Genre: Drama / Komedie
Met onder meer: Natali Broods, Matthias Schoenaerts en Dirk Roofthooft
Gesproken taal: Nederlands, Engels en Frans
Releasedatum: 2 oktober 2003
Plot Any Way the Wind Blows
Antwerpen, begin juni. Op een broeierige vrijdag dromen acht mensen van een ander leven. Er is wind en muziek, politie en paranoia, roddel en ruzie. Er is een oud virus, een verdwaalde frisbee, een dood paard, en, dolend door de stad, een raadselachtig fenomeen genaamd Windman die de pijn van iedereen voelt maar zichzelf niet lijkt te kunnen helpen. 's Avonds wacht hen een feest...
Walter
Frederique
Windman
Elsie
Jordy
Was me er trouwens niet van bewust dan in (delen van?) Vlaanderen ZO onverstaanbaar Nederlands wordt gesproken zeg...
braambes
ja hallo dat hebben wij ook met sommige hollandse dialecten hoor
cornelis
De personages in deze film spreken een (Antwerps) Vlaams dialect, voor zover ik weet.
Die twee jonge kereltjes (plakkers) spreken geen Antwerps (en Jordy doelt waarschijnlijk ook op hen). Zij komen uit Gent
Jordy
Dat horen ze niet graag daar.
Jammer voor ze
"Vlaams" is geen taal, dat is een dialect
"Vlaams" is geen taal, dat is een dialect
Ik las daar verschillende meningen over. Of ligt dat aan mij?
Vlaams is gewoon een verzameling dialecten. "Hij spreekt Vlaams" slaat eigenlijk nergens op.
Jordy
Ik wist niet dat je daar een mening over kon hebben. Heb op school geleerd dat er 3 talen gesproken worden in België, "Vlaams" zat daar niet bij.
eerdekes
Wij belgen praten in principe Nederlands. Ik weet niet meer hoe precies zat met dat vlaams.
Maar volgens mij is het ook een dialect ja
Ik heb wel eens een woordenwisseling met Belgen gehad toen ik het over 'Nederlands' had in plaats van 'Vlaams'. Daar maak je geen vrienden mee daar
FisherKing
Die 2 plakkertjes spreken Hasselts (volgens de halve Belg naast me in de zaal) Die twee vrouwtjes spreken Gents en dat is voor Nederlanders van boven de rivieren het minst verstaanbaar.
cornelis
Is het Gents ook dat ze de 'h' en de 'g' aan het begin van een woord omdraaien?
Dus 'heweldig' en 'goera'? Of haal ik nou echt alles door elkaar?
FisherKing
Dat zou kunnen, maar ik ben niet de Gentse expert in deze.
Nog zuidelijker dan Gent wordt het trouwens nog onverstaanbaarder, maar dat hebben we in Noord Nederland ook
cornelis
Klopt, daar kon ik inderdaad helemaal niets van maken.
Van Zeeuws wel? Limburgs?
cornelis
Je kan over van alles een mening hebben
Nee, serieus, ik weet niet waar maar las ergens dat er flink gediscussieerd wordt over wanneer iets een taal of een dialect van een taal is. In de Dikke Van Dale staal bij Vlaams dat het een taal is.
Ik geloof dat mij op school werd bijgebracht dat er sprake was van een taal als er ook in werd gepubliceerd. Maar we raken ernstig OT en vanaf hier heb ik vooralsnog geen idee meer waar ik het over heb....
cornelis
Waren het niet de Noren die een soort algemeen beschaaf Noors hebben dat helemaal niemand spreekt, maar waar wel in gepubliceerd wordt?
Jaja, Cor, nog verder OT.... BOINK
SaintOfKillers
Is het Gents ook dat ze de 'h' en de 'g' aan het begin van een woord omdraaien?
Dus 'heweldig' en 'goera'? Of haal ik nou echt alles door elkaar?
Dat zijn West-Vlamingen. Uit Bruhhe en zo.
Wolkenmeter
FisherKing
Aha, oke, Ik verstond die plakkertjes het duidelijkst. Zal even Sydney vragen om geen nonsens meer op mijn mouw te spelden
braambes
kijk de dialecten dragen voor mij toch bij aan de briljantie van de film
was dit in AN gesproken had ik nooit 5* staan
sydney
In mijn ogen was het Hasselts/Genks of iets in die buurt. Maar ik ga de film binnenkort nog een keer extra op dit punt beoordelen... eigenwijs als ik ben...
SaintOfKillers
Hasselts spreekt men niet. Hasselts wordt gezongen.
J. Kerouac
'T zou een mooie videoclip kunnen zijn ware er niet het enorm irritante arty farty gezever. Deze film is een beetje als een lekkere babe à la Ann Van Elzen of Phaedra Hoste , leuk qua uiterlijk, irritant qua inhoud.
emanuel
Ik ben van limburg en ik kan je verzekeren dat die plakkers GEEN hasselts of genks of iets van limburg praten het is duidelijk gents,
en nu effe over de film.
Ik was er eigenlijk niet echt kapot van gelijk de meeste zeggen ik vond er eerlijk gezegd niet echt een verhaal in, het leek me gewoon een verzameling van kleine verhalen opzich. buiten dan dat ze toch allemaal op het feest samen kwamen,wat me ook stoorde was dat het "pest" gedeelte niet uitgewerkt werd wat is daar nu mee gebeurd dacht ik op het einde er had meer in gezeten vrees ik
de muziek was wel meesterlijk op de juiste momenten
Kazuyuki
- 2068 stemmen
...verhaal in, het leek me gewoon een verzameling van kleine verhalen opzich. buiten dan dat ze toch allemaal op het feest samen kwamen,wat me ook stoorde was dat het "pest" gedeelte niet uitgewerkt werd wat is daar nu mee gebeurd dacht ik op het einde er had meer in gezeten vrees ik
...
Er waren wel meer 'losse eindjes' in de film. Een belangrijke rode draad van de film zijn ook de politieagenten die aan de deur verschijnen met de oproep 'Art should raise questions'. Zo zijn er nog tig verhaallijntjes die speculatief afsluiten.
Hele mooie film die meer vragen oproept dan dat ze beantwoordt.

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

De Hel van Tanger