Genre: Komedie / Drama
Releasedatum: 21 maart 1996
Bekijk via CineMember
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot De Jurk
Tragikomische speelfilm over de levenscyclus van een blauwe zomerjurk met blaadjesmotief. De eerste eigenaresse van de jurk is een oudere vrouw die door het dragen ervan wordt overvallen door een opwinding die haar fataal wordt. Het lot voert het luchtige kledingstuk vervolgens langs een jonge huishoudster, een tienermeisje en een aan lager wal geraakte vrouw. De blauwe jurk raakt niet alleen de levens van haar wisselende draagsters, maar laat ook de verschillende mannen in hun omgeving niet onberoerd.

Eigenlijk de derde film op drie van Van Warmerdam die me tegenvalt. Wellicht zie ik de verkeerde films (deze en Grimm staan niet te boek als zijn beste), maar hoewel ik De Noorderlingen stukken beter vond had ik ook daar wat meer van gehoopt.
Soms wel mooie droge dialogen en één erg leuke scene (de hiervoor genoemde scene aan de deur met de tuinman). Grappig way over de top decor in dat huis bij die sluis. Fascinerend uitgangspunt en best mooi gefilmd.
Maar helaas ook vooral heel, heel erg veel flauwe scenes en nogal gemaakt, plat en leeg. Dat begint al snel bij de scene met dat draaiorgel. Als we na de scene bij de modeontwerper en de scene met de conducteur ook nog een poging tot verkrachting van een buschauffeur heb ik het wel weer gezien.
Niet mijn film.

(verwijderd)
ik vind 't fascinerende uitgangspunt wel meevallen, sterker nog door de plot te lezen dacht ik, ondanks dat ik alex van warmerdam een groots regisseur vind, dat 't vrijwel onmogelijk zou worden dat het een goede film zou zijn. 't is een beetje thé sisterhood of travelling pants, als je 't leest.
Maar 't is zo leuk allemaal dat 't wat geforceerde uitgangspunt mij niet meer stoort.
't wordt ook helemaal niet ongelofelijk dramatisch, of minder humoristisch, aan 't einde. Wat een flauwekul, 't is nog even hilarisch of hilarischer, schrijnender misschien, maar juist hilarischer daardoor.
de noorderlingen, en abel vind ik alleen nog een stuk beter, daar is de soundtrack vind ik beter, of in ieder geval veel meer op zijn plaats, en de verhalen mooier, en overigens ook veel absurder,
maar de varken scène is toch wel ongelofelijk absurd en hilarisch hier.
ik vind 't wel jammer dat dit de enige film is van warmerdam die een beetje in de buitenlandse pers lijkt te zijn besproken, want dit is toch wel een veel minder bijzondere film dan abel of de noorderlingen.
ik snap ook niet dat Anderson van Adam's Aplles 't wel voor erkaar krijgt dat z'n films buitenlands succes hebben. terwijl ze een soortgelijke stijl hebben, en in mijn opinie toch wel minder zijn dan de noorderlingen, en abel. Misschien zijn ze iets toegankelijker, maar abel en de noorderlingen verdienen wat mij betreft een klassieke status op wereldniveau.

sharukhkhan
ricky koole is een top actrice, beste van nederland wat mij betreft.. de film is weird maar goed en je blijft nieuwsgierig naar de volgende scene ....leuke film

SnakeDoc
Mijn 5e van Warmerdam, en helaas ... dit is tot nu toe de minste van allen.
Het idee is weer reuze aardig, maar de film is meer een drama, daar ik juist de humor in van Warmerdam zijn komedies zo rete sterk vind. Dat zijn vaak de scenes die zijn films volledig dragen, en dat mist ik hier.
Goed verzonnen dus, maar niet helemaal mijn type film. Dat betekent niet dat we dit een onvoldoende gaan geven, want interessant was de film zeker.

russo
aparte film, mijn tweede film na ober en de noordelingen, vond deze niet zo goed als ober maar heb me goed vermaakt qua dialogen en personages, soms inderdaad wat over the top maar dat is volgens mij altijd wel bij zijn films.

jippie2010
Aparte film. Niet echt in een genre te vangen.
Weet nog niet echt goed wat ik er mee moet.
Voor nu voldoende: *3.0

david bohm
Wel een aardige Van Warmerdam met de kenmerkende dialogen en idiote situaties maar niet m'n favoriet. De film verliest richting het einde wat mij betreft flink aan momentum.
De scene met het varken en De Vet is dan wel weer erg sterk.

loneranger
Ik vind 'De jurk' een van de leukste films van Alex van Warmerdam, samen met 'Ober' en 'Borgman'. Het uitgangspunt vind ik origineel, we volgen de levensloop van een jurk. Wat ik ook een pluspunt vind is dat in deze film 'de wijde wereld' word ingegaan wat in de vorige twee films niet echt het geval was. Humor en tragiek gaan in 'De jurk' hand in hand, er wordt door iedereen goed geacteerd en het is allemaal weer lekker absurd.

missl
In de jurk volg je (het zal u niet verbazen) een jurk. Hierbij komen absurde situaties en gesprekken zoals we van Warmerdam gewend zijn. Ik moet zeggen, you hate it or you love it. Ik ben er nog niet helemaal over uit, sommige films van hem vind ik fantastisch, andere tenenkrommend. Deze valt weer in de categorie leuk. Ook heel veel (jonge) bekende koppen komen voorbij.

Fisico (moderator films)
Mijn laatste van Warmerdam’s oeuvre. Bij deze kan ik toch besluiten dat ik fan ben. Ook De jurk beviel me best en je wordt meteen het verhaal in gegooid met enkele fijne hilarische bedscènes tussen het ouder en het jonger koppel. De dialogen zijn enorm gevat, droog en humoristisch.
Vervolgens volg je de evolutie van het ontwerp van een jurk. Een jurk die naarmate de film vordert een soort afrodisiacum wordt voor mannen, maar ook voor de vrouwen een bepaalde joie de vivre teweeg brengt. Nuja, ondanks het gevoel brengt de jurk ook veel narigheid met zich mee. MeToo gestopt in een ouderwets jasje, of zoiets … Daar waar het in het begin wat luchtig en speels is, evolueert de film toch naar een tragische of grimmige sfeer.
Verder nogal fragmentarisch allemaal, maar zo af en toe is zoiets compleet anders gewoon verademend. Die scène met dat varken of die tuinman … geweldig toch?

Rotterdam@1
Jaren geleden al gezien en ik vond/vind het een fascinerende film: briljant idee en prima uitgewerkt.
Ik doe niet mee aan die pseudo-analytische visietjes hier: film en filmbeoordeling zijn vaak simpelweg een kwestie van smaak, ook bij een regisseur die jaren geleden al het cultcircuit is binnengetrokken.

erwku
Pretentieuze rommel.
Leuk dat via streamingdiensten je soms oude films kan terug zien.
Leuk idee, ik had er veel meer een raam vertelling van verwacht, maar vond de trein conducteur verhaallijn volstrekte nare kolder, een personage wat overigens in deze tijd volstrekt ondenkbaar is.
Eigenlijk is de Jurk niets meer dan een Dick Maas film, met als verschil dat de makers zichzelf wel belangrijk vinden.
Maar goed

Angelina Jolie (48) kondigt vertrek uit Hollywood aan, Gabberfilm 'Hardcore Never Dies' met Jim Deddes deze week te streamen | MovieMeter Recap

Televisieschrijver, producent en 'All in the Family'-bedenker Norman Lear (101) overleden

Apple TV+ deelt nieuwe trailer voor 'Band of Brothers'-vervolg 'Masters of the Air'

De vijf best beoordeelde films van de jarige Judd Apatow (56)

Malgré la Nuit
Drama / Experimenteel, 2015