat minder. Ik vond vooral de eerste helft goed, maar helaas iets te fragmentarisch en daarom weinig memorabel.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Beetje tegenvallende van Warmerdam.

In het begin vond ik het nog wel aardig en moest ik af en toe glimlachen, maar naarmate de film vorderde ging ik me steeds meer vervelen en vooral bij de zwerfster was er echt geen klap meer aan, ik geloofde het wel. Ik houd sowieso niet zo van dit soort 'object->nieuw persoon, nieuw verhaal' concept.

Nog wel 2,5*

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Was weer een geweldige van Warmerdam film. Ik had alleen nog zijn nieuwe films gezien, Ober en Emma Blank, en nu ook eens een oudere van hem op dvd uitgebracht. En wat was het toch weer lachen geblazen en de humor was weer typisch Warmerdams en het wereldje was weer lekker bizar en waanzinnig. Het begint helemaal goed met die Hindoestaan die de comfrontatie aangaat met die stratenmakers en dat ie die toevallig voorbijkomende draaiorgel in de plomp gooit. Yooouuuu killed my muuusic, iiiii killllll yoooouurrr music! Heerlijk, en vervolgens gaan we verder in het bizare wereldje van Warmerdam, wat trouwens ook gevolgt word met die postbode die die ruzieende stel opmerkt. . Alles draait om een Jurk en die jurk maakt slachtoffers, tenminste, als je de trein neemt waar van Warmerdam conducteur "de Smet" is. Wat was dat een vies gestoord mannetjes zeg. Die had er wel alles voor over om de meiden die die desbetreffende jurk drogen op te sporen alleen maar voor de seks. En zo komen we ook bij meerdere geweldige personages. We komen dan de nog mindere dikke Jack Wouterse tegen als de tuinman, Ricky Koole uiteraard die er erg horny uitzag als die puber. En dan die arme Ariane Schulter. Eigenlijk wel grappig en ziek te gelijk in wat voor situaties zij terecht komt: eerst seksueel misbruikt worden door De Smet, dan vluchten voor die engerd en kunnen ontsnappen in de bus, maar ook buschauffeur Jaap Spijkers heeft zijn hersenen in zijn lul zitten. Eigenlijk nog best wel eng ook.

Verder ga ik niks verklappen. Ik vond dit gewoon een meesterwerk. Bij Van Warmerdam kan echt alles. Gewoon maf, bizar, grappig, ziek en eng tegelijk. Ik hoop wel dat A-film nog meer films van Warmerdam uitbrengt in de OFC serie.

avatar van Theunissen

Toch wel weer een aparte en bijzondere Alex van Warmerdam film. Het verhaal (ontstaan en einde jurk) vond ik zeer leuk gevonden en zat ook prima in elkaar. Verder bevatte de film wederom typische Alex van Warmerdam zwarte humor en seksuele escapades. Het eerste uur van de film was echt genieten en de talloze figuren met hun dialogen waren schitterend, helaas vond ik het laatste half uur wat minder (ook ietwat saai) en ging Alex van Warmerdam wat meer op de serieuze kant wat ten koste ging van de humor. De cast deed het overigens prima en ik moet zeggen dat Ariane Schluter met haar fraaie lichaam altijd een genot is om te kijken en bovendien kan ze ook nog eens prima acteren. Er zitten in de film trouwens een aantal bijzondere scènes waaronder de muziek in het begin (apen muziek ) en de scene met het varken (is een varken je te min ). Ook de scene met de tuinman die met jurk langs de deuren ging was geweldig alsook de perverse treinconducteur (gespeeld door Alex van Warmerdam ). De geweldige en aparte Alex van Warmerdam dialogen zijn in deze film ook weer volop aanwezig:

Heeft u nog oude kleren voor Afrika, vrouw gooit de jurk naar beneden waarop de jongen zegt "maar er zitten allemaal vlekken (modder) op". Waarop de vrouw zegt "het is toch voor Afrika"

avatar van 606

Hebt u nog oude kleren voor Afrika !

Is dat alles en He er zitten nog allemaal vlekken op.

Het is toch voor Afrika !

Geweldige film weer van Alex.

Tot nu toe heeft elke film mij geboeid om te kijken en blijven kijken.

Prima geacteerd en leuke personages.

3,5 ster

avatar van scorsese

Aardige film waarin een jurk letterlijk wordt gevolgd vanaf het ontwerp tot de uiteindelijke vernietiging en alle dragers daar tussenin. Een origineel idee en de film verveeld ook niet. Maar aan het einde ben je eigenlijk net zo ver als op het begin. Absurde humor en bizarre personages, zoals we wel vaker hebben gezien van Alex van Warmerdam.

avatar van starbright boy

Eigenlijk de derde film op drie van Van Warmerdam die me tegenvalt. Wellicht zie ik de verkeerde films (deze en Grimm staan niet te boek als zijn beste), maar hoewel ik De Noorderlingen stukken beter vond had ik ook daar wat meer van gehoopt.

Soms wel mooie droge dialogen en één erg leuke scene (de hiervoor genoemde scene aan de deur met de tuinman). Grappig way over de top decor in dat huis bij die sluis. Fascinerend uitgangspunt en best mooi gefilmd.

Maar helaas ook vooral heel, heel erg veel flauwe scenes en nogal gemaakt, plat en leeg. Dat begint al snel bij de scene met dat draaiorgel. Als we na de scene bij de modeontwerper en de scene met de conducteur ook nog een poging tot verkrachting van een buschauffeur heb ik het wel weer gezien.

Niet mijn film.

avatar van david bohm

david bohm

Wel een aardige Van Warmerdam met de kenmerkende dialogen en idiote situaties maar niet m'n favoriet. De film verliest richting het einde wat mij betreft flink aan momentum.

De scene met het varken en De Vet is dan wel weer erg sterk.

avatar van loneranger

loneranger

Ik vind 'De jurk' een van de leukste films van Alex van Warmerdam, samen met 'Ober' en 'Borgman'. Het uitgangspunt vind ik origineel, we volgen de levensloop van een jurk. Wat ik ook een pluspunt vind is dat in deze film 'de wijde wereld' word ingegaan wat in de vorige twee films niet echt het geval was. Humor en tragiek gaan in 'De jurk' hand in hand, er wordt door iedereen goed geacteerd en het is allemaal weer lekker absurd.

avatar van Fisico

Fisico

Mijn laatste van Warmerdam’s oeuvre. Bij deze kan ik toch besluiten dat ik fan ben. Ook De jurk beviel me best en je wordt meteen het verhaal in gegooid met enkele fijne hilarische bedscènes tussen het ouder en het jonger koppel. De dialogen zijn enorm gevat, droog en humoristisch.

Vervolgens volg je de evolutie van het ontwerp van een jurk. Een jurk die naarmate de film vordert een soort afrodisiacum wordt voor mannen, maar ook voor de vrouwen een bepaalde joie de vivre teweeg brengt. Nuja, ondanks het gevoel brengt de jurk ook veel narigheid met zich mee. MeToo gestopt in een ouderwets jasje, of zoiets … Daar waar het in het begin wat luchtig en speels is, evolueert de film toch naar een tragische of grimmige sfeer.

Verder nogal fragmentarisch allemaal, maar zo af en toe is zoiets compleet anders gewoon verademend. Die scène met dat varken of die tuinman … geweldig toch?