• 9.160.984 stemmen

Groenten uit Balen (2011)

Oorsprong: België

Geregisseerd door: Frank van Mechelen

Met onder meer: Stany Crets, Evelien Bosmans en Koen De Bouw

Gesproken taal: Nederlands

Plot Groenten uit Balen

Germaine is 18 jaar in 1971. Ze woont in een arbeiderswijk in de Kempen en droomt van een beter leven. Dan breekt een wilde staking uit op de fabriek van haar vader die 9 weken zal duren en het leven van alle betrokkenen drastisch zal veranderen.

logo tmdbimage

avatar van funnyhow

funnyhow

prachtige film ... wist niet goed wat te verwachten

goede dialogen + perfecte casting ( stanny blijft toch een heerlijke acteur )

en natuurlijk de 70' ... blij deze film in bezit te hebben ( met dan aan mediamarkt voor maar 3 euro)

avatar van danny61

danny61

Een klasse film heel mooi verhaal, en fijn avondvullend.Zeker een aanrader voor iedereen. 4 op 5

avatar van nadrin

nadrin

Heerlijk geacteerd Vlaams sociaal drama. Maar oh zo grappig. Het tijdsbeeld is mooi weergegeven. Maar het grappige doet wel veel af aan de intensiteit van de menselijke drama's die zich afspelen. Naast het crème dela crème van Vlaamse acteurs zie je af en toe nog een onverwachte bv op de proppen komen

avatar van stefan dias

stefan dias

Viel heel goed mee, dit.

In het begin voelde ik nog een beetje weerstand. Alsof alle acteurs zo in hun nopjes waren met de leukige seventies pakjes die ze aan gekregen hadden, maar naarmate de film vorderde ebde mijn weerstand weg. ook omdat de film eindelijk een beetje zijn focus vond, met het verhaal van de staking meer als kadering en iets meer naar de achtergrond.

Dat was ook wel een beetje raar aan de film. Figuren uit het eerste stuk komen niet of nauwelijks nog aan de beurt. Crets was goed gecast als bange Vlaming die vooral wil dat alles zijn gewone gangetje gaat. Tiny Bertels leek me bijna té mooi voor deze rol. Heb haar al vaak in levende lijve ontmoet, maar ik zag haar nooit mooier dan hier. Het jonge koppeltje, vooral hij, was knullig genoeg en waarachtig seventies.

Heel dat gedoe met die studenten leek me een beetje overdreven, maar anderzijds meen ik mij te herinneren dat ze wel degelijk bestonden, die naïeve wereldverbeteraars die nog dachten dat het mensenheil van het communistische ideaal moest voortkomen.

Nog één complimentje: nergens merkte ik dat het een bewerking van een toneelstuk was.

En het achterkamertje waar alles gebeurde was zooo realistisch, echt enorm goed gedaan.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

Meer omdat ik Vlaamse cinema interessant vind dan dat ik ook maar iets wist wat ik hiervan moest verwachten ben ik hier aan begonnen. Voor mij als Nederlander totáál onverstaanbaar soms en heb weer moeten grinniken om sommige uitdrukkingen, maar ik was hier erg van onder de indruk.

Erg goed tijdsbeeld met veel oog voor detail, tot op de kleding van de figuranten aan toe. Het vervalt ook niet in clichés of stereotyperingen. Mooi in beeld gebracht ook door blijkbaar een erg bekende cameraman wiens naam mij verder niets zegt. Acteurs was ik ook erg van onder de indruk, met name de hoofdrolspeelster. Leuk ook om Koen de Bouw in een rol te zien die ik niet van hem had verwacht. Dramatisch ook erg goed.

Onverwacht fijne film dit! Onverstaanbaar, maar fijn.

avatar van K. V.

K. V.

'k wist eigenlijk niet waarover deze film ging gaan. 'k was toch wel wat verrast over het verhaal. 'k kende de situatie niet, maar 'k vond het wel eens boeiend om gezien te hebben.

Heel wat bekend volk in deze film. Ze spraken allemaal Kempisch, al vond 'k dat de één het wel wat beter deed dan de ander.

Verder voelde het allemaal wel realistisch aan en had je er wel een jaren '70 gevoel bij.

De moeite om eens gezien te hebben, 'k had er wel niet direct een waw gevoel bij, maar prima om eens mee te pikken via tv.

avatar van 93.9

93.9

(h)eerlijke film!

Mooie setting van de 70s, prima rollen. Eigenlijk is alles goed.

avatar van Toontje G

Toontje G

Prima film, ga al die positieve punten niet opnoemen want dan val ik in herhaling.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Film begint als een soort crossover tussen That 70s Show en Deans. De vintage setting komt erg goed uit de verf. Sommige personages zijn ook zo karikaturaal ouderwets, dat het weer leuk wordt. Maar het is niet allemaal nostalgisch en charmant. Frank van Mechelen schetst ook een erg rauw beeld van het arbeidersmilieu uit die tijd. Aanvankelijk werkte deze combinatie aardig.

In de tweede helft was de balans echter een beetje zoek. De film verzandt in een aaneenrijging van conflicten. Een relativerende noot bleef achterwege. Botsingen tussen voor- en tegenstanders van stakingen, inclusief de aloude argumenten van beide partijen, raakten snel afgezaagd. Ook bij het generatieconflict had ik een déjà-vu-gevoel.

Hou er dus een dubbel gevoel aan over. Toch 3*, vooral voor het eerste deel en de overall mooie sfeer.

avatar van Pacino74

Pacino74

Oerdegelijk sociaal drama over een staking in de zinkfabriek van Balen in de jaren '60. 90% van het volledig Vlaams bekend acteurstalentbestand zit in deze film, zowel in kleine als grote rollen. Vreemd is wel dat het Balens dialect niet ondertitelt werd, waardoor je soms de juiste finesses mist. Verder geroep, getier en gevloek, de nodige klakken en blauwe werkkleren : echte Vlaamse doorleefe dramatiek. Mooie acteerprestatie van de toen nog onbekende Evelien Bosmans als Germaine. 2,5*

avatar van Zeppos

Zeppos

1 van de betere vlaamse films !

avatar van Mr-Mcmovie

Mr-Mcmovie

Zeer leuke film met alweer een bom van bekende gezichten, en vooral persoonlijk vind ik er een paar echt meestal heerlijk bezig op het scherm o.a. Stany Crets, Lucas Van den eynde, Axel Daeseleire, en Koen de Bouw.

Vooral Evelien Bosman vond ik hier erg goed bezig. Zeker één van de beste in deze prent.

Een geweldig 70's sfeertje met de juiste kledy en looks.

Een verhaal over een erg gevoelig onderwerp (Vooral in die tijd)

Alles vond ik goed realistisch neergezet, en de film laat vooral zien (moest ik tijdens de film toch plots aan denken) dat je vroeger toch met discussiëren een flink pak motten nog kon uitdelen.

Intressant allemaal, en denk ook wel dat het allemaal wel erg doorbijten was in die tijd van armoede en crisis.

3,5

avatar van Marvinleeaday

Marvinleeaday

Jammer dat die Belgen zo onverstaanbaar praten (voor mij als Hollander), anders was het cijfer denk ik nog wat hoger geworden.

avatar van ILDIB

ILDIB

Heerlijke film. Mooie accenten en simpele maar grappige dialogen.

avatar van Capablanca

Capablanca

De zoveelste parel van onze Zuiderburen. Doeltreffend in zijn eenvoud.

avatar van Boenga

Boenga

Blinkt niet bepaald uit in originaliteit, maar dat hoeft ook niet. De kijker wordt helemaal meegetrokken in dit sfeervol, luchtig, en romantisch drama.

Af en toe zet de regisseur een stap in de verkeerde richting. Bijvoorbeeld de bombastische manier - muziek, de 'marcherende' groep stakers,...- waarop het begin van de staking in beeld gebracht wordt, moet waarschijnlijk voor kippenvel zorgen. Het zorgde echter voor een (beperkte) portie ergernis.

Hoe dan ook: leuke zit.

avatar van jodamac

jodamac

Staat reeds lang in mijn top 10 van prachtige films!

wellicht ook omdat ik intussen 72j ben en die woelige tijd van "wereldverbeteraars" Maoïsten, Trotskisten en Communisten zo intens mee beleefd heb (2 keer in de gevangenis gezeten voor "Leuven Vlaams").

Mijn kinderen en kleinkinderen zijn blij met dit tijdsdocument.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Groenten uit Balen is een uiterst genietbare mainstream Vlaamse film geworden. Zeer herkenbaar ook over het leven van een simpele Kempische arbeidersfamilie in de jaren 70. Kleinschaliger dan in de jaren 80 in GB, maar voor de mensen even intens breken stakingen uit in de fabriek waar kostwinner Jan (Stany Crets) werkt.

Fijne sfeersetting over de werkende arbeidersklasse die als een soort moderne Don Quichote's vechten een kapitalistisch systeem waaraan in principe geen ontkomen aan is. De arbeidersklasse en de bourgeoisie wordt goed weergegeven, weliswaar allemaal binnen de lijntjes, waardoor Van Mechelen te vaak op safe speelt met deze tragikomedie met een hoog hapbaar feel good gehalte, maar zoals ik al zei, pakt de mayonaise wel. Dit heeft ook te maken met de sterke cast met eveneens een leuke frisse Evelien Bosmans. Ook het Kempisch accent is aandoenlijk.

Uit nostalgie, herkenbaarheid en chauvinisme een degelijke 3,5*, je ziet dat er duidelijk tijd en moeite in gestopt is, los van het feit dat het plot wat indringender mocht zijn.

avatar van Metalfist

Metalfist

10 frank nu!

Ik ben me de laatste jaren meer en meer aan het interesseren voor de Vlaamse cinema maar ik merkte dat ik bleef hangen bij de wat oudere films. Werk van Roland Verhavert en Robbe De Hert bijvoorbeeld en dat is zonde, want in de hedendaagse cinema is ook wel wat goeds te ontdekken. Vandaar ook zo'n Vlaamse Cinema box gekocht met daarin Weekend aan Zee, Hasta la Vista!, Het Varken van Madonna en deze Groenten uit Balen. Tot nu toe een vermakelijke box met 3x 3.5*.

En Groenten uit Balen blijkt zowaar de beste film uit de collectie te zijn! Ik ben erg aangenaam verrast in ieder geval door hetgeen Frank van Mechelen hier op het scherm toont. Gebaseerd op het boek van Walter van den Broeck (die samen met Guido van Meir nog in een cameo is te zien) vertelt van Mechelen het wel en wee van een groep arbeiders in een zinkfabriek anno de jaren '70. Centraal staat het gezin Debruycker en de manier waarop ze allemaal met de situatie omgaan. Hoewel dit een thema is dat we al eerder in Vlaamse cinema hebben gezien - onder andere in Hellegat - blijft het iets fascinerend hebben. De jaren '70 spatten van het scherm en dat is in de eerste plaats ook wel dankzij een geweldige cast die er in slaagt om een aantal momenten die erg makkelijk in clichés kunnen vervallen, toch op een goede manier te brengen.

Zeker Evelien Bosmans is heerlijk op dreef als de tienerdochter Germaine. Hier en daar misschien iets te stereotiep maar Bosmans geraakt er over de gehele lijn mee weg. Grappig ook om de volledige Callboys groep te zien passeren in (grote en kleine) bijrollen, al werkten ze natuurlijk al jaren samen voor FC Bergman, maar sowieso is het verwonderend hoeveel grote namen hier aan meewerkten. Niet altijd even goed geslaagd weliswaar, Koen De Bouw kan zich het personage van Mijnheer Verheyen toch niet helemaal eigen maken, maar zo'n Michel van Dousselaere of Lucas Van den Eynde zijn toch gewoon altijd erg degelijk te noemen. Ergens naar het einde toe blijkt er ook nog een kleine bijrol te zijn weggelegd voor zangeres Natalia (misschien wel één van de bekendste exportproducten uit de Kempen) die dan ook nog eens de soundtrack voor een stuk heeft mogen verzorgen.

Gebaseerd op waargebeurde feiten dus en hoewel er ongetwijfeld hier en daar wel een loopje met de werkelijkheid zijn genomen voor filmische redenen, blijft het wel een indrukwekkend verhaal. Ik zei het al eerder, maar ik ben erg aangenaam verrast. Zelfs de kleinste bijrollen (met onder andere Clara Cleymans als de beste vriendin van Germaine) zijn de moeite waard. Ik ga maar is op zoek naar wat meer werk van van Mechelen.

avatar van stratmans

stratmans

heel goeie film uit het leven gegrepen

avatar van Movsin

Movsin

Zeer behoorlijke Vlaamse film die zich verplaatst naar de vroege zeventigs met sterk sociaal maatschappelijke en familiale toestanden ( werkliedenconflicten, stakingen, financiële tegenslagen, ook ongewenste zwangerschap ...)

Het script is vlot, volks, soms wat verrassend in de opeenvolging van de scènes en er wordt doorgaans goed geacteerd. Vooral Stany Crets openbaart zich als zeer degelijk in het vak.

avatar van vinejo

vinejo

Toch wel genoten van deze film. Voor meer uitleg, zie boven.

3.5

avatar van BBarbie

BBarbie

Mooie tragikomedie met een gelaagd verhaal over enerzijds een wilde staking in een zinkfabriek en anderzijds een vrijgevochten tiener die in de problemen komt. De film schetst een fraai sfeerbeeld van het arbeidersmilieu in de jaren 70. De settings en het sappige Kempische dialect geven de film een authentieke uitstraling. Goed gedaan. Een van de betere Vlaamse films.

avatar van Onceuponanytime

Onceuponanytime

Nog eens ne goeie Vlaamse tragikomedie waarin de sfeer van de jaren 70 mooi in beeld komen