• 9.380.654 stemmen

Any Way the Wind Blows (2003)

Drama / Komedie | 127 minuten

Genre: Drama / Komedie

Oorsprong: België

Geregisseerd door: Tom Barman

Met onder meer: Natali Broods, Matthias Schoenaerts en Dirk Roofthooft

Gesproken taal: Nederlands, Engels en Frans

Releasedatum: 2 oktober 2003

Plot Any Way the Wind Blows

Antwerpen, begin juni. Op een broeierige vrijdag dromen acht mensen van een ander leven. Er is wind en muziek, politie en paranoia, roddel en ruzie. Er is een oud virus, een verdwaalde frisbee, een dood paard, en, dolend door de stad, een raadselachtig fenomeen genaamd Windman die de pijn van iedereen voelt maar zichzelf niet lijkt te kunnen helpen. 's Avonds wacht hen een feest...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Wordt tegenwoordig pas elke nacht opnieuw berekend, en met een 3.66/186 stemmen staat hij er morgen niet meer in

avatar van Phoenix

Phoenix

Lol, het is maar wat je bij wilt houden .

avatar van dave

dave

geweldige film

zowel qua acteerprestaties als scenario

avatar van silhoupin

silhoupin

Een bizarre belgische film die me toch wel zeer geboeid heeft. Naar mijn mening één van de best verfilmde belgische films. De acteerprestaties zijn buitengewoon goed maar het nadeel dat de film zich afspeelt in antwerpen is dat je het dialect soms niet verstaat, dan kunnen ondertitels handig zijn. Er zit niet echt een verhaal in maar dat is ook niet nodig in dit soort film. deze film doet me denken aan Magnolia, een film waar een paar mensengroepen gevolgd worden, 24 uur.

Hier is dat ook. De film is mooi, aangrijpend misschien zelfs, grappig op een rare manier, emotioneel...

Een film die je doet nadenken.

Heel soms werd de film een beetje saai, als ik nog een minpunt mag noemen.

Voor de rest een prachtig verfilmde film met goede acteerprestaties en sterk geregisserd door tom barman.

de moeite om hem te bekijken.

3,5 welverdiende sterren. als de film niet op sommige momenten wat afgezwakt was en de mensen wat duidelijkere taal gebruikten was het wellicht een 4 geweest.

avatar van 007

Mindere film. Hij is prachtig gefilmd en goed geacteerd maar zonder verhaal, of te wel een erg zwak verhaal, en alleen die 2 elementen kunnen een film niet staande houden er is ook nog een verhaal nodig, en liefst een niet te zwak. Bij deze film was het verhaal dus te zwak en daardoor was de film dus erg saai.

2.5 sterren omdat het zo mooi in beeld gebracht is en goed geacteerd is.

avatar van Flipman

Flipman

Onderhond schreef:

Is er ondertussen al uit hoor

Inderdaad, dat is snel gegaan! Vroeger had 'n Film slechts 'n 3,64 nodig, nu 'n 3,66!

avatar van djelle

djelle

De eerste van Barman laat gemengde gevoelens achter. Het heeft enerzijds gewaagde en interessante elementen, anderzijds verveelt het soms enorm.

Er zaten zeer goeie aspecten in. Heel knap gevonden vond ik bv het gegeven van die windman, die magische scene waarbij o.a. de opera plots naar voren trad, en nog enkele zeer fraaie scenes en inbrengen.

Dat sfeerbeeld op dat feestje was zalig (het enige dat quasi perfect was voor mij): realistisch, confronterend (maar nooit beschuldigend of belerend) en heel naturel weergegeven. Je herkent onmiddelijk het drank en druggebruik, de kromme moraliteit en de soms erg dwaze gesprekken. En alles was zo gefilmd alsof je er zelf bij was. Met een dronken kijk, rare dingen zien, van het een naar het ander vliegen met je oogkassen... Heel knap gedaan. Dat feestje was echt het hoogtepunt.

De rest, zoals ik al zei, kon me niet altijd boeien. De verhaaltjes, de gesprekken, de gebeurtenissen... soms erg grappig en leuk, maar veelal ook oersaai. Sommige acteerprestaties overtuigden me ook niet en de karakteruitwerking was meestal veel te zwak. En waar je op het ene moment een knap staaltje regie zag, waren er vele momenten waarop het allemaal erg teleurstellend droog en standaard overkwam.

Barman lijkt bovendien een beetje teveel te willen inspelen op het succes van realitysoaps, waardoor het er soms erg sterk op lijkt en begint te irriteren. Ik hou niet van realityreeksen en zeker een film moet er geen uitgerekte versie van zijn (tenzij het de bedoeling is natuurlijk, in de vorm van aanklacht of parodie). Verder teert hij wat op de populariteit van huidige drugsfilms a la Trainspotting en Spun (er zit zelf een scene in dat haast letterlijk geript is uit Trainspotting), maar haalt helaas nergens het niveau van bovengenoemden.

Kortom: de film heeft redelijk wat goeie momenten, maar meestal was het visueel noch auditief of wat dan ook, enigszinds een aangename aangelegenheid. Het heeft een zekere potentie, maar het is nog niet dat.

Hopelijk worden zijn volgende films wat beter dan dit vrij zwakke debuut.

avatar van Dead01

Dead01

• 1978 stemmen

Zonet deze film gezien en moet zeggen film valt wel mee.

Het is wel wat speciale film want het zijn zo eerst allemaal verhaaltjes apart.En dat zegt mij niet altijd iets daarmee is mijn stem dan ook maar 3.

1 groot nadeel is het dialect van antwerpen,je moet echt goed luisteren of soms versta je niet alles.

Voor de rest acteurs vielen wel mee.

Film is goed voor 1 keer te zien en dat is het.Wel nog goede muziek in de film.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Ik vond het een zeer interessante film. Nou ja, in het begin leek het mij niet zo veel te zijn. Interessante openingtitels, maar daarna moest ik er echt even inkomen. Erg goede combinaties met beeld en muziek wat een paar erg goede scenes op heeft gelevert. Ik vind het heerlijk wanneer er veel aandacht besteed word aan de muziek en met een regisseur die eigelijk thuis hoord in de muziekwereld kan dat dan ook niet fout gaan. Tijdens het feest zat de stemming er goed in een kwamen ook een paar erg leuke grappen voorbij. Na het feest vielen mij ook 2 erg vreemde grappen op die ik persoonlijk helemaal niet in de stijl van de rest van de film vond passen, maar daarom juist geweldig Ook het verhaaltje rond het persoon dat iets met de wind heeft (weet de naam even niet meer ) was erg vreemd.

De bedoeling van de film was ook erg goed en volgens mij had het ook mooie muziek tijdens de aftiteling 3.5*

avatar van Yak

Yak

Yak schreef:

In het kader van "tovenaars hebben altijd gelijk": 4,5*.

Zie nu net dat ik niet eens heb gestemd. Maar ik zag deze film dit weekend weer, en met 4,5* doe ik hem tekort: max score, geen cent minder. 5*

Is ook echt een Yak film vind ik

avatar van Yak

Yak

Is ook echt een Yak film vind ik

Ik vind dit ook best een Yak film, ja.

avatar van demonski

demonski

Yak schreef:

helemaal mee eens!!!!!!

JJ_D

Dit is het werk van een genie, Tom Barman genaamd. Na deze schitterende film een tweede keer gezien te hebben raak ik meer en meer overtuigd van de buitengewone multifunctionaliteit van regisseur Tom Barman: naast het meesterlijk dEUS en het erg geslaagde Magnus-project (Barman's zijstapje naar de elektronische muziek, die we een drietal keer te horen krijgen) dus ook deze prent, die zonder enige twijfel tot grootste en beste Belgische film ooit gekroond mag worden. "Eindelijk eens een film die de hype overleeft heeft", zo zei Nic Balthazar. En gelijk heeft hij; 'Any Way the Wind Blows' is (met uizondering van 'De Zaak Alzheimer' misschien) de enige Vlaamse film die echt iets betekent op internationaal niveau.
Dat de bekendere Vlaamse acteurs er niet in meespelen komt de film alleen maar ten goede; de nieuwe gezichten acteren ongeloofelijk overtuigend en Barman debuteert met een ongewoon geslaagde montage die we niet verwachtten van een prent uit ons Vlaanderland. Waar Barman zijn kennis over quasi alle muziekgenres vandaan haalt weet ik niet, maar hier slaagt hij er echt in een wervelende mix te maken van humor en emotie, sterk ondersteunt door de muziek. Jazz, rock, hip-hop, electronic en alle andere genres die je je maar kan bedenken worden geserveerd, geheel onderbouwd met een ijzersterke choreografie. Het amper verstaanbaar Antwerps accent draagt enkel bij tot de hemelse sfeer van dit filmpje; om dan nog maar over het verhaal te zwijgen, dat barst van de symboliek: nu eens subtiel, dan weer klaarhelder. Antwerpen leent zich dan ook perfect (als multiculturele wereldstad), en als we daar nog eens bij optellen dat Barman zijn stad ként en hem vol respect in beeld brengt, dan kunnen we niets dan lof spreken over deze 'klassieker' (, wat hij voor mij intussen al geworden is). Elk personage is een geniale observatie van 'een mens' uit 'een sociale klasse', enkel verbonden door de vreselijke gewoonte om drugs te snuiven... (DOEN MENSEN DAT ECHT???)
En ondanks al dat banale gedoe, dat soms ook tot uiting komt via marginale dialogen (, die toch bol staan van de symboliek,) slaagt Barman erin een interessante film te maken die van begin tot eind zowel een lach als een traan teweeg weet te brengen (, wat zeker een verdienste is van de échtheid van de personages)...
De meerdere open eindes vervolledigen de film tot wat hij hoort te zijn: een grote filosofische mijmering rond het leven. Dat Barman daarbij ook sociaal-maatschappelijke omstandigheden uit zijn moederstad rakend weet te schetsen bewijst nog eens de multifunctionaliteit van het genie achter dEUS. Zelfs de aftiteling weet nog te boeien, wat enkel het meesterlijke 'Rhythm is Deifeid' kan aangerekend worden, dunkt mij...

Een prent die blijft nazinderen, een waarvan je niet alleen de Gentenaars die boel zoeken met een baby, maar evengoed de Kiss-fan of de Windman onthoudt, karikaturen van de (gewone) mens op straat. Gelukkig ook geen moraal die zovele films van eigen bodem keldert, maar veeleer een psychedelische trip doorheen het Antwerpen van Barman dat boeit van A tot Z...

Gizzmann schreef:

De windman.

avatar van donnie darko

donnie darko

Manneke, manneke, dat zo iets moois nog uit Belgie mag komen.
Wat Tom Barman hier verwezenlijkt, is nog nooit gedaan in Belgie, denk ik. Hij maakt zo'n fijn filmpje, en het is allemaal zo ontzettend cool.
Alles aan deze film klopt. Ik hoor hier wel sommigen zeggen dat de personages niet goed uitgediept zijn, maar dat vind ik ook totaal niet de bedoeling van dit soort film.
Ik vond het alleszins helemaal niet storend en heb me kostelijk vermaakt.

De muziek is natuurlijk ook een belangrijke factor in de film, en die tilt deze film wel tot een nog hoger niveau dan hij al was. Ik ben namelijk toch wel een klein beetje een Barman-fan en genoot dus met volle teugen van de prachtige soundtrack.

Dan nu over de film zelf: Hij komt al zeer leuk in gang met de geniale Windman en de film blijft echt boeien.
Vooral het hele feestje is geniaal met als hoogtepunten:

-de jaren 80-discussie
-de scene in de keuken met de mislukte schrijver
en natuurlijk de geniale eindscene van het hele feestje, met vooral ook het zeer leuke dansje

Voor de rest vond ik ook het personage van Frank Focketyn zeer leuk, en ook het dialect vond ik zeer leuk.

Nee, geen slecht woord over deze film.
Het blijft wel op een 4* steken, want het bleef allemaal natuurlijk wel wat oppervlakkig, maar als hij verder was gegaan en de personages meer had uitgediept, dan was hij waarschijnlijk veel lager geëindigd in mijn score.

Kortom:4* voor een zéér fijne film.

't Is erg gesteld met de Vlaamse film, maar we kunnen ten minste wel zeggen dat we een meesterwerk hebben.

Geweldige combinatie van droge humor, opzwepende scenes, perfecte muzikale begeleiding en originaliteit. Any Way voelt gewoon erg fris aan, altijd de juiste toon, altijd een goeie timing.

Personages als Windman, het dansje op het feest, de "achtervolgingsscene". Heerlijk uitgevoerde momenten die de film vervolledigen. Geen moment verveling, het lukt me totaal niet om stil te zitten, en meer dan eens koude rillingen bij scenes op het feestje.

Dat Barman dEUS gewoon in de vriezer steekt, en meer films gaat maken. Iets meer visuele flair, en er had zelfs 5* ingezeten, maar het sfeertje dat Barman opwekt ... vingers aflikken. Dikke 4.5*, ook de vierde keer.

Onderhond schreef:

Dat Barman dEUS gewoon in de vriezer steekt, ...

Luister maar nog eens goed naar dEUS, die muziek is zeker even prachtig als dit meesterwerk... Het muzikale genie van Barman moet zeker niet onderdoen voor zijn filmische virtuositeit...

Tja, ik vind dEUS ongelofelijke zeikmuziek . En z'n Magnus project werkt buiten deze film ook niet echt.

Nee, ik zie hem echt liever regisseren

avatar van felix89

felix89

Nee, ik zie hem echt liever regisseren

tjah, deus is nu eenmaal niet de gemakkelijkste muziek,daarom vind ik ze eigenlijk zo goed.

de film is zeer mooi in beeld gebracht en tom barman is toch wel een talent.de scene in het begin tussen die 2 vriendinnen waarvan die ene tegen de deur was gelopen

'' ik zeg wel tegen de mensen dat ik door mijn man geslaan ben'' fantastisch!een

De Windman .

Erg leuk, fris filmpje dat in feite alleen om de sfeer draait, heel fragmentarisch. Niks mis mee, maar ik moet 'm nog eens bekijken als ik in een flinke chill-bui ben, dan valt het allemaal wat beter.

Voor nu 3,5 vanwege de toch pakkende sfeer, het prima feestje, die dude die ruzie maakt met die baby en wat ander grappig gedoe.

Hoe cool ben je trouwens als je Young MC in je soundtrack stopt .

avatar van donnie darko

donnie darko

Ik heb ondertussen de dvd gekocht. Ik vind het echt eentje om in huis te hebben. Ik ga hem zeker nog een paar keer kijken en het zou eventueel zelfs een 4.5* film kunnen worden.

avatar van Goodfella

Goodfella

Vriend van me kwam op het geniale idee om 2 juni a.s. naar Antwerpen te gaan voor een AWtWB dagje. Plakposters, Squarepusher, reageerbuisje en Windman-ventilator staan al klaar. Weet iemand nog een drum 'n bass feestje voor 's avonds?

avatar van herman78

herman78

Gisteren voor de tweede keer gezien. Vielen me nu toch wat meer details op, zoals het dansje dat het groepje feestgangers (de posterplakkers, het mooie meisje + vriendin en de blinde) doen als ze net uit de avondwinkel komen en het gegeven dat veel ringtones (zo niet alle) dEUS-liedjes zijn. Blijft een erg fijne film, kan me goed voorstellen dat je zin krijgt er 's een vrijdag heen te gaan om o.a. een nachtje door te feesten.

avatar van lionel messi

lionel messi

anyway, the wind blows.

typische arty farty film. Veel lucht, weinig inhoud. Wel cool sfeertje, maar nét iets te cool.

lionel messi schreef:
typische arty farty film. Veel lucht, weinig inhoud.

Als je eens beter nadenkt wordt er toch hier en daar iets echt interessants gezegd (gewoon blijven slapen bv.), en zo zullen er waarschijnlijk veel metaforen inzitten die heel weinig mensen kunnen destileren. Maar vergeet dat arty farty maar, hoor...

Wel cool sfeertje, maar nét iets te cool.

Te zien hoe cool je zelf bent...

avatar van danuz

danuz

Heerlijk fijn zomers filmpje, dat me deze keer beter beviel dan de vorige. Toch vind ik hem nogsteeds iets te lang. Zou denk ik beter bevallen zijn als hij net een half uur korter was geweest.

Toch blijf ik het een erg mooie prestatie vinden van Barman, met een perfecte score, en een heerlijk broeierig Antwerpen. Verhoogd naar 4*

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Wat een heerlijke, frisse film die erg doet verlangen naar een terrasje.

Het begint al gelijk met het openingsshot van The Windman. En het zet gelijk de toon voor de rest van de film, een relaxt sfeertje dat bouwt op de verdienstelijke muziek.

De persoonlijke problemen van de hoofdpersonen worden op een leuke manier vormgegeven. De personages voelen zo echt aan. Met als hoogtepunt het vraaggesprek in de super waar aan mensen werd gevraagd of ze gelukkig waren.

Als Nederlander had ik net zoals andere af en toe moeite om de conversaties tussen de wat zacht en binnensmonds pratende Belgen te volgen. Maar wat een schattig taalgebruik zeg. Met name van de vrouw met het zwarte haar. ( zonder blauw oog ).

Hoogtepunt van de hele film vond ik de rush over straat van de blonde dame met bril. Dat was echt 3 minuten topcinema! Wat een lekker ding zeg! Ik vond het ook wel gedurfd van de regisseur om het verhaal gewoon af en toe te onderbreken t.a.v. een paar mooie shots. Denk ook aan de achtervolging Dit maakt de film zo relaxt en doet je onthaasten. De muziek en de sfeer zijn belangrijker dan het verhaal!

Verder viel mij op dat wel erg veel mensen hun toevlucht zochten tot cocaïne Dat had ik dan weer niet achter onze vriendelijke zuiderburen gezocht....4,5*

avatar van Tarkus

Tarkus

Interessante film dit regiedebuut van Tom Barman (dEUS).

Maar hij is wat te lang en heeft een verwarrend scenario (ook Barman).

Wel leuk dat hij volledig is opgenomen in Antwerpen en de stad zeer herkenbaar is gefilmd, loop maandelijks zelf langs vele plaatsen die je in de film ziet.

Wel een goede cast, zowel de bekende als minder bekende namen.

De soundtrack is perfect, maar dat zal niemand verwonderen als men weet dat ook hiervoor Tom Barman verantwoordelijk is.

Is leuk om deze film eens te bekijken, maar 2 uur is wel té lang.

JJ_D

5* blijven overeind, voor deze gigantische en quasi perfecte trip. Dialogen zijn diepgaand binnen hun banaliteit, de muziek is hemels en de camera wordt perfect gehanteerd. Geniaal (voor de 3e keer in 2 jaar tijd).

avatar van An-Sophie

An-Sophie