menu

Spy Game (2001)

mijn stem
3,27 (1649)
1649 stemmen

Verenigde Staten / Duitsland / Japan / Frankrijk
Misdaad / Thriller
126 minuten

geregisseerd door Tony Scott
met Robert Redford, Brad Pitt en Catherine McCormack

De CIA-medewerker Nathan Muir staat op het punt om met pensioen te gaan wanneer hij er achter komt dat zijn pupil Tom Bishop voor spionage opgepakt is in China. Muir zet al zijn kwaliteiten in om Bishop vrij te krijgen. Terwijl hij een missie start om hem te bevrijden denkt hij terug aan de tijd dat hij de jonge rookie opleidde.

  • vandaag om 20:29 uur op TV (RTL7)

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=M1f0c3utHGI

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van the hustler
1,0
Zeer rommelig camerawerk en montage maakt deze film tot een zo goed als onkijkbaar misbaksel. Het zwakke plot wordt ook nog finaal om zeep geholpen door de pretentieuze regie van Scott. Buitengewoon slecht werk.

avatar van des1
4,0
Niks zwak plot. Goeie film, goeie enscenering, gewéldig verhaal. Best zeldzaam ook in de zin dat het (gelezen het commentaar direct hierboven) best wel wat van de kijker vereist. In de dop natuurlijk (op z'n simpelst gezegd) een film over loyaliteit, waar je die in het werk waarin de heren zich begeven (ook het commentaar horende van Nathan Muir gespeeld door Redford) niet kan of mag verwachten. Hoe meer je de film ziet (ook terloops zoals ik gisteren deed), des te meer vallen je ook kleinere zaken op, zoals dat Redford van de realistische, bijna cynische intelligence expert in de 70-er en 80-er jaren (richting de tegenwoordige tijd) klaarblijkelijk is veranderd in een desk officer bij CIA HQ in Langley met z'n eigen streken en wetten die indruisen tegen het protocol. Deze film laat ook (weer eens) zien wat voor geweldige acteur Redford is, dat je zou kunnen zeggen dat die Brad Pitt overstijgt. Maar dat heeft meer met importantie van de rol en de minuten in beeld te maken. Team CIA collega's aan tafel waren ook lekker op dreef. Een echte acteursfilm. Geen fluff in de dialogen, of interessantdoenerij dat je denkt da's leuk als gesproken tekst maar is in wezen totale bullshit.

avatar van blurp194
3,5
Ergens in het midden.

Daar begon voor mij de film iets meer dan een vrij saai en vrij sloom gedoetje te worden. Ik had deze film indertijd gemist, en ben nu heel langzamerhand bezig om het Tony Scott lijstje te herzien en aan te vullen. En in dat lijstje eindigt deze ook een beetje in het midden denk ik zo. Vooral de structuur met Redford op z'n laatste dag en de flashbacks om het verhaal in te kleuren vind ik wat moeizaam - hoewel Scott het wel bovengemiddeld goed doet. Toch is het gedeelte voor Libanon en de introductie van McCormack eigenlijk wat aan de saaie kant. En dan hebben we daarvoor een heel mooi John-le-Carre achtig verhaal, en daarna een wat meer James-Bond achtig gebeuren dat stylistisch eigenlijk niet heel goed bij elkaar past, en een net iets te mooi einde. Loyaliteit en je niet te veel aan de regeltjes houden, en dat uitgelegd in een weelde van kleine details die het verhaal best sterk maken. Alleen de timing in het begin, daar word ik het dan niet zo mee.

Vooral een mooie film voor Redford, die het grootste deel van de zendtijd krijgt. Pitt heeft in verhouding maar weinig te doen en maakt daar ook niet zoveel indruk mee, en de leukere bijrollen zijn ook vooral in Langley te zien.

avatar van IH88
3,5
Spy Game

Aardige spionagefilm. Het verhaal wordt wat langzaam uit de doeken gedaan en er waren wat inkakmomenten, maar gelukkig mag Redford het allemaal aan elkaar babbelen en dat werkt hier uitstekend. Dat de film de achterkamertjespolitiek van de CIA interessant en spannend weet te maken is een groot compliment.

Pitt was goed maar niet uitzonderlijk. Gelukkig heeft hij wel een leuke leraar-leerling band met Redford. Het einde heeft wat onlogische en onwaarschijnlijke plotontwikkelingen, maar het wordt met zo'n vaart uitgevoerd dat het niet echt stoort. En de acteurs met Redford voorop weten de matige afwerking prima te camoufleren.

avatar van scorsese
3,0
Aardige film waarin een CIA-agent in het buitenland is opgepakt en waarbij zijn voormalig leidinggevende hem vrij probeert te krijgen. Een prima verhaal met ook zeker een prima opbouw met de flashbacks. Echter staan deze flashbacks iets teveel op zichzelf waardoor het geheel wat fragmentarisch wordt. Op sommige momenten zakt het ook wat in. Robert Redford en Brad Pitt zijn beiden goed gecast.

avatar van kleez
3,0
Had in die tijd (2001) ster hoger gekregen! Maar kon me nu niet enorm boeien, en iets té feel good / good cop bad cop

avatar van Grindhouse62
3,5
IH88 schreef:
Spy Game

Aardige spionagefilm. Het verhaal wordt wat langzaam uit de doeken gedaan en er waren wat inkakmomenten, maar gelukkig mag Redford het allemaal aan elkaar babbelen en dat werkt hier uitstekend. Dat de film de achterkamertjespolitiek van de CIA interessant en spannend weet te maken is een groot compliment.

Pitt was goed maar niet uitzonderlijk. Gelukkig heeft hij wel een leuke leraar-leerling band met Redford. Het einde heeft wat onlogische en onwaarschijnlijke plotontwikkelingen, maar het wordt met zo'n vaart uitgevoerd dat het niet echt stoort. En de acteurs met Redford voorop weten de matige afwerking prima te camoufleren.
Helemaal mee eens, Heb deze film vanmiddag na zo'n dikke 15 jaar herzien op Netflix en was zeer zeker de moeite nogmaals waard. De volgende films zijn/worden vandaag ook gekeken:

- de avonturenfilm Black Knight (1954) uit eigen collectie
- de actiefilm Game of Death (2011) uit eigen collectie
- de horrorfilm Eaten Alive (1976) uit eigen collectie

avatar van Bram0108
3,5
De film begint erg spannend in de gevangenis. Deze scene was oprecht erg goed gedaan, de missie was erg spannend. Helaas werd de film nooit meer zo spannend. Al werd het nooit echt saai.

Het verhaal is ook erg goed opgebouwd. Het was toch een soort mysterie, al staat het niet in dat genre. Het is ook mooi gedaan dat het zich afspeelt in echt gebeurde settings zoals Berlijn in de koude oorlog of Beirut. De locaties waren ook erg mooi gekozen.

Toch is het jammer dat de film niet altijd even spannend was. Er had meer uit deze opzet gehaald kunnen worden.

avatar van Kondoro0614
3,5
Geinige spionage film die zich afspeelt in het midden-oosten. We volgen Pitt die de rol vertolkt van 'Tom Bishop', een super agent die vast is komen te zitten. Waar de film toch erg leuk begint zakt hij wat af in snelheid en is het uitzetten soms aan de langere kant. Het verhaal was prima te volgen, al is het allemaal niet bijzonder en kenden we het wel. Pitt speelt hier zeker niet op zijn best, maar is natuurlijk over het algemeen aardig overtuigend. Leuke zit om eens gezien te hebben, daar blijft het wel bij.

avatar van Alathir
3,5
geplaatst:
Spy Game is een degelijke spionage thriller. Goed uitgevoerd, veel dialogen en het typische gezwets bij de CIA. Regels zijn belangrijk, maar wie zich er niet aan houdt kan in de problemen komen. Geen idee of dit de moraal is die Tony Scott ons wou bijbrengen. Of misschien moet je soms gewoon je eigen ding doen en de rest aan het lijntje houden.

Robert Redford is niet meteen een acteur dat ik al vaak heb zien spelen. Hij draagt de film wel. Brad Pitt verbleekt er wat tegen, maar zijn rol is dan ook minder sterk. Het sterkste stuk is hoe Nathan Muir (Redford) op zijn laatste werkdag bij de CIA zijn werkgever eigenlijk goed liggen heeft. Misschien eens goed dat de rollen worden omgedraaid.
Het is ook frappant dat wanneer je je hele leven gewerkt hebt bij een bedrijf, het gewoon stopt bij die laatste dag. Niet eens een afscheidsreceptie of feestje en het interesseert de andere collega's eigenlijk niet, tenzij degene waarmee je elke dag mee hebt samengewerkt. Dat zal misschien niet overal zo zijn zijn, maar dit viel me heel hard op. Hoe belangrijk je ook denkt te zijn - ooit komt ook jouw tijd om te gaan.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:18 uur

geplaatst: vandaag om 22:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.