• 159.597 films
 • 9.832 series
 • 29.150 seizoenen
 • 609.198 acteurs
 • 355.530 gebruikers
 • 8.906.021 stemmen
Avatar
 
banner banner

King of the Belgians (2016)

Mockumentary / Komedie | 94 minuten
2,75 168 stemmen

Genre: Mockumentary / Komedie

Speelduur: 94 minuten

Oorsprong: België

Geregisseerd door: Peter Brosens en Jessica Woodworth

Met onder meer: Peter Van den Begin, Lucie Debay en Titus De Voogdt

IMDb beoordeling: 6,5 (2.157)

Gesproken taal: Bulgaars, Frans, Engels en Nederlands

Releasedatum: 25 mei 2017

 • On Demand:

 • Google Play Bekijk via Google Play
 • iTunes Bekijk via iTunes
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot King of the Belgians

De Koning der Belgen is op een missie in Istanboel wanneer zijn koninkrijk uiteenvalt: hij moet onmiddellijk terug om zijn land te redden. Omdat een zonnestorm alle luchtverkeer platlegt, ontsnapt de Koning met behulp van een Britse documentairemaker aan de Turkse veiligheidsdiensten. Zijn odyssee door de Balkan geeft de Koning weer zin aan het leven.

logo tmdbimage

Externe links

Social Media

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van EIGER3970

EIGER3970

 • 334 berichten
 • 1197 stemmen

Inderdaad, bulgaars parlement!


avatar van Walter S.

Walter S.

 • 1448 berichten
 • 1113 stemmen

Drulko Vlaschjan schreef:

Zelf was ik pas blij toen ik eruit mocht.

Een bioscoop waar je opgesloten zit en niet weg mag voor de film voorbij is? Apart, ik kan altijd gewoon weg als ik er niks aan vind.


avatar van Drulko Vlaschjan

Drulko Vlaschjan

 • 393 berichten
 • 355 stemmen

Walter S. schreef:

(quote)

Een bioscoop waar je opgesloten zit en niet weg mag voor de film voorbij is? Apart, ik kan altijd gewoon weg als ik er niks aan vind.

Leuke grap.


avatar van Esteban

Esteban

 • 3594 berichten
 • 1812 stemmen

Een film die constant tussen twee stoelen in valt. We hebben het allemaal al eerder gezien, maar dan scherper, vlotter, origineler en veel consequenter. Als mockumentary nooit geloofwaardig, als komedie veel te flauw, als road movie weinig memorabel en de personages te oppervlakkig. Peter Van Den Begin was het lichtpuntje, een halve ster extra voor zijn vertolking.


avatar van Simon Belmont

Simon Belmont

 • 96 berichten
 • 92 stemmen

Zeker geen slechte film, maar ook geen absolute topper. Eigenlijk heb je, na afloop, gewoon 1,5 uur naar een soort van spin-off van Borat zitten kijken, maar dan iets minder grappig. Dus leuk om, zeker vanwege de soms gortdroge, absurde humor, even te kijken. En omdat het wel een zeer originele film is, dat zeker. Wat mij betreft mogen ze meer van dit soort baanbrekende films komen.


avatar van shugenja

shugenja

 • 375 berichten
 • 1060 stemmen

Dit is echt zo'n film waarbij het verhaal en het idee heel goed is en leuk kan zijn. Maar als je dan naar de uitwerking zit te kijken kan je toch niet ontkennen dat er veel geschoten wordt en ook een hoop misgaat. Peter van den Begin is niet goed in deze rol. We krijgen als kijker bijna geen tijd om hem als "koning" te zien (er word alleen gezegd dat het nogal een stijve en niet spontane kerel is). Nou als ik dit aanneem en ik zie hem 20 minuten later opeens roepen "ik wil nu rijden" zonder noemenswaardige boog van verandering dan vind ik dat een gemiste kans. Geen moment komt hij op mij over als een koning. Zijn hofhouding gaat maar braafjes mee en er is eigenlijk geen conflict hier.

Dat conflict moet komen van externen, zoals bv een Turkse overheid. Dat is totaal ongeloofwaardig en de "koning" moet soortvan op de vlucht slaan. Het is heel jammer want ipv hier een soort grappige roadmovie van te maken die mislukt had het een en ander hier veel meer kunnen en moeten schuren. De koning had veel minder sympathiek gemoeten (denk ik) en de hofhouding/bodyguards veel meer druk moeten uitoefenen op de koning om hem in het gareel te houden.

Helaas verliest deze film zich in externe problemen, een bus die stuk gaat, politie achtervolgingen en gebrek aan transport en dichte grenzen etc etc. Zo zonde, en het is niet grappig. Het is ook niet spannend. Kortom, jammer.

Het is zeker geen slechte film, acteur werk is prima. Technisch gezien alles in orde geen hele memorabele regie of cameravoering enzovoorts. Dus vandaar toch een 2,5 ster. Prima zesje om de tijd mee te vullen.


avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

 • 1042 berichten
 • 4853 stemmen

Aardig idee, uitwerking had beter gekund. Desalniettemin charmant.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 7610 berichten
 • 4408 stemmen

Ben het eens met de meeste recensies hier. Zeker een film met potentieel en eentje met een erg leuk uitgangspunt, maar jammer genoeg ook met te weinig scherpte en panache om echt aan te slaan. Vooral het eerste half uur was erg leuk. Later verzandt het wat en wordt het zelfs flauw en saai. De road trip kon leuk geworden zijn, maar het kabbelde maar door.

Peter Van den Begin zet een redelijke rol neer als besluiteloze en machteloze koning, stijf en geremd. Doet wat denken aan de idee dat menige Belgen hadden toen Albert II nog koning was en de eerste troonsopvolger Filip in de pijplijn zat. Ook onze Nicolas III lijkt niet opgewassen te zijn voor zijn taak als koning, al kunnen we wel zeggen dat Filip met verve slaagt.

Interessant waren ook de kleine aanstippingen aangaande het protocol, de machteloosheid van de koning, de spanningen tussen Vlamingen en Walen etc ... Alleen komt het allemaal iets te weinig uit de verf. Jammer, er zat veel meer in deze film. Te weinig komisch om ook als een parodie gezien te worden. Te weinig spitsvondig om het memorabel te maken ...


avatar van Metalfist

Metalfist

 • 12407 berichten
 • 3964 stemmen

Just follow the script, Mr Lloyd

Een tijd geleden zag ik iets passeren van The Barefoot Emperor en besefte ik ineens dat die film het vervolg op deze King of the Belgians is. Een film waar ik indertijd al wel benieuwd naar was, maar die zoals wel vaker door de mazen van het net was geglipt. Wat eigenlijk voor een groot deel van het oeuvre van Peter Brosens en Jessica Woodworth geldt, want La Cinquième Saison staat ook al geruime tijd op de "moet ik eens tijd voor maken"-lijst. Zoveel films, zoveel weinig tijd. Een luxeprobleem heet dat dan maar kijk: gisteravond dan toch mijn Brosens & Woodworth doop gehad.

En het smaakt naar meer, zoveel is duidelijk. Ik vrees wel dat dit het soort type film is dat misschien nog net iets beter tot zijn recht komt wanneer je zelf voeling hebt met België, maar de manier waarop King of the Belgians zich ontplooit is genieten. Een beetje geïnspireerd op ware feiten (de link naar Bye Bye Belgium - het nep-journaal dat Christophe Deborsu in 2006 draaide waar Vlaanderen zich zogezegd had afgesplitst van Wallonië en de onafhankelijkheid had uitgeroepen - is snel gelegd) en wat volgt is gewoon een erg leuke tocht van de koning en een aantal mensen uit zijn hofhouding om vanuit Istanboel terug naar België te geraken. King of the Belgians gaat dan ook vele richtingen uit (in de eerste plaats is de film een mockumentary maar het is ook een roadmovie en bevat zeker en vast ook de nodige coming-of-age elementen) maar de combinatie werkt vreemd genoeg wel uitstekend. Je ziet de koning langzaamaan ontdooien en onwennig uit het vastgeroeste protocol ontsnappen (met soms hilarische resultaten zoals het feit dat hij perse achter het stuur wil zitten maar al snel wel in de gracht beland omdat hij eigenlijk simpelweg niet goed kan rijden) maar ook het groepje "avonturiers" begint op den duur dichter en dichter bij elkaar te komen. Er ontstaat een zekere verbondenheid die van het scherm spat.

En dat is in de eerste plaats toch ook wel aan de cast te danken. Peter Van den Begin kan sowieso weinig verkeerd doen bij mij, onvoorstelbaar wat voor geweldige rollen die man al allemaal heeft gespeeld en je gelooft hem meteen als ietwat stijve hark die eindelijk de kans ziet om te ontsnappen uit zijn met regeltjes en protocollen omringde leven. Hij wordt bijgestaan door de al even immer geweldige Titus De Voogdt die als Carlos het perfecte klankbord is voor Van den Begin. Erg toffe chemie tussen die twee maar Lucie Debay (Louise) en Bruno Georis (Ludovic) mogen ook absoluut niet onderschat worden. Pieter van der Houwen is als Duncan Lloyd een beetje het vijfde wiel aan de wagen aangezien hij geen onderdeel van de hofhouding van de koning is en vooral via voice-over is te horen. Het is bij hem dat het spreekwoordelijke schoentje af en toe wat knelt. Dat hij - door te beloven dat hij een videoclip zal regisseren - erin slaagt om de koning en zijn gezelschap incognito te laten reizen via een bus vol traditionele zangeressen (waardoor de mannen zich uiteraard moeten verkleden als vrouw) is een goede zet maar die verhaallijn met Dragan loopt toch niet helemaal lekker.

Hoewel hier op een paar punten dus wel iets op valt aan te merken, is het resultaat wel gewoon een heerlijke film. Een cast die perfect op elkaar is ingespeeld en een aantal absurde en komische situaties zorgen ervoor dat ik met erg veel zin op zoek ga naar The Barefoot Emperor. De koning en zijn hofhouding lijkt in ieder geval volledig terug te keren en dan komt daar nog eens Udo Kier en Geraldine Chaplin (!) bij. Dat kan gewoon niet slecht zijn.

4*


avatar van stratmans

stratmans

 • 870 berichten
 • 884 stemmen

Waarschijnlijk plezant bedoeld, parodie op koning ? Goed verhaal, slecht uitgewerkt, slecht geacteerd.