Genre: Drama / Komedie
Met onder meer: Natali Broods, Matthias Schoenaerts en Dirk Roofthooft
Gesproken taal: Nederlands, Engels en Frans
Releasedatum: 2 oktober 2003
Plot Any Way the Wind Blows
Antwerpen, begin juni. Op een broeierige vrijdag dromen acht mensen van een ander leven. Er is wind en muziek, politie en paranoia, roddel en ruzie. Er is een oud virus, een verdwaalde frisbee, een dood paard, en, dolend door de stad, een raadselachtig fenomeen genaamd Windman die de pijn van iedereen voelt maar zichzelf niet lijkt te kunnen helpen. 's Avonds wacht hen een feest...
Walter
Frederique
Windman
Elsie
the pope
Wat een heerlijke film van onze zuiderburen.Goed geacteerd, leuke plots en fantastische muziek.
Mads Smikkelsen
Tegenvaller van Belgische makelij (2e tegenvaller deze week na Dagen zonder lief).
Een veel te lange film zonder verhaal en zonder goede acteurs, wrs. een Arty/Farty-film maar het kan me niet boeien hoe je het ook wendt of keert.
s0062423
Dit was ongeveer ook mijn mening na een eerste kijkbeurt. Herziening doet wonderen bij deze film. Je moet je niet zo hard vastpinnen op verhaallijnen of iets dergelijks. Any way the wind blows is een filmervaring waar je moet in worden meegesleurd.
latrat
Die 2 plakkertjes spreken Hasselts (volgens de halve Belg naast me in de zaal) Die twee vrouwtjes spreken Gents en dat is voor Nederlanders van boven de rivieren het minst verstaanbaar.
jongenslievedeugd
die twee plakkers spreken Gents. En dat Gents klankje dat ze hebben licht heus nog wel dicht bij een algemeen Nederlands.
dit lijkt me wat moeilijker.
Volgens mij zit er geen Limburgs accent in die film, in ieder geval niet die twee 'Kakn kakn... gij met u kakn altijd.' -kerels.
Avitas Sibannac
Ja, het is inderdaad gewoon een aaneenschakeling van scènes die eigenlijk weinig tot niets met elkaar te maken hebben, maar tegelijkertijd wel een perfect geheel vormen. Any Way The Wind Blows dus...
Boordevol heerlijke dialogen, heerlijke scènes en dan die humor...
Schi-tte-rend. Die dringt trouwens pas echt door na herziening.
Voor mij gewoon dé coolste en vetste film, zeker uit Vlaanderen en gewoon ook uit België, punt.
Zonder goede acteurs?
Any Way The Wind Blows zit boordevol talent, erg jammer als je zoiets niet inziet.
sinterklaas
Wat een prachtige film. En dat nog wel geregiseert van onze dEUS-meester Tom Barman. AWTWB is weer zo'n soort film dat over meedere mensen gaat in een stad in een dag. Wel vind ik het meestal ingewikkeld aangezien ik het dan niet echt goed kan volgen en goed kan weten wie nou wie is. Maar desalnietemin is deze film gewoon een hele fijne klassieker. Prachtig verteld met ook een schitterende sfeer en mooie achtergronden van Antwerpen. De film zit barstens vol Satire en alle acteurs hebben ook zo hun eigen ding en dat word ook zo mooi gespeeld. AWTWB zou eigenlijk wel een beetje een inspiratie bron geweest kunnen zijn voor Alles is Liefde. De film vliegt van de ene verhaal van een personage naar de andere en iedereen heeft wel iets ludieks. Het leukste vond ik toch wel met die 2 posterplakkers, vooral die ene gast die regelmatig moest kakken.
Fantastisch. Daarnaast ook die oud-hippie die alleen maar Kiss-muziek wil.
De film is eerst een aaneenschakeling van de ene persoon naar de andere maar naderhand krijgen we ook die feest waar we alle personen tegelijk weer tegenkomen. Met ook alle mooie momenten van dien. En wie natuurlijk die feest mag verpesten: Die oud-hippie omdat er geen Kiss gedraait word. hahaha.
En dan krijgen we ook de momenten na het feest die ook erg grappig waren. Vooral die scene waarbij die auto van die posterplakkers met die blinde man erin gestolen word. En om niet te vergeten: de bijrol van de Windman die hier en daar verschijnt was mooi en zorgt weer voor magiek.
Gewoon een prachtige, zalige film van onze buurland. En allemaal erg mooi en muziekaal gemaakt door Tom Barman. Prachtige sfeer en locaties en schitterende momenten, acteurs en humor. Van mij mag Tom Barman naast het zingen nog wel meer films maken.
Op aanraden van Film Pegasus deze film bekekene en ik moet zeggen dat het een enorm sfeervolle film is. De film straalt letterlijk en figuurlijk echt warmte uit. Er gebeurt een hoop in de film, al staan de scenes op sommige momenten wat mij betreft iets te veel los van elkaar. Op de een of andere manier vormt alles niet altijd een geheel, waardoor ik het gevoel houd dat er meer in had gezeten. Ook zijn er net wat teveel personages, waardoor het soms net wat te afstandelijk blijft allemaal.
Gelukkig zijn er echter genoeg pluspunten, die dit toch een bovengemiddelde film maken. De windman is geweldig evanals de fantastische muziek, die zowat elke scene lijkt te versterken. Daarnaast zit er af en toe wel wat leuke humor in de film verpakt. Fijn kijkvermaak dus, die waarschijnlijk op een warme zomerse dag nog wel beter tot zijn recht zal komen.
Moest gelijk denken aan de Bohemian Rapsody van Queen, zit die ook nog verwerkt in deze film? Aangezien de titel van de film uit dat nummer komt..
Zandkuiken
Als ik me niet vergis heeft Barman zich voor de titel (en het ritme van de film) laten inspireren door J.J. Cale. Freddie Mercury & co hebben er dus niks te maken vrees ik.
Zandkuiken
Inderdaad, maar ik herinner me dat Tom Barman in interviews wel eens wat pissig werd wanneer iemand 'm weer vroeg of er een link was met Queen (waarschijnlijk geen fan dus). Blijkbaar luisterde hij tijdens het schrijven van het scenario enorm vaak naar JJ Cale, waarvan de song Magnolia ook effectief de film heeft gehaald. Erg mooie scène is dat overigens, ook al omdat ik het persoonlijk een prachtnummer vind.
A.L.I.E.N
Dit is zeker en vast één van de betere vlaamse films, als je het mij vraagt. De film kijkt aardige weg, een zeer geslaagd project van Tom Barman. De film kent verschillende verhaallijnen, die op wonderbaarlijke wijzen in elkaar lopen. Je ziet allerlei personen in allerlei verschillende situaties in de stad Antwerpen. Ik denk dat ik het best kan formuleren als soapachtig. Want uiteindelijk komen alle verhaallijnen samen op één groot feest, waarbij iedereen elkaar ontmoet, Opnieuw terugziet op leert kennen. Ook intressant is de mysterieze "windman", die fenomenaal wordt vertokt door Coreograaf Sam Louwyck. Rond hem zijn alle beelden gebouwd. Ik heb mij eerlijk gezegd geen moment verveeld. De film zat vol leuke scéne's zoals: Die gekantelde truck en die Matthias Schoenaerts die dat daar staat te filmen in plaats van de inzittende te bevrijden. Of die twee gentenaars, waarvan er één (Titus de Voogt) constant moest Kakken. Dat was ook heel leuk. Een klein minpuntje is wel dat het einde, na het feest dus, net iets te afgeraffeld is naar mijn mening. Desondanks geef ik deze film toch nog een 4.0.
Drs. DAJA
Wat een ongelofelijke chaos. Een uur naar aanvang was ik nog helemaal niks verder met de inhoud van de personages en ik was maar wat blij als ik ze uberhaupt aan hun uiterlijk herkende. Er wordt ook veel te snel heen en weer geknipt tussen mensen en de scenes zijn veel te kort om in een lekkere flow te komen. En dan heb je nog die windman... Misschien moet ik hem herzien, maar Any Wat the Wind Blows was mij veel te waaierig en chaotisch.
Ceeda7
Vind ik persoonlijk één van de betere Vlaamse films. Zoniet de beste.
Het verhaal vertelt een zeer frisse, leuke kijk op het leven van mensen in de Antwerpse grootstad.
Een heerlijke soundtrack ook trouwens
YouTube - Magnus - Summer's Here (from The Body Gave You Everything) die de sfeer in deze film weergeeft, en waarop gemakkelijk aan het dansen geraakt.
eRCee
- 1979 stemmen
Twee woorden: lege huls. Zelden zo'n gevoel gehad van naar een gelikte verpakking met niks erin te zitten kijken. De personages zijn stuk voor stuk oninteressant; het boeiendste karakter vond ik nog de oudste zoon van die leraar, en die heeft zo'n 10 seconden screentijd. Verhaaltjes zijn minstens zo saai als de personages. Barman ziet dat zelf ook in en besluit de helft van zijn film te vullen met een feest, wat mijns inziens een zwaktebod is. Nogal gemakzuchtig om op deze manier energie en vaart te geven aan je film. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de muziek. (Overigens kwam ik er pas achteraf achter dat Barman de zanger is van dEUS; moet zeggen dat ik die band een stuk beter kan waarderen.) Eindscene is dan wel leuk, verder ben ik geen memorabele momenten tegengekomen. Flauwe film.
film88888
Had toch veel meer verwacht, maar slecht is de film zeker niet.
Een typische Barman genre, alternatief, speciaal, en een vooral een frisse (toen onbekende) Schoenaerts, een zeer grappige Roofthoofd zoals meestal, en ben toch verschoten van Frank Vercuyssen die hier echt wel heel goed bezig is (wat ik niet altijd vind)
Maar duurde gewoon veel te lang voor dit soort film, en mocht beter een 90minuten duren.
daarom 3,5
Herbie
Wat een heerlijke, fijne, leuke film!
Prachtige humor hier en daar, leuke down to earth gesprekjes en ontmoetingen, maar ook een zeker mysterie en vooral een gave sfeer door de hele film heen. Heel veel geweldige muziek ook, en mooi hoe je je helemaal aanwezig waant op dat feest, hier en daar steeds flarden opvangend van de levens van anderen. Of eigenlijk geldt dat niet alleen voor het feest, maar voor de gehele film.
Een aparte maar zeer prettige filmervaring! 4* met potentie voor meer
Black Math
Blind gekocht en het was zeker geen tegenvaller.
De band van Barman, dEUS, is al enige tijd één van mijn favoriete bandjes. Het is dan ook goed te horen dat een rasmuzikant op de regisseursstoel zit, want Barman heeft een heerlijk broeiende soundtrack van uiteenlopende stijlen samengesteld. Wat mij betreft het sterkte punt van de film.
Leuke personages, een aantal hebben zo hun maniertjes zonder echt in typetjes te vervallen. Het zwaartepunt van de film lag duidelijk bij het feestje, dat behoorlijk hypnotiserend werkte. Ik ben helemaal niet zo dol op feestjes, maar dit feestje had ik wel graag willen bijwonen.
De mooiste beelden waren die van de stad na afloop van het feestje. Verder wordt er vooral gefocust op het in beeld brengen van mensen, waardoor er weinig andere beelden zijn die me echt heel erg zijn bijgebleven. Het halfuurtje na het feestje had ook wel wat korter gemogen, Maar voor de rest een zeer aangename ervaring. Hopelijk maakt Barman ooit nog eens een film, dat staat denk ik hoger op mijn verlanglijstje dan een nieuw album van dEUS, waarvan ik het idee heb dat het over het hoogtepunt heen is.
niethie
Met dEUS ben ik, op wat losse hitjes als Suds & Soda ed, niet bekend en dat is toch wel een schande als alternatief muziekliefhebber merk ik, zal er dan ook snel werk van gaan maken. Maar wat Barman hier laat zien is toch wel heel erg tof! Lang geleden in ieder geval dat ik zo'n coole film zag zeg. Er zit niet echt veel diepgang in en de samenhang in de verhaaltjes is soms ver te zoeken, maar man man wat een heerlijk zomers, niets aan de hand sfeertje heerst er hier zeg! Lekker muziekje op, over de ruggen van een paar erg leuke maar bizarre typetjes, als de windman, door Antwerpen heen banjeren onderweg met ze mee naar een feestje van die avond. Je kan de zon soms gewoon op je rug voelen schijnen, heerlijk! De conversaties zijn ook erg leuk en bovendien heerlijk droog, al ontging de echte humor mij soms wel een beetje. Zo heb ik niet zo gek vaak in een deuk gelegen als de anderen hier bijvoorbeeld. Echt meeleven kon ik ook al niet, gezien je als kijker eerder opbserveert en bijna expres op afstand gehouden lijkt te worden, maar goed dat kon me tegen het einde aan allemaal nog maar weinig schelen. Bij dit soort filmpjes gaat het vooral om de sfeer en daar heb ik enorm van genoten. Komt nog bij dat hij een ultravette, veelzijdige, soundtrack heeft die perfect met dat gevoel samen gaat.
3,5 sterren
Knisper
en de samenhang in de verhaaltjes is soms ver te zoeken
PolythenePam
Tom Barman is een hele grote meneer, dat bewijst deze film eveneens.
goongumpa
Niets zo mooi als een goede ensemblefilm. Maar deze poging uit eigen land vond ik toch niet zo geslaagd.
Waar een goede ensemblefilm vertrekt uit echte menselijke personages met diepgang, lijkt Barman hier te vertrekken uit enkele losse scènes, nummertjes en karakters die hem wel cool leken.
Wel leuk, maar uiteindelijk valt zo'n film hopeloos door de mand door het complete gebrek aan diepgang en inhoud. Voorstanders van de film zullen zeggen dat de aanpak van deze film "jazz" is, maar goede jazz is meer dan een chill muziekje met veel improvisaties. Goede jazz draagt ook emotie en inhoud mee.
Het gebruik van muziek in deze film wordt vaak geprezen, maar ook dat vond ik nep en gekunsteld (vooral in die scène met "Elle et moi").
Pruim
Een beetje een mwooaah-gevoel bij deze film. Slecht was 'ie zeker niet, maar ik vond 'm (mede door mijn misschien iets te hoge verwachtingspatroon) toch wel een beetje tegenvallen. Al die personages die door elkaar lopen, het geeft je nimmer echt de mogelijkheid 'een band' met ze op te bouwen. Daardoor zat ik de film te kijken, waar ik een film juist het liefst beleef. Best aardig gedaan allemaal, maar ik mistte dus (voor mezelf als kijker) de beleving in deze film en geef 'm daarom 'slechts' 3 sterretjes. Jammer!
RzeroY
Precies zoals ik de film heb ervaren. Muziek (veruit het sterkste punt van de film), de sfeer en het camerawerk vond ik echt goed, net als een aantal van de personages en sommige humoristische stukken die de film bevatte. Maar het was allemaal wel wat afstandelijk, los zand en wat te weinig uitgediept. Het is eigenlijk een film die bij een zomers briesje bekeken moet worden denk ik, want dat is precies zoals ik de film ervaren heb, als een amusant zomers briesje, niets meer, niets minder...
chevy93
Blind gekocht. QFC staat tot nu toe altijd garant voor kwaliteit. Dit is niet de topper die ik verwacht had, maar gezien mijn verwachtingen is het toch een redelijk geslaagde film. Ik ben niet zo van die dromerige films zonder enig aanknopingspunt. Ik moet zeggen dat deze toch wel aardig was. Leuke dialogen, redelijke beelden en af en toe interessant drama. Het meeste kon me echter gewoon weinig schelen. Het werkt nergens naar toe en er gebeurt gewoon weinig. De personages zijn niet interessant genoeg om echt te boeien, om echt bij weg te dromen.
Beste scène: het feest. Jammer dat de hele film niet zo goed was als dit feest. Echt een geweldig stuk. Met lekkere muziek en prachtige beelden. Dat was jammer genoeg mijn enige wegdroommomentje.
Grootste pluspunt was de muziek. De muziek was echt goed verzorgd en creëerde een geweldige sfeer. Zonder zou de film zeker geen voldoende krijgen.
Voor nu een 3,0*, maar zodra ik deze film een beetje kan doorgronden, denk ik dat er wel meer in zit.
mister blonde
Erg leuke ensemblefilm. Barman moet gedacht hebben, zoals anderen hem al voor zijn gegaan, dat het leven van velen interessanter is dan dat van 1. En waarom ook niet? Vooral het eerste uur was ronduit goed. Veel geestige momenten met best leuke karakters. Mooi gefilmd (hele film), trouwens. Hardst gelachen om het ventje die zijn ouders tegen elkaar opstookt en naar zijn leraar als homo verwijst, het mondje dicht van de Kiss fan en de achtervolgingsscene van de poster plakkers in combinatie met het versieren van het meisje door zijn niet oplettende partner in crime.
De gemene deler is het feestje uiteraard, maar daarna wordt het wel wat minder. Het gevaar met een ensemble film is dat er vaak veel ideeen in een film zitten, maar ze niet allemaal overkomen. Veel leuke/interessante karakters die eigenlijk geen van allen echt tot hun recht komen. Dat het wat bedacht en zelfs gekunsteld over komt. En daar heeft Any Way the Wind Blows (mooie toepasselijke titel trouwens) ook wel last van, al is het niet zo zwaar als ik hier misschien doe vermoeden. P.T. Andersson bewees met Magnolia wel dat eigenlijk alle karakters de diepgang krijgen die ze verdienen en volledig tot hun rechtkomen. Ook voelen de films van Altman meer als een goedlopend geheel. Als ik die films naast elkaar leg, blijft AWtWB wat achter. Maar in dit geval betekent het slechts dat dit niet het beste van het beste is, maar 'gewoon' goed. En dat is prima.
Dat de Walen een film kunnen maken van internationale topklasse was me al bekend. Dat de Vlamingen het ook kunnen nog niet. Maar de Belgische cinema ligt nu (en dat zal nog een film of 6 zo blijven) onder een vergrootglas. 4 sterren.
misterwhite
Eindelijk eens een Vlaamse film die mij echt aanspreekt.
Ik had echt totaal nit zien aankomen dat dit een meersterwerkje zou zijn. Eigenlijk gewoon als gok meegenomen uit de bibliotheek. Wat mij het eerste opviel was de muziek, ik vond het een prachtige keuze en erg bijpassend. Dan de acteerprestaties, iets waar de Vlamingen niet altijd goed in slagen, maar toch doen ze het allemaal wel goed.
Het verhaal is ook best wel leuk.
Ook een aantal prachtige shots gezien.
Leuke humor.
Gekke personages.
En ik ben tevreden!
Deze film verdiend een mooie 4.5*.
maerk
1e Barman.
En laten we hopen dat dit niet zijn laatste film is. Natuurlijk waardeer ik het ook heel erg als hij zich bezig houdt met dEUS, wat natuurlijk een geweldige band is. Maar nog zo'n film als deze zou voor een filmliefhebber als ik een veel groter geschenk zijn. Met Any Way the Wind Blows heeft Barman een heerlijk relaxt, sfeervol en muzikaal heel interessante film afgeleverd.
De film kun je vergelijken met de albums The Ideal Crash en Pocket Revolution van dEUS. Rustig en laid back, met af en toe een typisch rauw randje. We volgen een aantal personen op een mooie zomerdag in Antwerpen. We vangen slechts flarden op van de situatie waarin de personages zich bevinden en niet alles wordt uit de doeken gedaan, maar dat doet er niet toe. Ten eerste levert iedere acteur van dat hele stel een prima acteerprestatie. Daarnaast is deze film vooral audiovisueel genieten. Bijvoorbeeld dat intro. Visueel erg goed, maar vooral die muziek maakt de scène helemaal. Barman heeft smaak en gevoel voor ritme en dat laat hij zien.
Een erg lekker sfeervol geheel. De cast heeft er plezier in, dat Vlaamse taaltje klinkt zo leuk en audiovisueel fantastisch. Een soort van feelgood movie met een flinke portie humor. De scène waarin een van de posterhangers achtervolgd wordt door de politie vond ik ook erg tof. Harde muziek (tof nummer van QOTSA), geheel anders dan de rest van de film. Net zoals bij de nummers Instant Street dat rauwe randje erbij. Daarnaast wel grappig dat de muziek van dEUS soms terug kwam in de film (Everybody's weird als ringtone van Natalie). En ik vond het dansje op het feest verdacht veel lijken op het dansje uit Instant Street.
4*.
Number23
Jah voor mij is dit samen met Rundskop een van de beste Vlaamse/Belgische film die ik gezien heb.
Herkende verrassend nog 2 acteurs; Schoenaerts(Choukie) uit Rundskop en Louwyck(Windman) uit 22 Mei.
Voor de rest; geweldige dialogen, fantastische muziek, lekker sfeertje en goeie acteurs.
Mondje dicht He!!!

'Outlander'-spin off 'Blood of my Blood' doet het ontzettend goed op HBO Max