• 9.371.621 stemmen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 21 maart 1996

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot De Jurk

Tragikomische speelfilm over de levenscyclus van een blauwe zomerjurk met blaadjesmotief. De eerste eigenaresse van de jurk is een oudere vrouw die door het dragen ervan wordt overvallen door een opwinding die haar fataal wordt. Het lot voert het luchtige kledingstuk vervolgens langs een jonge huishoudster, een tienermeisje en een aan lager wal geraakte vrouw. De blauwe jurk raakt niet alleen de levens van haar wisselende draagsters, maar laat ook de verschillende mannen in hun omgeving niet onberoerd.

Beduidend mindere Van Warderdam film. De film kent z'n komische momenten, maar het verhaal is wat onsamenhangend en is minder boeiend dan de eerder Van Warmerdam's films en de opvolger Kleine Teun.

Mooi Frans affiche.

tom

lijkt me leuk, hehe

avatar van FisherKing

FisherKing

voor een Warmerdam tegenvallend maar vond hem zeker niet slecht..Ariane is heel erg aardig,,en Alex speelt een apart mannetje,,

Quido

Goed nieuws! Universal Pictures komt met een lading Nederlandse dvd's in de reeks genaamd "Hollandsch Glorie". Voor zover ik weet verschijnen in deze reeks de volgende titels:

-De Jurk

-Theo & Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium

-Antonia

-Blonde Dolly

-De Schorpioen

de verwachte release datum is 22 januari 2004.

avatar van Quentin

Quentin

Stukje van het artwork van Schatjes en The johnsons te zien:

avatar van mdj

mdj

De film vond ik bij een tweede keer zien beter dan de eerste keer. Er zit toch nog genoeg humor in en het is wel erg origineel om niet een mens maar een jurk 'hoofdpersoon' te laten zijn. De tweede keer viel me ook pas de kleine bijrol van regisseur Pieter Verhoeff op als collega in de trein van Van Warmerdam.

avatar van FisherKing

FisherKing

mdj schreef:

De film vond ik bij een tweede keer zien beter dan de eerste keer.

Dat had ik ook, bij herziening.

avatar van gotti

De jurk is een tijdje geleden uitgebracht op dvd. Is ook onderweg...

avatar van gotti

De derde film die ik van Van Warmerdam zie (na Abel en Kleine Teun) en ook deze film is me weer erg goed bevallen. De film zit vol met leuke dialogen à la van Warmerdam (ze deden me vooral aan Kleine Teun doen denken) die mij dan ook regelmatig aan het lachen bracht, ondanks de soms wat wrange en bizarre humor.

Helaas kent het verhaaltje hier en daar zijn mindere momenten, maar het geheel doet weer erg van Warmerdam aan, dit in positieve zin dus...

avatar van gotti

De grap van de dag op imdb:

If you like this title, we also recommend...

Cidade de Deus (2002)

Hoe komen die lui hier nou bij?

avatar van John Doe

John Doe

Typeren ze jou als een persoon die hetzelfde koopgedrag heeft als andere kopers van deze film.

avatar van gotti

Zag 'm laatst weer en hij blijft toch wel erg goed.

avatar van robertus65

robertus65

Leuk om weer eens gezien te hebben, maar niet zo goed als Abel.

avatar van by_the_way

by_the_way

hoe verzin je het zo'n film

• 1991 berichten

Ik vond deze film - gek genoeg - beter dan Abel. Bij beide films draait het totaal niet om het verhaal, dat dan ook bij beide niet erg interessant is. Abel vond ik een prima film, zeker voor Nederlandse begrippen, maar dat had meer twee verhaallijnen gedurende de hele film. Wat ik zo fraai vond aan De Jurk, dit wordt vaak juist als minpunt gezien, is dat het lekker van de hak op de tak sprong, dan was er weer een scène met Jack Wouterse met een grote baard, dan weer met Pieter Verhoeff als treinconducteur, etc. Zo ging het heerlijk door, ik heb me geen enkele seconde verveeld. De beste Nederlandse film die ik ken. 4 sterren

thomzi50 schreef:

Abel vond ik een prima film, zeker voor Nederlandse begrippen

Blablabla ... *gaap gaap*.

• 1991 berichten

?? Wat kan ik hiermee, zo gek is die opmerking toch niet? Ik geef 'm niet hoger omdat het een Nederlandse film is, maar vind Nederlandse films normaliter overschat,en daarom vond ik deze best aardig - vergeleken met andere Nederlandse films

Wie overschat ze dan?

• 1991 berichten

Nou Quido is duidelijk erg gecharmeerd van Abel?

Quido

Waar heb je het over ? Na mijn eerste viewing deed de film me nog niet echt veel, ondanks alle kwaliteiten (zie recensie en beoordeling daarbij). Nu heb ik hem echter een keer of drie herbekeken en hij staat nu op een dikke 4½ beoordeling. Beter dan De Noorderlingen zelfs. Zo zie je maar hoe je filmsmaak zich kan ontwikkelen in twee jaar tijd. En mijn mening zegt natuurlijk niet meer dan die van jou of ieder ander. Dus ... ik overschat Abel ?

• 1991 berichten

Ik vind Abel een - zoals ik al zei en waarop jij een beetje een vreemde reactie plaatste - "prima film, zeker voor Nederlandse begrippen". Ik vind Nederlandse films sowieso vaak overschat, of, laat ik het zo zeggen, ik vind het gewoon vaak minder overtuigend. Dus ik vind het minder dan de meesten.. Ik zal Abel overigens ook nog wel 'ns kijken.

Quido

Het is ook niet zozeer persoonlijk bedoeld die opmerking hierboven (*gaap ... gaap*). Het is gewoon vermoeiend om steeds te moeten lezen dat mensen roepen dat 'Nederlandse films kut' zijn (terwijl ze er hoogstens 15 gezien hebben) of dat iets 'voor Nederlandse begrippen goed' is. Dat is namelijk onzin. Een film is goed of niet. Uit welk land hij ook komt.

• 1991 berichten

Ik vind hem ook niet goed omdat hij voor Nederlandse begrippen goed is. Ik probeerde alleen iets positiefs te zeggen, en dat is dus dat ik het in verhouding met andere Nederlandse films goed vind. Ikzelf ken niet heel veel Nederlandse films, maar genoeg om te zien dat ik het vaak aanzienlijk minder vind dan buitenlandse films. Dat is natuurlijk puur persoonlijk, maarja, zo bedoelde ik het dus

avatar van cornelis

cornelis

Een generalisatie dus (en een contradictio in terminis).

Vervang "Nederlandse films" door "door een vrouw geregisseerde films" of door "films met een zwarte hoofdrolspeler" en je zou het niet durven opschrijven, wel?

• 1991 berichten

Wat is dit nou weer voor onzin? Ik kan toch wel zeggen wat ik vind? Ik keur niet iedere Nederlandse film hierdoor af of iets dergelijks en zeg niet dat Alle Nederlandse films minder zijn, maar op mij hebben Nederlandse films persoonlijk een minder goed effect dan andere

avatar van Quentin

Quentin

thomzi50 schreef:

Ik keur niet iedere Nederlandse film hierdoor af of iets dergelijks

en dan generaliseer je vervolgens toch:

Zo'n onzin typt cornelis dan toch niet ...

• 1991 berichten

Ik spreek alleen over de Nederlandse films die ik ken, dus daarbij is het gewoon een smaak. Niet over Nederlandse films in het algemeen als industrie, maar meer als Nederlandse films als de Nederlandse films die ik heb gezien. Het is niet zo dat ik tien Nederlandse films heb gezien, dus ik zeg dat Nederlandse films minder zijn. Althans, zo bedoelde ik het niet. Ik bedoelde gewoon: De nederlandse films die ik ken laten een mindere indruk op me achter, deze hebben een minder effect. Duidelijk?

thomzi50 schreef:

Nou Quido is duidelijk erg gecharmeerd van Abel?

Je had het over NL film in het algemeen....

Door wie dan?