• 9.379.484 stemmen

Brimstone (2016)

Western / Thriller | 148 minuten

Genre: Western / Thriller

Alternatieve titel: Koolhoven's Brimstone

Oorsprong: Nederland / Frankrijk / Duitsland / België / Zweden / Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Martin Koolhoven

Met onder meer: Dakota Fanning, Guy Pearce en Emilia Jones

Gesproken taal: Nederlands, Engels en Portugees

Releasedatum: 12 januari 2017

Plot Brimstone

"Retribution is coming"

De negentiende eeuw. Liz is een jonge vrouw die een gelukkig leven leidt, totdat een duivelse priester in het dorp verschijnt en alles wat Liz lief heeft probeert te verwoesten. Maar Liz is een doorzetter, geen slachtoffer. Een krachtige vrouw die terug vecht voor een beter leven waar zij en haar dochter recht op hebben.

Basto schreef:

Kijk eens verder dan Pathe. De Nederlandse film heeft heus wel meer te bieden dan die romcoms. Wellicht sluit jouw marketingprofiel daar (te) goed op aan.....

Welnee, ik bezoek ze niet eens.

avatar van McSavah

McSavah

The Oceanic Six schreef:

Welnee, ik bezoek ze niet eens.

Kijk je dan ook niet naar de Engelstalige equivalenten? Ik zie bijvoorbeeld Love Actually in je top-10 staan.

McSavah schreef:

Die bekijk ik wel. Daar zit tenminste wel kwaliteit in, al is er uiteraard ook voldoende rommel. Love Actually is wel weer de koning van de rom-kom's.

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

The Oceanic Six schreef:

Hahaha, zo'n prul in je top 10 en dan op Nederlandse films afgeven.... Alles is liefde deed daar niks voor onder.

Basto schreef:

Hahaha. Als je Alles is Liefde echt net zo goed vind dan kunnen we maar beter stoppen met discussiëren. Dat valt niet serieus te nemen. Maar ik wens je veel plezier met onze polderrommel.

avatar van horizons

horizons

?

avatar van Knisper

Knisper

Sorry hoor, maar in Nederland worden elk jaar dozijnen films gemaakt, hoeveel daarvan kijk je daarvan? En heb je Van Warmerdam weleens geprobeerd (zou je denk ik nog best kunnen bevallen)?

avatar van The Oceanic Six

Ik dik het uiteraard aan, maar dat we veel rommel afleveren (ieder geval de commercieel gehypte titels) vind ik wel degelijk. Zo'n Brimstone vind ik een prettige uitzondering.

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

The Oceanic Six schreef:

Elk land levert rommel af. Het grote verschil is dat de meeste rommel uit andere landen ons doorgaans niet bereikt en dat we enkel de hoogtepunten te zien krijgen. Daarbij vond ik Alles is liefde net zo aardig als Love Actualy (vind Four weddings and a funural een pak beter. En kan de Japanse film ' Daiteiden no Yoru Ni (2005) ook zeer aanraden, sls dat je grnre is.

Jij laat je kennelijk vooral leiden door commercieel gehypte films. Ik raad je nogmaals aan nieuwsgieriger te zijn en verder te kijken dan hetgeen in RTL Boulevard besproken wordt. Heb je naast Brimstone ook andere winnaars gezien?

Donkerwoud

Beetje een zure recensie, maar ik kan me in punten ervan wel vinden: Frontaal Naakt. » Iedereen vindt Brimstone kut, en de Nederlandse filmkritiek is dood - frontaalnaakt.nl

avatar van horizons

horizons

Arri

Tja, goede Nederlandse filmkritiek. Er is geen enkele recensent waar ik echt ontzag voor heb, jullie wel?

Arri schreef:

De harde kern van Moviemeter!

Ik hecht altijd meer waarde aan de (goede) user-reviews hier dan de krantensnobs.

Arri schreef:

Is een klein beetje het punt van de hele recensie.

Ik lees graag Gawie Keyser van de Groene Amsterdammer, die zit een beetje in mijn interessegebied (pulpy films) en zegt zinnige dingen daarover. Maar ontzag is een groot woord.

Donkerwoud schreef:

Is een klein beetje het punt van de hele recensie.

Vandaar ook mijn reactie, ik bevestig die conclusie. Waarmee ik overigens niet de punten over Brimstone bevestig.

Ik snap 't.

avatar van Wouter

Donkerwoud schreef:

Puurheid op de prairie – De Groene Amsterdammer

avatar van Nicholas

Nicholas

Teleurstellende en overschatte film waarin Koolhoven denkt dat als je maar genoeg kleine meisjes af laat slaan er meer en meer mensen hun hoofd afkeurend zullen schudden en met tranen in hun ogen weg zullen kijken in afschuw.
Hij zet zijn "good guys" weg als slachtvee die onherroepelijk slecht aan hun eind zullen komen, veelal door toedoen van de eendimensionale predikant, gespeeld door Pearce. Een personage waar je met één blik al genoeg weet, maar dat gaandeweg zelfs steeds meer veranderd in een 80s slasher-achtige creatie die maar niet dood wil gaan.
De film is voorspelbaar tot het einde in de afgezaagde wijze waarop het maar verkeerd af moet en zal lopen. Lijden kan veel boeiender in beeld worden gebracht.

avatar van filmfan59

filmfan59

Fantastische film! Mooi gemaakt en geacteerd! Werkelijk een verademing tss de rommel van de laatste tijd! In mijn top 20 van dit jaar!!!

avatar van Keutul

Keutul

Zonder verwachtingen ingegaan en na 2.5u ranzige gedachtes van een regisseur gezien te hebben dacht ik: dit kan alleen door een man zijn verzonnen en gemaakt. En ja zo te zien is het Koolhoven. Ik begrijp niet waarom je dit op de wereld wil zetten. Het is smerig en misschien leuk voor mensen die het leuk vinden om te zien hoe vrouwen op zeer onrealistische wijze mishandeld en misbruikt worden. wat ik niet begrijp is dat ze die vent zn keel al lang had doorgesneden in het hoerenhuis dus hoe kwam hij weer tot leven zo opeens? Een verschrikking deze film.

Arri

Sommige mensen worden liever niet geconfronteerd met de harde waarheden van de buitenwereld. Blijkbaar ook niet als het een historische beschouwing is.

avatar van Syll

Syll

Het eerste deel/hoofdstuk is donker, mysterieus en sfeervol waarbij je als kijker in het ongewisse blijft - het is bijna alsof er hier een andere regisseur aan het werk was. Die toon zet het helaas niet voort er wordt steeds meer duidelijk en hier verlang je als kijker ook naar maar het is jammer dat de regisseur naar het einde toe compleet los gaat met name wanneer de dominee het geweld naar de kleindochter richt, het personage wordt hiermee tot op het bot uitgemolken, er is nergens meer iets menselijks te speuren maar daarmee ook niets meer geloofwaardigs - we weten nu onderhand wel dat het een gewelddadige idioot is waarmee ook de tijdsduurt begint te vervelen.. less is more.

avatar van the hustler

the hustler

De vrouw van de dominee wil niet van bil. Het is nota bene Carice van Houten! Ze loopt zelfs rond met kleren aan!!! Kun je 't geloven? Daar kan de dominee uiteraard niet om lachen en dus komt er vuile smeerlapperij van.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Ja zeer boeiende film. Ik heb er een nachtje over geslapen, maar dit was echt wel goed. Ik vond elke scene wel boeiend en goed geschreven. Natuurlijk kwam dat ook doordat elke scene nogal heftige situaties uitbeeldde. Ik had na 2 uur wel zoiets van, wat een opeenstapeling van narigheid. Is het misschien too much? Enerzijds misschien wel, maar het zorgt er ook voor dat je er over na blijft denken en dat het thema goed en realistisch (denk ik) tot zijn recht komt.

Ja goed. 4,0.

avatar van Movsin

Movsin

Ondanks een pak wreedaardige scènes, vaak door merg en been gaand, toch een heel knappe film. Vooral de heel bijzondere opbouw, die de volle aandacht gaande houdt en het des te boeiend maakt is een groot pluspunt. Daarbij gaat de filmische waarde zeker boven de middelmaat en zijn er enkele verbluffende acteerprestaties waarbij vooral Dakota Fanning en Emilia Jones in één adem te vernoemen zijn.

"Brimstone" is een heel trieste film over het onheil dat gesticht werd door het onmenselijk beleiden van een godsdienst.

Ene die blijft nazinderen.

avatar van Decec

Decec

Een goede horror/thriller/western film...

Prima verhaal...

Nou nou wel een vreemde verhaal voor dominee...

Prima acteerwerk...

Bekende acteur Guy Pearce en actrice Dakota Fanning

spelen goed....

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Prima achtergrond geluid/muziek...

Perfect camerabeweging...

avatar van BBarbie

BBarbie

Grimmige western over religieuze idioterie betreffende de plaats van een man en een vrouw binnen het huwelijk, uitmondend in bruut fysiek en geestelijk geweld tegen vrouwen en kinderen. Wanstaltig is de eerste associatie, die mij te binnen schiet. Maar geweld schijnt er tegenwoordig bij te horen om te scoren bij een breed publiek, zoals het ook mode lijkt te zijn om een verhaal niet chronologisch te vertellen. De toegevoegde daarvan ontgaat mij ook bij deze film.

Niettemin toch een best spannende film, die het volgens mij evenwel ook met minder overdreven geweldsuitbarstingen had kunnen stellen. Daar zit ik niet op te wachten. Vandaar dat deze film in mijn perceptie slechts ternauwernood een voldoende scoort.

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

Tjah, wat moet je met zo'n film als deze? Dubbele gevoelens overgehouden aan deze film..

Brimstone is zeker een goede film, die met name boeiend is. Je vraagt je na een minuut of 20 al af, 'hoe gaat dit aflopen'? 'Hoe zal de wraak van Liz eruit zien aan het eind van de film?' De mooie Amerikaanse natuurlandschappen zijn daarnaast een genot om naar te kijken. Prachtig en ook het camerawerk krijgt een compliment. Daarnaast moet het acteerwerk van de cast zeker benoemd worden. Erg sterk, met name Guy Pierce. Dit laat met deze film zeker zien dat hij geen random acteur is.

Maar toch heeft de film ook aan nare weerszijde. Want het (brute) geweld wordt in deze film absoluut niet geschuwd. Je hebt geweld en je hebt zieke geweld. Deze film valt in het laatst genoemde categorie. Denk daarbij aan marteling van vrouwen/jonge meisjes, verkrachting, zinloos geweld etc. Had de film zo ver moeten gaan? Naar mijn idee niet. Vooral als Liz haar dochtertje, bij de climax van de film, ook nog eens ervoor langs krijgt. Zweep slagen waar je u tegen zegt. Na alle ellende die de kijker voorgeschoteld kreeg, krijg je dit als toetje van de regisseur. Om niet te vergeten dat Liz als nog wordt weggevoerd na al het ellende die zich in haar leven had afgespeeld. Toen was mijn maat helemaal vol en trok ik direct ook een halve ster in mindering.

Maar toch achter dit schimmige, idiote geweld kan je er niet omheen dat dit gewoon een goed gemaakte film is. De plus punten heb ik al benoemd en deze wegen ook aardig mee in de film. Vandaar nipt een 3,5 ster.

avatar van HK Senator

HK Senator

Indrukwekkende film die wel iets korter had gekund. Niet aldoor helemaal geloofwaardig. Zeker niet wanneer de dominee in brand staat maar nog wel even rustig blijft staan om een laatste boodschap te vertellen. Ik moest er hartelijk om lachen en had even het idee naar een Lucio Fulci film te kijken.

Ook vraag ik me af wat er bedoeld wordt met "mama, kom je?". Dat zit ook in de eerste scène.

Ook jammer dat het laatste hoofdstuk een titel had, daardoor zie je toch een groot deel van het einde aankomen.