Genre: Misdaad / Horror
Geregisseerd door: Takashi Miike
Met onder meer: Yûta Sone, Ken'ichi Endô en Kimika Yoshino
Gesproken taal: Japans
Plot Gokudô Kyôfu Dai-gekijô: Gozu
Minami, een jonge Yakuza, heeft veel respect voor de oudere Ozaki, die ooit zijn leven redde. Hun baas echter, draagt Minami op Ozaki te vermoorden aangezien hij zijn verstand aan het verliezen is. Minami raakt verward van de situatie maar neemt Ozaki mee naar het Yakuza-gebied in Nagoya waar de moorden worden uitgevoerd. Onderweg ontstaan er echter onverwachte problemen.
Minami
Ozaki
Female Ozaki
Nose
Innkeeper
Innkeeper's Brother
Boss
Hemdale
Ik heb er al wat dingen over gelezen over deze film en deze moet ook weer heel erg ziek worden, een van de ergste van Miike word zelfs gezegt omdat dit de laatste film is die zieke scenes erin heeft, Miike stopt daarmee namelijk.
Goodfella
Nee, de film hierna, Chakushin ari, wordt z'n laatste horrorfilm en daarin schijnt 'ie inderdaad alles uit de kast te trekken.
Hemdale
De film is een beetje op dezelfde manier opgebouwd als Audition alleen is het allemaal wat vreemder. Het einde is echt sick and twisted!!!
In ieder geval wel weer een goeie film van Miike alleen had ik er toch iets meer van verwacht, maar het is zeker een aanrader voor de Miike fans.
Goodfella
Miike meets Twilight Zone meets Twin Peaks.
Pollepels, koeiekoppen, Yakuza Attack Dogs en zware bevallingen... Miike weet van gekkigheid gewoon niet meer wat 'ie moet verzinnen.. of eigenlijk juist wel dus
3 sterren, omdat ik bijna op de grond lag van het lachen tijdens de eerste paar scènes en omdat ik met totale verbazing naar de laatste 20 à 30 minuten heb gekeken... Jezus wat geflipt! (de anderhalf uur hiertussen waren saai, doelloos en on-leuk weird)
zombie
Lijkt 't meest op "Visitor Q" van Takashi...met bijna Lynch-achtige momenten. Maar ik vond 'm absoluut niet saai worden. Ik hou namelijk wel van dat vreemde sfeertje, waardoor ik 'm misschien net iets beter vond dan Visitor Q !
Justice4All
Weten jullie wat de engelse titel hiervan is? Ik denk niet dat mijn videotheek deze titel kent?
aSMoDeuS
die pollepel dood is wel een van de meest vreemde kills die ik ooit in een film gezien heb
pjotr
Er waren volgens mij toch wel wat mensen die niet wisten dat Gozu de eerste verrassingsfilm in Groningen was.....halverwege de film vertrok er nogal wat volk...
bioscoopzaal
De film krijgt binnenkort blijkbaar een release in de VS. Er is in elk geval alvast een nieuwe trailer.
Ik weet nog steeds niet wat ik ervan moet denken. Ergens vind ik het werk van Miike wel interessant, maar films als Audition en Ichi The Killer zou ik toch niet gauw overnieuw kijken. Ook Gozu trekt me niet echt, al zou ik hem ergens toch wel een keertje willen zien. Morbide fascinatie, waarschijnlijk.
Wat een heerlijke film deze. Weer een tijd geleden dat ik zo hard gelachen heb. Die eerste scene met het hondje is al gewoon briljant.
Wat volgt is een soort van U-Turn, met Lynchiaanse kantjes en typische Miike humor. Het verhaal draait rond een kerel die z'n "aniki" kwijtraakt in een dorp vol freaks. En wie Miike kent ... 't zijn dus echt Freaks. Wie de film gaat kijken, of van plan is de film ooit te kijken, verwacht geen logica, logische verklaringen of een coherent plot. Dit is echt een go-with-the-flow film, die draait rond bizarre situaties en vreemde, dikwijls obscene humor. Waar Miike het haalt, ik weet het niet, maar geniaal is het wel.
De opbouw is traag, de humor absurd en dikwijls pervers, enige coherentie ver zoek. Die 3.65* verrassen me dus enigszins. Tijdje getwijfeld tussen een 4.5* en 4*, maar ik hou het toch maar even op 4* denk ik. Zeker de moeite waard, als je houdt van films die niet voldoen aan bepaalde normen en regels.
hard gelachen toen die vrouw onze held moest duidelijk maken dat hij aniki was. Heb je het eerste uur toch best wel medelijden met die jongen, hoor je plots "The first time you masturbated was to a picture of two mating dogs" ... plaatst zo'n persoon toch echt in een ander daglicht
Goodfella
Iemand vertelde me na tijdens of na het IFFR dat 'ie Gozu het liefst zag opgesplitst in delen van 5 minuten per stuk, die dan vervolgens dagelijks door bijvoorbeeld de VPRO om 12 uur 's nachts worden uitgezonden. Ik deel die mening wel
Da Jando
Bizarheid ten top! Miike brengt je in een wereld vol krankzinnigen (is dit dan absurdistan?), de meest absurde personages die ik ooit ben tegengekomen. Hoe meer de film vordert, hoe ranziger en geschifter. Wat ik hier leuk aan vind weet ik ook niet. Zoals bioscoopzaal mooi zegt: Morbide fascinatie, waarschijnlijk. De ongelofelijke creativiteit die hierbij komt kijken weet ik trouwens ook wel te waarderen. Hoe ranzig sommige scenes ook zijn (de pollepelscene was bijna niet om aan te zien
), er zit een komische noot overheen, neem het allemaal niet te serieus. Sommige stukken vond ik trouwens té vreemd om grappig te kunnen vinden overigens, helemaal mijn humor is het niet. Maar andere scenes zijn wel erg komisch, bijvoorbeeld dat Ozaki denkt (of doet alsof) dat een lief hondje of een oud vrouwtje erop uit is om Yakuza's te doden (we must kill it before it kills us
Goed, het was weer een aparte filmervaring goed voor 4*
Phoenix
Mja, wat de neuk, echt. Over het algemeen viel het me nogal tegen eigenlijk. Er hangt wel een onderhuids sfeertje van naderend onheil maar dat dat dit ruim anderhalf uur duurt...
Ik verloor mijn interesse na een tijdje (als de koeienkop er niet was geweest had ik hem uitgezet denk ik). Gelukkig is daar het einde nog, en daarvoor moet de juiste benaming nog worden bedacht. Echt, niet normaal. Vooruit, 3 sterren. Vooral te danken aan het einde.
BoordAppel
Elke keer als ik mijn aandacht begon te verliezen kwam er weer iets waardoor ik in de film werd getrokken maar over het algemeen toch net iets te saai en niet leuk genoeg.
Het begint overigens uitstekend, deed me aan Monty Python denken. Zelfs het hondje lijkt op het monster van Caerbannog
. Hilarisch hoe hij de yakuzabaas uitlegt dat het hondje getraind is om yakuzas te vermoorden. En hoe hij m dan nog afmaakt
. Maar dat is eigenlijk de enige keer dat ik echt hard moest lachen. Die koeienkop was ook wel grappig en het einde tamelijk ziek en apart.
De film slaat helemaal nergens. Iets meer humor had de film ook geen kwaad gekund. Een 3,5 voor mooie shots, soms leuke humor en geslaagd absurdisme.
Goodfella
Maar wel typisch zo'n film die je na een half jaar toch maar opwaardeert omdat de memorabele scènes écht heel memorabel bleken
Ik heb em gewoon thuisliggen hoor
. Een mens moet alleen de tijd vinden.
BoordAppel
Tjee, geen tijd ergens voor kunnen maken
. Ik blijf mooi student denk ik
Bad_Religion
Nog student zeker ?
Inderdaad, maar die hebben het ook druk
remorz
Het blijven nog erg vervreemdende ervaringen voor mij: Miike-films. Wat Gozu betreft is dat zeker positief.
De opening waarin Ozaki's...'labiliteit' wordt laten zien is werkelijk hilarisch (een auto ontworpen om Yakuza's te vermoorden...een Yakuza-auto. Hoe verzin je het?). Wat volgt is een surrealistische vertelling die me ergens aan Alice in Wonderland deed denken. Minami in Miike-land.
De heerlijk geschifte personages en bizarre gebeurtenissen compenseren het lage tempo van de film, dat daardoor nergens stoort.
Complimentje voor de hoofdpersoon die Minami speelt, de onwerkelijkheid van alle gebeurtenissen valt constant van zijn gezicht te lezen, en heeft mij gedurende de hele film laten glimlachen. Fantastisch hoe hij boven zichzelf uitstijgt en de Boss uitschakelt (om niet te spreken van de manier waarop, zal ik ooit nog normaal soep kunnen opscheppen
). En dat (bijna-)eindshot, met de drie tandenborstels, een happy end zoals ik dat nog nooit gezien heb. Uniek, zoals zowat alles wat ik tot nu toe van Miike heb gezien. Ik weet niet altijd wat ik ervan moet vinden, maar juist dat effect weten weinig regisseurs teweeg te brengen, en ik kan er steeds meer waardering voor opbrengen. Krijg vooral ook zin om films als Ichi en Audition, die ik aanvankelijk laag waardeerde, te herzien.
Uniek, vervreemdend en komisch in al zijn onzinnigheid. Ik kan hier wel aan wennen. 4*
tovenaar
Wederom heerlijk bizar, wederom heerlijk grappig, wederom heerlijk typisch Miike, wederom heerlijk niet-Miike, wederom heerlijk!
Soms kan ik er niet zo veel mee, soms wel, Gozu is een wel. Laat Miike er maar 4 per jaar maken!

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Noriko no Shokutaku

Shin Jingi no Hakaba
Misdaad / Thriller, 2002

Tokyo Tribe
Muziek / Actie, 2014
yakuzanachtmerriemission of murdergangsterverdwijninganarchic comedyjapanese filmgokudo