Genre: Drama / Komedie
Met onder meer: Natali Broods, Matthias Schoenaerts en Dirk Roofthooft
Gesproken taal: Nederlands, Engels en Frans
Releasedatum: 2 oktober 2003
Plot Any Way the Wind Blows
Antwerpen, begin juni. Op een broeierige vrijdag dromen acht mensen van een ander leven. Er is wind en muziek, politie en paranoia, roddel en ruzie. Er is een oud virus, een verdwaalde frisbee, een dood paard, en, dolend door de stad, een raadselachtig fenomeen genaamd Windman die de pijn van iedereen voelt maar zichzelf niet lijkt te kunnen helpen. 's Avonds wacht hen een feest...
Walter
Windman
Elsie
JJ_D
Het leven zoals het is
... of in elk geval zou moeten zijn.
(Ik moet dringend eens iets van mijn leven gaan maken...)
Tribe
Heerlijke personages in deze film(zoals de Kiss-fan), het is allemaal zo verschrikkelijk natuurlijk zoals iedereen acteert, en eigenlijk heeft elk verhaaltje van de verschillende mensen toch een einde.
Geweldig sfeervolle enseble film. Weet een frisheid echtheid van de personages a la Turks Fruit (maar zonder de sex) perfect te mixen met moodyness en een geweldig tijdsbeeld. Plus een perfect vormgegeven feestje! (Fear & Loathing in Antwerpen met iets minder psychdelische drug
) Twijfel erg tussen 4 en 4,5*. Voor nu een dikke 4 en hoop bij herziening op het laatste.
Halcyon
Schoenmaker blijf bij je leest.
Wat een hoop leegheid toch, deze Vlaamse film.
Op een bepaalde manier is het allemaal nog wel betrekkelijk leuk om naar te kijken, al is het maar omwille van de overload aan goede Vlaamse acteurs die in een atypische rol ten tonele verschijnen. Maar na twee uur film blijf je achter met een hoop "niets". Barman slaagt er zelfs niet in om ook maar enkele vragen bij de kijker op te roepen over het net geziene. Een algemeen gevoel van ergernis, verontwaardiging en het piekeren over twee verloren uren die gemakkelijk opgevuld konden worden met een gezellig namiddagje bloemschikken, dat was zowat het enige waar ik aan dacht terwijl dit gedrocht met pseudo-symboliek me met tergend veel moeite naar de eindgeneriek sleepte.
maxcomthrilla
Voor mij een film die een heerlijk zomers sfeertje weet uit te stralen door de geweldige soundtrack in combinatie met echte mensen. De dagelijkse zorgen van de personages worden gerelativeerd door het prachtige weer, iedereen vergeet zijn zorgen even en geniet van een prachtige dag. Barman weet hier als geen ander een sfeerbeeld neer te zetten van het reilen en zeilen in een grote stad. Juist erg mooi dat veel verhaaltjes niet worden afgerond, maar dat ze gewoon 1 dag worden gevolgd. Net zo alsof films die de regel: intro - kern - slot hanteren wel altijd voldoening opleveren. Een film als deze wijkt af van bestaande regels en gelukkig zijn niet alle verhaallijnen opgelost. Dat zou geforceerd overkomen, iets wat niet te verklaren valt na zo `n prachtige dag.
Halcyon
Ik neem aan dat je hiermee op mijn comment reageert?
Ik geef je gelijk, verhaaltjes hoeven niet afgerond te worden volgens de norm, integendeel, originaliteit is welkom. Maar hier blijft het allemaal zo betekenisloos. En zelfs al was het Barman's bedoeling om de onderlinge relaties en de gebeurtenissen van die dag erg triviaal te houden, het wist me allemaal voor geen meter te boeien...
FisherKing
Absoluut niet betekenisloos. Dat is wat jij eraan wil geven, maar daar ben ik het ook niet mee eens.
Eerste vijf minuten zagen er leuk uit, maar het werd als snel vervelend. Niet afgekeken; moet ik wel nog een keer doen.
Badalamenti
Dat Barman dEUS gewoon in de vriezer steekt
Knap debuut van Barman, hopelijk komt er in de toekomst meer ! Maar hou toch meer van Deus tot nu toe.......
reporterxyz
Als ik de commentaren zo eens bekijk dan lijkt het me dat ik een héél andere film gezien heb dan de meesten.
Ik moet dus duidelijk iets gemist hebben in deze film, maar waar dat "iets" zit ??? Ik zou het echt niet weten, en ik ga er ook niet meer naar zoeken.
Een één is ruimschoots voldoende lijkt me.
Bacon
Het kan bijna niet anders dan dat de schrijver/tekenaar van de DirkJan strip deze film ook heeft gezien.
In deze film komt namelijk de vraag voor; "weet je hoe een nijlpaard kakt?" En in een DirkJan strip die enkele maanden geleden in de Veronica gids te zien was, was prachtig in een strip weergegeven hoe een nijlpaard 'kakt'.
Dat kan haast geen toeval zijn lijkt mij.
Ontopic: hele aardige film, alleen zonder ondertiteling bijna niet te doen voor een Hollander...
3 dikke sterren voor deze film.
Mochizuki Rokuro
Mooi gevoel voor ritme en beweging blijkt uit deze film van Tom Barman. Maar wat wil je bij een musicus. Vooral de ritmewisseling en dynamiek van de vrijdag (voor het feest) en de zaterdag (na het feest) vond ik erg sterk getroffen.
Het ensemble verhaal is niet bijzonder. Het verhaal van schrijver Paul Garcin (Eric Kloeck) vond ik het fraaist uitgewerkt. Jonas Boel (het karakter Fré) daarentegen erg vervelend. En de humor was ook niet helemaal mijn ding ("Is er nog ijs?" "In d'n bak!" etc).
Maar die minpuntjes maken er gelukkig geen slechte film van daarvoor is de zwierige regie te goed. Een verrassing.
FuckFace
Na alle lovende recensies vond ik deze film toch wel erg tegenvallen. Het verhaal ging eigenlijk nergens over, buiten dat iedereen s'avonds op het feestje aanwezig is. Antwerpen wordt mooi in beeld gebracht en het leukste aan heel de film vond ik dan ook het raden waar het zich afspeelde. (verbazend hoeveel plaatsen ik na enkele seconden al kon raden). Soit, de film moet het hebben van de sfeer, maar als ik sfeer wil kan ik even goed 127 minuten in antwerpen iets gaan drinken, das pas sfeer.
Het dialect was voor mij geen probleem, maar ik vind dat je wel met alle kijkers rekening moet houden. Ik kan verstaan dat het Antwerps voor niet-Antwerpenaren moeilijk te verstaan is, dus moet je zorgen dat iedereen kan volgen, maar dat het dialect-sfeertje blijft.
Op sommige momenten moest ik de tv al verdraaid hard zetten om nog te kunnen volgen, wanneer je dan veel dialogen met luide achtergrondmuziek heb (feestje) kan je toch beter ondertitelen.
Al bij al zat er te weinig in en was het te weinig uitgewerkt. ( Windman, de man met z'n speedboot, de ontvoering van benny, pestvirus... Alles eigenlijk! Nu ik er over nadenk wordt er echt niets vertelt in deze film.
Toch enkele pluspuntjes: leuke muziek, prima acteurs en een paar leuke scenes ( De Kiss fan die de winkel binnenstapt: 'A den Bolland is er ook sé', waarna hij tegen de elektro begint te zagen )
En voor de echte Antwerpenaren: Walter's appartement was natuurlijk ook geweldig.
Maar voor een film die het van de sfeer moet hebben, was een kortfilm misschien beter geweest. Want het is nu niet dat Barman 2 uur nodig heeft om het plot uit te werken.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11922 berichten
Leve het Nederlander-zijn met de ondertiteling
Prachtige film trouwens!
Friac
Tom Barman, die door velen tot Vlaamse god is gekroond, die een film wil maken? Ik stond er aanvankelijk nogal kritisch tegenover en liet de bioscooprelease aan mijn neus voorbijgaan.
Maar ergens bleef de nieuwsgierigheid wel sluimeren, dus heb ik de dvd van een vriendin geleend om eens te zien wat Barman op filmvlak weet te presteren.
En ik moet zeggen: het beviel me allemaal best goed.
Om te beginnen met de negatieve punten, en daarin wil ik Halcyon bijtreden: de film was voor mij té vaag en bevatte eigenlijk net teveel personages die op gelijke hoogte behandeld werden zodat naar mijn aanvoelen sommige personages nogal overbodig waren. Tijdens het kijken stoorde het niet, maar je vraagt je af waarom Barman zich niet geconcentreerd heeft op de vijf voornaamste figuren in plaats van er nog een vijftal andere bij te sleuren. Maar op het einde van de film hoop je dat er nog zoveel antwoorden komen, die uiteindelijk wegblijven. Dat is begrijpelijk, ik volg de theorie van Maxcomthrilla, maar dat neemt niet weg dat je met een leeg gevoel achterblijft. Dat kan werken bij sommige films, maar bij deze film net niet. Jammer.
Waar ik dan wel van genoot, was de heerlijke cityvibe met de nodige portie Antwerpse 'cool'. Heerlijk hoe Barman Antwerpen en het nachtleven in de stad in beeld brengt. Ook de humor was bij momenten erg grappig: droog, laag-bij-de-grond, absurd,... vele vormen waren aanwezig, maar bijna altijd wisten ze een glimlach op mijn lippen te toveren.
Ook filmisch ziet het er lang niet slecht uit, en de soundtrack past ook erg goed bij de film.
Barman mag van mij gerust nog meer films maken, ik ben benieuwd.
Herrer
Prima film, geweldige soudtrack! Geeft een hele mooie sfeerschets van Antwerpen. Ben zoiezo een groot bewonderaar van Barman, de man kan in mijn ogen weinig fout doen. Artistieke film zonder climax, heerlijk. En zonder ondertiteling gewoon prima te volgen. Leuke extra op de 2dvd, een docu over Barman. ****
Chuck Taylor
- 1953 stemmen
Een heerlijke film met mooie muziek en mooie beelden. Maar meer zat er voor mij niet in. *3
Knisper
Na twee maanden geleden een paar dagen in Antwerpen te zijn geweest, leek het me een leuk idee om deze film eens te kijken. Er vielen met meteen twee dingen op:
-ik heb geen enkel gesprek met een echte Antwerpenaar gevoerd (lang leve de ondertitels)
-Ondanks mijn korte verblijf, voelde de film al heel vertrouwelijk en Antwerps aan.
En dat tweede punt geeft al aan hoe goed deze film is. De ongelofelijk portie Antwerpen die je te zien krijgt, zonder dat dit het verhaal verder in de weg loopt. De constructie van de film is namelijk geniaal. Het is een heel goed idee om acht personages die je al driekwartier volgt, dan samen te laten komen. In feite ken jij die mensen dan al beter, dan dat zij elkaar kennen en dat maakt hun nachtelijke gedragingen des te interessanter.
Eerst vond ik het jammer dat de film hierna nog doorging, maar het is echt boeiend om te zien hoe mensen de volgende dag weer verder gaan waar ze gebleven zijn en wat voor invloed zo'n feest op hun beslissingen heeft gehad en welke gevolgen dit had.
Topfilm, die een dikke vier sterren krijgt.
Rafke Pafke
Deze film was een heuse hype en ik heb gewacht met de film te zien tot de hype over was.
Maar ik heb tijdens het kijken de ganse tijd gewacht op een vonkje van de genialiteit die je dankzij die hype verwachtte, toen de film plots al afgelopen was.
Kortom, ik vond er niks aan. Saaie film die werkelijk niks om het lijf heeft.
De soundtrack is top, daar ben ik mee akkoord. Maar dan had ik beter gewoon de cd opgezet, dan had ik mijn tijd tenminste niet verspild met het kijken naar de beelden.
Querelle
Typische Antwerpse interessantdoenerij.
Net zoals Deus en Zita Swoon ziet het er wel leuk uit en klinkt het wel goed, maar heeft het niet voldoende inhoud en ziel.
Het enige dat me opviel was het constant pronken met historische citaten. (Andy Warhol, 80's, kunst, film en muziek uit voorbije jaren) De grappen waren bijzonder slecht getimed en nogal 'bedoeld' en het acteren van sommige acteurs kwam ook niet echt overtuigend over.
De bedoeling was kennelijk dat het enorm chaotisch moest overkomen. Maar ik vond eerder van de meeste scenes dat het nogal geforceerd in elkaar zat.
Het laatste half uur, toen ik de hoop al had opgegeven, moest ik echt uitzitten.
In scene gezette poezie, pronken met andermans veren, interessantdoenerij. klaar...
Knisper
Dat klopt ook hoor, veron35. Ik zou de film woensdag maar kijken. Ik neem aan dat er ondertiteling is, want anders is er (af en toe) geen touw aan vast te knopen.
nightbreed
Och ja, deze heb ik ook al 2 jaar in de kast liggen, toch maar eens een keertje proberen eraan te beginnen.
De vorige keer haakte ik al na 3 minuten af...
Banjo
- 2038 berichten
haha die zieke hond van ex-drummer zit er ook in!
weet iemand of de teletext pagina van belgie ook een nederlandse ondertiteling optie heeft?.
ik kan het zo moeilijk verstaan...!!
stevenvk
haha die zieke hond van ex-drummer zit er ook in!
ik kan het zo moeilijk verstaan...!!
pagina 888
Madecineman (moderator films)
A, ja pagina 888 fijn dat ik dat nu lees
Blijft toch raar dat ze op de belg het keurige ABN van Baantjer wel ondertitelen en ons Nederlandse kijkers met dat plat Antwerps maar aan het lot overlaten. Nu woon ik nog geen 10km van de Belgische grens en heb ik nonkels en tantes genoeg die zich tot onze zuiderburen mogen rekenen, dus ik ben wel wat gewend maar van dit dialect kon ik soms echt werkelijk geen kaas maken.
En dat is wel wat jammer... Want ik vond de film an sich al vrij onevenwichtig overkomen, het missen en niet altijd goed begrijpen van een aantal dialogen maakt de kijkervaring er niet beter op.
Any Way the Wind Blows voelt nog het meest aan als een verzameling losstaande sketches, waarvan sommige zonder meer zeer sterk waren maar met zeker een groter aantal die ik zeer matig vond, en die niet veel meer om het lijf hadden dan rare interessantdoenerij zonder nu werkelijk iets te zeggen te hebben.
Het sfeertje in de film is helemaal nog niet zo onaardig maar een aantal vreemde vogels vond ik net wat te bedacht en ander figuren vervielen mij wat te veel in typetjes (die jongens met die jaren '80 fetisj bv). Daarbij duurt het me allemaal ook nog eens veel te lang waardoor de film soms wat stroperig verloopt, vooral op het einde werd het erg zwaar om de ogen open te houden en om geconcentreerd te blijven.
Enkele mooie scènes maar vooral een gevoel van "waar heb ik nu eigenlijk 2 uur lang naar zitten kijken" overheerst bij mij. Ik sluit me bij de groep aan die Tom Barman liever muziek horen maken.
Co Jackso
- 21924 berichten
Alleraardigste film van Tom Barman. Een aantal karakters en scenes konden mij zeer zeker boeien. Helaas was dat niet de gehele film. Het grote aantal karakters leek op bepaalde momenten teveel, en ook konden niet alle karakters volledig overtuigen.
DevendraBan
Een woord dat de lading van deze film dekt, is het woord 'jammer'. Want wat Barman hier doet is jammer.
Er zitten leuke elementen in, namelijk het verhaal (soms inhoudsloos maar toch), de interessante types en een grootstad. Hier kon een betere film mee gemaakt worden.
Ik kan niet anders dan Barman een paar serieuze punten van kritiek geven.
Ten eerste zit het tempo in deze film ongelooflijk slecht. De regisseur weet nooit scènes af te wisselen zonder een abrupte verandering in het tempo. Wat op zich toch een criterium moet zijn voor een goed filmmaker. Door dat slecht ritme was het ook soms oninteressant om de film te volgen.
Het deel van het feestje duurde te lang. Mits inkorting zou dit het beste stuk van de film geweest kunnen zijn.
Tweede negatieve punt is de muziek van de film. Het lijkt alsof Barman deze film gebruikt als omkadering voor het tentoonspreiden van zijn muziekkennis. Bij Tarantino werkt zoiets, bij Barman niet.
Ook werd de muziek vaak te hard op de voorgrond gemixt wat storend werkt. Bij het feestje was dit geen probleem maar bij de rest van de film wel.
Waar Barman de plank volledig misslaat, is bij de dialogen. Inhoudsloos, futloos en saai. Vaak ook overbodig en slecht getimed. Dit draagt bij tot de verstoring in het tempo en het soepele verlopen van de film.
Laatste punt van zware kritiek is de gatenkaas van sommige verhaallijnen, zoals die van Nathali en Chouki, waarvan relaties tot andere personen en elementen uit het verleden slecht uitgediept zijn, maar wat erger is; het einde van dit verhaal, wanneer Nathalie het virus in zich krijgt, was kleurloos en zonder enige betekenis of moraal. Ik vraag me af wat Barman hiermee wou bereiken.
Een jammere zaak dus, want zoals al reeds aangehaald kon hier een geweldig filpje mee afgeleverd worden.
Er vertoeven zich sterke acteurs onder de cast (vooral de Windman), mooie plaatjes worden geschoten en het is bij tijden fris en aangenaam om te kijken.
Om met de woorden af te sluiten van een persoon, enkele reacties hierboven:
En zó voelde ik me er ook bij!

'All The Money in The World' van Ridley Scott dinsdag te zien op televisie

Netflix komt binnenkort met de Zack Snyder-films '300' en 'Rise of an Empire'

'The Alienist' was toch een Netflix Original, waarom is die verdwenen?

'Outlander'-spin off 'Blood of my Blood' doet het ontzettend goed op HBO Max

De Hel van Tanger