Genre: Actie / Komedie
Speelduur: 96 minuten / 97 minuten (blu-ray)
Alternatieve titel: 48 Hours
Geregisseerd door: Walter Hill
Met onder meer: Eddie Murphy, Nick Nolte en Annette O'Toole
Releasedatum: 11 mei 1983
Plot 48 Hrs.
"One Cop. One Con. No Mercy."
Keiharde politieagent Jack Cates is de enige overlevende van een schietpartij. Cates krijgt 48 uur om de moordenaar te vinden en heeft daarvoor de hulp nodig van de gangster Reggie Hammond, die hij voor die korte tijd uit de gevangenis haalt. Maar Reggie is totaal niet gemotiveerd om te helpen en de crimineel-helpt-agent en de blank/zwart situatie zorgt voor de nodige botsingen tussen de twee. Ondanks alles blijken het toch goede partners te zijn.
Jack Cates
Rosalie, Hostage Girl
Algren
Vanzant
Kondoro
“I've been in prison for three years. My dick gets hard if the wind blows.”
Een toch iets wat aan de saaie kant, deze actie/komedie film waar ik al jaren mijn zinnen op had gezet om eens te kijken aangezien hij me erg leuk leek. Ik denk als ik hem een tijd terug had gezien dat ik er meer van kon genieten, dat heb ik nu helaas minder gedaan. Dat kwam toch wel door verschillende dingen zoals het saaie verhaal van de film en het saaie script die hij kende, nogal wat clichématige pap die we al velen jaren kennen. Ik had er in ieder geval veel meer van verwacht en wellicht van gehoopt.
Het verhaal was enigszins nog wel redelijk leuk om te volgen, het script is soms wat cliché maar het blijft een redelijke politie komedie. Ik vond de actie scenes nog redelijk, al is het zo’n typisch jaren tachtig film waar men kogels voor hun plezier in het rond schiet en eigenlijk vooral doelloos een bezigheid is van deze agent(en), dat viel voornamelijk erg op. Voor de rest is het een redelijke cast en moet je er maar niet al te veel woorden aan vuil maken.
trebremmit
En voegt het wat toe aan de film, volgens een stuk in de krant ga je anders naar deze film kijken namelijk.
Als ik hem nog een keer zie, ga ik er vast met een wat andere blik naar kijken ja. Maar die serie video-essays Voir zijn zeker de moeite waard. Iedere aflevering duurt ook maar 20 min.
shrink
Saaie film met een hele irritante Nick Nolte. Heeft de tand des tijds totaal niet overleefd deze film.
Ajax&Filmfreak
Ik vond het door de vaart in de film juist helemaal niet saai, er gebeurde eigenlijk continu wel iets.
Film zag er in HD ook erg goed uit voor een film van 41 jaar oud.
Niet het soort film waar je een oscar ofzo mee verdient maar voor een keer erg vermakelijk vond ik.
Fisico
Een film die ik als tiener meermaals zag. Nog geen Eddie Murphy met de status uit Beverly Hills cop of Coming to America, maar zijn Colgate smile viel toen al op en zijn ongedwongen charismatische acteerwerk opende toen wellicht al vele Hollywood deuren. Ondanks dat hij de boef is en Nick Nolte de politieagent is de sympathie eerder tegenovergesteld. Nolte is nors en ook vrij houterig in het acteren. Het is terecht Murphy die de show helemaal steelt.
Qua inhoud stelt het allemaal niet zo heel veel voor. Wat cheap eigenlijk en vaak getelefoneerd. Beetje gedateerd bij momenten en je ziet hoe de maatschappij toch is geëvolueerd. Nostalgisch bijna om een vol ontzettend chaotisch politiekantoor te zien met verdachten en ondervragingen midden in de bureaus. En de immer opvliegende tierende chief mag uiteraard niet ontbreken. Verder een vrij harde film, uiteraard niet gore, maar toch met het nodige geweld en uitspraken die vandaag anders liggen.
Boneka
Leuke actiefilm met de nodige leuke muziek erin. 48 Hours is goed in balans en blijft heel prettig kijken tot het einde. De 4K transfer is geen topper, maar zeker ook niet slecht. Film zou eigenlijk Clint in de hoofdrol hebben gehad, maar die was toen met Dirty Harry al flink bezig. Nick Nolte doet het verder niet slecht al steelt Eddie natuurlijk vaker de show!
Film 3.5
Beeld (4K) 3.5
Geluid 3.5
Gerlof78
Goeie actie/komedie film, met een prima verhaal, goed spelende cast Nick Nolte en Eddie Murphy zijn aan elkaar gewaagd. Tel daar James Remar als budguy bij en de vele actiescenes, wat deze tot een puike film maakt.
FunkStarr
- 1918 berichten
Ook deze 80's parel kan ik blijven zien zo nu en dan. Denk dat ik deze zeker al 4 keer gezien heb maar iedere keer als hij langskomt blijf ik toch weer kijken. Een norse, tierende, grommende en kettingrokende (en drinkende, achter het stuur) Nolte met een "nigger with a badge" het blijft toch gewoon uiterst vermakelijk. Ook de grapjes over blank/zwart over en weer, tegenwoordig hoef je dat niet meer te proberen met al die zielige softe zieltjes. "There's a new sherrif in town!". Cast is ook geweldig met o.a. Remar, Landham en Kelly, bekende gezichten uit de 80's.
Basto
- 11931 berichten
Herzien in 4K. Blijft een heerlijke film waarbij de vele neon kleurtjes de upgrade naar een 4K UHD de moeite waard is.
Antinous
Superfilm uit de oude doos. en goede acteurs nog. die heb je tegenwoordig niet meer.
80&90’s Nostalgia
Deze actiecomedy herzien op de 4K uitgave van Paramount met DolbyVision, een mooie upgrade over de verouderde bluray. Eén van de eerste buddy cop movies. Goeie chemie tussen tegenpolen Nolte en Murphy, die langzaam toch naar elkaar toe groeien. Ook een sterke rol van Remar met z’n verwilderde blik, die tijdens de opnames bijna niet sliep om er zo uit te zien. Sonny Landham die in ‘87 terug te zien is in Predator. Annette O'Toole die de meeste mensen zullen herkennen als Beverly Marsh van de miniserie ‘IT’.
Beste scene vond ik als Nolte, met z’n zware rokersstem, z’n badge uitleent aan Murphy en hij even laat zien hoe je informatie loskrijgt in een kroeg vol racistische rednecks.
Debut rol van Murphy, die vooral als komiek optrad in de televisieshow Saturday Night Live, waar tevens sterren als Bill Murray en John Candy groot zijn geworden.
In 1990 kwam het mindere vervolg ‘Another 48 Hrs’.
Heerlijke 80’s classic!
Boenga
Prima combinatie Nolte en (de toen allicht nog onbekende) Murphy. De klik tussen die twee, en Murphy die meteen laat zien wat z'n kwaliteiten zijn en wat voor personages hij in de meeste van zijn rollen zou uitbeelden, zorgen voor het nodige kijkplezier.
Het verhaal is niet direct indrukwekkend, en de actie... zijn er ook auto's die zónder piepende banden kunnen rijden ? Een jaar later kwam Trading Places - komedie, geen actie, en die vond ik alleen al daardoor nog een stuk beter.
Brabants
48 Hrs. is een lekker vlot actiefilmpje met een simpel toch degelijk verhaal. Vooral de chemie tussen Nolte en Murphy werpt zijn vruchten af.
Puffy81
Één van de eerste en beste "buddy-cop" movies op het grote scherm. Na deze film volgden vele goede en minder goede films.
En dan ook nog eens het filmdebuut van Eddie Murphy.
Stevige aktie gecombineerd met veel humor, dat maakt deze film zo'n genot om naar te kijken.
Een politiefilm zoals die moet wezen.
Ook het sarcasme en cynisme van Nick Nolte's Jack Cates druipt van het scherm en is eigenlijk nog interessanter en grappiger dan Murphy' Reggie Hammond die al zo fantastisch is.
Staat in mijn favoriete collectie op Blu-Ray.
Basto
- 11931 berichten
48 hrs blijft een ijzersterke no nonsense film. Deze nipt 1,5 uur durende in blues en neon gedrenkte buddy movie doet alles goed. De lompe karakters, de geweldige chemie en de efficiente regie van Hill zorgen voor een fijne 80’s topper.
4,5

Experiment in Terror
Misdaad / Thriller, 1962

Scrooge
Drama / Muziek, 1970
gevangenissan francisco, californiëmespartnerwraakgeweldconvictbuddy coptough copfake fight dysfunctional relationshipaction violence